Lentigo solaris: ouderdomsvlekken, pigmentvlekken, levervlekken
04 juli 2020 

Lentigo solaris: ouderdomsvlekken, pigmentvlekken, levervlekken

Ouderdomsvlekken. Bij veel mensen gaan alle alarm bellen af bij het woord ouderdomsvlekken. Maar je ontkomt er helaas niet aan. Bij lentigo solaris is er sprake van een (licht) bruin vlekje of meerdere bruine vlekjes op je huid. Deze pigmentvlekken worden ook wel ouderdomsvlekken genoemd. Dit komt omdat ze vaak op latere leeftijd optreden.  De verkleuringen verdwijnen helaas niet vanzelf, maar de juiste huidverzorgingsproducten kunnen de pigmentvlekjes wel verminderen!

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor pigmentvlekken.


Wat is lentigo solaris?

Lentigo solaris, ook wel levervlekken of ouderdomsvlekken genoemd zijn eigenlijk gewoon moeilijke namen voor pigmentvlekken. Oftewel donker gekleurde vlekjes op je huid. Lentigo solaris wordt ouderdomsvlek genoemd, omdat de plekken ontstaan nadat de huid jarenlang is blootgesteld aan de zon.

De pigmentvlekken zijn dus een teken van huidveroudering. Een woordje die we liever niet horen… Maar geen paniek. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de pigmentvlekjes te verminderen en verergering te voorkomen!

pigmentvlekken

Hoe ziet lentigo solaris eruit?

Lentigo solaris komt vooral voor op plekken die veel zijn blootgesteld aan de zon. Denk hierbij aan je gezicht, handruggen, onderarmen en je nek. De pigmentvlekken zijn lichtbruin of donkerbruin van kleur. Soms worden ze in de war gehaald met sproetjes. Best wel logisch, want bij beide huidafwijkingen is er sprake van donkere pigmentvlekjes die ontstaan zijn door de zon.

Een belangrijk verschil tussen lentigo solaris en sproetjes is dat de ouderdomsvlekken niet verdwijnen als je de zon tijdelijk vermijd. Bij sproetjes is dit wel het geval. Daarnaast zijn de pigmentvlekjes vaak groter (5 tot 15 millimeter). Ook kunnen ouderdomsvlekken in tegenstelling tot sproetjes niet op kinderleeftijd ontstaan.

lentigo solaris

Oorzaak lentigo solaris

Maar wat veroorzaakt die storende pigmentvlekjes nou precies? De naam lentigo solaris zegt het eigenlijk al: zon (solaris). Zonlicht is echt een grote boosdoener als het gaat om huidveroudering. Zonlicht zorgt, zoals je misschien wel weet, voor de aanmaak van pigment. Als je je huid niet voldoende tegen dit zonlicht beschermd, kan de aanmaak van dit pigment verstoord raken.

Het zonlicht beschadigd namelijk de pigmentcellen. Hierdoor neemt het aantal pigmentcellen op dat stukje van de huid toe. Meer pigmentcellen betekent ook meer aanmaak van pigment. Er ontstaat hierdoor een lokale ophoping van pigment, wat je ziet als een donker vlekjes. Zoals bij ouderdomsvlekken het geval is.

De donkere pigmentvlekjes ontstaan meestal bij mensen ouder dan 30 jaar. De huid is dan al 30 jaar lang blootgesteld aan de zon. En heeft daardoor vaak schade opgelopen. Vooral mensen met een licht huidtype hebben last van deze huidafwijking.

Behandeling pigmentvlekken

Veel mensen vragen zich af hoe ze de pigmentvlekjes kunnen verwijderen. Helaas is het lastig om ouderdomsvlekken helemaal zelf te verwijderen. Wel kan een crème met blekende ingrediënten en antioxidanten de pigmentvlekken verminderen.

Een crème met blekende ingrediënten smeren

Vaak wordt gesproken over vitamine A. Maar zoals je onderaan deze blog kunt lezen, kan aan de werking veel vitamine A varianten getwijfeld worden. Vitamine A zuur (tretinoïne) geeft wel bewezen effectief resultaat. Maar dit is alleen op recept verkrijgbaar.

Een receptvrij alternatief op vitamine A is azealïnezuur. Dit zuur kan zeer effectief worden ingezet tegen pigmentvlekjes. Een mooi voorbeeld is deze crème met 10% azealïnezuur.

Een crème met antioxidanten smeren

Wat je ook effectief werkt tegen pigmentvlekken is een crème met antioxidanten. Deze stoffen, vaak vitamines, beschermen je huid tegen veroudering. Waaronder ook tegen pigmentvlekken.

Daarnaast hebben veel antioxidanten blekende eigenschappen. Zoals niacinamide en vitamine C. Hieronder heb ik een aantal goede voorbeelden gezet van crème met antioxidanten.

Ben je benieuwd welke producten ik nog meer adviseer tegen pigmentvlekken? Lees dan mijn gratis productadvies voor pigmentvlekjes.

pigmentvlekken creme

Een exfoliant met fruitzuren smeren

Verder kan fruitzuur veel voor je huid betekenen. Fruitzuur peelt namelijk je bovenste huidlaag eraf. En stimuleert zo huid verjonging en het bleken van pigmentvlekken. Je hebt twee bekende fruitzuren: salicylzuur en glycolzuur. Bij pigmentvlekken adviseer ik om glycolzuur te gebruiken. Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet van goede exfolianten:

Je smeert deze 's avonds op, na het reinigen van je gezicht. Laat het twee minuten intrekken en breng hierna je nachtcrème aan.

Antioxidanten slikken

Naast het smeren van antioxidanten, kun je antioxidanten natuurlijk ook slikken. Denk bijvoorbeeld aan een handje blauwe bessen, vol vitamine E. Of nog makkelijker: een supplement waaraan antioxidanten zijn toegevoegd.

Let hierbij wel op de gebruikte concentratie, want het is niet vanzelfsprekend dat er een werkzame concentratie antioxidanten gebruikt wordt. Zelf gebruik ik supplementen van het merk Goldea Health:

goldea health

Beschermen tegen zonlicht

Naast het verminderen van bestaande pigmentvlekjes, is het belangrijk om de kans op nieuwe pigmentvlekjes te voorkomen. Dit doe je door jezelf goed tegen de zon te beschermen.

Zo voorkom je het ontstaan van nieuwe pigmentvlekjes en verergering van al bestaande plekjes. Smeer je huid daarom minimaal in met een factor 30, maar het liefste factor 50. Doe dit om de twee uur. Gebruik hiervoor een goede huidvriendelijke zonnebrandcrème.

Huidtherapeutische behandeling

Een huidtherapeut kan de ouderdomsvlekjes verwijderen door middel van lasertherapie. Hierbij wordt het pigment in de ouderdomsvlekken opgewarmd met laserlicht. Het pigment verbrand, waardoor er een korstje ontstaat. Op een gegeven moment valt dit korstje eraf en komt er nieuwere, egaler gepigmenteerde huid voor terug.

Let wel op! Pigment behandelen is erg lastig. Er bestaat een kans op verergering van de pigmentvlekjes. Een huidtherapeut zet daarom altijd eerst proefpulsen. Zo kan ze beoordelen wat de kans van slagen is.

Ook een chemische peeling is een effectieve behandelmethode om ouderdomsvlekjes te verwijderen. Hierbij wordt je huid er oppervlakkig af ‘gepeelt’. Zijn je pigmentvlekken ook voelbaar? Dan kan het pigment behandeld worden met elektrocoagulatie (oppervlakkige verbranding) of cryotherapie (oppervlakkige bevriezing)

chemische peeling

Dermatoloog

Daarnaast kan een dermatoloog of huisarts een blekende crème voorschrijven. Een voorbeeld is hydrochinon. Het is belangrijk om de crème uitsluitend op de donkere verkleuringen aan te brengen. De crème met hydrochinon bleekt namelijk de pigmentvlekken. Het kan wat branderig, geïrriteerd en/of droog aanvoelen. Dit is normaal. Binnen vier tot vijf weken worden de plekjes meestal al lichter.

Als je hydrochinon gebruikt mag de huid absoluut niet worden blootgesteld aan zonlicht. De pigmentvlekjes zijn namelijk extra gevoelig voor zonlicht bij gebruik van hydrochinon. De pigmentatie kan hierdoor erger worden en dat wil je nou nét niet! Wat ook nog kan helpen is Zalf A313. Deze zalf moet ook worden voorgeschreven en bevat vitamine A. Wat het pigment remt.

Vitamine A tegen pigmentvlekken

Heel vaak hoor ik dat mensen de pigmentvlekjes zelf thuis behandelen met een vitamine A crème of vitamine A serum. Maar dit ligt toch wat ingewikkelder dan veel cosmetica merken doen lijken. Ik ga het je zo makkelijk mogelijk proberen uit te leggen uitleggen!

Vitamine A heb je in allerlei soorten en maten. Voorbeelden zijn: Retinylpalmitaat, Retinyl retinoate, Hydroxypinacolone retinoate, Retinaldehyde, Retinylpropionaat, Tretinoïne (vit A zuur) en retinol.

De verzamelnaam voor al deze soorten vitamine A noem je retinoiden. Er zijn drie varianten retinoïden die het meest gebruikt worden en ook het meest effectief zijn. Namelijk: vitamine A zuur, retinol en hydroxypinacolone retinoate. Hieronder ligt ik deze drie varianten graag toe:

Vitamine A zuur (tretinoïne)

Dit zuur noem je ook wel tretinoïnde. Eigenlijk is deze vorm van vitamine A de enige vorm die écht huid verjongend werkt. Vitamine A zuur vermindert rimpeltjes, stimuleert de collageen-en elastine productie én bleekt pigmentvlekjes. Helaas is deze vorm uitsluitend verkrijgbaar op recept, omdat het de huid erg kan irriteren. Schrik hier daarom niet van als je net begint met smeren!

Omdat vitamine A zuur de huid irriteert is het fijn als er ook nog kalmerende ingrediënten aan zijn toegevoegd, en parfum eruit is geëlimineerd. Parfum is altijd al een slechte optie om op je huid te smeren, maar in dit geval ook slecht voor het vitamine A zuur.

Verder is vitamine A zuur heel gevoelig voor zuurstof en licht. Een crème met vitamine A zuur is daarom ook alleen effectief als het luchtdicht verpakt zit. Nog beter is om een product te hebben, waaraan ook plantaardige oliën zijn toegevoegd, omdat deze oliën het vitamine A zuur tegen oxidatie beschermen. Dit vergroot de houdbaarheid van het ingrediënt. Wat ook de houdbaarheid vergroot is het product koel bewaren.

Retinol

Deze vorm van vitamine A kun je gewoon zelf, zonder recept, in iedere drogist kopen. Helaas is deze vorm van vitamine A minder effectief dan vitamine A zuur (hierboven). Je huid moet retinol namelijk eerst omzetten en dit gaat vaak ten koste van de werkzaamheid.

Daarnaast is niet-ingekapseld retinol ook nog eens heel gevoelig voor zuurstof, water, licht en oxiderende oliën, waardoor de werkzaamheid van retinol super snel verloren gaat. Je kunt het daarom ook beter niet overdag op je huid smeren.

Een veiligere en stabielere optie is ingekapseld retinol. Maar helaas kan die concentratie nooit hoog zijn. Net als vitamine A zuur kan retinol de huid snel irriteren. Daarom worden er vaak maar lage concentraties retinol in crèmes gebruikt die geen of weinig effect zullen geven.

Nu hoor ik je denken: waarom zit retinol dan in zoveel crèmes tegen pigmentvlekken? Die vraag stel ik mijzelf ook vaak.. Veel van deze crèmes werken dus niet en zijn eigenlijk puur uit commercieel oogpunt op de markt gebracht.

Toch zijn er ook een aantal cosmetica merken die wél een effectieve concentratie ingekapseld retinol (0.4% of hoger) aan hun retinol crème of reinol serum hebben toegevoegd. Maar er blijven helaas alsnog veel factoren die de werking van retinol beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het koel bewaren van een retinol crème in de drogisterij.

Het is daarom lastig om een retinol crème of retinol serum te vinden die écht wat voor pigmentvlekken of huidveroudering kan doen. Mijn advies is daarom om altijd een retinol crème of retinol serum te kiezen die ook genoeg andere effectieve stoffen bevat.

Hydroxypinacolone retinoate

Deze vorm van vitamine A is vrij nieuw en een veiligere en stabielere optie dan retinol. Een groot voordeel van hydroxypinacolone retinoate ten opzichte van de andere vormen van vitamine A, is dat je huid het niet eerst hoeft om te zetten. Net als vitamine A zuur (hierboven) kan het dus direct op de huid inwerken.

Het stimuleert onder andere de collageen aanmaak, vermindert de collageen en elastine afbraak en versnelt het wondgenezingsproces. En dit zonder de huid te irriteren! Een veel belovend ingrediënt waar we nog veel over gaan horen denk ik.

Vitamine A blog

Wil je meer weten over de werking van vitamine A?  Wat het precies voor je huid kan doen? En wat nou een goed voorbeeld is van een effectieve vitamine A crème of vitamine A serum? Lees dan hier mijn blog: Vitamine A: alles wat je moet weten.


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram