Gastblog 9. Roaccutane kuur acne
29 november 2020 
4 min. leestijd

Gastblog 9. Roaccutane kuur acne

Acne is één van de meest voorkomende huidproblemen in de wereld. Iedereen krijgt er in zijn of haar leven wel mee te maken. Dit kan hier en daar een pukkeltje zijn, maar ook ergere problemen opleveren. In deze gastblog deelt een vrouw van 24 jaar, die we in deze blog anoniem houden, haar acne verhaal. Zij vertelt hoe zij al jaren struggled met acne, ze deelt haar roaccutane ervaringen, en de bijwerkingen hiervan. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Mijn acne verhaal

Al vanaf mijn 16e heb ik eigenlijk al last van acne. Het begon met een paar pukkeltjes en puistjes, zoals bijna iedere puber ze krijgt. Helaas bleef het hier niet bij. Vanaf kreeg ik ongeveer last van heftige ontstekingen. Die ook echt zeer deden. Vooral rondom mijn mond, kaken en wangen. Eigenlijk nooit echt op mijn voorhoofd. En hier heb ik helaas nog steeds last van. Met af en toe een rustige periode.

Het schommelt een beetje. Tot ik op mijn negentiende de Mirena spiraal liet plaatsen. Toen brak op z’n zachts gezegd de pleuris echt uit. Maar ik heb het er toch in laten zaten. Op mijn vierentwintigste moest deze eruit. Toen ik een nieuwe nam werd het acne weer mega erg. Dus ben ik overgestapt op de anticonceptie pil. Maar dit mocht helaas ook niet baten..

Na een aantal dagen kreeg ik meteen een acne uitbarsting. En deze is eigenlijk niet weg gegaan. Wat ik vooral vervelend vind zijn de pijnlijke ontstekingen en het feit dat je het altijd ziet zitten als ik in de spiegel kijk. Op deze manier ben je eigenlijk de hele dag bezig met je huid. Het beheerst echt je dag. En je humeur…

Wat hielp niet?

Heb je even? Ik heb inmiddels al ZO ontzettend veel geprobeerd op mijn acne onder controle te krijgen. Verschillende huisarts bezoekjes, afspraken bij de dermatoloog, bloedonderzoek etc. Ik kan er inmiddels een boek over schrijven. Qua cosmetica viel het trouwens wel mee. Eigenlijk gebruikte ik altijd alleen van die basis reinigingsdoekjes van de Kruidvat. Hier heb ik uiteindelijk dermatitis perioralis van gekregen. Oftewel clownseczeem.

Dat kon er ook nog wel bij.. Ik heb toen meteen een berichtje gestuurd naar Luus, van Sproetonline. En zij adviseerde mij dat ik echte ven 3 weken moest stoppen met alle cosmetica. Want clownseczeem wordt blijkbaar puur veroorzaakt door irriterende cosmetica ingrediënten. Ik heb dit gedaan en dit hielp goed. Verder gebruikte ik benzoylperioxide 5% en 10%. Dit hielp wel. Het droogt je puistjes gewoon uit. De volgende stap was het smeren van antibiotica. Hierna heb ik antibiotica geslikt.

Wat hielp wel?

Eigenlijk heel weinig. Ik ben inmiddels 24 en heb nog steeds last van acne. Toch zijn er een aantal dingetjes die de klachten wel verbeterd hebben. Zo ben ik in 2018 gestart met het medicijn roaccutane. Hieronder vertel ik daar meer over. Daarnaast gebruik ik nu, op advies van Luus (Sproet), deze gezichtscrème met niacinamide en dit exfoliant met salicylzuur. Beide lijken wel te helpen!

Ook gebruik ik nu een tijdje differin gel. Ook wel Adapaleen gel genoemd. Dit is een gel met vitamine A (retinöide). Het werkt ontstekingsremmend en houdt de talgproductie en celgroei van je huidcellen in balans. Hierdoor krijg je minder snel last van verstoppingen. Of de differin gel echt goed werkt kan ik nu nog niet zeggen. Dit resultaat merk je vaak pas na drie tot vier maanden.

Roaccutane acne

Roaccutane, ook wel isotretïoine genoemd, is een medicijn dat veel wordt ingezet tegen ernstig acne. Het zorgt ervoor dat je huidcellen sneller groeien en rijpen, waardoor de kans op verstoppingen kleiner wordt. Ook werkt het ontstekingsremmend en vermindert het je talgproductie. Je smeert roaccutane niet. Je slikt het. En dat maakt het zo vervelend.

Hierdoor krijg je de roaccutane bijwerkingen verspreid over je hele lichaam. Een van de meest voorkomende, en tegelijkertijd meest vervelende, roaccutane bijwerking is uitdroging van je huid. Van top tot teen droogt je huid uit. Daarnaast kan je haar ook gaan uitvallen. Gelukkig had ik hier zelf niet zoveel last van.

Je komt trouwens pas in aanraking met roaccutane als je eerst een zwangerschapstest doen. Je mag namelijk absoluut niet zwanger zijn als je begint met roaccutane. Dit kan je ongeboren baby’tje beschadigen. Ook moet je een bepaalde bloedtest doen. Hierbij testen ze de volgende waardes: Gamma-GT , ALAT, Chlosterol en Triglyceride. Je slikt roaccutane meestal zes maanden.  Als je na deze kuur nog een roaccutane kuur wilt doen, moet je eerst twee maanden wachten.

Roaccutane ervaringen

Ik heb twee keer roaccutane voorgeschreven gekregen. In oktober 2017 ben ik gestart met mijn eerste roaccutane kuur.  Eerst 20 mg en daarna 40 mg. De eerste vijf maanden merkte ik eigenlijk niet zoveel verschil. Ik zag juist een verergering in ontstekingen. Alsof alles eruit kwam. Zoals je misschien wel ziet op foto 2 hieronder. Om maar niet te spreken over de roaccutane bijwerkingen. Mijn huid droogde er heel erg vanuit. Vooral mijn mondhoeken waren onwijs uitgedroogd.

Stoppen vond ik zonde, dus ik ben toch nog drie maanden door gegaan. En in die laatste maanden begon mijn huid er gelukkig beter uit te zien. Ontstekingen verdwenen, de roodheid trok weg, en mijn huid voelde super zacht aan.

Dit effect hielt eigenlijk aan tot ik afgelopen jaar mijn Mirena spiraal verwisselde. Toen brak ‘de pleuris’ weer uit. Ik zat he-le-maal onder de puistjes en ontstekingen. Ik wist echt niet meer wat ik moest doen en heb weer contact opgezocht met mijn dermatoloog. Zij schreef meteen een nieuwe roaccutane kuur voor.

Vanaf november 2020 ben ik dus gestart met een tweede roaccutane kuur. Dit keer wel een lagere dosering. Namelijk 10 mg. Dit slik ik inmiddels weer een aantal weken. Of het echt weer gaat werken, kan ik nu nog niet zeggen. Vorige week leek het weer wat onrustiger te worde. Maar dit had ik de eerste keer ook aan het begin van mijn roaccutane keer. Dus ik heb goeie hoop dat het vanzelf weer zal wegtrekken. Fingers crossed!

Roaccutane voor en na

roaccutane voor en na

* Let op! De Sproet gastblogs zijn geschreven door mensen die het leuk vinden om hun ervaring, tips en adviezen omtrent een specifieke huidklacht te delen. Deze adviezen zijn niet door mij, noch een medisch specialist, gecontroleerd. Benieuwd welke producten ik adviseer tegen acne? Lees dan mijn gratis productadvies voor acne. 

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram