Genitale wratten: wratjes rondom geslachtsdelen
09 juli 2022 
8 min. leestijd

Genitale wratten: wratjes rondom geslachtsdelen

Van alle seksueel overdraagbare aandoeningen klinkt genitale wratten misschien wel het minst charmant. De wrat zelf heeft namelijk al niet echt een fijne reputatie. Laat staan als de wratten op en rondom je geslachtsdelen zitten. Toch hebben ieder jaar ruim 25.000 mensen last van genitale wratten. En is het dus helemaal niets om je voor te schamen! In deze blog vertel ik je meer over de oorzaak van genitale wratten, hoe de wratjes eruit zien en op welke manier je genitale wratten kunt behandelen.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat zijn genitale wratten?

De medische term voor genitale wratten is condylomata acuminata. Een ingewikkelde term, maar waar het om gaat zijn: wratten die specifiek op en rondom de genitaliën verschijnen. Ze zitten meestal op de penis, vagina of anus. Maar komen ook voor op de baarmoeder en zelfs in de mond. Super vervelend, want dit kan voor ongemakkelijke klachten zorgen.

Genitale wratten komen jaarlijks veel voor. Met name jongeren met een leeftijd tussen de 19 en 25 krijgen vaker de diagnose genitale wratten. Je kunt deze genitale wratten oplopen tijdens seksueel contact, maar natuurlijk ook overdragen. Daarom wordt het ook wel beschouwd als een SOA.

Als je genitale wratten krijgt, is er geen reden tot paniek. De wratjes zijn namelijk niet gevaarlijk. Ook gaan genitale wratten vanzelf weer over. Toch kan het soms fijn zijn om er wél iets aan te doen. Onderaan deze blog vertel ik je hier alles over!

genitale wratten

Hoe zien genitale wratten eruit?

Waarschijnlijk weet je wel een beetje hoe wratten er in het algemeen uit zien. Het zijn vaak voelbare bultjes met een bobbelig karakter. Een beetje vergelijkbaar met het uiterlijk van een bloemkool. De wratten voelen vaak ruw en hard aan. En zijn huidkleurig, bruin, roze of grijs van kleur.

Bij een genitale wrat is dit ook het geval. Toch verschillen genitale wratten qua uiterlijk van de 'normale' wrat. In het begin stadia uiten genitale wratten zich als een paar kleine wratjes. Maar in de loop van de tijd groeien de wratten in zowel grootte als aantal.

Genitale wratten zitten, anders dan de normale wrat, altijd op de penis, vagina of anus. En in sommige gevallen in de baarmoeder of zelfs in de mond. Ze doen meestal geen pijn, maar de genitale wratten kunnen wel jeuken en een branderig gevoel veroorzaken.

Het aparte aan genitale wratten en het HPV is, dat je niet meteen klachten hoeft te krijgen. Het kan zelfs een jaar duren voordat er überhaupt genitale wratten ontstaan. Ook kun je helemaal nooit klachten krijgen. Dit maakt het extra lastig om te achterhalen of en wanneer je de genitale wratten hebt opgelopen.

genitale wratten

Genitale wratten vrouw

Bij vrouwen zitten de genitale wratten vooral op de schaamlippen, rondom de schaamlippen, in de vagina, rondom de anus en zelfs op de baarmoedermond. In uitzonderlijke gevallen zitten de genitale wratten in de mond.

Als de genitale wratten op de baarmoedermond zitten, voel en zie je dit meestal zelf niet zitten. Je kunt op deze manier al heel lang, onopgemerkt, last hebben van de wratjes. Of eigenlijk juist geen last hebben. Als je twijfelt, kan een huisarts je baarmoedermond onderzoeken. De genitale wratten kunnen erger worden tijdens je menstruatie. Maar ook tijdens een zwangerschap.

Genitale wratten man

Bij mannen zitten genitale wratten vooral op de penis. Hierbij komen genitale wratten op de eikel het meeste voor. Daarnaast kunnen ze ook op en rondom de anus zitten. Maar je kunt, in uitzonderlijke gevallen, als man ook genitale wratten krijgen in de mond. Net als bij vrouwen.

genitale wratten man

Genitale wratten symptomen

Hoe de genitale wrat eruit ziet verschilt dus per persoon en per geslacht. Hieronder heb ik nog even alle genitale wratten symptomen op een rijtje gezet:

 • Genitale wratten zitten op de penis, vagina of anus
 • Jeukende wratten
 • Vaginale jeuk
 • Soms gaan de wratjes gepaard met pijn
 • Jeukende bultjes rondom geslachtsdeel
 • Roze, rode wratten
 • Wit, grijze wratten
 • Genitale wratten penis
 • Genitale wratten eikel
 • Genitale wratten anus
 • Genitale wratten schaamlippen
 • Genitale wratten vagina

genitale wratten

Genitale wratten oorzaak

De genitale wratten oorzaak ligt bij besmetting met het HPV type 6 en 11 virus. Dit virus veroorzaakt wratten en wordt overdragen van huid op huid contact. Dit gebeurt in bijna alle gevallen via onveilige seks (zowel vaginaal als anale seks). Maar het kan ook zo zijn dat je wel een condoom hebt gebruikt, alleen dat deze is stuk gegaan.

Je kunt eigenlijk op twee manieren genitale wratten krijgen: seksueel contact met iemand waarbij er zichtbare wratten op de penis vagina of anus zitten. Of seksueel contact met iemand zonder genitale wratten, maar die het HPV virus wel bij zich draagt.

Het kan dus zijn dat je helemaal geen idee hebt dat je seksueel contact hebt met iemand die het HPV virus bij zich draagt. Het is namelijk zo dat veel mensen wél drager zijn van het virus, maar zelf helemaal geen klachten hebben. Dit maakt het ook zo lastig.

Wel is het zo dat als de gene met wie je seks hebt genitale wratten heeft, de kans groter is dat je het virus oploopt. Groter dan wanneer je seks hebt met iemand zonder genitale wratten, maar die wel een drager is van het wrattenvirus (HPV virus).

genitale wratten oorzaak

Verschil genitale wratten en herpes genitalis

Soms worden genitale wratten verward met waterwratten of herpes genitalis. Met name dit laatste is op zich helemaal niet gek aangezien beide huidklachten SOA's zijn. En beide SOA's ook worden veroorzaakt door een virus. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen beide huidafwijkingen.

Zo worden genitale wratten veroorzaakt door het humaan papillomavirus en genitale wratten door het herpes virus. Dit herpes virus veroorzaakt wratten op en rond de penis, vagina of anus. Maar is ook verantwoordelijk voor de bekende koortslip, herpes zoster (gordelroos) en dus herpes genitalis. Het humaan papillomavirus daarentegen is verantwoordelijk voor genitale wratten en normale wratten (alleen dan andere soorten HPV).

Het herpes virus uit zich verder altijd in blaasjes en zweertjes die in een groepje bij elkaar liggen en geeft ook meer irritatie klachten. Terwijl genitale wratten niet in groepjes bij elkaar liggen. En er ook geen sprake is van blaasjes en zweertjes, maar echte wratten. Vaak grijs, roze, rood van kleur.

genitale wratten

Zijn genitale wratten besmettelijk?

Op de vraag of genitale wratten besmettelijk zijn, kan ik helaas maar één antwoord geven: ja, heel erg. Tijdens huid op huid contact met iemand die besmet is met het HPV, kun je het virus gemakkelijk oplopen. En zelf ook last krijgen van genitale wratten.

Het is zelfs zo dat genitale wratten besmettelijk zijn via voorwerpen. Bijvoorbeeld als een besmet persoon en een niet besmet persoon dezelfde handdoek gebruiken. Verder is het zo dat als je geen wratten hebt, het virus nog in je penis, vagina of anus kan zitten. Ook zonder zichtbare wratjes kun je dus anderen besmetten. Dit maakt het ook zo lastig om besmetting te voorkomen.

Zijn genitale wratten gevaarlijk?

Genitale wratten krijgen is niet gevaarlijk. Maar als je deze wratten krijgt, kunnen de klachten wel heel vervelend zijn. Zo kunnen de genitale wratten op je vagina, piemel of rond de anus pijn doen, jeuken en branderig aanvoelen.

Ook vinden veel mensen het idee niet prettig dat er kleine wratten zitten niet prettig. Bovendien geven de wratten soms ook klachten tijdens seks. Er zijn ook soorten HPV die baarmoederhalskanker veroorzaken, maar dit is een ander type HPV. Je loopt dus niet meer risico.

Gaan genitale wratten vanzelf over?

Genitale wratten kunnen vanzelf verdwijnen. Alleen kan dit wel heel lang duren. Soms wel twee jaar. Toch worden genitale wratten op de penis, vagina of anus meestal niet weggehaald. Dit gebeurt doorgaans alleen als je veel klachten hebt. Je kunt dan medicijnen krijgen, vaak in de vorm van zalf, dat het humaan papilloma virus doodt. Of koude stikstof. Onderaan deze blog vertel ik hier meer over!

genitale wratten vrouw

Genitale wratten behandelen

Genitale wratten weghalen is dus niet nodig, omdat de wratten over het algemeen vanzelf weer weg trekken. Als je een vaste seks partner hebt, en jullie beide geen seks met anderen hebben, is het ook niet nodig dat je een condoom gebruikt.

De kans is namelijk heel erg groot dat humaan papilloma virus al is overgedragen. Ook als je partner geen klachten heeft kan hij of zij het virus toch al hebben opgelopen. Het kan wel fijn zijn om dit even bij de huisarts te laten onderzoeken.

Als je geen vaste seks partner hebt, is het verstandig om altijd een condoom te dragen. Dit verkleint de kans op een mogelijke besmetting, maar geeft alsnog geen 100% garantie op bescherming. Een condoom beschermt namelijk niet honderd procent. Bovendien kan het virus ook via je vingers worden overgedragen.

Heb je veel last van de genitale wratten? Dan kun je er toch voor kiezen om de genitale wratten te laten behandelen. Genitale wratten behandelen kan op verschillende manieren. Je kunt medicijnen krijgen van de huisarts, maar kan ook terecht voor een behandeling. Hieronder leg ik de meest voorkomende behandelopties uit!

genitale wratten behandelen

1. Het smeren van veregen zalf

De werkzame stof in Veregen zalf is groene theebladeren extract. Je smeert de zalf meestal drie keer per dag op de genitale wratten. Voor ongeveer vier maanden. Doe een beetje op je vinger en dep het op de wratjes.

2. Het smeren van Imiquimod

Ook Imiquimod kan effectief worden ingezet bij een genitale wratten behandeling. Imiquimod helpt je lichaam namelijk bij het bestrijden van het HPV virus. Je brengt de crème maximaal vier maanden aan. Voor ongeveer drie keer per week, waarbij er tenminste één dag tussen het smeren zit. Je laat de crème telkens zes tot tien uur zitten. Het beste is om het voor het slapen gaan aan te brengen.

3. Het smeren van podofyllotoxine

Podofyllotoxine is een crème of aanstipvloeistof die je zelf op de genitale wratten kunt aanbrengen. Je kunt Podofyllotoxine op recept laten voorschrijven door je huisarts. Je noemt het ook wel Wartec crème of Podofylline collodium FNA.

4. Cryotherapie of elektrocoagulatie

Een andere optie is de genitale wratten behandelen doormiddel van extreme hitte of extreme kou. Dit wordt gedaan als de middelen hierboven niet werken. Een arts kan de genitale wratten behandelen door ze te bevriezen met vloeibare stikstof, oftewel cryotherapie. DOf juist weg te branden doormiddel van elektrisch naaldje in de vorm van elektrocoagulatie.

Cryotherapie wordt als een hele effectieve genitale wratten behandeling gezien. In meer dan tachtig procent van de gevallen zal er maar één genitale wratten behandeling nodig zijn doormiddel van cryotherapie om alle wratten te laten verdwijnen.

5. Operatief verwijderen

Een andere optie is de genitale wratten behandelen doormiddel van een operatie, waarbij de genitale wratten op de penis, vagina of anus onder plaatselijke verdoving worden weggesneden.

genitale wratten behandelen


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram