Hidradenitis Suppurativa: pijnlijke ontstekingen in de huidplooien
23 april 2022 
5 min. leestijd

Hidradenitis Suppurativa: pijnlijke ontstekingen in de huidplooien

Hele pijnlijke ontstekingen in je huidplooien. Het kan een teken van acne inversa zijn. Ook wel hidradentitis suppurativa genoemd. Een vervelende huidklacht die bij één procent van de wereldbevolking voorkomt. In deze blog vertel ik je hoe de hidradentitis suppurativa ontstaat en welke behandelopties er zijn. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Acne Inversa

De term acne inversa zegt je waarschijnlijk niet direct iets. Maar misschien heb je wel eens gehoord van deze term: Hidradenitis Suppurativa? Het gaat eigenlijk om precies dezelfde huidklacht. Alleen dan gewoon een andere benaming.

Het gaat hierbij om een vorm van acne, waarbij er pijnlijke en grote ontstekingen ontstaan in de huidplooien. De huidklacht komt vooral voor op jongvolwassen leeftijd. Tussen de twintig en dertig jaar. En met name vrouwen hebben er last van.

Het vreemde aan de term 'Hidradenitis Suppurativa' is dat het letterlijk betekent: etterende zweetklierontsteking. Terwijl het in werkelijkheid juist gaat om ontstekingen aan de haarzakjes. Maar iedereen is zo gewend aan de term, dat het toch Hidradenitis Suppurativa genoemd wordt.

Helaas zullen de ontstekingen steeds weer terugkomen. Het is dus een chronische huidklacht. Gelukkig zijn er wel een aantal behandelingen die de ontstekingen verminderen!

hidradenitis suppurativa

Hoe ontstaat Hidradenitis Suppurativa?

De huidklacht Hidradentitis Suppurativa ontstaat door ontstekingen van de haarzakjes. En dan in het specifiek de haarzak openingen, dus waar het haartje naar buiten komt. Deze ontstekingen ontstaan namelijk door een blokkade van deze haarzak openingen. Hieronder leg ik je uit hoe dat gebeurt.

Je huidcellen schilferen op een gegeven af. Als deze dode huidcellen gaan samenklonteren, kan er een blokkade in het haarzakje ontstaan. Deze blokkade kan zo groot worden, dat het haarzakje knapt. Het gevolg hiervan is dat deze blokkade prop aan dode huidschilfers, bacteriën en talg uit je haarzakje dringt. En onder de huid terecht komt.

Er ontstaat hierdoor eigenlijk een soort nieuwe holte (cyste) in de huid. Die dus gevuld is met huidschilfers, bacteriën en talg. Je lichaam ziet deze afvalstoffen als iets lichaamsvreemds. En gaat hier een ontstekingsreactie tegen aanmaken, waardoor een abces ontstaat.

Deze abces ophoping wilt het lichaam uitdringen. En zoekt daarom een uitweg naar buiten. Maar dit gaat niet altijd goed. Het kan ook onder de huid een uitweg zoeken, waardoor er gangetjes onder de huid ontstaan. Dit noem je ook wel sinussen. Er kan zich op deze manier zelfs een heel gangenstelsel ontwikkelen.

Het vervelende is dat deze cysten, sinussen en ontstekingen een vervelende geur afgeven. Dit is de reden waarom hidradenitis suppurativa vaak onaangenaam ruikt.

hidradenitis suppurativa

Oorzaak Hidradentitis suppurativa

Je weet nu een beetje hoe Hidradentitis suppurativa ontstaat. Namelijk: door een blokkade van de haarzakjes openingen. Maar hoezo ontstaat deze afsluiting bij de ene persoon wel en bij de ander niet? Dit kan meerdere oorzaken hebben. Zowel aangeboren oorzaken als externe triggers. Hieronder heb ik de meest voorkomende oorzaken van Hidradentitis suppurativa gezet:

 • Aanleg
 • Hormonen
 • Roken
 • Overgewicht
 • Diabetes mellitus

Daarnaast kunnen zweet, wrijving van kleding en stress de ontstekingen verergeren.

Hidradenitis suppurativa symptomen

Bij Hidradentitis suppurativa zie je dus ontstekingen in de huidplooien zitten. Meestal gaat het om ontstekingen in de oksels, liezen en onder de billen. Maar het kan in iedere huidplooi ontstaan. Denk bijvoorbeeld ook aan de schaamstreek, in je nek, onder je borsten of in je knielholtes.

Wat je vooral ziet zijn rood, paarse zwellingen. Die er een beetje langwerpig uit zien en warm aanvoelen. Deze zwelling kan open gaan, waardoor er pus uit komt. Daarnaast zie je de holtes (cysten) en gangetjes ook vaak zitten. Uiteindelijk kunnen zich ook littekens vormen.

Hidradentitis suppurativa geeft dus de volgende huidklachten:

 • Diepe bulten
 • Toename van bindweefsel
 • Abcessen
 • Cysten
 • Gangetjes
 • Zwelling
 • Onaangename geur
 • Ontsteking haarzakje oksel
 • Littekens

hidradenitis suppurativa

Hidradentitis suppurativa behandeling

Hidradentitis suppurativa is helaas een chronische huidklacht. Dit betekent dat je er nooit volledig vanaf kunt komen. Maar je kunt de huidaandoening wel onderdrukken. Hier zijn verschillende behandelmethodes voor. Hieronder heb ik meest voorkomende behandelingen van Hidradentitis suppurativa gezet.

Hidradentitis suppurativa behandeling met anticonceptie

Wat kan helpen is starten met anticonceptie. Het gaat dan om een anticonceptiepil met daarin 'anti-mannelijke' hormonen. Bijvoorbeeld de stof: cyproteronacetaat. Mannelijke hormonen zijn onder andere verantwoordelijk voor het verhogen van de talgproductie en de kans op acne klachten.

Door deze anticonceptie pil te slikken, worden deze mannelijke hormonen geremd. En zo ook de talgproductie. Hierdoor neemt de kans op nieuwe Hidradentitis suppurativa ontstekingen af.

acne inversa

Hidradentitis suppurativa behandeling met medicatie

Er zijn verschillende vormen van medicatie die worden ingezet bij Hidradentitis suppurativa. Antibiotica is hierin de meest gebruikte vorm. Het remt namelijk de ontstekingen. Meestal wordt antibiotica voor een langdurige tijd, op onderstaande manier, voorgeschreven:

 • maand 1, 2 en 3: smeer twee keer per dag 1% clindamycine lotion
 • maand 4, 5 en 6: slik voer keer per dag 250 mg tetracycline

Wat ook kan worden voorgeschreven is het medicijn resorcinol. Deze stof geeft eigenlijk een soort peeling effect. Het verwijdert de dode huidcellen van je huid. En vermindert de talgproductie. Op die manier wordt de kans op een blokkade van de haarzakjes verkleind.

Verder worden vitamine A afgeleiden ook ingezet in het bestrijden van hidradentitis suppurative. Vaak gaat het dan om isotretinoine. Ook wel roaccutane genoemd. Een medicijn die ook veel wordt ingezet tegen andere vormen van acne. Het vermindert de talgproductie en zo de kans op verstoppingen.

hidradenitis suppurativa behandeling

Hidradentitis suppurativa chirurgisch behandelen

Ook een chirurgische ingreep kan helpen. Vaak gebeurt dit in combinatie met het smeren of slikken van medicatie. De operatie kan op twee manieren gebeuren.

 • Open snijden: de ontstekingen worden opgesneden om de spanning van de ontsteking af te halen. Het pus zal uit de huid treden, waardoor pijnklachten verminderen. Helaas zal de ontsteking na een tijdje wel weer op dezelfde plek terugkomen.
 • Wegsnijden of wegbranden: de ontsteking kan ook chirurgisch worden weggesneden of weggebrand worden. Het voordeel hieraan is dat de ontstekingen op vaak niet meer terug keren. En de huid snel geneest. Meestal zonder littekenvorming.

Hidradentitis suppurativa behandeling met lasertherapie

Wat ook kan helpen is lasertherapie. Dit kan door een huidtherapeut gedaan worden. Je hebt hier geen verwijzing voor nodig. Het laserlicht verwarmt de haren en haarzakjes, waardoor deze uiteindelijk kapot zullen gaan. Door de haren en haarzakjes te verwijderen, zullen er veel minder snel ontstekingen kunnen ontstaan.

ontsteking haarzakje oksel

Wat kun je zelf doen?

Naast medicamenteuze therapieën, zijn er ook nog een aantal maatregelen die je zelf kunt nemen. Om zo de kans op hidradentitis suppurativa te verminderen. Of verergering van hidradentitis suppurativa te voorkomen. Hieronder heb ik mijn hidradenitis suppurativa tips op een rijtje gezet:

 • Was je handen regelmatig met een huidvriendelijke zeep
 • Knip je nagels kort
 • Draag losse kleding dat niet schuurt
 • Stop met roken (makkelijker gezegd dan gedaan)
 • Deze tip kreeg ik van een websitebezoeker: smeer een beetje tea tree oil, met een watje, op de ontsteking. Bij zowel haar als haar familie heeft geholpen. Wellicht werkt het ook voor jou!
Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Milou
Door

Milou

op 04 May 2023

Hi Luus! Zelf lang last van hidradentitis (erfelijk). Veel geprobeerd o.a. medicatie. Beste tip voor mij Tea Tree olie. Ik druppel wat op een watje, waarmee ik over de ontstekingen heen ga. Het verdwijnt erg snel bij mij. Het werkte ook bij mijn familie!

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 05 May 2023

Hi Milou, wat een goede tip! En wat fijn dat het voor jou en je familie zo goed geholpen heeft. Hier had ik persoonlijk nog nooit van gehoord, maar het klinkt op zich wel logisch. Het werkt bijvoorbeeld ook heel goed bij rosacea (ook een huidontsteking). Ik zet je tip meteen in de blog. Nogmaals bedankt en een heel fijn weekend!

Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram