Verruca seborrhoica: licht tot donker bruine ouderdomswratten
05 juni 2020 

Verruca seborrhoica: licht tot donker bruine ouderdomswratten

Verruca seborrhoica, wordt ook wel ouderdomswrat genoemd. Geen zorgen, dit klinkt viezer dan het is. Het zijn eigenlijk een soort verheven, ruw aanvoelende, pigmentvlekjes op de huid. De plekjes worden ouderdomswratten genoemd, omdat ze een wratachtige structuur hebben en vooral worden gezien bij mensen ouder dan 30 jaar. In deze blog vertel ik je meer over de oorzaak van ouderdomswratten, het uiterlijk en de behandeling ervan. Én geef ik antwoord op de vraag: kun je ouderdomswratten verwijderen met appelazijn?

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

Wat is verruca seborrhoica?

Deze goedaardige huidtumoren bestaan uit keratinocyten. Keratinocyten zijn de huidcellen uit je bovenste huidlaag. De goedaardige tumoren worden ook wel seborrheic keratosis genoemd. Of ouderdomswatten, omdat het een vorm van wratten is.

Hoe ziet verruca seborrhoica eruit?

Verruca seborrhoica ziet eruit als ronde of ovale, wratachtige plekjes. Aan het begin zijn de wratjes een beetje gelig. Maar later worden ze donker bruin of zelfs zwart van kleur. Wat langer bestaande ouderdomswratten voelen, net als andere wratten, ruw aan. Dit klinkt allemaal viezer dan het is hoor, want in werkelijkheid denken mensen in eerste instantie vaak dat het pigmentvlekken zijn. De plekjes kunnen wel 3 centimeter worden en zitten vooral op de bovenrug, bovenin de borst, in het gezicht en op de handruggen.

Van een afstandje lijkt het net alsof de plekjes op de huid liggen. Maar dit is niet het geval. Wat verruca seborrhoica ook typeert, is dat er in de plekjes allemaal witte en donkere stipjes te zien zijn. Je noemt de witte stipjes pseudocyten. En de donkere stipjes hoornpluggen. Je ziet deze stipjes vooral als je er door een dermatoscoop naar kijkt.

verruca seborrhoica

Stuccokeratosen

Er zijn twee type ouderdomswratten die erg veel voor komen. Allereerst de Stuccokeratosen. Dit type ouderdomswratten zit vooral op de bovenkant van de handen en voeten. Maar ook op de onderarmen- en benen. De wratten voelen droog en ruw aan, maar zijn niet super verheven. Ze lijken meer op voelbare, ruwe, pigmentvlekken. De kleur van de wratten verschilt. Meestal zijn ze wit, grijs of lichtbruin.

verruca seborroica

Dermatosis Papulosa nigra

Een andere vorm is Dermatosis Papulosa nigra. Een hele mond vol, maar ik denk dat je dit type wel kent. Een bekende acteur heeft deze plekjes namelijk op zijn gezicht: Morgan Freeman. Op het gezicht van Morgan Freeman zitten allerlei zwarte ‘stipjes’. Dit zijn dus ook ouderdomswratjes. Ze zien eruit als een soort kleine (1-2 mm), donkerbruine tot zwarte puntjes op de huid. Dermatosis papulosa nigra zit meestal op de slapen en op het voorhoofd. Vooral mensen met een Aziatisch huidtype hebben deze vorm van ouderdomswratten.

verruca seborrhoica

Hoe ontstaat verruca seborrhoica?

Hoe de ouderdomswratjes precies ontstaan is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk wil je dit niet horen, maar verruca seborrhoica is een teken van huidveroudering. Hellup! Het hoort er dus helaas bij..

Verruca seboirrhoica door de zon

Verder is er een relatie tussen de zon en verruca seborrhoica. Vooral op delen van de huid die veel aan de zon zijn blootgesteld worden de ouderdomswratjes namelijk gezien. De zon brengt schade teweeg aan je pigmentcellen. Zo kunnen er huidklachten ontstaan, zoals pigmentvlekken of dus verruca seborrhoica.

Verruca seborrhoica door overerving

Heb je je huid je hele leven fanatiek beschermd tegen de zon, maar toch last van de bruine plekjes? Dan heb je de ouderdomswratjes misschien wel overgeërfd. Extra vervelend aan de overgeërfde ouderdomswratjes is dat deze plekjes vaak relatief groot zijn. Ook is er waarschijnlijk een relatie tussen organismen, zoals bacteriën, parasieten en virussen, en het ontstaan van de ouderdomswratten.

Verruca seborrhoice door een syndroom

Daarnaast worden de ouderdomswratten ook gezien bij het Leser-Trelat syndroom. In zeer korte tijd ontstaan er dan allerlei ouderdomswratten op de borst en rug. Vaak jeuken de plekjes ook erg. Dit is een ernstige vorm van ouderdomswratten, omdat het vaak een teken is van kanker in de organen. Waarom de ouderdomswratjes precies ontstaan bij dit syndroom is nog niet helemaal duidelijk.

Wetenschappers denken dat dit komt, doordat er in de tumorcellen groeifactoren worden aangemaakt. Maar hier is nog veel onduidelijkheid over.

verruca seborroica

Behandeling verruca seborrhoica

Je kunt helaas zelf niet super veel aan de ouderdomswratten doen, omdat zowel wratten als pigment lastig te behandelen zijn. Voorkomen is daarom altijd beter dan genezen. Bijvoorbeeld door je in te smeren met een huidvriendelijke zonnebrand waar genoeg effectieve zonnefilters aan zijn toegevoegd. Hieronder heb ik twee goede voorbeelden gezet

Wel hoor ik om me heen dat veel mensen ouderdomswratten verwijderen met appelazijn. Hieronder vertel ik je daar meer over!

Ouderdomswratten verwijderen met appelazijn?

Appelazijn en wratten. Het wordt al eeuwenlang ingezet. Maar kun je echt ouderdomswratten verwijderen met appelazijn? Je kunt het appelazijn, ook wel appelcider genoemd, zeker gebruiken om ouderdomswratten te verwijderen.

Wat moet je doen? Druppel een flinke scheut (onverdund) appelazijn op een watje. Druk het watje vervolgens tegen de ouderdomswrat aan en plak hier een pleister overheen. Op deze manier kan het appelazijn langdurig op de ouderdomswrat inwerken. De ouderdomswrat zal gaan inslinken. Dit kan een aantal dagen tot weken duren.

Daarnaast verschilt het behandeleffect per huidtype, per type ouderdomswrat en per persoon. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de ouderdomswrat van de huid af valt.

appelazijn wratten

Professionele hulp bij ouderdomswratten

De ouderdomswratten zijn goedaardig, maar kunnen cosmetisch storend zijn. Als je de wratjes storend vind, kun je een dermatoloog of huidtherapeut bezoeken. De voorkeur gaat uit naar een behandeling met curretageHierbij verdoofd de therapeut eerst de huid. Vervolgens schraapt hij of zij de ouderdomswrat met een scherpe lepel of ring-currete van de huid. Hierna ontstaat een schaafwond. Deze wond geneest gewoon vanzelf.

Een andere optie is behandelen door middel van elektrocoagulatie. Bij deze therapie worden de ouderdomswratten blootgesteld aan extreme warmte. Met als doel het verbranden van het weefsel.

Een andere effectieve therapie om de ouderdomswratten weg te halen is cryotherapie. Bij deze therapie worden de ouderdomswratten niet blootgesteld aan extreme hitte. Maar aan extreme kou. Met als doel het weefsel te bevriezen, waardoor het zal afsterven.

Als de plek niet zo verheven is kan de huidtherapeut er ook nog voor kiezen om de ouderdomswrat te behandelen met een pigmentlaserBij deze therapie wordt de plek met laserlicht verhit en zo verbrandt. Deze therapie heeft vaak niet de voorkeur.

verruca seborroica

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram