Vermoeide ogen door donkere kringen
26 juni 2021 
13 min. leestijd

Vermoeide ogen door donkere kringen

We worden tegenwoordig dood gegooid met oogcrèmes tegen donkere kringen. Maar wist je dat deze crèmes vaak helemaal niets doen? De gebruikte concentraties actieve ingrediënten zijn te laag. Of ze bevatten ingrediënten die donkere kringen alleen  maar verergeren. Gelukkig zijn er ook producten en behandelingen die wél helpen!

Hoe zien vermoeide ogen eruit?

Als je last hebt van een vermoeide blik gaat het meestal over meerdere veranderingen aan de huid. Die samen een vermoeid uiterlijk veroorzaken. Wat je vooral ziet zijn:

 • Wallen
 • Donkere kringen
 • Blauwe kringen
 • Een blekere huid
 • Donkere cirkels
 • Een holle botstructuur
 • Gezwollen oogleden
 • Fijne lijntjes of rimpels 
 • Droge huid
 • Ogen lijken zwaar
 • Vermoeid gezicht

In deze blog ga ik dieper in op de huidklacht: donkere kringen onder ogen.

donkere kringen

Kringen onder de ogen

Als je last hebt van donkere kringen, is de huid onder de ogen donkerder dan de omliggende huid van het gezicht. Hierdoor ontstaat er een soort schaduw onder de onderste oogleden. Wat eruit kan zien als een donkere kring of wal. En zorgt voor een vermoeide uitstraling.

Meestal gaat het om een bruinige verkleuring, maar er kunnen ook blauwe kringen onder de ogen ontstaan. Of roze tot paarse verkleuringen.

Daarnaast kan er sprake zijn van een combinatie van zowel wallen als donkere kringen. Als er opgezette wallen onder de ogen verschijnen, ontstaat er namelijk ook een soort schaduw rondom de rand van de wal. Wat eruit kan zien als donkere kringen.

Meestal zijn donkere kringen aan de binnenkant op z'n donkerst. En wordt de kleur richting de wang steeds lichter.

Het vervelende aan donkere kringen is dat ze voor iedereen zichtbaar zijn, want ze zitten tenslotte in je gezicht. Maar in deze blog ga ik je helpen om de donkere kringen te verminderen!

vermoeide ogen

Oorzaak kringen onder de ogen

Als de huid onder je ogen wat donkerder is dan de rest van je huid, kan dit verschillende oorzaken hebben.

Denk aan: roken, slaaptekort, allergieën, een tekort aan vitaminen of mineralen, stress, veroudering, slechte bloedcirculatie of een dunnere huid. Allemaal mogelijke oorzaken van donkere kringen onder de ogen.

Het kan waardevol zijn om te achterhalen wat de oorzaak van jouw donkere kringen is, omdat je zo gerichter kunt zoeken naar een oplossing om de donkere kringen onder de ogen te verminderen. Hieronder heb ik de meest voorkomende triggers gezet die kringen onder de ogen veroorzaken.

1. Donkere kringen door genetische aanleg

Het kan zijn dat donkere kringen onder de ogen in de familie zit. Ga maar eens na bij je vader, moeder, tantes, broers of nichten. Hebben zij ook last van donkere kringen? Dan is de kans groot dat het een genetisch "probleem" is.

Je noemt de huidklacht dan ook wel familiaire periorbitale hyperpigmentatie. Wat je ziet is een bruinige verkleuring onder de ogen, waardoor uiteindelijk donkere kringen ontstaan.

kringen onder ogen genetisch

2. Donkere kringen door huidverslapping

Ook wallen kunnen de oorzaak zijn van donkere kringen onder de ogen. Als er wat zwelling onder je ogen ontstaat, oftewel wallen, ontstaat er langs de wal namelijk een schaduw. Wat eruit ziet als een donkere kring.

Dit is dus geen verkleuring van de huid, maar meer een schaduweffect van de wal, waardoor kringen onder de ogen verschijnen.

Wallen worden onder andere veroorzaakt, door: ouder worden, roken, stress, vermoeidheid, genetisch bepaald, veel afvallen, wrijving.

donkere kringen onder ogen

3. Donkere kringen door ontsteking en zwelling

Je kunt ook donkere kringen krijgen als je regelmatig ontstekingen of zwellingen rondom je ogen hebt. Bijvoorbeeld, omdat je last hebt van allergieën als hooikoorts en eczeem.

