Baby eczeem: rode, droge baby huid
28 januari 2023 
8 min. leestijd

Baby eczeem: rode, droge baby huid

Eczeem bij je baby is natuurlijk super vervelend. Voor zowel het kindje als voor jou als ouder. Want een kindje met een jeukende huid staat zeker niet garant voor een goede nachtrust. Maar geen zorgen, ik ga je helpen! In deze blog vertel ik je meer over eczeem bij kinderen, de oorzaak ervan en geef ik antwoord op de vraag: hoe kan ik mijn baby's eczeem snel verminderen?

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of bekijk hier mijn gratis productadvies voor de babyhuid. 


Wat is eczeem?

Eczeem is eigenlijk een overkoepelende term voor allerlei huidklachten, waarbij er sprake is van een huidontsteking. Deze huidontsteking uit zich in een droge, rode huid. Met schilferende en jeukende plekken.

De huidaandoening is enorm vervelend. Niet alleen, omdat eczeem goed zichtbaar is, maar ook omdat de huidklacht enorm veel jeuk met zich meebrengt. Dit zorgt vervolgens weer voor slapeloze nachten en vermindert het humeur van je kindje.

Eczeem baby

Veel baby's krijgen helaas te maken met een vorm van eczeem. Het is zelfs zo dat maar liefst tien tot twintig procent van alle baby's er vroeg of laat mee te maken krijgt. Dit kan plotseling optreden en snel weer verminderen. Maar ook pas later ontstaan en langere tijd aanwezig zijn.

Je kindje kan er behoorlijk onrustig van worden en er slecht door slapen. Om die reden is het goed om altijd stappen te ondernemen als je merkt dat je kindje last heeft van eczeem. De juiste leefomstandigheden en huidverzorgingsproducten kunnen al behoorlijk wat verschil geven. Maar wat smeer je? Onderaan deze blog geef ik je mijn product tips!

eczeem baby

Soorten eczeem baby

Er zijn veel verschillende soorten eczeem bij baby's. Ze verschillen in uiterlijke kenmerken, oorzaak, en ernst. Wel zijn er vier vormen die veel bij baby's voorkomen. Een dermatoloog kan op basis van uiterlijke kenmerken meestal de juiste diagnose vaststellen.

1. Constitutioneel eczeem of atopisch eczeem

Onder kinderen met eczeem is constitutioneel eczeem de meest voorkomende vorm. Dit eczeem treedt al op jonge leeftijd op. En wordt veel gezien bij mensen met een familiegeschiedenis van allergieën, zoals hooikoorts, een huisstofmijt allergie en astma.

De huid van je baby heeft dan een verhoogde kans om ook allergisch te reageren. Vandaar dat je constitutioneel eczeem ook wel atopisch eczeem noemt. Wat verwijst naar atopie. Oftewel: aanleg om snel allergisch te reageren.

Naast erfelijke aanleg kan constitutioneel eczeem ook ontstaan als gevolg van niet-allergische prikkels. Zoals: een droge lucht, koud weer, bepaalde stoffen uit cosmetica en ontvettende middelen.

Constitutioneel eczeem kan op elk deel van het lichaam voorkomen, maar heeft wel een aantal voorkeurslocaties. Zo zie je atopisch eczeem bij baby's vaak eerst op de wangen zitten. Vervolgens verspreidt de huidklacht zich naar de nek, de achterzijde van de armen en de voorzijde van de benen.

Bij peuters zie je atopisch eczeem juist weer meer in de lichaamsplooien zitten. Zoals de knieholtes, elleboogplooien en in de nek. Belangrijk is om te weten dat atopisch eczeem bij jonge kinderen tot één jaar ook wel dauwworm genoemd wordt.

baby eczeem

2. Neurodermitis

Dit type baby eczeem is een vorm van constitutioneel eczeem (hierboven). Alleen gaat het om een ernstiger eczeem beeld, waarbij de volgende symptomen optreden: ernstige huiduitslag, heftige jeuk en vuurrode eczeem plekken met korstjes.

Deze vorm van eczeem kan over het hele lichaam voorkomen. En wordt onder andere uitgelokt door irritaties, allergieën en stress. Gelukkig gaat het maar om zeldzame gevallen om neurodermitis.

3. Seborroïsch eczeem of berg

Seborroïsch eczeem bij baby's noem je ook wel berg. Bij deze vorm van eczeem ontstaan er allerlei gelige korsten op de huid. Vooral op de hoofdhuid en in het gezicht zijn de korstjes te zien. Je noemt seborroïsch eczeem ook wel merkkostjes. De huid rondom de korstjes is verder rood en droog.

Ook volwassenen kunnen last krijgen van seborroïsch eczeem. Alleen noem je het dan dus geen berg meer. Bij zowel baby's als volwassenen zorgt dit eczeem ook weer voor jeuk.

eczeem baby

4. Contacteczeem

Ook contact eczeem is een vorm van baby eczeem die relatief vaak voorkomt. Het eczeem ontstaat namelijk als gevolg van contact met irriterende stoffen. Die de huid beschadigen en zo baby eczeem en jeuk veroorzaken.

Maar het kan ook zo zijn dat er echt een allergische reactie ontstaat. Je noemt het dan allergisch contacteczeem. Je kindje moet dan eerst een aantal kleer blootgesteld worden aan een bepaalde stof, voordat er daadwerkelijk een ontstekingsreactie ontstaat. Het lichaam maakt dan als het ware een allergische reactie aan op die specifieke stof.

Het klinkt gek, maar het zijn vaak baby verzorgingsproducten die contacteczeem bij je kindje veroorzaken. Veel baby producten bevatten namelijk parfum en geurstoffen. Denk maar aan de populaire Zwitsal producten.

We associëren deze typische geur met de lekkere geur van baby's. Maar eigenlijk is het dus beter om dit soort producten te laten staan. Ze kunnen het eczeem bij je baby veroorzaken of bestaand eczeem verergeren.

eczeem baby's

Symptomen eczeem baby

Ondanks het feit dat er verschillende soorten eczeem zijn, zijn er wel een aantal symptomen waaraan je eczeem kunt herkennen. Hierin verschilt baby eczeem niet veel met eczeem op volwassen leeftijd. Wat je aan de huid van je baby ziet, zijn de volgende symptomen:

baby eczeem

Oorzaak eczeem baby

Eczeem bij je baby kan door meerdere factoren veroorzaakt worden. De precieze oorzaak hangt af van het type eczeem. Zo is constitutioneel eczeem bij je baby'tje vaak het gevolg van erfelijke aanleg. Terwijl contacteczeem weer wordt veroorzaakt door irriterende stoffen.

In hele zeldzame gevallen is eczeem het gevolg van een voedselallergie. Denk bijvoorbeeld aan een allergie voor koemelk. Je kindje heeft dan ook vaak andere klachten, zoals een piepende ademhaling en veel hoesten.

Wel zijn er ook een aantal gemeenschappelijke oorzaken tussen de verschillende types eczeem, namelijk: een niet-intacte bovenste huidlaag en een droge huid.

Een niet-intacte bovenste huidlaag

Bij vrijwel ieder type eczeem is sprake van een beschadigde huid barrière. De bovenste huidlaag is namelijk niet meer intact. En dat geeft problemen, want deze huidlaag is juist zo belangrijk. Het beschermt de onderliggende huidlagen namelijk tegen schadelijke prikkels van buitenaf.

Als deze laag niet meer goed gesloten is, treden irriterende prikkels veel sneller en dieper de huid in. Met als gevolg dat er sneller ontstekingen en allergische klachten ontstaan. Hierdoor vormt zich een gevoelig huidtype.

Een droge huid

Tegelijkertijd zorgt een niet-intacte huidbarrière er ook voor dat goede stoffen, zoals water en oliën, sneller de huid uittreden. Water verdampt bijvoorbeeld veel gemakkelijker uit een kapotte huidbarrière dan een intacte huidbarriere.

Dit heeft als gevolg dat het watergehalte in de huid daalt en een droge huid ontstaat. En een droge huid is weer gevoeliger voor prikkels van buitenaf en zorgt voor jeuk. Op die manier ontstaat er een soort vicieuze cirkel. Een droge babyhuid is helaas extra gevoelig voor gerstekorrels.

eczeem baby

Behandeling eczeem baby

Eczeem gaat helaas altijd om een chronische huidaandoening. Wat betekent dat de huidklacht niet volledig kan genezen. Maar er zijn wel degelijk middelen die het eczeem rustiger kunnen maken. Eigenlijk gaat het bij alle soorten eczeem bij baby's om één ding: de beschadigde huid herstellen.

De beschadigde huidbarrière zorgt automatisch voor een droge en gevoelige huid. Als de conditie van deze huidbarrière laag verbetert, zal de huid rustig worden. En ook minder kwetsbaar voor schadelijke invloeden van buitenaf.

Dit kun je onder andere doen door een vette crème of vette zalf te smeren. Hieronder heb ik een aantal goede producten gezet die de huid soepel, sterk en beter weerbaar maken!

Producten voor in het badje

Producten voor de baby billen

Producten voor het gezichtje

Producten voor het lichaam

Producten bij berg

eczeem baby's

Algemene adviezen bij eczeem baby

  • Als je kindje veel aan het eczeem krabt, kan het helpen om speciale wantjes aan te trekken. Ze voorkomen dat de huid verder beschadigd.
  • Houdt de nageltjes van je kindje kort
  • De huid met eczeem is extra vatbaar voor infecties, dus houd de huid goed in de gaten
  • Vermijd zeep, gebruik liever douche oliën
  • Koop zoveel mogelijk luchtige en katoenen kleding en vermijd wol
  • Vermijd cosmetica producten die lekker ruiken. Ze maken het eczeem erger
  • Doe je kindje bij voorkeur niet vaker dan drie keer per week in bad of onder de douche. En vervang zeep door olie.
  • Zorg ervoor dat de lucht in huis en in de slaapkamer van je kindje niet te droog is. Dit zal het eczeem namelijk erger maken. Zet regelmatig de ramen open, ook in de winter, en zet de verwarming niet te hoog. Eventueel kun je een luchtbevochtiger neerzetten. Zoals deze Aigostar luchtbevochtiger of deze Clean Air Optima. Dit is niet alleen goed voor het huis zelf en je gezondheid, maar helpt ook tegen eczeemklachten.

Hormoonzalf bij baby eczeem?

Hormoonzalf is nog steeds de meest voorgeschreven smeertherapieën bij eczeem. Toch zou ik zelf nooit voor hormoonzalf kiezen. De zalf maakt de huidaandoening eventjes rustig, omdat het ontstekingsremmend werkt. Maar zodra ermee gestopt wordt, spelen de eczeem klachten vaak weer opnieuw op.

Daarnaast geeft hormoonzalf ook nog een aantal vervelende bijwerkingen. Zo wordt de huid bijvoorbeeld dunner door deze zalf. Dit vermindert automatisch de conditie van de bovenste huidlaag, waardoor de huid droog blijft en het eczeem weer opspeelt. Ik zou daarom eerst proberen om het eczeem rustig te krijgen met de Tiny Todd eczeem crème, uit mijn advies hierboven.

eczeem baby

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram