Vermoeide ogen: wallen onder ogen
26 juni 2021 

Vermoeide ogen: wallen onder ogen

Niets is vervelender dan constant een vermoeide blik uitstralen, terwijl je helemaal niet moe bent. Toch komt het heel vaak voor. Met name donkere kringen rondom de ogen en wallen worden snel aangezien als vermoeide ogen. Toch gek, want vaak is er iets heel anders aan de hand. In deze blog leg ik je meer uit over: oorzaak wallen, soorten wallen en hoe kun je wallen verwijderen. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat zijn vermoeide ogen?

Eigenlijk zou je zeggen dat vermoeide ogen worden veroorzaakt door moeheid. Maar toch zijn vermoeide ogen vaak iets anders dan moeheid. De ogen stralen een vermoeide blik uit, door bepaalde huidkenmerken, als:

Maar je hoeft hier dus helemaal niet moe voor te zijn. Vaak is er zelfs iets heel anders aan de hand. In deze blog ga ik op het huidkenmerk: wallen onder de ogen.

Hoe zien wallen onder je ogen eruit?

Ik denk dat iedereen wallen wel herkent. Er ontstaat een soort huid zakje onder de ogen. Dit kan een beetje gebold zijn. Maar ook juist huid slappe huid. Doordat de huid hier niet strak loopt kan er ook een schaduw om de wal ontstaan. Dit veroorzaakt een schaduw langs de wal, waardoor er donkere kringen onder de ogen ontstaan.

wallen verwijderen

Oorzaak wallen onder ogen

Als je last hebt van wallen onder je ogen kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn:

  • Huidveroudering: naarmate we ouder worden, wordt onze huid helaas ook wat slapper. Collageen en de huid elasticiteit nemen af. Hierdoor gaat je huid wat hangen, waardoor er wallen kunnen ontstaan.
  • Schadelijke invloeden van buitenaf: ook externe factoren kunnen wallen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan zonlicht, want uv-straling beschadigd je huid. Hierdoor neemt de conditie van je huid af. En kan de huid onder je ogen gaan rimpelen en hangen.
  • Opstapeling van vocht: wat bij huidverslapping ook vaak gebeurt, is dat het vocht naar het huidoverschot toetrekt. Hierdoor ontstaat er een zwelling van vocht onder je huid, wat eruit ziet als zakjes onder de ogen. 
  • Allergieën: ook allergieën kunnen de oorzaak zijn van wallen onder de ogen. Veel allergieën gaan namelijk gepaard met jeuk en zwelling van je ogen. Als je bijvoorbeeld hooikoorts hebt, zijn je ogen vaak rood en gezwollen. Je lichaam herstelt dit wel. Maar als dit heel vaak gebeurt, of je bent al wat ouder, heeft je lichaam hier meer moeite mee. Waardoor er een lichte zwelling kan achterblijven. 
  • Vochtafdrijving: zoals ik hierboven ook al zei, heeft je lichaam naarmate we ouder worden steeds meer moeite om vocht af te voeren. Je ziet dit bijvoorbeeld vaak na een nachtje slaap, als je lang horizontaal hebt gelegen. Direct na het opstaan kunnen je ogen dan wat gezwollen zijn. Dit is bij wat jongere mensen ook zo, alleen voert je lichaam dit vocht snel af. Als je wat op leeftijd bent, heeft je lichaam hier wat meer moeite mee, waardoor de zwelling kan blijven. 
  • Opstapeling van vet: een andere oorzaak van wallen is vetophoping. Naarmate we ouder worden, wordt onze bindweefsel huidlaag (spieren) ook minder sterk. Het gevolg hiervan is dat de huidlaag met vet ook naar beneden zakt. Omdat je bindweefsel laag deze niet meer tegenhoudt. Er ontstaat dan een soort zwelling onder de ogen, wat een vermoeide blik kan geven. 

Wallen verwijderen

Hoe kun je zelf wallen verwijderen?

Wallen verwijderen kun je natuurlijk niet zelf. Er zit tenslotte overtollig huid en/of een zwelling onder de oog. En dat kun je met een crème niet wegsmeren. Wel kun je verergering voorkomen. Smeer daarom altijd een goede zonnebrandcrème, zodat je huid minder snel verslapt. Ook is het fijn om een dagcrème te smeren met antioxidanten, als extra bescherming tegen huidverslapping. Een goed voorbeeld is deze dagcrème van Olaz

Heb je veel last van de zwelling of huidverslapping onder je ogen? Dan kun je ervoor kiezen om een professional te bezoeken. Hij/zij kan de wallen verwijderen doormiddel van een onderooglidcorrectie. Hierbij wordt overtollige huid weggehaald, waardoor "de zakjes" onder je ogen verdwijnen. 

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!