arrow_drop_up arrow_drop_down
Molluscum contagiosum: waterwratten
7 februari 2021 

Molluscum contagiosum: waterwratten

Wratten. Ze klinken vaak viezer dan ze zijn. En komen veel vaker voor dan je denkt. Zo ook de veelvoorkomende: waterwratjes. Wratten die vooral bij kindjes worden gezien. Maar hoe ontstaan die waterwratten precies? Bestaat er zoiets als waterwratten bij volwassenen? En misschien wel nog belangrijker, hoe behandel je waterwratten? In deze blog leg ik het je allemaal uit!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Wat zijn waterwratjes

Waterwratten zijn wratjes die veroorzaakt worden door een virus. Net als de ‘normale wratten’ zijn ook waterwratten besmettelijk. Het verschil met waterwratjes is wel dat ze niet worden veroorzaakt door het papillomavirus. Maar door het pokvirus. Daarnaast komen waterwratjes over het algemeen alleen bij kindjes voor. Waterwratjes bij volwassenen zie je eigenlijk zelden. Wel is het zo dat het virus van de waterwratten in je lichaam blijft. Daarom is het ontstaan van  waterwratten bij volwassenen niet honderd proces uitgesloten. Als je bijvoorbeeld een verminderde weerstand hebt. Of veel stress. Kan het virus weer gaan opspelen. En zo ook de waterwratjes.

Hoe zien waterwratjes eruit?

Je herkent waterwratjes onder andere aan de huidkleurige kleur. Daarnaast zit er in het midden van het wratje vaak een soort deukje. Soms is dit meer een gelige verkleuring. De waterwratten zijn week, glad en klein. En worden ook wel bolhoedwratjes genoemd.

waterwratten

Oorzaak waterwratjes

Waterwratjes worden veroorzaakt door het pokkenvirus. Als een kindje eenmaal last heeft van waterwratten, kan het snel gaan qua verspreiding. Omdat waterwratten besmettelijk zijn. Ze kunnen hierdoor gemakkelijk worden overgedragen op een ander kindje. Doormiddel van huid op huid contact. Daarom worden de wratjes ook waterwratjes genoemd. Tijdens de zwemles periodes zitten kinderen namelijk veel tegen elkaar aan. Waardoor het virus in deze periode snel wordt overgedragen. Maar ook contact via voorwerpen kan de waterwratjes overdragen op een ander kindje. Denk aan speelgoed en kleding. Als besmetting eenmaal heeft plaatsgevonden, is het niet meteen zo dat de waterwratjes te zien zijn. Het kan zelfs wel vijf maanden duren voordat je je de waterwratjes ziet zitten.

Behandeling

Wat kun je tegen waterwratjes doen?

Waterwratten genezen gelukkig vanzelf weer. Behandelen is daarom niet nodig. Toch kan het soms fijn zijn om de wratjes weg te halen. Dit is met name gewenst als de waterwratjes op een onhandige plek zitten. Een huisarts kan dit doen doormiddel van curettage. Hierbij worden de wratjes als het ware van de huid afgeschraapt. Een risico is wel dat er kleine littekentjes kunnen achterblijven. Het heeft daarom niet mijn voorkeur.

Een ‘veiligere’ optie zou zijn om de wratjes zelf aan te stippen met 10% kaliumhydroxide. Dit is bij de apotheek verkrijgbaar. Als je de waterwratjes met kaliumhydroxide aanstipt, ontstaat er een ontstekingsreactie. Op die manier verweekt het wratje eigenlijk. Binnen twee tot vier weken zie je de behandelde waterwratjes als het goed is niet meer zitten. De behandeling zelf is alleen helaas geen pretje…. Het bijt namelijk behoorlijk. Daarom wordt er toch vaak gekozen om de wratjes toch vanzelf te laten genezen.

Verder is het echt heel belangrijk om te zorgen dat er niet aan de waterwratjes gekrabd wordt. Dit geeft namelijk littekentjes. En deze gaan heel lastig weer weg. Ook uitknijpen van waterwratjes is ster af te raden. Hierbij maak je de huid stuk, waardoor de kans op littekens ook groot is. Ook hoor ik nog wel eens dat mensen de waterwratjes met sudocreme behandelen. Dit raad ik echt af. Niet per se om de uitdrogende werking van sudocreme. Maar wel om de overige ingrediënten uit dit grijze potje. Het bevat namelijk een hoge concentratie lavendelolie. Wat enorm irriteert! Waterwratjes met sudocreme behandelen zou ik daarom niet adviseren. Wat je wel kunt is een huidvriendelijkere crème smeren met ongeveer dezelfde werking als sudocreme. Bijvoorbeeld deze zinkoxide zalfpasta. Of deze zinkoxide crème. Dit verlicht de jeuk en vermindert eventuele roodheid.