Curettage

Curettage is een behandelmethode die onder andere door huidtherapeuten wordt uitgevoerd. Met curettage kunnen onregelmatigheden of huidtumoren van de huid worden geschaafd. Dit klinkt pijnlijk, maar curettage is over het algemeen goed te doen. In deze blog vertel ik je er alles over. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Curettage is een behandelmethode die onder andere wordt uitgevoerd door huidtherapeuten. Maar ook artsen voeren deze behandeling regelmatig uit. Alleen voeren artsen curettage met name operatief uit. Bijvoorbeeld om een ongewenste zwangerschap de beëindigen. Of bij kwaadaardige huidtumoren. Denk aan een melanoom of een plaveiselcelcarcinoom

Een huidtherapeut focust zich bij curettage specifiek op goedaardige huidtumoren en onregelmatigheden in de huid. Doormiddel van curettage kan de huidtherapeut deze plekjes verwijderen. Dit gebeurt met een scherpe lepel. Ook wel een curette genoemd. Met deze scherpe lepel wordt de huidtumor als het ware van de huid afgeschaafd of gekrabd. De letterlijke curettage betekenis is daarom ook 'uitkrabbing'.

curettage

Curettage kan voor verschillende huidindicaties worden ingezet: 

curettage verruca

Er zijn helaas ook een aantal contra-indicaties voor curettage. Als één van onderstaande punten bij jou van toepassing is, kan de curettage behandeling helaas niet door gaan: 

Ben je van plan een curettage behandeling te ondergaan? Zorg er dan voor dat je minimaal vier weken vooraf aan deze behandeling niet in de zon gaat met het te behandelen gebied. Ook niet onder de zonnebank. En smeer liever ook geen zelfbruiner.

Gebruik verder op de dag van de curettage behandeling geen cosmetica op het te behandelen gebied. Als je erg op ziet tegen de behandeling, kun je vooraf aan de behandeling wel een paracetamol nemen. Of een verdovende Emla crème smeren. Je huisarts kan deze voorschrijven. Sommige huidtherapeuten maken van te voren gebruik van een coldspray, zodat de huid wat meer verdoofd is.

curettage verruca

De curettage behandeling stelt eigenlijk niet zoveel voor en is snel klaar. Allereerst, wordt de huid gedesinfecteerd met desinfecteerde alcohol. Vervolgens wordt er met een scherpe ring, de curette, over de plek heen geschaafd. Dit schaven van de huid wordt herhaald totdat de plek er helemaal af is. Wat overblijft is een oppervlakkig schaafwondje. Dit wondje wordt meestal afgeplakt. Hierna zit de curettage behandeling er al op. 

Na de curettage behandeling is het belangrijk om een week niet intensief te sporten en geen sauna's of stoombaden te bezoeken. Verder is het belangrijk om even geen make-up op het behandelde gebied te smeren tot dat er een korstje op het schaafwondje zit. Als dit korstje er eenmaal zit, zorg er dan voor dat je hier niet aan zit. Ook na het douchen kun je beter de huid droog deppen in plaats van wrijven, zodat het korstje intact blijft. 

Kans op littekens na curettage verminderen

Het schaafwondje met korstje zal vanzelf genezen. Eventueel kun je de huid wel een handje helpen door een crème met herstellende en beschermende ingrediënten te smeren. Op die manier verklein je ook de kans op littekens. Hieronder heb ik drie voorbeelden gezet:

creme na curettage

Jeuk na curettage verminderen

Heb je toch veel last van jeuk na de curettage behandeling? Dan kan het smeren van een zinkoxide crème vaak verlichting geven. Zinkoxide werkt namelijk verkoelend en jeukstillend. Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet:

Zonnebrand smeren na curettage

Daarnaast is het belangrijk om je huid na de curettage behandeling tenminste vier weken niet bloot te stellen aan zonlicht of zonnebank licht. Ga je toch naar buiten en schijnt de zon? Smeer dan om de twee uur een zonnebrandcrème met minimaal factor 50. Zoals deze huidvriendelijke zonnebrand van Biodermal.

curettage behandelingqcurettage behandeling

Een paar dagen na de curettage behandeling zal je merken dat de behandelde plek en/of plekjes wat roder zijn. Soms jeuken de plekjes ook en zijn ze wat gezwollen. Dit is niets om je zorgen over te maken. De dagen hierna zal er een kostje op de plekjes ontstaan. Deze zal er binnen vier tot tien dagen vanzelf weer afvallen. 

Wanneer het korstje eraf is gevallen, zie je op de behandelde plek nieuwe huid zitten. Deze huid is vaak wat lichter dan je eigen huidskleur, omdat de huid nog 'vers' is. Later zal dit vanzelf bijkleuren naar jouw eigen huidskleur. Over het algemeen blijven er na curettage geen littekens achter. Mits natuurlijk alle nazorg adviezen zijn opgevolgd!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram