arrow_drop_up arrow_drop_down

Atopisch eczeem: roodheid, schilfertjes en korstjes

Jeuk, jeuk en nog eens jeuk! Atopisch eczeem is een super vervelende vorm van eczeem waar je maar aan blijft krabben. En juist dit krabben is wat je niet moet doen. Hoe dan?! De huid is rood, droog en niet meer intact. Vaak zijn er ook nog korstjes en blaasjes te zien. Dit bij elkaar zorgt dat de huid constant jeukt. Helaas is atopisch eczeem chronisch. Je kan de huidontsteking daarom niet genezen. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om de klachten te verminderen!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn gratis geschreven productadvies voor atopisch eczeem.

productadvies atopisch eczeem

Wat is atopisch eczeem?

Atopisch eczeem wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Of atopische dermatitis. Het is een vorm van eczeem die kort na de geboorte ontstaat en helaas veel voorkomt. Wist je dat maar liefst 3 tot 5% van alle kindjes atopisch eczeem heeft? Er wordt zelfs geschat dat meer dan vierhonderdduizend Nederlanders last hebben van atopisch eczeem. Echt veel.. Bij baby’tjes noemen ze atopisch eczeem ook wel dauwworm. Omdat het eczeem vochtig is (dauw) en ringvorming (worm).

Constitutioneel of atopisch eczeem is een chronische ontsteking aan de huid. Maar het eczeem kan ook een tijdje weg blijven. Om vervolgens helaas weer net zo hard terug te komen. Mensen met atopisch eczeem hebben een dunne, kapotte en daardoor vooral kwetsbare huid. Hierdoor is de huid ook heel gevoelig voor het ontwikkelen van contact eczeem. Zoals allergisch contacteczeem of ortho-ergisch contacteczeem. Daarnaast heeft de huid met atopisch eczeem een vergroot risico op infecties. Bijvoorbeeld met het herpes virus. Er ontstaat dan plotseling een blaar. En dit kan zich ontwikkelen in eczema herpeticum. Een zeer ernstige vorm van eczeem. Raadpleeg meteen je huisarts als je denkt dat er sprake is van eczema herpeticum.

Hoe ziet atopisch eczeem eruit?

Je herkent atopisch eczeem vooral aan de extreme jeuk. Daarnaast is de huid rood, zijn er schilfertjes te zien en zitten er blaasjes en pukkeltjes met vocht op de huid. Meestal zit atopisch eczeem eerst op het gezicht en verspreid het eczeem daarna verder over het lichaam. Een belangrijk kenmerk is dat de huid rondom de mond en neus gespaard blijft. Een ander belangrijk kenmerk is dat mensen met atopisch eczeem vaak een wat bleker gezicht hebben. In combinatie met donkere wallen. Verder kun je atopisch eczeem herkennen door een kras op de huid te zetten. Normaal blijft er dan een roze of rode kras op je huid achter. Bij atopisch eczeem blijft er een witte streep achter.

Oorzaak atopisch eczeem

De eczeem klachten ontstaan vaak al twee tot zes maanden na de geboorte. Hierna worden de klachten ieder jaar een stukje erger. Klinkt niet veel belovend hé.. Dit komt vooral doordat er veel aan de huid gekrabd wordt. Het jeukt namelijk onwijs. En niet krabben is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn verschillende factoren die atopisch eczeem kunnen veroorzaken. Hieronder lees je de belangrijkste oorzaken.

Erfelijkheid en atopisch eczeem
Helaas kun je atopisch eczeem overerven. Hierin speelt het filaggrine eiwit een belangrijke rol. Dit eiwit is verantwoordelijk voor het sluiten en bevochtigen van de huid. Het is één van onze natural moisturizer en dus onmisbaar voor een goede huidconditie. Mensen met atopisch eczeem hebben een mutatie in het gen die filaggrine eiwitten aanmaakt. Hierdoor kan het filaggrine eiwit de huid niet goed dicht maken en ook niet voldoende hydrateren. De huid barrière verslechterd en is niet meer helemaal gesloten. Je begrijpt misschien wel dat een niet gesloten huid extra gevoelig is voor indringers van buitenaf. Zoals bacteriën en virussen. Deze dringen nu makkelijker je huid binnen. Maar andersom treden gewenste stoffen, zoals voedingsstoffen en water, ook weer té snel naar buiten. Al deze punten zorgen ervoor dat er een ontstekingsreactie in de huid ontstaat. Hierdoor wordt de huid rood, gaat het jeuken en ontstaat er schilfering en zwelling.

Allergenen en atopisch eczeem
Ook stoffen van buitenaf kunnen het atopisch eczeem veroorzaken. Dit zijn stoffen waarvoor je huid een allergie heeft ontwikkeld. Je noemt deze stoffen ook wel allergenen. Je huid ziet de stoffen (allergenen) als een soort indringers. En gaat daarom een ontstekingsreactie uitvoeren zodra de huid in aanraking komt met deze stof (allergeen). Daarom hebben mensen met atopisch eczeem ook vaak last van hooikoorts en/of astma. Er zijn twee soorten allergenen, namelijk:

  • In te ademen allergenen: dit zijn allergenen die je binnenkrijgt door ze in te ademen. Dit kunnen stoffen zijn binnen het huis, zoals: huisstofmijt, je huisdier, schimmels, een bos bloemen, stof, je vloerbedekking of een donzig dekbed. Maar ook stoffen van buitenaf, zoals: het gras, de bomen (berken), pollen en planten.
  • Voedsel allergenen: dit zijn allergenen die binnenkrijgt door ze te eten. Bekende voorbeelden zijn: melk, eieren, pinda’s, noten en vis.