Maar ook als je allergische reageert op cosmetica stoffen of veel gehuild hebt, kan dit zorgen voor geïrriteerde en gezwollen ogen. Wat uiteindelijk weer donkere kringen onder de ogen veroorzaakt.

Daarnaast wrijf je bij bovenstaande klachten ook sneller in je ogen. Ook dit wrijven in de ogen zorgt weer voor verkleuringen. En zo voor kringen onder de ogen. Je noemt deze vorm ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie.

donkere kringen door allergie

4. Donkere kringen door dunne huid onder ogen

Donkere kringen kunnen ook ontstaan als je huid dunner wordt. Dat de huid onder de ogen dunner is dan de omliggende huid, is natuurlijk een feit. Maar naarmate we ouder worden wordt deze huid steeds dunner.

Hierdoor kunnen bloedvaten door de huid heen schemeren. Er ontstaan dan geen bruine donkere kringen. Maar meer rood paarse tot blauwe kringen of verkleuringen. Ook kan de vorm van de bloedvaten zelf goed zichtbaar worden. Je ziet dan rode adertjes lopen.

Op jonge leeftijd zijn blauwpaarse kringen onder de ogen meestal niet het gevolg van een dunner wordende huid, maar van een licht huidtype. Of van een bleke huid als gevolg van moeheid of ziekte. Hieronder leg ik beide oorzaken uit.

donkere kringen

5. Donkere kringen door licht huidtype

Ook mensen met een licht huidtype hebben kunnen last hebben van blauwpaarse verkleuringen onder de ogen. Of een rood tot roze kleur,

Dit komt puur, omdat bloedvaten gewoon makkelijker door een licht huidtype schemeren dan door een wat donker huidtype.

vermoeide ogen

6. Donkere kringen door vermoeidheid

De blauwpaarse verkleuringen kunnen ook een andere oorzaak hebben, namelijk: vermoeidheid. Als je onvoldoende slaapt, ben je over het algemeen ook wat bleker.

Ook dit zorgt ervoor dat de bloedvaatjes makkelijker door de huid schemeren. En er kringen onder je ogen verschijnen.

Voldoende slaap is dus heel belangrijk in het bestrijden van dit type donkere kringen. Een blekere huid kan trouwens ook een teken van ijzertekort zijn. IJzertekort zorgt namelijk voor een tekort aan antioxidanten en zo voor het bleker worden van de huid.

donkere kringen onder ogen

7. Donkere kringen door vitamine tekort

Naast genoeg slaap is ook een voldoende inname van mineralen en vitaminen belangrijk. Zo kan een tekort aan: vitamine B6, vitamine B12, vitamine C, vitamine K de huid bleker maken. En zo donkere kringen veroorzaken.

Maar ook een tekort aan het mineraal ijzer kan donkere kringen onder de ogen veroorzaken. IJzer zorgt er namelijk voor dat er via het bloed voldoende zuurstof naar de oogweefsels wordt vervoerd.

Als er een ijzer tekort is, wordt er ook te weinig zuurstof zuurstof vervoerd. Wat kan leiden tot kringen onder de ogen.

donkere kringen onder ogen vitamine tekort

8. Donkere kringen door vermindering bindweefsel

Een andere belangrijke oorzaak van donkere kringen is je bindweefsel laag. Deze kan in volume afnemen. Met name bij de ooghoeken gebeurt dit naarmate we ouder worden. Maar een afname van bindweefsel kan ook genetisch bepaald zijn.

Deze afname veroorzaakt vervolgens een zogeheten traangoot. Dit is een soort geultje die vanaf je binnenste ooghoek naar je wang loopt, waardoor er kringen onder de ogen verschijnen.

donkere kringen

9. Donkere kringen door zonlicht

Ook uv stralen kunnen kringen onder de ogen veroorzaken. Het gaat hierbij met name om bruinige verkleuringen. Zonlicht maakt je huid natuurlijk bruin. Maar het doet veel meer dan dat. Uv stralen maken de huid dunner, ouder, kwetsbaarder en gevoeliger voor pigmentverschuivingen. Al deze factoren kunnen vervolgens weer zorgen dat er kringen onder de ogen ontstaan.

donkere kringen onder ogen

Behandeling donkere kringen onder ogen

Allereerst, is het super belangrijk om iedere dag een huidvriendelijke zonnebrandcrème te smeren. Ook op de huid onder je ogen. De zon veroorzaakt namelijk zowel huidverslapping, huidverdunning als huidverkleuring. Voorbeelden van goede zonnebrandcrèmes voor het gezicht zijn:

Daarnaast zijn slaaptekort, stress, vitaminen of mineralen tekort, roken natuurlijk ook factoren die donkere kringen erger maken. Het aanpakken van deze punten kan de donkere kringen onder je ogen al aanzienlijk minder zichtbaar maken. Maar dit zijn niet de enige oorzaken. Hieronder lees je mijn overige tips om kringen onder de ogen te verminderen!

creme donkere kringen

Tip 1. Niet in je ogen wrijven

Het is belangrijk om zo min mogelijk in je ogen te wrijven, omdat ook dit voor kringen onder de ogen kan zorgen. Je kunt bij jeuk beter een jeukstillend product smeren.

Hierin werkt zinkoxide vaak heel goed. Daarom heb ik hieronder twee parfumvrije producten met zinkoxide gezet:

vermoeide ogen

Tip 2. Juiste cosmetica producten smeren

Kijk ook kritisch naar je cosmetica producten, want irriterende cosmetica kan zorgen voor irritatie rondom je ogen. Of zelfs voor een allergische reactie. En dit kan beide leiden voor kringen onder de ogen zorgen.

Cosmetica merken spelen hier slim op in door allerlei oogcrèmes te verkopen die donkere kringen in een aantal dagen zouden verminderen. Of zelfs helemaal weghalen. Maar dit kan geen één crème waarmaken helaas.

Wel heeft wetenschappelijk bewijs van een aantal ingrediënten aangetoond dat ze licht blekend werken én je huid beschermen tegen nieuwe verkleuringen. Dit zijn de antioxidanten:

cosmetica tegen donkere kringen

Goede dagcrèmes

Het smeren van een crème met antioxidanten kan daarom helpen. Of in ieder geval, verergering van kringen onder de ogen voorkomen. Voorbeelden van goede dagcrèmes tegen donkere kringen zijn:

Benieuwd welke producten je beter kunt laten staan? Houdt dan de Sproet online Instagram pagina in de gaten! Daarop deel ik iedere week merken die je beter niet kunt opsmeren.

donkere kringen onder ogen

Goede oogcrèmes

Als je de voorkeur geeft aan het smeren van een aparte oogcrème om kringen onder de ogen te verminderen of voorkomen, kies dan wel altijd voor een parfumvrije creme. Parfum en geurstoffen irriteren je ogen namelijk, waardoor kringen onder de ogen juist wordt uitgelokt. Hieronder vind je een aantal goede oogcrèmes of bekijk mijn lijst met beste oogcremes hier.

vermoeide ogen

Tip 3. Donkere kringen camoufleren

Wat je ook kunt doen, is de donkere kringen camoufleren. Let ook hierbij op dat je wel huidvriendelijke make up gebruikt. Hieronder staan drie goede voorbeelden: 

vermoeide ogen

Professional: donkere kringen onder ogen behandeling

Ook een arts kan uitkomst bieden als je last hebt van donkere kringen onder de ogen. Er zijn hierin verschillende behandelingen mogelijk. Wel is het belangrijk om eerst de oorzaak van jouw donkere kringen te achterhalen, zodat de juiste behandelmethode gekozen kan worden.

Hieronder heb ik per oorzaak van donkere kringen de meest passende behandeling gezet.

Donkere kringen onder ogen door pigmentatie

Zijn je donkere kringen het gevolg van pigmentatie? Dan kan een arts een bleekmiddel voorschrijven. Bekende voorbeelden zijn hydrochinon of tretinoïne (vitamine A). Ze remmen de pigmentaanmaak.

Wat ook kan helpen is lasertherapie. Een huidtherapeut behandelt de donkere verkleuringen dan met een pigmentlaser. De laser verwarmt het pigment op tot dat het verbrand en van de huid valt. Voorbeelden van effectieve lasers voor donkere kringen zijn de Q-switched laser en de Picolaser.

donkere kringen onder ogen verwijderen

Donkere kringen door een allergie

Zijn je donkere kringen het gevolg van ontstekingen en zwelling onder de ogen? Bijvoorbeeld eczeem. Dan kan een arts corticosteroïden voorschrijven of ontstekingsremmers. Mijn advies is wel om eerst te kijken of je misschien zelf de triggers van de ontsteking kunt achterhalen. Is het bijvoorbeeld je dagcrème? Zijn het je douche producten? Of misschien bepaald eten?

Corticosteroïden geven namelijk behoorlijk wat bijwerkingen. Ik ben er daarom echt geen voorstander van. Persoonlijk zou ik de allergische reactie eerst proberen op te lossen met het smeren van haver. Bijvoorbeeld deze haver crème van Tiny Todd. Haver bevat allerlei kalmerende stoffen, waarmee je vaak al een goed resultaat kunt behalen in het bestrijden van donkere kringen onder de ogen als gevolg van een allergie.

Donkere kringen door geultje in oog

Zijn je donkere kringen het gevolg van een geultje in je oog? Dat kunnen fillers met hyaluronzuur helpen. Deze fillers kunnen in het geultje gespoten worden, waardoor het geultje verdwijnt. En zo ook donkere kringen onder de ogen verminderen.

Het geeft een natuurlijk resultaat. De behandeling moet je wel jaarlijks blijven herhalen. En helpt niet tegen donkere kringen die het gevolg zijn van pigment.

donkere kringen onder ogen verwijderen

Donkere kringen door dunner worden huid

Zijn je donkere kringen het gevolg van het dunner of slapper worden van de huid? Ook dan kunnen fillers met hyaluronzuur helpen. De fillers maken de huid namelijk dikker en strakker, waardoor bloedvaatjes minder door de huid heen schemeren. En kringen onder de ogen verminderen.

Wat ook kan helpen tegen een dunner wordende huid is lasertherapie. Een huidtherapeut gebruikt vaak een CO2 laser, waarmee het water in de huid opwarmt en verdampt. De huid krimpt in en wordt strakker, waardoor wallen en donkere kringen verminderen.

Is de huid onder je ogen dusdanig verslapt dat fillers en lasertherapie niet meer mogelijk zijn? Dan kan een onderooglidcorrectie helpen. De overmatige huid wordt onder plaatselijke verdoving verwijderd, waardoor wallen en donkere kringen onder de ogen verminderen.

donkere kringen onder ogen verminderen

Verschil wallen en donkere kringen

Wallen en donkere kringen kunnen erg op elkaar lijken. Ze geven tenslotte beide een vermoeide blik. Toch zijn het echt twee verschillende huidafwijkingen.

Bij wallen is er sprake van voelbare zakjes onder de ogen. Terwijl donkere kringen niet voelbaar zijn. Daarnaast is de huid bij wallen uitgerekt. Bij donkere kringen is hier geen sprake van.

Ook kunnen donkere kringen direct zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld, omdat je ziek bent of omdat je weinig slaap hebt gehad. Terwijl wallen aan het begin snel weer verminderen en pas permanent aanwezig zijn als ze regelmatig terugkomen. Bijvoorbeeld als je langere tijd veel gehuild hebt. Of veel stress hebt gehad.

Een ander verschil tussen wallen en donkere kringen is dat wallen eigenlijk altijd onschuldig zijn. Terwijl er bij kringen onder de ogen ook een uiting kunnen zijn van verschillende aandoeningen, waaronder: lever,- en schildklier problemen.

Wel hebben wallen en donkere kringen een aantal oorzaken die overeen komen. Zo kunnen beide huidveranderingen veroorzaakt worden door: roken, veroudering, een slechte nachtrust, allergieën, huilen en wrijven in de ogen.

donkere kringen

Remescar oogcrème review

Ik heb de populaire Remescar oogcrème getest op twee familieleden om te kijken of de crème echt doet wat het beloofd. Namelijk: wallen en donkere kringen verminderen. In mijn Remescar review lees je of dit echt zo is. Inclusief voor,- en na foto's!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram