Cherry angiomen: kersenwratjes
17 oktober 2020 
1 min. leestijd

Cherry angiomen: kersenwratjes

Wat zijn nou precies die rode bultjes op je huid zonder jeuk? De kans is groot dat dit kersenwratjes zijn. Ook wel cherry angiomen genoemd. Een geheel onschuldige huidklacht, maar voor sommige wel cosmetisch storend. Het kan daarom fijn zijn om ze weg te laten. Ik vertel je meer!

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

Wat zijn kersenwratjes?

Je noemt cherry angiomen ook wel kersenwratjes, ruby spots of cherry angioma. De rode bultjes op de huid geven geen jeuk en zijn goedaardig. Bij sommige mensen zijn het geen voelbare bultjes. Ze beschrijven de huidafwijking meer als een soort rode puntjes op de huid. Of rode stipjes op de huid.

Hoe zien kersenwratjes eruit?

Eigenlijk zegt de naam het al, de rode bultjes of stipjes hebben de kleur van een kers. De rode bultjes en stipjes kunnen zowel rond zijn als ovaal, en worden over het algemeen niet groter dan vijf millimeter. De helderrode tot paarse kersenwratjes zitten vooral op de borst, rug, bovenarmen, en bovenbenen.

Oorzaak kersenwratjes

Wat zijn die rode bultjes of rode stipjes nou precies? Eigenlijk zijn het gewoon uitgezette, gestuwde, bloedvaatjes die in een groepje bij elkaar liggen. Doordat deze uiteenzetting van bloedvaatjes zo lokaal bij elkaar ligt, zie je het als een rood stipje of bultje op je huid. Waarom deze vaatjes precies uitzetten is niet bekend.

Meestal worden de cherry angiomen op jonge leeftijd zichtbaar, en met de leeftijd worden dit er (helaas) steeds meer. Daarnaast zijn de cherry angiomen ook erfelijk. Dus heb je zelf last van kersenwratjes? Kijk dan ook even bij je ouders. Grote kans dat zij de rode stipjes ook op de huid hebben.

Behandeling kersenwratjes

Je kunt helaas zelf niets aan de rode puntjes op de huid doen, omdat het om een lokale uiteenzetting van bloedvaatjes gaat. Dit zit in je huid, en is daarom alleen te verhelpen door een professioneel, zoals een huidtherapeut.

Professionele behandeling kersenwratjes

De cherry angiomen zijn goedaardig, maar kunnen wel cosmetisch storend zijn. Als je de kersenwratjes graag wilt verwijderen zou je een huidtherapeut kunnen bezoeken voor onderstaande behandelingen:

  • Elektrocoagulatie: bij deze therapie wordt het weefsel, in dit geval de cherry angiomen, blootgesteld aan extreme warmte. Het doel van deze therapie is om de uitgezette bloedvaatjes te verbranden. Na deze verbranding zal er een korstje achterblijven, die er vanzelf afvalt.
  • Vaatlaser: hierbij worden de uitgezette bloedvaatjes met gecontroleerd laserlicht verhit en zo weggebrand. Tijdens deze behandeling knappen de cherry angiomen als het ware open. Er zal een korstje op de behandelde bultjes of stipjes ontstaan. Deze zullen er vanzelf weer afvallen.
Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram