vaatlaser

Vaatlaser

Lees meer

Wat is een vaatlaser behandeling? 

Met deze vorm van lasertherapie wordt het laserlicht op bloedvaatjes, ook wel gesprongen adertjes, gestraald. Een vaatlaser heeft als doel chromofoor hemoglobine. Hemoglobine zit in het bloed in je bloedvaatjes. Wanneer het laserlicht op de gesprongen vaatjes of adertjes wordt gericht, geeft het laserlicht haar energie af in warmte. Hierdoor wordt het bloed in het vaatje opgewarmd en uiteindelijk vernietigd. Doordat je de laser spot grootte zelf kunt instellen, wordt uitsluitend de storende vaatjes behandeld. De omliggende huid blijft bespaard.


Indicaties vaatlaser

Lasertherapie door middel van een ontharingslaser kan effectief worden ingezet tegen:


Contra-indicaties vaatlaser

Laserlicht mag niet worden toegepast wanneer één of meerdere van onderstaande punten van toepassing is:

 1. Koorts
 2. Ziek voelen
 3. Pacemaker 
 4. (Huid) kanker
 5. Actieve herpes infectie (koortslip)
 6. Zongebruinde huid
 7. Zwangerschap 
 8. Borstvoeding 
 9. Auto immuunziektes 
 10. Gebruik van lichtgevoelige medicatie 
 11. Infecties rondom het te behandelen gebied
 12. Gevoeligheid voor keloïd littekens 
 13. Gebruik van roaccutane nu of minder dan 6 maanden geleden

Voorzorg adviezen vaatlaser

Het is belangrijk om op de dag van de behandeling geen dingen te doen die je huid doorbloeding stimuleren. Ga die dag bijvoorbeeld niet sporten, drink geen alcohol, gebruik geen scrubs en bezoek ook geen sauna. Ook is het heel belangrijk om je huid vier weken vóór de behandeling iedere dag in te smeren met een zonnebrandcrème van minimaal SPF 30. Je mag namelijk niet behandeld worden wanneer je huid zongebruind is. 

Behandeluitvoering vaatlaser

Tijdens de behandeling wordt het te behandelen gebied allereerst gedesinfecteerd met alcohol. Vervolgens tekent de huidtherapeut het te behandelen gebied af en zet iedereen een veiligheidsbril op. Deze bril beschermd je ogen tegen het laserlicht. Wanneer al deze stappen zijn afgerond wordt de behandeling gestart. Allereerst zet de huidtherapeut een zogeheten proefpuls. Met een proefpuls kan de huidtherapeut goed bekijken hoe de huid reageert. En beoordelen of er op dezelfde instellingen verder behandeld kan worden of dat de instellingen aangepast moeten worden. Wanneer er een gewenste huidreactie optreedt zal de huidtherapeut puls na puls zetten. De vaatjes springen weg en/of kleuren wat donkerder. Beide reacties zijn gewenst. Na de behandeling zal de huid worden ingesmeerd met een verkoelende gel of worden er coldpacks op de huid gelegd. 

Behandelduur en frequentie

De behandeling zelf zal ongeveer 15 tot 30 minuten duren. Het aantal behandelingen en de frequentie hierin varieert echter per behandelgebied en per persoon. Gemiddeld zullen er 3 tot 4 behandelingen nodig zijn, met een interval van 4 weken om het gewenste resultaat te behalen. 

Huidreactie na vaatlaser

Na de behandeling zullen de behandelde vaatjes, als reactie op de lasertherapie opvallender zichtbaar zijn dan ervoor of juist weg getrokken zijn. Beide reacties zijn een gewenst effect. Ook kunnen er lichte zwellingen ontstaan, voornamelijk wanneer op de kin is behandeld of rondom de ogen en de mond. Ook dit hoort bij de gewenste huidreacties en zal na maximaal 2 dagen weer bijtrekken.

 

Vaatlaser ervaringen

De laserbehandeling is niet volledig pijnloos en kan zelfs als zeer gevoelig ervaren worden. Dit verschilt echter per persoon en per lichamelijke omstandigheden. Zo ervaar je meer pijn rondom je menstruatie cyclus, of wanneer je je niet fit voelt. De laserlicht pulsen voelen aan als een soort speldenprikje op je huid. Dit komt doordat de laserenergie wordt afgegeven als warmte. Wat plaatselijk erg heet kan worden en daardoor voelbaar wordt.

 

Behandelresultaat vaatlaser 

Na de eerste behandeling is vaak al een aanzienlijk resultaat zichtbaar. Het resultaat van de lasertherapie behandeling hangt echter wel af van een aantal punten. Zo speelt de dikte van de vaatjes en de diepte hiervan een grote rol. Daarnaast ben je zelf ook voor een deel verantwoordelijk voor het uiteindelijke resultaat. Als je netjes de voor- en na zorg adviezen nastreeft zal het uiteindelijke resultaat mooier zijn. Wanneer het behandeltraject volledig is afgerond wordt geadviseerd om activiteiten te vermijden die de vorming van nieuwe bloedvaatjes versnellen. Vermijd daarom overmatig zonnen, overmatig alcohol gebruik en natuurlijk ook roken.

 

Risico's en complicaties vaatlaser

Heel soms kan er na een behandeling lichte vochtophoping ontstaan, kneuzingen en/of korstjes. Deze verschijnselen zullen normaliter binnen een aantal dagen volledig verdwijnen. Ook is er een geringe kans op het ontstaan van blauwe plekken. Ook deze zullen tijdig weg trekken. Met betrekking tot de lange termijn complicaties kunnen er donkere verkleuringen (hyper pigmentatie) ontstaan op de behandelde plekjes, wanneer de nazorg adviezen niet worden opgevolgd.


Voor – en nazorg adviezen

- Ten minste 2 weken voor en na de behandelingen mag de huid niet worden blootgesteld zonnebank en/of zelf bruinende producten. Wanneer dit advies niet wordt nagestreefd, ontstaat er kans op het ontstaan van een lokale toename – afname van pigment in de huid (hyper – of hypo pigmentatie.

- Ten minste 4 weken na het behandeltraject wordt er sterk aangeraden om een factor 50 (minimaal factor 30) te gebruiken op het behandelde gebied.

- Eventuele korstjes die ontstaan zijn door de behandeling moeten met rust worden gelaten. Wanneer er wel aan de korstjes gekrabd wordt, kunnen er pigmentverschuivingen ontstaan.

- Vermijd het volgende het liefst 48 uur na de behandeling: Sauna, Stoombaden, Sporten. Indien er korstvorming is opgetreden wordt geadviseerd bovenstaande activiteiten pas te doen wanneer deze korstjes verdwenen zijn.

- Verdere adviezen en tips omtrent de behandeling worden gegeven tijdens de gratis en vrijblijvende intake door de huidtherapeut.

Een gratis productadvies voor jouw huid?

Na mijn studie (Bachelor of Science, in huidtherapie) heb ik voor diverse huidproblemen een productadvies op maat geschreven. In dit advies staan allerlei producten waar ik positieve ervaring mee heb. Zowel in de praktijk, als in mijn privé leven. Het zijn producten met daarin ingrediënten die écht iets voor je huid kunnen betekenen.