Vermoeide ogen door donkere kringen
26 juni 2021 

Vermoeide ogen door donkere kringen

We worden tegenwoordig dood gegooid met crèmes tegen vermoeide ogen. Maar wist je dat deze oog crèmes vaak helemaal niets doen tegen donkere kringen? De gebruikte concentraties zijn namelijk te laag om iets voor je huid te doen. Gelukkig zijn er aantal dingen die je zelf kunt doen om donkere kringen te voorkomen. Ook een professional kan helpen om donkere verkleuringen onder je ogen te behandelen.  

Nieuwsgierig geworden naar de oorzaak en behandelmogelijkheden? Lees dan hieronder verder!  

Hoe zien vermoeide ogen eruit?

Als je last hebt van vermoeide ogen gaat het meestal over wallen en/of donkere kringen. In deze blog ga ik dieper in op beide huidklacht: donkere kringen onder ogen. 

Wat je hierbij ziet is dat de huid onder je ogen wat donkerder is dan de huid eromheen. Dit kan bruin gekleurd zijn. Maar ook een blauw paarse kleur hebben. Daarnaast kun je ook last hebben van een combinatie van wallen en donkere kringen. Door de wal ontstaat er dan een soort schaduw in de huid. Waardoor er ook donkere kringen te zien zijn. 

vermoeide ogen

Oorzaak vermoeide ogen

Als de huid onder je ogen wat donkerder is kan dit verschillende oorzaken hebben. Hieronder heb ik de meest voor de hand liggende oorzaken gezet:

  • Erfelijk belast: het kan zo zijn dat donkere kringen onder je ogen in de familie zit. Denk maar eens aan je vader, moeder, tantes, broers of nichten. Hebben zij ook last van donkere kringen onder de ogen? Dan is de kans groot dat een familiair "probleem" is. Je noemt de huidklacht dan ook wel familiaire periorbitale hyperpigmentatie. Wat je ziet is een bruinige verkleuring onder de ogen.
  • Ontsteking en zwelling: je kunt ook donkere kringen onder je ogen krijgen als je regelmatig ontstekingen of zwellingen onder je ogen hebt. Bijvoorbeeld omdat je last hebt van hooikoorts of eczeem. Maar ook als je allergische reageert op cosmetica stoffen. Of veel hebt gehuild. De ogen zijn dan vaker gezwollen en/of ontstoken. Ook wrijf je bij deze klachten sneller in je ogen. Dit zorgt ervoor dat je huid onder de ogen donkerder kleurt. Je noemt deze vorm ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie. Ook hierbij zie je een bruinige verkleuring onder je ogen.
  • Dunner wordende huid: donkere kringen onder ogen kunnen ook ontstaan doordat je huid dunner wordt. Als je huid dunner wordt, schemeren de bloedvaatjes namelijk door je huid. Er ontstaan dan niet echt bruine kringen onder je ogen. Maar meer blauwrode tot paarse verkleuringen.
  • Huidverslapping: ook wallen kunnen de oorzaak zijn van donkere kringen onder de ogen. Als er wat zwelling onder je ogen ontstaat, oftewel wallen, ontstaat er langs de wal namelijk een soort schaduw. Wat eruit ziet als een donkere kring. Het is in dit geval geen verkleuring van de huid. Maar meer een schaduw effect.
  • Vermindering bindweefsel: een andere belangrijke oorzaak is je bindweefsel laag. Deze kan in volume afnemen. Met name bij de ooghoeken gebeurt dit vaak als we ouder worden. Of als het in de familie zit. Door deze afname kan er een traangoot ontstaan. Dit is een soort geultje die vanaf je binnenste ooghoek naar je wang loopt.

Behandeling donkere kringen onder ogen

Wat kun je zelf doen tegen vermoeide ogen onder je ogen? 

Allereerst is het super belangrijk om iedere dag een huidvriendelijke zonnebrandcrème te smeren. Ook op de huid onder je ogen. De zon veroorzaakt namelijk zowel huidverslapping, huidverdunning als huidverkleuring. Oftewel, veel oorzaken van vermoeide ogen, en dus donkere kringen, worden voor een deel veroorzaakt door zonlicht. Daarnaast is het belangrijk om zo min mogelijk in je ogen te wrijven, omdat ook dit een oorzaak is van het donkerder worden van de huid. Je kunt bij jeuk aan de ogen beter een jeukstillend product smeren. Bijvoorbeeld deze verkoelende gel. Of deze jeukstillende crème met zinkoxide. 

Check ook goed je cosmetica producten, want ook irriterende cosmetica kan zorgen voor een allergische reactie rondom je ogen. En zo voor verkleuringen. Benieuwd welke producten je beter kunt laten staan? Houdt dan de Sproet online Instagram pagina in de gaten! Daarop deel ik iedere week merken die je beter niet kunt smeren. Verder is het heel lastig om vermoeide ogen (donkere kringen onder ogen) te verminderen. Ondanks dat er heel veel oog crèmes verkocht worden die claimen donkere verkleuringen te verminderen, of zelfs helemaal weg te halen, bestaat er geen crème die dit kan. Wat je daarom beter kunt doen is camoufleren. Een goed voorbeeld is deze concealer.

Wat kan een professioneel doen tegen donkere kringen?  

Zijn je donkere kringen het gevolg van pigmentatie? Dan kan een arts een bleekmiddel voorschrijven. Bekende voorbeelden zijn hydrochinon of tretinoïne (vitamine A). Ze remmen de pigmentaanmaak. Wat ook kan helpen is lasertherapie. Een huidtherapeut behandelt de donkere verkleuringen dan met een pigmentlaser. De laser verwarmt het pigment op, tot dat het verbrand en van de huid valt. Voorbeelden van effectieve lasers voor donkere kringen onder de ogen zijn de Q-switched laser en de Picolaser. 

Zijn je donkere kringen het gevolg van ontstekingen en zwelling onder de ogen? Bijvoorbeeld eczeem. Dan kan een arts corticosteroïden voorschrijven of ontstekingsremmers. Mijn advies zou wel zijn om eerst te kijken of je misschien zelf de triggers van de ontsteking kunt achterhalen. Is het bijvoorbeeld je dagcrème? Zijn het je douche producten? Of misschien bepaald eten? Corticosteroïden hebben namelijk ook wel wat bijwerkingen. Dus het vermijden van triggers is altijd beter dan starten met het smeren van corticosteroïden. 

Zijn je donkere kringen het gevolg van een geultje in je oog?  Dat kunnen fillers met hyaluronzuur helpen. Deze fillers kunnen in het geultje gespoten worden, waardoor het geultje verdwijnt. En zo ook de donkere kringen. Deze behandeling moet je jaarlijks blijven herhalen. En helpt dus niet tegen donkere kringen die het gevolg zijn van pigment. 

Zijn je donkere kringen het gevolg van het dunner of slapper worden van de huid? Ook dan kunnen fillers met hyaluronzuur helpen. De fillers maken de huid namelijk dikker en strakker, waardoor bloedvaatjes minder doorschemeren. Wat ook kan helpen tegen een dunner wordende huid, en zo dus verkleuringen onder de ogen, is de lasertherapie. Een huidtherapeut gebruikt dan vaak een CO2 laser, waarmee hij/zij het water in de huid opwarmt en verdampt. De huid krimpt als het ware in en wordt zo strakker. 

Is de huid onder je ogen dusdanig verslapt dat fillers en lasertherapie niet meer mogelijk zijn? Dan kan een onderooglidcorrectie helpen. De overmatige huid wordt verwijderd, waardoor de wal en de daardoor veroorzaakte donkere verkleuring, verminderen.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!