Gerstekorrel baby: witte bultjes
03 oktober 2023 
8 min. leestijd

Gerstekorrel baby: witte bultjes

Gerstekorrels bij baby's zijn vrijwel altijd volkomen onschuldig en komen bovendien ontzettend vaak voor. Zo krijgt ongeveer de helft van de baby's gerstekorrels. Ze verdwijnen in veel gevallen in verloop van tijd vanzelf weer.  Gerstekorrels verwijderen is daarom ook niet nodig. Toch zijn er wel producten die je kunt smeren om verergering, of nieuwe gerstekorrels, te voorkomen!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga direct naar mijn favoriete baby producten.


Gerstekorrels  baby (milia baby)

Gerstekorrels, ook wel milia genoemd, zijn eigenlijk een soort kleine, witte bultjes. De kans is groot dat je er zelf ook wel eens eentje gehad hebt. Maar ook bij baby's kunnen gerstekorrels voorkomen. De gerstekorrel ontstaat dan vooral in het gezicht van het kindje. Dit kan zowel bij pasgeboren baby's gebeuren als een aantal maanden na de geboorte. 

Bij baby's komen gerstekorrels ontzettend veel voor. Het is dus niets ernstigs. Wel is soms onduidelijk wat je hier nou het beste mee kunt doen. Moet je ze laten zitten? Kun je ze beter weghalen? En zo ja, moet je gerstekorrels verwijderen? In deze blog vertel ik hier alles over!

gerstekorrels baby

Oorzaak gerstekorrel baby

Hoe ontstaan gerstekorrels bij baby's precies? De ene baby krijgt tenslotte geen gerstekorrels. Terwijl de andere baby er juist weer heel veel last van heeft. Er zijn verschillende factoren die ervoor zorgen dat een baby gerstekorrels krijgt. Hieronder lees je een aantal bekende uitlokkers!

1. Onvolgroeide talgkliertjes

De eerste oorzaak heeft te maken met de talgkliertjes. Deze klieren produceren talg. Een vettige substantie die de huid hydrateert en beschermt. Bij baby's zijn deze talgklieren alleen nog niet volledig ontwikkeld. En wanneer de talgklieren niet goed functioneren kan talg zich ophopen onder de huid, waardoor de huid verstopt raakt. Zodra een talg- of zweetklier verstopt raakt, kan er een gerstekorrel ontstaan.

2. Kwetsbare baby huid

Ook is een huid van een pasgeboren baby natuurlijk veel gevoeliger en kwetsbaarder dan een volwassen huid. Dit zorgt ervoor dat dode huidcellen (keratine) en talg makkelijker vast komen te zitten onder het huidoppervlakte, waardoor er dus ook makkelijker gerstekorrels ontstaan. 

gerstekorrel baby

3. Beschadigde huid

Een andere mogelijke oorzaak van gerstekorrels bij baby's is een beschadigde en droge huid. Wanneer de huid namelijk beschadigt raakt, kunnen de poriën verstopt raken. Hetzelfde geldt trouwens voor een zonbeschadigde huid. Maar dit is vooral een uitlokkende factor bij volwassenen. Niet bij jonge kinderen. Op een vette huid komen gerstekorrels minder vaak voor. 

4. Gevoelige huid rond de ogen

Gerstekorrels komen vaker voor in de buurt van de ogen van baby's. Ook dit heeft een reden. Het  gebied rondom de ogen is namelijk dunner en gevoeliger dan de rest van het gezicht. Hierdoor hoopt talg makkelijker op en kunnen zich sneller witte bultjes vormen. 

5. Minimale beweging van de huid

Een wat minder bekende oorzaak die weldegelijk een rol speelt in het ontstaan van gerstekorrels op de baby huid is gezichtsbeweging. Baby's bewegen hun gezichtshuid over het algemeen namelijk minder dan wat wij doen en dan andere delen van hun lichaam. Hierdoor wordt talg ook minder makkelijk op een natuurlijke manier uit de huid gedrukt. Ook dit kan ervoor zorgen dat de huid verstopt raakt. 

gerstekorrel baby

Gerstekorrel baby herkennen

Gerstekorrels bij baby's zijn vaak vrij gemakkelijk te herkennen. Zo is er altijd sprake van kleine, witte bultjes op de huid van je baby. Ze hebben een beetje een parelachtige kleur en zijn niet groter dan een aantal millimeter. Hierdoor hebben gerstekorrels ook iets weg van een korreltje zout. 

Een gerstkorrel bij een baby's zit meestal in het gezicht. Zoals de wangen, rondom de ogen en op het voorhoofd. Als je overheen wrijft voelen ze een beetje glad aan. Anders dan bij baby acne of pukkeltjes is er bij gerstekorrels geen sprake van roodheid of een ontsteking. 

Gerstekorrels doen daarom ook geen pijn. Bovendien veranderen de gerstekorrels meestal niet in grootte. Ze zien er dus vrijwel de hele tijd hetzelfde uit. 

gerstekorrels baby

Baby gerstekorrels gezicht 

Wat opvalt aan gerstekorrels bij baby's is dat ze vrijwel altijd in het gezicht verschijnen. Dit komt met name door de vele talgkliertjes die in het gezicht zitten. Veel meer dan op de rest van het lichaam, waardoor de kans op een gerstekorrel daar ook groter is. 

Verder is met name de huid rondom de ogen van een baby erg dun en gevoelig. Ook dit dit is een trigger voor het ontstaan van gerstekorrels bij baby's in het gezicht. 

Symptomen gerstekorrel baby

Hieronder heb ik alle symptomen van gerstekorrels bij baby's (primaire milia) op een rijtje gezet. 

  • Witte bultjes
  • Koepelvormige bultjes
  • Klein van formaat
  • Geen roodheid
  • Geen ontsteking
  • Gerstekorrel verandert niet
  • Lijkt op een korrel zand
  • Vaak op op oogleden 
  • Kleiner dan mee eters en puistjes

gerstekorrels baby

Verschil gerstekorrel baby en mee eters

Gerstekorrels kunnen erg lijken op mee-eters, maar dit zijn echt twee verschillende huidklachten. Zowel mee eters als gerstekorrels zijn wit van kleur en klein van formaat. Maar gerstekorrels bij baby's ontstaan door verstopte talgklieren of zweetklieren. Terwijl mee-eters ontstaan door verstopte poriën. 

Verder is er bij gerstekorrels geen sprake van een ontsteking of roodheid. Wat bij mee-eters natuurlijk wel kan gebeuren. Ook zijn gerstekorrels kleiner en blijven ze meestal constant in grootte. Mee-eters daarentegen kunnen qua uiterlijk gaan veranderen. Zo kan een witte mee-eter veranderen in een zwarte mee-eter of een puistje. 

Verder verschijnen gerstekorrels bij baby's vooral rondom de ogen, neus, wangen en voorhoofd. Terwijl mee eters over het hele lichaam kunnen voorkomen. Een ander belangrijk verschil is dat gerstekorrels verwijderen lastig gaat. Hier is altijd een steriel naaldje voor nodig, omdat ze dieper in de huid liggen. Terwijl mee -eters verwijderen meestal vrij gemakkelijk is. 

gerstekorrel baby

Verschil gerstekorrel baby en baby acne

Gerstekorrels bij baby's moet ook niet verward worden met baby acne. Ook dit zijn namelijk echt twee verschillende huidaandoeningen. Die wel behoorlijk op elkaar kunnen lijken. Toch zijn er ook een aantal belangrijke verschillen. Zo ziet een gerstekorrel eruit als een klein wit bultje. Die meestal niet rood of ontstoken is. 

Baby acne daarentegen heeft meer wat weg van jeugdpuistjes. Je ziet geen witte, maar kleine rode bultjes, puistjes en pukkeltjes op de huid van een baby verschijnen. Dit kan er ontstoken uit zien en er kunnen puskopjes verschijnen. 

Ook de oorzaak van beide huidaandoeningen verschilt. Zo ontstaan gerstekorrels als gevolg van een ophoping van huidcellen en talg, waardoor een zweet,- of talgklier in de huid verstopt raakt. De talgklieren zijn namelijk nog niet helemaal volgroeid. De exacte oorzaak van babyacne is nog niet volledig begrepen. 

Er wordt verondersteld dat baby acne veroorzaakt wordt door hormonale veranderingen bij de baby. Aangezien ze de moederlijke hormonen in hun systeem verwerken. De klachten ontstaan, net als gerstekorrels bij baby's, ook met name in het gezicht. En verdwijnt na enkele weken tot maanden vanzelf weer. Lees hier meer over baby acne

gerstekorrel baby

Baby gerstekorrel verwijderen

Hoewel gerstekorrels meestal vanzelf verdwijnen, zijn er een paar dingen die je kunt doen om verergering te voorkomen. Of gerstekorrels laten verwijderen. Het is hierbij vooral belangrijk dat je niet in de gerstekorrels van je baby gaat knijpen of drukken. Dit kan de huid onnodig beschadigen, wat vaak een lelijk litteken veroorzaakt. 

Tip 1. Huidverzorging 

Houd de huid van je baby schoon door het zachtjes te wassen met milde reinigingsproducten en lauw water. Breng vervolgens dagelijks een hydraterende, maar huidvriendelijke crème aan. Om zo de huid van je kindje goed gehydrateerd te houden. Als je merkt dat de huid van je baby droog is kun je dit ook twee keer per dag doen. 

Hoe beter gehydrateerd de huid van je kindje is, hoe kleiner de kans op een nieuwe gerstekorrel. Ik heb hieronder een aantal fijne baby producten gezet. Ook heb ik een productadvies voor de babyhuid online staan met daarin al mijn favoriete verzorgingsproducten: Gratis productadvies babyhuid.

gerstekorrel baby verwijderen

Tip 2. Gerstekorrel verwijderen steriele naald

Een gerstekorrel verwijderen is dus meestal niet nodig, omdat gerstekorrels bij baby's vaak vanzelf binnen een paar weken verdwijnen. Als de gerstekorrels aanhouden of verergeren, kan het raadzaam zijn om toch langs een professional te gaan. 

In sommige gevallen zal de arts helpen bij het verwijderen van gerstekorrels doormiddel van een steriele naald. Je kunt de gerstekorrel ook laten verwijderen door een huidtherapeut of schoonheidsspecialiste dit doen. Ook weer met een steriele naald. 

gerstekorrel baby

Gerstekorrels baby voorkomen

Naast gerstekorrels verwijderen is gerstekorrels voorkomen natuurlijk nog beter. Hoewel gerstekorrels niet altijd volledig voorkomen kunnen worden, kun je wel de kans op een nieuwe gerstekorrel verkleinen. Allereerst is het belangrijk om de huid van je baby altijd goed tegen de zon te beschermen. Benieuwd welke baby,- en kinderzonnebrand ik adviseer? Lees dan hier mijn Top 10 Beste zonnebrand voor kinderen.

Verder is het goed om altijd milde, parfumvrije baby producten te gebruiken. Die ervoor zorgen dat de huid barrière versterkt en goed gehydrateerd blijft. Ik heb hiervoor een speciaal baby huidadvies geschreven. Met daarin allemaal milde baby producten. Je leest het advies hier: Gratis productadvies babyhuid.

gerstekorrels baby

Misschien vind je dit ook interessant!

Ik heb meer blogs over de baby huid geschreven, met daarin al mijn huidverzorgingstips. Hieronder vind je er een aantal! 

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram