Atopisch eczeem: roodheid, schilfertjes en korstjes
22 november 2020 

Atopisch eczeem: roodheid, schilfertjes en korstjes

Jeuk, jeuk en nog eens jeuk! Atopisch eczeem is een super vervelende vorm van eczeem waar je maar aan blijft krabben. En juist dit krabben is wat je niet moet doen. Hoe dan?! Het is inderdaad makkelijker gezegd dan gedaan. De huid is rood, droog, niet meer intact en onwijs geïrriteerd. Vaak zijn er ook nog korstjes en blaasjes te zien. Dit bij elkaar zorgt dat de huid constant jeukt. Helaas is atopisch eczeem chronisch. Je kunt de huidontsteking daarom niet genezen. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen!

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn gratis geschreven productadvies voor atopisch eczeem.

atopisch eczeem

Wat is atopisch eczeem?

Atopisch eczeem wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Of atopische dermatitis. Het is een vorm van eczeem die kort na de geboorte ontstaat en helaas veel voorkomt. Wist je dat maar liefst 3 tot 5% van alle kindjes atopisch eczeem heeft? Er wordt zelfs geschat dat meer dan vierhonderdduizend Nederlanders last hebben van atopisch eczeem. Echt veel.. Bij baby’tjes noemen ze atopisch eczeem ook wel dauwworm. Omdat het eczeem vochtig is (dauw) en ringvorming (worm).

Constitutioneel eczeem, of atopisch eczeem is een chronische ontsteking van de huid. Maar het eczeem kan ook een tijdje weg blijven. Om vervolgens helaas weer net zo hard terug te komen. Mensen met atopisch eczeem hebben een dunne, kapotte en daardoor vooral kwetsbare huid. Hierdoor is de huid ook heel gevoelig voor het ontwikkelen van contact eczeem. Zoals allergisch contacteczeem of ortho-ergisch contacteczeem. Daarnaast heeft de huid met atopisch eczeem een vergroot risico op infecties. Bijvoorbeeld infectie met het herpes virus. Er ontstaat dan plotseling een blaar. En dit kan zich ontwikkelen in eczema herpeticum. Een zeer ernstige vorm van eczeem. Raadpleeg meteen je huisarts als je denkt dat er sprake is van eczema herpeticum.

Hoe ziet atopisch eczeem eruit?

Je herkent atopisch eczeem vooral aan de extreme jeuk. Daarnaast is de huid rood, zijn er schilfertjes te zien en zitten er blaasjes en pukkeltjes met vocht op de huid. Meestal zit atopisch eczeem eerst op het gezicht en verspreid het eczeem daarna verder over het lichaam. Een belangrijk kenmerk is dat de huid rondom de mond en neus gespaard blijft. Een ander belangrijk kenmerk is dat mensen met atopisch eczeem vaak een wat bleker gezicht hebben. In combinatie met donkere wallen. Verder kun je atopisch eczeem herkennen door een kras op de huid te zetten. Normaal blijft er dan een roze of rode kras op je huid achter. Bij atopisch eczeem blijft er een witte streep achter.

Oorzaak atopisch eczeem

De eczeem klachten ontstaan vaak al de eerst twee tot zes maanden na de geboorte. Hierna worden de klachten ieder jaar een stukje erger. Klinkt niet veel belovend hé.. Dit komt vooral doordat er veel aan de huid gekrabd wordt. Eczeem jeukt namelijk onwijs. En niet krabben is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn verschillende factoren die atopisch eczeem kunnen veroorzaken. Hieronder lees je de belangrijkste oorzaken.

Erfelijkheid en atopisch eczeem
Helaas kun je atopisch eczeem overerven. Hierin speelt het filaggrine eiwit een belangrijke rol. Dit eiwit is verantwoordelijk voor het sluiten en bevochtigen van de huid. Het is één van onze natural moisturizers en dus onmisbaar voor een goede huidconditie. Mensen met atopisch eczeem hebben een mutatie in het gen dat filaggrine eiwitten aanmaakt. Hierdoor kan het filaggrine eiwit de huid niet goed dicht maken en ook niet voldoende hydrateren. De huid barrière verslechtert en is niet meer helemaal gesloten. Je begrijpt misschien wel dat een niet gesloten huid extra gevoelig is voor indringers van buitenaf. Zoals bacteriën en virussen. Deze dringen nu makkelijker je huid binnen. Maar andersom treden gewenste stoffen, zoals voedingsstoffen en water, ook weer té snel naar buiten. Al deze punten zorgen ervoor dat er een ontstekingsreactie in de huid ontstaat. Hierdoor wordt de huid rood, gaat het jeuken en ontstaat er schilfering en zwelling.

Allergenen en atopisch eczeem
Ook stoffen van buitenaf kunnen het atopisch eczeem veroorzaken. Dit zijn stoffen waarvoor je huid een allergie heeft ontwikkeld. Je noemt deze stoffen ook wel allergenen. Je huid ziet de stoffen (allergenen) als een soort indringers. En gaat daarom een ontstekingsreactie uitvoeren zodra de huid in aanraking komt met deze stof (allergeen). Daarom hebben mensen met atopisch eczeem ook vaak last van hooikoorts en/of astma. Er zijn twee soorten allergenen, namelijk:

  • In te ademen allergenen: dit zijn allergenen die je binnenkrijgt door ze in te ademen. Dit kunnen stoffen zijn binnen het huis, zoals: huisstofmijt, je huisdier, schimmels, een bos bloemen, stof, je vloerbedekking of een donzig dekbed. Maar ook stoffen van buitenaf, zoals: het gras, de bomen (berken), pollen en planten.
  • Voedsel allergenen: dit zijn allergenen die binnenkrijgt door ze te eten. Bekende voorbeelden zijn: melk, eieren, pinda’s, noten en vis.

Niet-allergenen en atopisch eczeem
Je kunt atopisch eczeem ook krijgen door een niet-allergene stof. Dus een stof waarvoor je lichaam geen allergie heeft ontwikkeld. Deze prikkels zorgen bij mensen met atopisch eczeem voor een overgevoelige reactie, omdat de huid heel kwetsbaar is. Voorbeelden van niet allergene prikkels zijn:

  • Irriterende stoffen: dit zijn eigenlijk stoffen die te agressief zijn voor je huid. Voorbeelden zijn: afwasmiddelen, niet luchtende afsluitende kleding en kriebelende wol truien.
  • Het weer: ook het weer kan het eczeem prikkelen. Bijvoorbeeld droge koude lucht. Of juist warme vochtige lucht. Maar ook zonlicht en transpiratie.
  • Emoties: het klinkt misschien gek, maar ook je emoties kunnen het eczeem triggeren. Bijvoorbeeld als je erg moe bent, veel stress hebt en/of je je verdrietig voelt zie je vaak een verergering in klachten.
  • Bacteriën: wat opvalt is dat 90% van de mensen met atopisch eczeem het stafylokok bacterie op hun huid hebben. Terwijl dit percentage bij mensen zonder atopisch eczeem maar 5% is. Het stafylokok bacterie kan het eczeem verergeren of zelfs veroorzaken.

Behandeling atopisch eczeem

Wat kun je zelf aan atopisch eczeem/constitutioneel eczeem doen?

Huid verzorgen

Het eczeem is chronisch en kan dus niet volledig behandeld worden. Gelukkig kun je de klachten wel zelf verminderen. Onder anderen door triggers te vermijden. Vermijd zoveel mogelijk contact met schoonmaakmiddelen, handzeep en afwasmiddel. Draag zo min mogelijk wollige en strak zittende kleding. Verder moet je de huid niet blootstellen aan hele koude lucht of hele warme lucht. Daarnaast is het belangrijk om kort en vooral niet te heet te douchen of badderen. Gebruik liever ook geen zepen, maar een huidvriendelijke bad & douche olie. Wat ook veel verlichting van jeuk en pijnklachten van het eczeem kan geven is een zemelen bad. Zemelen zijn haverextracten. In het haver zit de suiker butaglucaan. Dit ingrediënt hydrateert, kalmeert, remt de jeukklachten en vermindert irritatie en roodheid.  Je vult het bad dan met een zemelenoplossing. Dit wordt al heel lang ingezet bij eczeem klachten.

Ook is het belangrijk om je lichaam na het douchen meteen in te smeren met een kalmerende, hydraterende balsem. Voor je gezicht is het ook belangrijk om beschermende en kalmerende ingrediënten te smeren. Bijvoorbeeld een crème met zoethoutwortel extract. Zoethoutwortel kalmeert het eczeem namelijk onwijs! Of de Tiny Todd Itch-Free Oat cream. De Tiny todd eczeem crème kwam ik een tijdje geleden tegen. Ik las er zoveel positieve reacties over dat ik een mini onderzoekje ben gestart. Ik heb twee crèmes gekocht en deze door twee van mijn Instgram volgers met eczeem laten testen. Benieuwd naar het resultaat? Lees dan mijn review over de Tiny Todd eczeem crème inclusief de voor en na foto’s!

Benieuwd welke producten ik voor zowel het lichaam als gezicht met atopisch eczeem adviseer? Lees dan mijn gratis productadvies voor atopisch eczeemDaarnaast is het super belangrijk om geen irriterende ingrediënten op je huid te smeren. Dit kan het eczeem namelijk verergeren. Benieuwd welke producten je beter niet kunt smeren? Houd dan de sproetonline Instagram-pagina in de gaten! Iedere week plaats ik een story over een cosmetica product of merk die je beter kunt laten staan.

Omgeving aanpassen

Ook kan het helpen om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen. Droge lucht verergerd namelijk eczeem klachten. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid in onze huizen eigenlijk te laag. Als het buiten koud is zetten we de verwarming namelijk aan. Dit verlaagt de luchtvochtigheid. Een te lage luchtvochtigheid is niet alleen vervelend voor je huid, maar het maakt je ook vatbaarder voor infecties, oververmoeidheid, een verminderde concentratie en aandoeningen aan de luchtwegen. De luchtvochtigheid kun je verhogen door bakken met water op je verwarming te zetten, maar ook met een speciale luchtbevochtiger.

Kleding wassen

Verder is bekend dat je kleding ook voor irritatie kan zorgen. Gebruik daarom bij voorkeur een wasverzachter om je kleren zacht te maken. Wel alleen een huidvriendelijk en parfumvrij wasverzachter. Want ook irriterende stoffen in je wasverzachter kunnen eczeem verergeren. Hetzelfde geldt voor je wasmiddel. Gebruik hiervoor ook uitsluitend parfumvrij wasmiddel poeder of parfumvrij vloeibaar wasmiddel.

Wat kan een professioneel voor je betekenen? 

Een dermatoloog kan medicatie voorschrijven om de eczeem klachten te verminderen. Voorbeelden van effectieve medicatie zijn: dermacorticosteroïdenm (ben ik zelf echt geen fan van), calcineurine remmers en teer preparaten. Daarnaast kan lichttherapie ook uitkomst bieden, maar dit heeft niet mijn voorkeur.

Tips van de @Sproetonline Instagramvolgers

Als ik een productadvies voor een specifieke huidklacht op Instagram publiceer, vraag ik ook altijd aan mijn Instagram volgers of zij nog tips hebben. Over producten of therapieën waar zij goede ervaringen mee hebben. Voor eczeem kreeg ik de volgende tips:

  • Balneum badolie voor kindjes met eczeem
  • Haarproducten zonder het ingrediënt citric acid gebruiken. 
  • Manuka honing smeren op de eczeem plekjes
Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!