Genitale wratten: wratjes rondom geslachtsdelen
09 juli 2022 

Genitale wratten: wratjes rondom geslachtsdelen

Van alle seksueel overdraagbare aandoeningen klinkt genitale wratten misschien wel het minst charmant. De wrat zelf namelijk al niet echt een goede reputatie. Laat staan als ze rondom je geslachtsdelen zitten. Toch hebben ieder jaar ruim 25.000 mensen last van genitale wratten. En is het dus helemaal niets om je voor te schamen! In deze blog vertel ik je meer over de oorzaak van genitale wratten en hoe je genitale wratten kunt behandelen.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat zijn genitale wratten?

De medische term voor genitale wratten is condylomata acuminata. Een hele mond vol, maar waar het op neer komt, is dat er wratten rondom de genitaliën zitten. Oftewel, rondom je geslachtsdelen.

Genitale wratten kun je oplopen én overdragen tijdens seks. Daarom wordt het ook wel beschouwd als een SOA.

genitale wratten

Hoe zien genitale wratten eruit?

Waarschijnlijk weet je wel een beetje hoe wratten er in het algemeen uit zien. Het zijn voelbare bultjes met een bobbelig karakter. Een beetje vergelijkbaar met het uiterlijk van een bloemkool. De wratten voelen vaak ruw en hard aan. En zijn huidkleurig, bruin, roze of grijs van kleur.

In het begin stadia uiten genitale wratten zich als een paar kleine wratjes. Maar in de loop van de tijd groeien de wratten in zowel grootte als aantal. Ze doen meestal geen pijn, maar de genitale wratten kunnen wel jeuken. Toch verschillen genitale wratten qua uiterlijk van de 'normale' wrat.

Maar hoe zien genitale wratten eruit? Dit verschilt een beetje per persoon en per geslacht. Zo is er een verschil tussen genitale wratten bij een vrouw en genitale wratten bij een man. Hieronder vertel ik je hier mee over.

Het aparte aan genitale wratten en het HPV is, dat je niet meteen klachten hoeft te krijgen. Het kan zelfs een jaar duren, voordat er genitale wratten ontstaan. Ook kun je helemaal nooit klachten krijgen. Dit maakt het extra lastig om te achterhalen wanneer je de genitale wratten hebt opgelopen.

genitale wratten

Genitale wratten vrouw

Als je als vrouw last hebt van genitale wratten, zitten de genitale wratten vooral op de schaamlippen, rondom de schaamlippen, in de vagina, rondom de anus en zelfs op de baarmoedermond. In uitzonderlijke gevallen zitten de genitale wratten in de mond.

Als de genitale wratten op de baarmoedermond zitten, voel en zie je dit meestal zelf niet zitten. Je kunt op deze manier al heel lang, onopgemerkt, last hebben van de genitale wratten. Of eigenlijk juist geen last hebben. Als je twijfelt, kan een huisarts je baarmoedermond onderzoeken.

De genitale wratten kunnen erger worden tijdens je menstruatie. Maar ook tijdens een zwangerschap.

genitale wratten vrouw

Genitale wratten man

Genitale wratten bij een man zitten vooral op de penis. Hierbij komen genitale wratten op de eikel het meeste voor. Daarnaast kunnen ze ook op en rondom de anus zitten. En in uitzonderlijke gevallen gaat het om genitale wratten in de mond.

genitale wratten man

Genitale wratten symptomen

Hieronder heb ik nog even alle genitale wratten symptomen op een rijtje gezet:

 • Jeukende wratten
 • Jeukende bultjes rondom geslachtsdeel
 • Roze, rode wratten
 • Wit, grijze wratten
 • Genitale wratten penis
 • Genitale wratten eikel
 • Genitale wratten anus
 • Genitale wratten schaamlippen
 • Genitale wratten vagina

genitale wratten

Genitale wratten oorzaak

De genitale wratten oorzaak ligt bij besmetting met het HPV virus. Dit virus wordt overdragen van huid op huid contact. Dit gebeurt in bijna alle gevallen via onveilige seks. Daarnaast kan er natuurlijk wel veilig met een condoom gevreeën zijn, maar dat deze stuk gegaan is.

