Een oogcrème. Is dat nou echt nodig? In mijn ogen ( ) niet. Een goede gezichtscrème zou namelijk mild genoeg moeten zijn voor de huid onder je ogen. En als het goed is ook genoeg hydraterende en beschermende stoffen bevatten om de huid onder je ogen te voeden. Toch begrijp ik ook als je liever toch een aparte oogcrème smeert. Maar welke oogcrème is dan goed om te smeren? In deze blog geef ik je mijn top zes beste oogcrèmes!
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Beste oogcremes 2023: mijn top 6
- CeraVe Regenerende oogcrème
- Paula's Choice concentrate serum
- Olay verstevigende oogcrème
- Zarqa sensitive oogcrème
- Biodermal oogcrème
- Dermalogica AGE smart oogcrème
Wat is een oogcrème?
Een oogcrème is, zoals de naam al zegt, een crème die speciaal ontwikkeld zijn voor de huid onder je ogen. Maar, hier valt wel wat over te zeggen.
Er zijn namelijk geen cosmetische ingrediënten die speciaal gericht zijn op de huid onder je ogen. Het is ook niet zo dat de huid onder je ogen andere stoffen nodig heeft dan bijvoorbeeld je wangen en voorhoofd.
Je hele gezicht heeft eigenlijk behoefte aan vrijwel dezelfde ingrediënten. Het kan natuurlijk wel zo zijn, dat de huid onder je ogen wat droger is dan je T-zone. En de huid onder je ogen daarom ook wat vettere stoffen nodig heeft dan je voorhoofd.
Maar dit hoef je dan niet per se uit een oogcrème te halen. Je kunt ook prima een goede en huidvriendelijke gezichtscrème smeren. Tenminste, dat is mijn mening!
Wat is de beste oog crème?
Toch krijg ik regelmatig de vraag: wat is nou is de beste oogcrème? En die vraag snap ik volledig. Het kan fijn zijn om wat extra aandacht aan de huid onder je ogen te besteden. Vooral als je klachten hebt. Dit kun je doen door je gezichtscrème hier wat dikker aan te brengen. Maar ook door een oog crème te smeren.
Als je graag een aparte oogcrème smeert, is het naar mijn mening belangrijk dat de oogcrème in ieder geval aan de volgende eisen voldoet:
- De oogcrème is vrij van parfum
- De oogcrème is vrij van geurstoffen
- De oogcrème bevat geen uitdrogende stoffen
- De oogcrème bevat voldoende antioxidanten
- De oogcrème bevat voldoende hydraterende stoffen
- De oogcrème is niet belachelijk duur
Voorbeelden van goede oogcrèmes
Het vinden van een goede oogcrème dat aan bovenstaande eisen voldoet kan lastig zijn. Het zijn er tenslotte zo veel. En waar begin je? Of misschien wel nog belangrijker, wat geloof je? Ieder cosmetica merk belooft tenslotte 'de beste oogcrème' te hebben. Inclusief de meest fantastische claims.
Veel van die claims zijn helaas niet waar. Daarom ging ik op zoek naar goede en huidvriendelijke oog crèmes. Die wél het smeren waard zijn. Hieronder lees je mijn zes favorieten!
1. CeraVe oogcrème
Deze CeraVe oogcrème heb je misschien ook wel eens voorbij zien komen in mijn andere blogs of Instagram pagina. Het is een fijne en huidvriendelijke oogcrème. Dat makkelijk uitsmeert, niet té vet aanvoelt en snel intrekt. Daarnaast bevat het een mooi lijstje actieve ingrediënten. Met zowel hydraterende stoffen als antioxidanten.
Zo bevat de oogcrème een hele hoge concentratie niacinamide. Het is zelfs het tweede ingrediënten uit de ingrediëntenlijst. En dat zie je niet vaak. Niacinamide is een krachtig antioxidant met veel verschillende positieve eigenschappen. Zo remt het ontstekingen, reguleert het de talgproductie, verbetert het huid de huidhydratatie, beschermt het tegen veroudering én bleekt het pigment.
Hetzelfde geldt voor vitamine E. Ook dit antioxidant is aan de oogcrème toegevoegd. En kan effectief worden ingezet tegen huidveroudering verschijnselen. Wat het een fijne oog crème voor donkere kringen onder de ogen maakt.
Het is natuurlijk niet zo dat deze donkere kringen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar het zal pigment mogelijk wel een beetje vervagen. En misschien wel nog belangrijker; de huid beschermen tegen verergering van de donkere verkleuringen.
Naast nicinamide en vitamine E bevat de CeraVe oog crème ook nog behoorlijk wat hydraterende stoffen. Zo zit er glycerine in, sorbitol, almond oil, plantaardige oliën, hyaluronzuur en ceramiden. Kortom, een fijne oog crème bij donkere kringen en een droge huid onder de ogen.
2. Paula's Choice recovery serum
Zoals je misschien al wel aan de verpakking hebt kunnen zien, is het Paula's Choice concentrate serum geen oog crème. Maar een gezicht serum. Toch kan dit serum niet ontbreken in mijn lijstje met favoriete oogcrèmes.
Het serum zit namelijk vol effectieve ingrediënten en is daarom (ook) heel geschikt om als oogserum te gebruiken. Daarnaast is het serum best kostbaar als je het over het hele gezicht gebruikt. Maar wat maakt dit Paula's Choice serum nou zo bijzonder?
Voor mij is het onder andere de hoeveelheid gebruikte antioxidanten. De concentratie hiervan is namelijk bijzonder hoog! Zo bevat het serum: olijfolie, vitamine A (retinol), vitamine E, vitamine C, groene thee extract, bearberry extract, cherry extract, tetrahydrodiferuloylmethane en chamomilla recutita matricaria flower extract. Stuk voor stuk krachtige antioxidanten die je huid beschermen tegen tekenen van veroudering, als. lentigo solaris en ouderdomsvlekken in het algemeen.
Maar daar blijft het niet bij. Het Paula's Choice serum bevat namelijk ook nog allerlei hydraterende stoffen, als: bisabolol, adenosine, soja olie, dimethicone en cyclopentasiloxane. Kortom, een effectief serum. Vol met antioxidanten die je huid beschermen tegen veroudering.
3. Olay verstevigend oogserum
Eén product van dit merk komt veel voor in mijn gratis online product adviezen. Namelijk de Olay 7 in 1 crème. Het is een parfumvrije dag, - en nachtcrème met flink wat antioxidanten. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het Olay verstevigende oogserum. Dit serum is ook vrij van parfum en bevat allerlei effectieve stoffen.
Het oog serum bestaat zelfs voor een groot deel uit niacinamide. Een krachtig antioxidant die je huid beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. En zo ook tegen huidveroudering. Daarnaast heeft het een licht blekend effect op je huid, waardoor pigmentvlekken kunnen vervagen.
Naast niacianmide bevat het Olay oog serum nog andere effectieve ingrediënten. Zo zitten er nog meer antioxidanten in, waaronder: vitamine E, panthenol en groene thee extract. Maar ook nog allerlei hydraterende stoffen, als: dimethicone, glycerine, olijfolie en allantoïne.
Kortom, weer een fijne oogserum als je de huid onder je ogen wat extra wilt beschermen tegen veroudering.
4. ZARQA sensitive oogcrème
Ben je op zoek naar een oogcrème voor de gevoelige huid? Of gevoelige ogen? Dan zou ik voor deze Zarqa sensitive oogcrème gaan. De oogcrème is namelijk speciaal ontwikkeld voor de gevoelige ogen. Het bevat daarom ook geen super spannende ingrediëntenlijst. Maar de ingrediënten die zijn toegevoegd, zijn wel degelijk goed om te smeren.
Zo bevat de Zarqa oogcrème een aantal hydraterende stoffen, als: glycerine, hyaluronzuur en Biosaccharide Gum. Daarnaast is er ook bisabolol aan de crème toegevoegd. Dit ingrediënt staat bekend om haar kalmerende eigenschappen op de huid. Wat het een fijne toevoeging voor de gevoelige huid maakt.
Kortom, een fijne en betaalbare basis oogcrème. Benieuwd naar mijn mening over andere ZARQA producten? Lees dan hier mijn uitgebreide ZARQA review.
5. Biodermal oogcrème
Toevallig ontdekte is deze Biodermal oogcrème toen iemand mij vroeg om de formulering van het product te checken. En deze zag er goed uit!
Wat meteen opvalt is dat de oogcrème vrij is van parfum, geurstoffen en alcohol. Een andere groot pluspunt is de aanwezigheid van antioxidanten. Zo bevat de Biodermal oogcrème: vitamine E en vitamine C. Samen met een flinke lijst aan hydraterende stoffen, waaronder: glycerine, dimethicone, cetearyl alcohol (goede alcohol soort), abrikozenpitolie, ureum, shea butter en diglycerine.
Daarnaast zijn er ook gehydrolyseerde tarweproteïne aan de creme toegevoegd. Dit proteïne is rijk aan vitamine E. En heeft een kalmerende, verzachtende en revitaliserende werking op de huid. Hetzelfde geldt voor de stof allantoïne. Wat de huid verzacht. Een fijne oogcrème voor ieder huidtype dus!
6. Dermalogica oogserum
Ook de Dermalogica AGE smart oogcrème mag niet in deze lijst ontbreken. Toch vind ik de oogcrème, om maar meteen met de deur in huis te vallen, wel iets te duur geprijsd.
De gebruikte stoffen zijn namelijk niet heel anders dan de oogcrèmes hierboven. En het verschil in prijs is dat wel. Maar het is zeker een goede oogcrème. Zo zitten er weer allerlei ingrediënten in die de huid onder je ogen beschermen tegen veroudering.
Waaronder ingekapseld retinol in een concentratie van 0.1%. Ook wel vitamine A genoemd. Retinol heeft veel positieve eigenschappen op de huid, waaronder het bleken van pigment en het beschermen van je huid tegen veroudering.
Wel is retinol een vrij lastig ingrediënt. In hoge concentraties zorgt het namelijk snel voor irritaties, waardoor cosmetica merken vaak maar een lage concentratie toevoegen. En in deze concentraties doet retinol weer weinig voor je huid. Daarnaast is retinol heel onstabiel. Oftewel het verpietert snel.
Bijvoorbeeld als het niet gekoeld bewaard wordt. Of als het in contact komt met zonlicht en zuurstof. Gelukkig hebben ze gebruik gemaakt van ingekapseld retinol in een afgesloten verpakking, waardoor de stabiliteit van retinol aanzienlijk vergroot wordt. Alsnog zou ik de oogcrème wel in de koelkast bewaren om de houdbaarheid te vergroten.
Daarnaast zitten er nog andere effectieve ingrediënten in. Waaronder de antioxidanten niacinamide en caffeine. En hydraterende stoffen, als: hyaluronzuur, panthenol, ceramiden en zonnebloem pit extract. Kortom, een kostbaar maar effectief oogserum. Fijn voor de normale tot droge huid.
Crème tegen wallen
Veel mensen zijn specifiek opzoek naar een crème tegen wallen. Maar bestaat er zoiets als een crème tegen wallen onder je ogen? Of een oogcrème tegen donkere kringen? Helaas niet.. Wallen en donkere kringen kun je niet zelf 'weg te smeren'. Ondanks dat veel cosmetica verpakkingen dit wel beweren te doen.
Maar wat kun je dan wel doen tegen wallen of donkere kringen onder je ogen? In mijn blogs geef ik je hier meer tips over!
Goede en slecht oogrème
Ik heb laatst deze Instagram post geplaatst. Producten met een kruisje zou ik zelf niet zo snel smeren. Met name door de afwezigheid van effectieve stoffen of aanwezigheid van irriterende stoffen. Zo bevat een groot deel van deze producten parfum en/of geurstoffen. Wat ik niet zo snel onder je ogen zou smeren.
Producten met een vinkje vind ik er qua ingrediëntenlijst goed uit zien. Ze bevatten genoeg antioxidanten en zijn vrij van irriterende stoffen. Ik heb ze alleen niet uitgeprobeerd, dus ik weet niet hoe ze smeren. Ik gebruik zelf namelijk geen oogcrème, omdat ik vind dat een goede dagcrème ook prima onder je ogen gesmeerd kan worden! Ik vind oogcrèmes sowieso meer een soort dure dagcrèmes in een veel te kleine verpakking.
Over de Kiehls oogcrème wil ik wel nog iets zeggen. Voor de hydraterende eigenschappen kun je het prima smeren, maar van de avocado olie en andere claims zou ik weinig verwachten. Ook kunnen de toegevoegde oliën in deze verpakking snel oxideren. Dit merk je vooral als de crème gek gaat ruiken. Dan zou ik het niet meer smeren. Verder kreeg ik nog onderstaande tips van mijn volgers:
- Patyka oogcreme
- Paula's Choice oogcreme
- Clinique all about eyes crème
- The Ordinary multi peptide oogcreme
Misschien vind je dit ook interessant
Naast mijn top lijst met beste oogcrèmes, heb ik meer top-lijsten gemaakt. Met huidverzorgingsproducten die ik het beste vind. Je leest ze hieronder!
- Mijn top 7 beste lippenbalsems
- Mijn top 8 beste dagcrèmes
- Mijn top 7 beste nachtcrèmes
- Mijn top 7 beste handcrèmes
- Mijn top 11 beste zonnebrand
- Mijn top 10 beste zonnebrand kinderen
- Mijn top 10 beste serums
- Mijn top 4 beste gezichtsoliën
- Top 7 beste zelfbruiner
- Mijn top 10 beste middelen tegen eczeem
- Mijn top 3 beste scheermesjes
Roos
op 13 Sep 2023Luus van Eck
op 20 Sep 2023