Niet-allergenen en atopisch eczeem
Je kunt atopisch eczeem ook krijgen door een niet allergene stof. Dus een stof waarvoor je lichaam geen allergie heeft ontwikkeld. Deze prikkels zorgen bij mensen met atopisch eczeem voor een overgevoelige reactie, omdat de huid heel kwetsbaar is. Voorbeelden van niet allergene prikkels zijn:

  • Irriterende stoffen: dit zijn eigenlijk stoffen die te agressief zijn voor je huid. Voorbeelden zijn: afwasmiddelen, niet luchtende afsluitende kleding en kriebelende wol truien.
  • Het weer: ook het weer kan het eczeem prikkelen. Bijvoorbeeld droge koude lucht. Of juist warme vochtige lucht. Maar ook zonlicht en transpiratie.
  • Emoties: het klinkt misschien gek, maar ook je emoties kunnen het eczeem triggeren. Bijvoorbeeld als je erg moe bent, veel stress hebt en/of je je verdrietig voelt zie je vaak een verergering in klachten.
  • Bacteriën: wat opvalt is dat 90% van de mensen met atopisch eczeem het stafylokok bacterie op hun huid hebben. Terwijl dit percentage bij mensen zonder atopisch eczeem maar 5% is. Het stafylokok bacterie kan het eczeem verergeren of zelfs veroorzaken.

Behandeling atopisch eczeem

Wat kun je zelf aan atopisch eczeem/constitutioneel eczeem doen?

Het eczeem is chronisch en kan dus niet volledig behandeld worden. Gelukkig kun je de klachten wel zelf verminderen. Onder anderen door triggers te vermijden. Vermijd zoveel mogelijk contact met schoonmaakmiddelen, handzeep en afwasmiddel. Draag zo min mogelijk wollige en strak zittende kleding. Verder moet je de huid niet blootstellen aan hele koude lucht of hele warme lucht. Daarnaast is het belangrijk om kort en vooral niet te heet te douchen of badderen. Onder de douche of in bad kun je beter ook niet gebruik maken van zepen. Gebruik liever een huidvriendelijke bad & douche olie. Dit is veel huidvriendelijker voor je huid.

Ook is het belangrijk om je lichaam na het douchen meteen in te smeren met een kalmerende, hydraterende balsem. Voor je gezicht is het ook belangrijk om beschermende en kalmerende ingrediënten te smeren. Bijvoorbeeld een crème met zoethoutwortel extract. Zoethoutwortel kalmeert het eczeem namelijk onwijs! Of de Tiny Todd Itch-Free Oat cream. De Tiny todd eczeem crème kwam ik een tijdje geleden tegen. Ik las er zoveel positieve reacties over dat ik een mini onderzoekje ben gestart. Via Instagram heb ik een oproep geplaats of er iemand met eczeem was die deze crème voor mij zou willen testen. Uiteindelijk heb ik twee personen uitgekozen en de crème naar hun toegestuurd. Zij hebben de crème vier weken getest. Benieuwd naar het resultaat? Lees dan mijn review over de Tiny Todd eczeem crème inclusief de voor en na foto’s!

Benieuwd welke producten ik voor zowel het lichaam als gezicht met atopisch eczeem adviseer? Lees dan mijn gratis productadvies voor atopisch eczeemDaarnaast is het super belangrijk om geen irriterende ingrediënten op je huid te smeren. Dit kan het eczeem namelijk verergeren. Benieuwd welke producten je beter niet kunt smeren? Houd dan de sproetonline Instagram-pagina in de gaten! Iedere week plaats ik een story over een cosmetica product of merk die je beter kunt laten staan.

Ook kan het helpen om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen. Droge lucht verergerd namelijk eczeem klachten. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid in onze huizen eigenlijk te laag. Als het buiten koud is zetten we de verwarming namelijk aan. Dit verlaagt de luchtvochtigheid. Een te lage luchtvochtigheid is niet alleen vervelend voor je huid, maar het maakt je ook vatbaarder voor infecties, oververmoeidheid, een verminderde concentratie en aandoeningen aan de luchtwegen. De luchtvochtigheid kun je verhogen door bakken met water op je verwarming te zetten, maar ook met een speciale luchtbevochtiger.

Verder is bekend dat je kleding ook voor irritatie kan zorgen. Gebruik daarom bij voorkeur een wasverzachter om je kleren zacht te maken. Wel alleen een huidvriendelijk en parfumvrij wasverzachter. Want ook irriterende stoffen in je wasverzachter kunnen eczeem verergeren. Hetzelfde geldt voor je wasmiddel. Gebruik hiervoor ook uitsluitend parfumvrij wasmiddel poeder of parfumvrij vloeibaar wasmiddel.

Wat kan een professioneel voor je betekenen?

Een dermatoloog kan medicatie voorschrijven om de eczeem klachten te verminderen. Voorbeelden van effectieve medicatie zijn: dermacorticosteroïden, calcineurine remmers en teer preparaten. Daarnaast kan lichttherapie ook uitkomst bieden, maar dit heeft niet mijn voorkeur.