Je kunt de genitale wratten dan op twee manieren oplopen:

 • Seks met iemand met genitale wratten
 • Seks met iemand zonder genitale wratten, maar wel het HPV virus

Als de gene met wie je seks hebt gehad genitale wratten heeft, is de kans groter dat je het virus hebt opgelopen dan wanneer je seks hebt gehad met iemand zonder genitale wratten. Maar die wel een drager is van het wrattenvirus (HPV virus). Veel mensen die het HPV virus dragen, hebben namelijk helemaal geen last van de wratten.

genitale wratten oorzaak

Verschil genitale wratten en herpes genitalis

Soms worden genitale wratten verward met herpes genitalis. En dat is op zich helemaal niet gek. Aangezien beide huidklachten SOA's zijn. En beide SOA's worden veroorzaakt door een virus. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen beide.

Zo worden genitale wratten veroorzaakt door het humaan papillomavirus. En genitale wratten door het herpes virus. Het herpes virus is verantwoordelijk voor de bekende koortslip, herpes zoster (gordelroos) en herpes genitalis. En het humaan papillomavirus is verantwoordelijk voor genitale wratten en normale wratten.

Het herpes virus uit zich verder altijd in blaasjes en zweertjes die in een groepje bij elkaar liggen. En geeft ook meer irritatie klachten. Terwijl genitale wratten niet in groepjes bij elkaar liggen. En er ook geen sprake is van blaasjes en zweertjes, maar echt wratten.

genitale wratten

Genitale wratten besmettelijk

Op de vraag of genitale wratten besmettelijk zijn, kan ik helaas maar één antwoord geven: ja, heel erg. Tijdens huid op huid contact met iemand die besmet is met het HPV, kun je het virus gemakkelijk oplopen. En zelf ook last krijgen van genitale wratten.

Het is zelfs zo dat genitale wratten besmettelijk zijn via voorwerpen. Bijvoorbeeld als je een handdoek gebruikt van iemand met genitale wratten.

Genitale wratten behandelen

Genitale wratten behandelen is niet nodig, omdat de wratten over het algemeen vanzelf weer weg trekken. Als je een vaste seks partner hebt, en jullie beide geen seks met anderen hebben, is een condoom dragen tegen het wratten virus niet nodig. De kans is namelijk heel groot dat virus al is overgedragen.

Ook als je partner geen klachten heeft kan hij of zij het virus via jou hebben opgelopen. Het kan wel fijn zijn om dit even bij de huisarts te laten onderzoeken.

Als je geen vaste seks partner hebt, is het verstandig om even helemaal geen seks te hebben tot dat de wratten verdwenen zijn. Een condoom beschermt namelijk niet honderd procent.

Heb je veel last van de genitale wratten? Dan kun je er toch voor kiezen om de genitale wratten te behandelen. Genitale wratten behandelen kan op verschillende manieren. Hieronder leg ik je de meest voorkomende uit!

genitale wratten behandelen

Veregen zalf

De werkzame stof in veregen zalf is groene theebladeren extract. Je smeert de zalf drie keer per dag op, voor ongeveer vier maanden. Doe een beetje op je vinger en dep het op de wratjes.

Imiquimod

Ook Imiquimod kan effectief worden ingezet bij een genitale wratten behandeling. Imiquimod helpt je lichaam namelijk bij het bestrijden van het HPV virus. Je brengt de crème maximaal vier maanden aan. Voor ongeveer drie keer per week, waarbij er tenminste één dag tussen het smeren zit.

Je laat de crème telkens zes tot tien uur zitten. Het beste is om het voor het slapen gaan aan te brengen.

Podofyllotoxine

Podofyllotoxine is een crème of aanstipvloeistof die je zelf op de genitale wratten kunt aanbrengen. Je kunt Podofyllotoxine op recept laten voorschrijven. Je noemt het ook wel Wartec crème of Podofylline collodium FNA.

genitale wratten behandelen

Cryotherapie of elektrocoagulatie

Een andere optie is de genitale wratten behandelen doormiddel van extreme hitte of extreme kou. Dit wordt gedaan als de middelen hierboven niet werken. Een arts kan de genitale wratten behandelen door ze te bevriezen met vloeibare stikstof, oftewel cryotherapie. Of juist weg te branden doormiddel van elektrocoagulatie.

Cryotherapie wordt als een hele effectieve genitale wratten behandeling gezien. In meer dan tachtig procent van de gevallen zal er maar één genitale wratten behandeling nodig zijn doormiddel van cryotherapie om alle wratten te laten verdwijnen.

Operatief

Een andere optie is de genitale wratten behandelen doormiddel van een operatie, waarbij de genitale wratten onder verdoving worden weggesneden.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram