Curretage

Meer lezen

Wat is curettage

Bij deze behandelmethode worden huidtumoren en huid onregelmatigheden middels een scherpe lepel (curette) van de huid afgeschraapt. De betekenis van curettage is uitkrabben. Na de behandeling ontstaat een klein schaafwondjes. Deze zal vanzelf genezen.

 

Behandelindicaties curettage

Contra indicaties curettage

  1. Kwaadaardige tumoren
  2. Actief herpes virus
  3. Huidtumoren waarvan de aard niet bekend is

Voorzorgadviezen curettage

Het is belangrijk om minimaal 6 weken van te voren niet met de te behandelen huid in de zon of zonnebank te gaan. Ook zelfbruiners mogen in deze periode niet gebruikt worden. Dit kan namelijk leiden tot pigmentverschuivingen. Smeer op de dag van behandeling geen make-up op het te behandelen gebied. Indien je tegen de pijn opziet kunt je een uur vooraf aan de behandeling een verdovende emla crème aanbrengen. Je huisarts kan deze voorschrijven. Sommige huidtherapeuten maken van te voren gebruik van een coldspray, zodat de huid wat meer verdoofd is. 

Behandeluitvoering curettage 

Allereerst wordt de te behandelen huid gedesinfecteerd met desinfecteerde alcohol. Vervolgens wordt er met een scherpe ring over de plek of plekjes geschaafd. Dit wordt herhaald totdat de plek er geheel af is. Wat overblijft is een oppervlakkig schaafwondjes. Dit wondje wordt afgeplakt.

Behandelresultaat curettage

Een enkel aantal dagen na de behandeling zul je zien dat de behandelde plek en/of plekjes wat rood gekleurd zijn, mogelijk met een lichte zwelling en jeuk. De dagen hierop volgend zal er een korstje ontstaan. Het is belangrijk om hier niet aan te zitten. Deze zal er namelijk binnen vier tot tien dagen vanzelf afvallen. Wanneer het korstje eraf is gevallen zie je de nieuwe huid, deze is vaak wat lichter gekleurd dan de omliggende huid, omdat het nog jong is. Dit zal later bijkleuren. Uiteindelijk zal de behandelde plek dezelfde kleur aannemen als de omliggende huid, waarbij littekenvorming achterwegen blijft mits de aanbevolen adviezen zijn nagestreefd.

Nazorg adviezen

- Gebruik geen make-up op het behandelde gebied tot er een korstje op is gevormd. 

- Probeer niet aan de korstjes te zitten.

- Probeer wrijving over de behandelde huid zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan de huid irriteren en een eventueel korstje vroegtijd eraf halen.

- Blijf met de behandelde plek(ken) tenminste vier weken uit de zon / zonnebank. Ga je toch naar buiten? Smeer dan minimaal een factor 50, om de twee uur en probeer de plekjes zoveel mogelijk te bedekken.

- Als je het fijn vindt kun je de korstjes insmeren met een vettende zalf. Dit geeft vooral verlichting aan de jeuk. 

- Vermijd intensieve inspanning wat lijdt tot transpireren.

- Bezoek tot het korstje genezen is geen stoombaden en sauna's.

- Wrijf na het douchen niet over het behandelde plekje. Dep de huid droog.

Eean gratis productadvies voor jouw huid?

Na mijn studie (Bsc, in huidtherapie) heb ik voor diverse huidproblemen een gratis productadvies op maat geschreven en online gezet. In deze adviezen staan allerlei effectieve producten waarvan ik de ingrediëntenlijsten heb gescreend!