Cryotherapie

Meer lezen

Wat is cryotherapie

Bij deze therapie worden goedaardige (of soms kwaadaardige) huidtumoren bevroren met stikstof. Door deze bevriezing sterven de tumoortjes vanzelf af. De bevriezing kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kan een spuitbus met stikstof gebruikt worden. Maar ook een wattenstaaf in stikstof gestopt worden en tegen de huidtumor worden gehouden.


Indicaties cryotherapie

Indicaties voor cryotherapie bij een huidtherapeute zijn:


Contra-indicaties cryotherapie 

Er zijn ook contra-indicaties voor deze therapie. Dus punten wanneer je de therapie niet mag ondergaan.

  1. Onzekerheid over de aard van de huidaandoening
  2. Voorgeschiedenis met maligniteiten van de huid
  3. Immunosuppressiva of recent chemotherapie  
  4. Cryoglobulinemie
  5. Infectie/ ontstoken aandoeningen
  6. Diabetes met ernstig vaatlijden
  7. Negroiden huidtype 


Behandeluitvoering

Tijdens de behandeling worden de verheven plekjes of bultjes met stikstof bevroren. Dit gebeurd erg snel en is vrijwel pijnloos. De laesies worden heel lokaal bevroren, waardoor de omliggende, en diepere huid, gespaard blijft. Daarnaast zul je na slechts één behandeling al resultaat zien. Dit neemt niet veel tijd in beslag, gebeurt uiterst nauwkeurig en is vrijwel pijnloos. 

Er gebeuren tijdens de bevriezing een aantal dingen:

1. Mechanische schok: Er treedt mechanische schade op aan zowel de binnenkant als buitenkant van de cellen.

2. Toxische schok: Er vind kristalvorming en wateronttrekking in het weefsel plaats. Hierdoor ontstaat er een overschot aan elektrolyten, waardoor de osmotische waarde in de cel veranderd.

3. Thermische schok: Op snelle wijze vindt er een temperatuur daling in de levende cellen plaats

4. Denaturatie: De celmembranen verliezen hun ruimtelijke structuur. hierdoor raakt het membraan aangetast en zal het uiteindelijk scheuren. 

verlies van de ruimtelijke structuur 

5. Vasculaire stase: Ook vaatjes bevriezen. Hierdoor kunnen er geen voedingsstoffen naar het weefsel worden aangevoerd en sterft het af. 


Behandelduur en frequentie

De behandelduur is afhankelijk van de grootte van de huidtumor. Over het algemeen zijn 1 tot 3 behandelingen nodig. Het behandelresultaat is vaak mooier als het in meerdere sessies wordt gedaan, met beleid en gecontroleerde schade, dan dat er in één keer te diep wordt behandeld. De behandeling kan na 4 weken opnieuw herhaald worden.


Huidreactie na cryotherapie 

Direct na de behandeling wordt de behandelde plek rood. Binnen enkele minuten na het ontdooien, zullen er ook kwaddels en warmte in het omliggende weefsel ontwikkelen. Enkele dagen daarna wordt de kleur donkerrood tot zwart en verschijnt er een korstje op de huid. Onder het korstje verschijnt nieuwe, gezonde huid die in het begin nog licht(roze) van kleur is. In de loop van de tijd kleurt de huid bij.


Cryotherapie ervaringen

Cryotherapie heeft van zichzelf een pijnstillend effect, waardoor lokale verdoving niet nodig is. De pijnzenuwen in het te behandelen gebied worden als het ware verdoofd, omdat de koude sensatie overheerst. Je voelt eigenlijk nauwelijks iets. Wel kan de behandelde plek na de behandeling pijn doen. Dit komt, omdat de bevriezing dan afneemt. Dit piekt ongeveer 2 minuten na de behandeling. Dan ontdooid te plek. Verder hoor ik vaak van patiënten dat ze tintelingen ervaren en de plek jeukt.


Behandelresultaat cryotherapie 

In ongeveer 10 tot 14 dagen hersteld de behandelde plek zich. Via het wondgenezingsproces wordt de huidtumor vervangen door nieuwe huid. Deze vorming van nieuwe huid begint al ongeveer 72 uur na de behandeling. Direct na de behandeling is de huid roze. Dit betekent dat onderhuids nieuwe (roze) huid wordt aangemaakt. Binnen een aantal dagen wordt het weefsel donkerrood tot zwart en kan er een korst ontstaan. Hier moet je absoluut niet aan zitten. Daarnaast is het is heel belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon, omdat het extra gevoelig en kwetsbaar is. In totaal zal de behandelde plek, of plekken, binnen 3 weken genezen zijn. Als de diepere huidlaag (dermis) onbeschadigd blijft zal er geen litteken optreden.


Behandelduur en frequentie cryotherapie

De duur van de behandeling hangt af van de grootte van de plek en het aantal plekken. Wel is het zo dat de behandelde plek niet altijd na één behandeling verdwijnt. Na 2 tot 3 weken kan de cryotherapie behandeling opnieuw worden uitgevoerd. Soms zijn er 3 behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. 

 

Nazorg adviezen

De behandelde huid is na de behandeling gevoelig en kwetsbaar. Je moet daarom de eerste 48 uur na de behandeling extra voorzichtig zijn. Volg daarom onderstaande adviezen op:

- Vermijd de zonnebank en sauna en neem geen hete douche of warm bad.

- Gebruik de eerste vier weken een zonnebrandcrème met een hoge SPF-factor op de behandelde plek. Bij voorkeur factor 50, en anders factor 30. 

- De pijn na de behandeling zal meestal snel (minuten tot uren) wegtrekken. Eventueel kun je een paracetamol slikken om de pijn te verhelpen.

- Zwelling en roodheid na behandeling is een normale huidreactie.  

- Vaak ontstaan er blaren. Het is belangrijk om het behandelde gebied droog te houden. Als de blaar open gaat kun je deze verbinden.

- Het behandeld gebied kan wat vochtig zijn. Gebruik daarom geen pleisters. Deze maken de huid week.

- Het is belangrijk om de eerste dagen na de behandeling niet op de behandelde plek(ken) te smeren en de huid aan de lucht te drogen.

-Vaak ontstaat er een korst na de behandeling. Hier moet je absoluut niet aan krabben. Zorg dat het korstje droog blijft, voor de beste wondgenezing. 

- Het zal ongeveer 3 weken duren voordat de behandelde plek of plekken zijn genezen. 


Risico’s en complicaties cryotherapie

Aan iedere huidtherapeutische behandeling zijn natuurlijk risico's en complicaties verbonden. Ook bij cryotherapie. Hieronder heb ik de meest voorkomende gezet. 

- Blaren: meestal ontstaat er een blaar of bloedblaar. Dit is een gevolg van de bevriezing. Het is belangrijk om hier niet aan te zitten! 

- Pijn: ondanks dat de zenuwen door de bevriezing worden verdoofd, kan de behandeling erna wel pijn doen. Als je gevoelig bent voor migraine, kan het een migraine aanval veroorzaken.  

 -Pigmentverschuivingen: bij donkere huidtypes of mensen die onverantwoord zonnen kunnen er pigmentvlekjes overblijven.  

- Hypo-pigmentatie: de nieuwe huid op het behandelde plekje kan lichter worden dan de omliggende huid.

- Bloeduitstortingen en infectie: dit is heel zeldzaam 

- Terugtrekken van de huid: vooral op neusvleugels, oogleden en de lippen

Een gratis productadvies voor jouw huid?

Na mijn studie (Bsc in huidtherapie) heb ik voor diverse huidproblemen een productadvies op maat geschreven. In dit advies staan allerlei producten die ik gescreend heb en waar ik zelf positieve ervaringen mee heb.