Lentigo solaris: ouderdomsvlekken, pigmentvlekken, levervlekken
04 juli 2020 
12 min. leestijd

Lentigo solaris: ouderdomsvlekken, pigmentvlekken, levervlekken

Pigmentvlekken. We ontkomen er helaas niet aan. Bij lentigo solaris, oftewel pigmentvlekken, is er sprake van een (licht) bruin vlekje of meerdere bruine vlekjes op je huid. Deze pigmentvlekken worden ook wel levervlekken of ouderdomsvlekken genoemd. Dit komt omdat ze vaak op latere leeftijd optreden. De verkleuringen verdwijnen helaas niet vanzelf, maar de juiste huidverzorgingsproducten kunnen de pigmentvlekjes wel verminderen. Ik ga je helpen!

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor pigmentvlekken.


Wat is lentigo solaris?

Lentigo solaris is eigenlijk gewoon een medische benaming voor ouderdomsvlekken. Ook wel pigmentvlekken of levervlekken genoemd. Het gaat hierbij om donker gekleurde vlekjes op de huid. Die verschijnen op plekken van de huid die regelmatig zijn blootgesteld aan de zon.

De levervlekken zijn dus een teken van huidveroudering. Een woordje die we liever niet horen, maar geen zorgen! Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de pigmentvlekjes te verminderen of verergering te voorkomen. Bovendien kan een huidtherapeut lentigo solaris verwijderen doormiddel van verschillende behandelmethodes. Onderaan deze blog lees je hier meer over.

pigmentvlekken

Hoe ziet lentigo solaris eruit?

Lentigo solaris, oftewel ouderdomsvlekken of levervlekken, komen vooral voor op plekken die veel zijn blootgesteld aan de zon. Denk hierbij aan: je gezicht, handruggen, onderarmen en je nek. De pigmentvlekken zijn vrijwel altijd lichtbruin of donkerbruin van kleur.

Soms worden ze in de war gehaald met sproetjes. Best logisch, want bij beide huidafwijkingen is er sprake van donkere pigmentvlekjes die ontstaan zijn door de zon. Een belangrijk verschil tussen lentigo solaris en sproetjes is dat de ouderdomsvlekken niet verdwijnen als je de zon tijdelijk vermijd. Bij sproetjes is dit wel het geval.

Daarnaast zijn de pigmentvlekjes vaak groter (5 tot 15 millimeter) en kunnen de vlekjes, in tegenstelling tot sproetjes, niet op kinderleeftijd ontstaan. Ze zijn echt het gevolg van jarenlange en regelmatige blootstelling aan de zon.

lentigo solaris

Oorzaak lentigo solaris

Maar wat veroorzaakt die storende lentigo solaris vlekken nou precies? De naam lentigo solaris zegt het eigenlijk al: solaris betekent namelijk zon. En zonlicht is de grote boosdoener van pigmentvlekjes en huidveroudering in het algemeen.

Uv straling zorgt namelijk natuurlijk onder andere voor de aanmaak van pigment. Als je jouw huid niet voldoende tegen de uv straling beschermt, kan dit ervoor zorgen dat de aanmaak van pigment verstoord raakt. Het zonlicht beschadigt dan de pigmentcellen.

Hierdoor neemt het aantal pigmentcellen op dat stukje van de huid toe en meer pigmentcellen betekent ook meer aanmaak van pigment. Er ontstaat hierdoor een lokale ophoping van pigment. Wat wij zien als een donker vlekje. Zoals bij ouderdomsvlekken het geval is.

De donkere pigmentvlekjes ontstaan meestal bij mensen ouder dan 30 jaar. De huid is dan al 30 jaar lang blootgesteld aan zonlicht en heeft daardoor vaak schade opgelopen. Vooral mensen met een licht huidtype hebben 'last' van deze huidafwijking.

Symptomen lentigo solaris

  • Donkere vlekken zonder symmetrische vorm
  • Licht bruine vlekken bij blanke mensen
  • Donkere bruine vlekken op donker huidtype
  • De vlekken zitten op zon blootgestelde gebieden
  • Ouderdomsvlekken ontstaan vooral op de armen, in het gezicht

lentigo solaris

Lentigo solaris of witte ouderdomsvlekken

Naast bruine vlekken kunnen er ook witte ouderdomsvlekken (linker foto) ontstaan. Dit zijn alleen geen lentigo solaris vlekken, maar een andere huidafwijking genaamd: Idopathische guttate hypomelanose. Je noemt het ook wel confetti huid. Dit komt omdat er allerlei witte vlekjes op de huid ontstaan. Wat vergeleken wordt met confetti.

De vlekken zien eruit als witte vlekken van ongeveer drie tot acht milimeter. Net als bruine ouderdomsvlekken (levervlekken) zitten de vlekjes ook op zon blootgestelde gebieden. Zoals de onderarmen, het gezicht en de benen.

De witte ouderdomsvlekken zullen helaas nooit vanzelf verdwijnen en ook behandelen is helaas lastig. Lees hier meer over witte ouderdomsvlekken.

lentigo solaris

Lentigo solaris of ouderdomswratten

Een andere huidklacht dat op levervlekken lijkt is verruca seborroica (linker foto). Ook wel ouderdomswratten genoemd. Het gaat hier dus niet om donkere ouderdomsvlekken, maar om ouderdomswratten.

De verruca seborrhoica vlekken zien er daarom ook wratachtig uit. Niet zoals een standaard wrat, maar meer als een verheven, ruw aanvoelend plekje. Ouderdomswratten zijn vaak niet groter dan één centimer, maar kan soms grote afmetingen aannemen.

Dit maakt verruca seborrhoica ook vaak cosmetisch storend. De ouderdomswratten gaan namelijk niet vanzelf weg. Er is altijd een behandeling nodig. Een huidtherapeut kan verruca seborrhoica behandelen doormiddel van een laserbehandeling, vloeibare stikstof of coagulatie. Lees hier meer over ouderdomswratten.

pigmentvlekken

Lentigo solaris of melanoom

Lentigo solaris en een melanoom (linker foto) zijn twee verschillende huidaandoeningen die beide wel te maken hebben met de huid en pigmentcellen. Lentigo solaris is een goedaardige huidafwijking dat meestal ontstaat als gevolg van overmatige blootstelling aan zonlicht.

Een melanoom daarentegen is een kwaadaardige vorm van huidkanker dat ontstaat uit je pigmentcellen. Het wordt meestal geassocieerd met genetische aanleg, maar ook aan regelmatige blootstelling aan de zon.

Ook in uiterlijke kenmerken verschillende beide afwijkingen. Zo ziet lentigo solaris eruit als vlakke, gepigmenteerde vlekken op de huid. Deze vlekken hebben een bruine kleur en verschillen in grootte. Ze zijn meestal onschadelijk en worden niet beschouwd als kanker.

In tegenstelling tot lentigo solaris kan een melanoom er op verschillende manieren uit zien. Het begint vaak als een verandering in een bestaande moedervlek. Of als een nieuwe ongewone, asymmetrische, veelkleurige of donkere vlek op de huid. Hierna verandert het in grootte, vorm of kleur.

Ook kan een melanoom jeuken, bloeden en pijn veroorzaken. Dit is bij lentigo solaris niet het geval. Dit maakt het tijdig opsporen en behandelen van een melanoom ook zo cruciaal. Lees hier meer over een melanoom.

lentigo solaris

Lentigo solaris behandeling

Veel mensen vragen zich af hoe ze de pigmentvlekjes zelf kunnen verwijderen. Lentigo solaris verwijderen is helaas lastig. Wel kan een crème met blekende ingrediënten en antioxidanten de pigmentvlekken verminderen!

Bijvoorbeeld door een serum (1), dagcrème (2), exfoliant (3) en zonnebrand (4) te smeren. Eventueel aangevuld met de juiste supplementen (5). Hieronder geef ik hier goede voorbeelden van!

1. Een serum met blekende ingrediënten smeren

Vaak wordt gesproken over levervlekken of lentigo solaris verwijderen met vitamine A. Maar zoals je onderaan deze blog kunt lezen, kan aan de werking van veel vitamine A varianten getwijfeld worden. Vitamine A zuur (tretinoïne) geeft wel bewezen effectief resultaat. Maar dit is alleen op recept verkrijgbaar.

Een receptvrij alternatief op vitamine A is azealïnezuur. Dit zuur kan zeer effectief worden ingezet tegen pigmentvlekjes. Hetzelfde geldt voor niacinamide en vitamine C. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van serums met deze antioxidanten.

2. Een crème met antioxidanten smeren

Wat ook effectief werkt tegen levervlekken is een crème met antioxidanten. Deze stoffen, vaak vitamines, beschermen je huid tegen veroudering waaronder ook tegen pigmentvlekken. Daarnaast hebben veel antioxidanten licht blekende eigenschappen. Hieronder heb ik een aantal goede voorbeelden gezet van crèmes met antioxidanten gezet:

Ben je benieuwd welke producten ik nog meer adviseer tegen pigmentvlekken? Lees dan mijn gratis productadvies voor pigmentvlekjes.

pigmentvlekken creme

3. Een exfoliant met fruitzuren smeren

Verder kan een exfoliant met glycolzuur veel voor je huid betekenen. Dit fruitzuur peelt namelijk je bovenste huidlaag eraf en stimuleert zo de aanmaak van nieuwe huid. Hierdoor vervagen de pigmentvlekjes. Bovendien zal deze nieuwe huid egaler gepigmenteerd zijn.

Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet van goede glycolzuur exfolianten. Je brengt een exfoliant 's avonds aan, na het reinigen van je gezicht. Laat het twee minuten intrekken en breng hierna je nachtcrème aan.

lentigo solaris verwijderen

4. Beschermen tegen zonlicht

Naast het verminderen van bestaande pigmentvlekjes, is het natuurlijk ook belangrijk om de kans op nieuwe pigmentvlekjes te voorkomen. Dit doe je vooral door jezelf goed tegen de zon te beschermen. Zo voorkom je het ontstaan van nieuwe levervlekken maar ook verergering van al bestaande plekjes.

Smeer je huid het liefste in met een minimale factor van 30, het liefste zelfs factor 50. Doe dit om de twee uur. Gebruik hiervoor een huidvriendelijke zonnebrand. Bekijk hier mijn top 11 beste zonnebrandcrèmes.

levervlekken

5. Antioxidanten slikken

Naast het smeren van antioxidanten, kun je antioxidanten natuurlijk ook slikken. Bijvoorbeeld in de vorm van supplementen. Let hierbij wel op de gebruikte concentratie, want het is niet vanzelfsprekend dat er een werkzame concentratie antioxidanten gebruikt wordt. Zelf gebruik ik supplementen van het merk Goldea Health:

goldea health

Lentigo solaris verwijderen door huidtherapeut

Lentigo solaris verwijderen kan helaas niet maar je kunt de vlekjes wel aanzienlijk verminderen! Althans, een huidtherapeut kan dit doen. Hierin zijn een chemische peeling, lasertherapie, elektrocoagulatie en cryotherapie de meest toegepaste behandelmethodes.

Lentigo solaris verwijderen met lasertherapie

Een huidtherapeut kan de ouderdomsvlekjes verwijderen doormiddel van lasertherapie. Hierbij wordt het pigment in de ouderdomsvlekken opgewarmd met laserlicht. Het pigment verbrand, waardoor er een korstje ontstaat. Op een gegeven moment valt dit korstje eraf en komt er nieuwere, egaler gepigmenteerde huid voor terug.

Let wel op! Pigment behandelen is erg lastig. Er bestaat een kans op verergering van de pigmentvlekjes. Een huidtherapeut zet daarom altijd eerst proefpulsen. Zo kan ze beoordelen wat de kans van slagen is.

Lentigo solaris verwijderen met chemische peeling

Ook een chemische peeling is een effectieve behandelmethode om ouderdomsvlekjes te verwijderen. Hierbij wordt je huid er oppervlakkig af ‘gepeelt’. Zijn je pigmentvlekken ook voelbaar? Dan kan het pigment eventueel ook behandeld worden met elektrocoagulatie (oppervlakkige verbranding) of cryotherapie (oppervlakkige bevriezing)

chemische peeling

Lentigo solaris verwijderen door dermatoloog

Daarnaast kan een dermatoloog of huisarts een blekende crème voorschrijven. Een voorbeeld is hydrochinon. Het is belangrijk om de crème uitsluitend op de donkere verkleuringen aan te brengen. De crème met hydrochinon bleekt namelijk de pigmentvlekken. Het kan wat branderig, geïrriteerd en/of droog aanvoelen. Dit is normaal. Binnen vier tot vijf weken worden de plekjes meestal al lichter.

Als je hydrochinon gebruikt mag de huid absoluut niet worden blootgesteld aan zonlicht. De pigmentvlekjes zijn namelijk extra gevoelig voor zonlicht bij gebruik van hydrochinon. De pigmentatie kan hierdoor erger worden en dat wil je nou nét niet! Hydrochinon kopen zonder recept is helaas niet mogelijk.

Wat ook nog kan helpen is A313 zalf. Deze A313 zalf moet ook worden voorgeschreven en bevat vitamine A. Wat het pigment remt.

a313 zalf

Vitamine A tegen pigmentvlekken

Heel vaak hoor ik dat mensen de pigmentvlekjes zelf thuis behandelen met een vitamine A crème of vitamine A serum. Maar dit ligt toch wat ingewikkelder dan veel cosmetica merken doen lijken. Ik ga het je zo makkelijk mogelijk proberen uit te leggen uitleggen!  Vitamine A heb je in allerlei soorten en maten.

Voorbeelden zijn: Retinylpalmitaat, Retinyl retinoate, Hydroxypinacolone retinoate, Retinaldehyde, Retinylpropionaat, Tretinoïne (vit A zuur) en retinol. De verzamelnaam voor al deze soorten vitamine A noem je retinoiden. Er zijn drie varianten retinoïden die het meest gebruikt worden en ook het meest effectief zijn. Namelijk: vitamine A zuur, retinol en hydroxypinacolone retinoate. Hieronder ligt ik deze drie varianten graag toe:

Vitamine A zuur (tretinoïne)

Dit zuur noem je ook wel tretinoïnde. Eigenlijk is deze vorm van vitamine A de enige vorm die écht huid verjongend werkt. Vitamine A zuur vermindert rimpeltjes, stimuleert de collageen-en elastine productie én bleekt pigmentvlekjes. Helaas is deze vorm uitsluitend verkrijgbaar op recept, omdat het de huid erg kan irriteren. Schrik hier daarom niet van als je net begint met smeren!

Omdat vitamine A zuur de huid irriteert is het fijn als er ook nog kalmerende ingrediënten aan zijn toegevoegd, en parfum eruit is geëlimineerd. Parfum is altijd al een slechte optie om op je huid te smeren, maar in dit geval ook slecht voor het vitamine A zuur.

Verder is vitamine A zuur heel gevoelig voor zuurstof en licht. Een crème met vitamine A zuur is daarom ook alleen effectief als het luchtdicht verpakt zit. Nog beter is om een product te hebben, waaraan ook plantaardige oliën zijn toegevoegd, omdat deze oliën het vitamine A zuur tegen oxidatie beschermen. Dit vergroot de houdbaarheid van het ingrediënt. Wat ook de houdbaarheid vergroot is het product koel bewaren.

Retinol

Deze vorm van vitamine A kun je gewoon zelf, zonder recept, in iedere drogist kopen. Helaas is deze vorm van vitamine A minder effectief dan vitamine A zuur (hierboven). Je huid moet retinol namelijk eerst omzetten en dit gaat vaak ten koste van de werkzaamheid.

Daarnaast is niet-ingekapseld retinol ook nog eens heel gevoelig voor zuurstof, water, licht en oxiderende oliën, waardoor de werkzaamheid van retinol super snel verloren gaat. Je kunt het daarom ook beter niet overdag op je huid smeren.

Een veiligere en stabielere optie is ingekapseld retinol. Maar helaas kan die concentratie nooit hoog zijn. Net als vitamine A zuur kan retinol de huid snel irriteren. Daarom worden er vaak maar lage concentraties retinol in crèmes gebruikt die geen of weinig effect zullen geven.

Nu hoor ik je denken: waarom zit retinol dan in zoveel crèmes tegen pigmentvlekken? Die vraag stel ik mijzelf ook vaak.. Veel van deze crèmes werken dus niet en zijn eigenlijk puur uit commercieel oogpunt op de markt gebracht.

Toch zijn er ook een aantal cosmetica merken die wél een effectieve concentratie ingekapseld retinol (0.4% of hoger) aan hun retinol crème of reinol serum hebben toegevoegd. Maar er blijven helaas alsnog veel factoren die de werking van retinol beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het koel bewaren van een retinol crème in de drogisterij.

Het is daarom lastig om een retinol crème of retinol serum te vinden die écht wat voor pigmentvlekken of huidveroudering kan doen. Mijn advies is daarom om altijd een retinol crème of retinol serum te kiezen die ook genoeg andere effectieve stoffen bevat.

Hydroxypinacolone retinoate

Deze vorm van vitamine A is vrij nieuw en een veiligere en stabielere optie dan retinol. Een groot voordeel van hydroxypinacolone retinoate ten opzichte van de andere vormen van vitamine A, is dat je huid het niet eerst hoeft om te zetten. Net als vitamine A zuur (hierboven) kan het dus direct op de huid inwerken.

Het stimuleert onder andere de collageen aanmaak, vermindert de collageen en elastine afbraak en versnelt het wondgenezingsproces. En dit zonder de huid te irriteren! Een veel belovend ingrediënt waar we nog veel over gaan horen denk ik.

Vitamine A blog

Wil je meer weten over de werking van vitamine A?  Wat het precies voor je huid kan doen? En wat nou een goed voorbeeld is van een effectieve vitamine A serum? Lees dan hier mijn blog: Beste retinol serum

lentigo solaris

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram