Ouderdomswratten: lichte tot donker bruine wratjes
05 juni 2020 
8 min. leestijd

Ouderdomswratten: lichte tot donker bruine wratjes

Verruca seborrhoica, oftewel ouderdomswratten komen veel voor en zijn daarom ook niets om je zorgen over te maken. De huidafwijking klinkt wat viezer dan het is, maar waar het eigenlijk om gaat zijn ruwe, voelbare, pigmentvlekjes. In deze blog vertel ik je meer over de oorzaak van ouderdomswratten en de behandeling ervan. Ook geef ik antwoord op de vraag: kun je ouderdomswratten verwijderen met appelazijn?

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!


Wat zijn ouderdomswratten?

Ouderdomswratten zijn een teken van huidveroudering. Het gaat hierbij om goedaardige huidtumoren die uit keratinocyten bestaan. Keratinocyten is eigenlijk gewoon een lastige term voor de huidcellen in je bovenste huidlaag. Om die reden worden de goedaardige tumoren ook wel seborrheic keratosis genoemd. Maar ook verruca seborrhoica of ouderdomsvlekken zijn termen die gebruikt worden.

Het gaat dus om goedaardige vormsels aan de huid. Die over het algemeen pas optreden na je dertigste. Wel neemt het ontstaan van deze wratten toe naarmate we ouder worden. Hierin komen de wratten even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Kun je ouderdomswratten zelf verwijderen?

De ouderdomswratten (verruca seborrhoica) zijn dus geheel onschuldig, maar kunnen vanwege cosmetische redenen wel behandeld worden. Mits natuurlijk de juiste diagnose gesteld is, want er zijn ook vormen van huidkanker die een klein beetje op de wratten kunnen lijken.

Ouderdomswratten zelf verwijderen is hierin eigenlijk niet te doen. Het kan zelfs zo zijn dat de wratten gaan infecteren als je er zelf mee 'aan de slag' gaat. Wel hoor ik om me heen dat veel mensen ouderdomswratten verwijderen met appelazijn. Hieronder vertel ik je daar meer over! Inclusief alle andere behandelmogelijkheden.

ouderdomswratten

Hoe zien ouderdomswratten eruit?

Ouderdomswratten kunnen over het hele lichaam voorkomen, maar ontstaan vooral op de handruggen, bovenaan de rug en in het gezicht. Ze zien eruit als ronde of ovale, wratachtige plekjes. Aan het begin zien deze wratjes er een beetje vettig en gelig uit. Vandaar ook de naam verruca seborrhoica. Wat vettige wrat betekent. Later worden de plekken donker bruin of zelfs zwart van kleur.

Wat langer bestaande verruca seborrhoica plekjes voelen, net als gewone wratten, ruw aan. Dit klinkt misschien een beetje vies, maar in werkelijkheid zijn het eigenlijk gewoon om soort voelbare pigmentvlekken. Deze plekjes kunnen een aantal centimeters groot worden, maar zijn meestal een halve tot één centimeter.

Van een afstandje lijkt het net alsof de wratten op de huid liggen. Maar dit is niet het geval. Wat verruca seborrhoica ook typeert, is dat er in de plekjes allemaal witte en donkere stipjes te zien zijn. Je noemt de witte stipjes pseudocyten en de donkere stipjes hoornpluggen. Deze stipjes zie je niet super goed met het blote oog, maar vooral als een huidspecialist door een dermatoscoop kijkt.

verruca seborrhoica

Symptomen ouderdomswratten

Er zijn een aantal kenmerken waaraan je ouderdomswratten (verruca seborrhoica) kunt herkennen. Hierdoor wordt de diagnose gewoonlijk ook met het blote oog gesteld. Toch zijn er ook huidafwijkingen die erg op ouderdomswratten lijken.

Bijvoorbeeld moedervlekken, pigmentvlekken en vormen van huidkanker (met name het melanoom). Bij twijfel over je diagnose, kan een arts eventueel aanvullende diagnostiek uitvoeren. Gelukkig is dit vrijwel nooit nodig en wordt gemakkelijk de juiste diagnose gesteld.

 • Kleur varieert van lichte tot donkere bruine plekjes
 • Plekjes zijn een aantal millimeters tot centimeters groot
 • Gemiddelde grootte: een halve centimeter tot één centimeter groot
 • Ouderdomswratten zitten meestal op zon blootgestelde plekken
 • Plekjes voelen ruw aan als je erover heen wrijft
 • De wratten veroorzaken meestal geen pijn of andere ongemakken
 • Soms is er sprake van verruca seborrhoica jeuk
 • Ouderdomswratten zitten meestal in het gezicht, rug en handen
 • Soms kunnen ouderdomswratten gaan bloeden
 • Dermatosis papulose zitten met name op een donkere huid
 • Er kunnen enkele tot honderden ouderdomswratten ontstaan
 • Naarmate mensen ouder worden nemen de wratten in aantal toe

ouderdomswratten

Soorten ouderdomswratten

Ouderdomswratten uiten zich bij iedereen net wat anders. De kleur varieert, maar ook de plek en hoe de wratten aanvoelen is per persoon afhankelijk. Zo kan er een afgevlakt plekje aanwezig zijn, maar de wrat kan ook heel dik zijn. Hierin zijn twee varianten van ouderdomswratten die met name veel voorkomen:

1. Stuccokeratosen

Allereerst de Stuccokeratosen. Dit type ouderdomswrat zit vooral op de bovenkant van de handen en voeten. Maar ook op de onderarmen- en benen worden de wratten veel gezien. Dit type ouderdomswratten voelt droog en ruw aan, maar is niet super verheven.

Ze lijken meer op voelbare, ruwe, pigmentvlekken dan echt op een wrat. De kleur van deze ouderdomswratten verschilt onderling. Wel zijn ze meestal wit, grijs of lichtbruin van kleur.

verruca seborroica

2. Dermatosis Papulosa nigra

Een andere vorm is Dermatosis Papulosa nigra. Een hele mond vol, maar ik denk dat je dit type wel kent. Een bekende acteur heeft deze plekjes namelijk op zijn gezicht: Morgan Freeman. Op het gezicht van Morgan Freeman zitten allerlei zwarte ‘stipjes’.

Ze zien eruit als een soort kleine (1-2 mm), donkerbruine tot zwarte puntjes op de huid. Dermatosis papulosa nigra zit meestal op de slapen en op het voorhoofd en vooral bij mensen met een Aziatische, donkere huid.

verruca seborrhoica

Hoe ontstaan ouderdomswratten?

Ouderdomswratten ontstaan waarschijnlijk als gevolg van het ouder worden van de huid (oh no!). Het hoort er nou eenmaal bij helaas... De reden dat aangenomen wordt dat je leeftijd een rol speelt, is omdat de wratten met name veel voorkomen bij mensen ouder dan 50 jaar. Daarnaast zijn er factoren die het risico op het ontstaan van ouderdomswratten mogelijk ook kunnen vergroten en/of versnellen:

Ouderdomswratten door de zon

Er wordt gedacht dat er een relatie is tussen de zon en verruca seborrhoica. Vooral op delen van de huid die veel aan de zon zijn blootgesteld worden de ouderdomswratjes namelijk gezien. Denk aan je gezicht, je handenruggen en bovenrug. Hierdoor wordt gedacht dat de zon mogelijk een rol speelt.

Deze gedachte is op zich ook niet zo gek. De zon brengt tenslotte schade teweeg aan je pigmentcellen, waardoor er huidklachten kunnen ontstaan, als pigmentvlekken, huidkanker en dus ook verruca seborrhoica. Daarnaast kunnen bestaande wratten door de zon erger worden.

Ouderdomswratten door erfelijke factor

Heb je jouw huid je hele leven fanatiek tegen de zon beschermd? En toch last van de bruine, ruwe wratjes? Dan is de kans groot dat een erfelijke factor bij jou een rol speelt. Oftewel je hebt een vergroot risico op het ontwikkelen van ouderdomswratten. Extra vervelend aan deze overgeërfde ouderdomswratjes is dat de plekken vaak relatief groot zijn. Soms tot een paar centimeters groot.

Ouderdomswratten door syndroom

Daarnaast worden de ouderdomswratten ook gezien bij het Leser-Trelat syndroom. In zeer korte tijd ontstaan er dan allerlei ouderdomswratten op de borst en rug. Ook geven de verruca seborrhoica jeuk klachten. Dit is een ernstige vorm van ouderdomswratten, omdat het vaak een teken is van kanker in de organen.

Waarom de ouderdomswratjes precies ontstaan bij dit syndroom is nog niet helemaal duidelijk. Wel denken wetenschappers dat dit komt, doordat er in de tumorcellen groeifactoren worden aangemaakt. Maar hier is nog veel onduidelijkheid over.

Deze uitgebreide vormen zijn trouwens niet altijd het gevolg van een syndroom. Oudere mensen kunnen ook zonder duidelijke oorzaak plotseling allerlei wratjes krijgen.

verruca seborroica

Behandeling verruca seborrhoica

Ouderdomswratten gaan helaas niet vanzelf weg. Op zich is dit natuurlijk niets om je zorgen over te maken, omdat de diagnose gewoonlijk niet gevaarlijk is. Maar je kunt de wratten natuurlijk wel storend vinden en vanwege cosmetische redenen weghalen. Hiervoor kun je zelf een aantal preventieve stappen ondernemen, maar ook een huidtherapeut bezoeken voor een professionele behandeling.

Ouderdomswratten crème

Helaas kun je zelf niet super veel aan de ouderdomswratten doen, omdat zowel wratten als pigment lastig te behandelen zijn. Bovendien kan de wrat gaan infecteren wanneer je het op de verkeerde manier behandeld en er bacteriën in het ontstane wondje terecht komen.

Voorkomen van ouderdomswratten is om die reden altijd beter dan genezen. Bijvoorbeeld door je goed in te smeren met een huidvriendelijke zonnebrand. De beste ouderdomswratten crème is wat dat betreft ook een effectieve zonnebrandcrème. Hieronder heb ik vier goede voorbeelden gezet:

Wel hoor ik om me heen dat veel mensen ouderdomswratten verwijderen met appelazijn. Hieronder vertel ik je daar meer over!

ouderdomswratten

Ouderdomswratten verwijderen met appelazijn?

Appelazijn en ouderdomswratten. Het wordt al eeuwenlang ingezet. Maar kun je daadwerkelijk ouderdomswratten verwijderen met appelazijn? Je kunt het appelazijn, ook wel appelcider genoemd, zeker gebruiken om ouderdomswratten te verwijderen.

Wat moet je doen? Druppel een flinke scheut (onverdund) appelazijn op een watje. Druk het watje vervolgens tegen de ouderdomswrat aan en plak hier een pleister overheen. Op deze manier kan het appelazijn langdurig op de ouderdomswrat inwerken. De ouderdomswrat zal gaan inslinken. Dit kan een aantal dagen tot weken duren.

Daarnaast verschilt het behandeleffect per huidtype, per type ouderdomswrat en per persoon. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de ouderdomswrat van de huid af valt.

appelazijn wratten

Professionele hulp bij ouderdomswratten

Ouderdomswratten worden beschouwd als goedaardige vormsels van de huid. Behandelen is daarom niet noodzakelijk. Toch worden ze, vooral vanwege cosmetische bezwaren, wel door mensen verwijderd.

Helaas is ouderdomswratten zelf verwijderen dus lastig en behoorlijk tijdrovend wanneer je meerdere wratten hebt. Wel kun je de wratten door een huidtherapeut of arts laten verwijderen. Er zijn hierin verschillende technieken mogelijk. Hieronder lees je de behandelmogelijkheden van een huidtherapeut:

Verruca seborrhoica verwijderen met curretage

De voorkeur gaat uit naar een behandeling met curretageHierbij verdoofd de therapeut eerst de huid. Vervolgens wordt de ouderdomswrat met een scherpe lepel of ring-currete van de huid afgeschraapt. Hierna ontstaat een oppervlakkige schaafwond. Deze wond geneest gewoon vanzelf.

Verruca seborrhoica verwijderen met elektrocoagulatie

Een andere optie is behandelen door middel van elektrocoagulatie. Bij deze therapie worden de ouderdomswratten blootgesteld aan extreme warmte. Met als doel het verbranden van het weefsel. Het is heel belangrijk om het behandelde gebied goed tegen de zon te beschermen na de behandeling. Anders krijg je namelijk pigmentvlekken op de behandelde plekjes. En dat zou zonde zijn!

ouderdomswratten zelf verwijderen

Verruca seborrhoica verwijderen met cryotherapie

Een andere effectieve therapie om de ouderdomswratten te verwijderen is cryotherapie. Bij deze therapie worden de wratten niet blootgesteld aan extreme hitte, maar aan extreme kou. Er wordt vloeibare stikstof tegen de wratten aangehouden. Met als doel het weefsel te bevriezen, waardoor het zal afsterven.

Verruca seborrhoica verwijderen met pigmentlaser

Als de plek niet zo verheven is kan de huidtherapeut er ook nog voor kiezen om de ouderdomswrat te behandelen met een pigmentlaserBij deze therapie wordt de plek met laserlicht verhit en zo verbrand. Deze therapie heeft vaak niet de voorkeur. Het te verwachten resultaat is namelijk lastig om van te voren vast te stellen en verschilt erg per persoon en per plekje.

verruca seborroica

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram