Psoriasis nagels: verkleurde nagels met deukjes
30 juli 2022 
8 min. leestijd

Psoriasis nagels: verkleurde nagels met deukjes

Psoriasis aan de nagel herken je vooral aan verkleurde nagels, putjes en deukjes in de nagel, puntbloedingen, afbrokkeling van de nagels en zelfs het loslaten van de nagelplaat. Maar wat is precies de oorzaak van psoriasis nagels? Hoe zien psoriasis nagels eruit? En misschien wel nog belangrijker, hoe kun je psoriasis nagels behandelen? Ik ga je helpen

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Psoriasis nagel

Psoriasis nagels betekent letterlijk dat er sprake is van psoriasis aan de nagel. Je noemt nagelpsoriasis ook wel psoriasis unguum. Dit ziet er wel iets anders uit dan psoriasis aan de huid natuurlijk, maar de oorzaak is vrijwel hetzelfde.

Ongeveer de helft van de mensen met psoriasis krijgt uiteindelijk ook last van afwijkingen aan de nagels. Dit kunnen zowel de vingernagels als teennagels zijn. Helaas gaat het om een hardnekkige nagelafwijking, waardoor de psoriasis nagels behandelen ook lastig is.

Wel geeft een gerichte nagelverzorging in combinatie met het vermijden van uitlokkende factoren vaak verlichting. Onderaan deze blog geef ik al mijn tips bij psoriasis nagels!

psoriasis nagels

Hoe ziet nagel psoriasis eruit? (psoriasis nagels foto's)

Bij de huidaandoening psoriasis ontstaan er schilferige rode vlekken en korstige plekken op de huid. Zowel op het lichaam als op de hoofdhuid. Het vervelende is dat deze plekken vaak pijnlijk zijn en erg jeuken. Als het om psoriasis van de nagels gaat, is er iets soortgelijks aan de hand. Alleen treden de veranderingen dus op aan de nagels.

Zo zie je vaak een verdikking van de nagel. Dit noem je ook wel subunguale hyperkeratose. Je merkt dit vooral tijdens het knippen van de nagels. Wat minder gemakkelijk gaat. Een ander belangrijk kenmerk van nagel psoriasis is verkleurde nagels.

Er ontstaat dan meestal een bruine verkleuring aan de nagels. Wat zich langzaam uitbreidt. Het wordt ook wel het 'olievlekfenomeen' genoemd, omdat de verkleuring zich als een olievlek over de nagel verspreid. En ook qua kleur op olie lijkt.

Verder kunnen er kleine rode puntjes in de nagel ontstaan. Dit zijn kleine bloed puntjes. Ook wel puntbloedingen genoemd. Soms zijn de puntjes juist geel. Het zijn dan geen puntbloedingen, maar kleine puskopjes die ontstaan als gevolg van de ontsteking.

Daarnaast zie je meestal ook kleine putjes en deukjes in de nagel zitten. Net als witte lijnen en witte vlekken. Die verticaal over de nagelplaat lopen. Als psoriasis in het nagelbed zit kan de een psoriasis nagel uiteindelijk ook loslaten. Dit begint meestal met het loslaten van de top van de nagel. Vervolgens laat de hele nagelplaat los.

psoriasis nagels

Symptomen psoriasis nagel

Een huisarts kan met het blote oog meestal de juiste diagnose stellen. Hieronder heb ik nog even alle symptomen van psoriasis aan de nagels gezet. Al deze symptomen kunnen zowel ontstaan aan de vingernagels als teennagels.

 • Verdikking van nagelbed (subunguale hyperkeratose)
 • Verkleuring nagelbed
 • Kwetsbare nagels
 • Loslaten nagel
 • Gele nagels of bruine nagels
 • Witte vlekjes in nagelplaat
 • Vlek achtige verkleurde nagels
 • Alsof er een druppel olie op de nagel ligt
 • Verdikte nagelriemen
 • Afbrokkelen nagels
 • Witte lijntjes nagel
 • Putjes in nagel
 • Kleine rode puntjes in nagel
 • Psoriasis nagels tenen of vingers
 • Bij ernstige gevallen kan nagelplaat volledig afbrokkelen

Reumatoïde artritis psoriasis nagels

Een extra vervelende vorm van psoriasis van de nagels is artritis psoriatica. Hierbij heeft iemand last van zowel reumatoïde artitritis als psoraisis. Reumatoïde artitritis is een chronische auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem per ongeluk de eigen gewrichten aanvalt. Dit zorgt voor symptomen, als: gewrichtsontstekingen, pijn, stijfheid en zwelling van de gewrichten. Tegelijkertijd is er dus ook sprake van psoriasis. Je hebt dus klachten aan je gewrichten én je huid of nagels.

psoriasis nagels

Psoriasis nagels oorzaak

Helaas is de oorzaak van psoriasis nagels nog steeds niet helemaal duidelijk. Wel wordt gedacht dat nagelpsoriasis ongeveer dezelfde oorzaak heeft als psoriasis aan de huid en psoriasis aan de hoofdhuid. Oftewel een verstoorde afweerreactie, waardoor het keratinisatie proces niet goed verloopt.

1. Verstoord celdeling

Tijdens het keratinisatie proces maken oude huidcellen plaats maken voor nieuwe cellen. Als dit niet meer in evenwicht is, en dus verstoord raakt, ontstaat er een abnormale celdeling. Er komen dan al nieuwe cellen, terwijl de oude cellen nog niet eens verdwenen zijn. Hierdoor ontstaan er ophopingen en dus psoriasis klachten, waaronder psoriasis nagels.

2. Nagel en huid beschadigen

Ook beschadigingen aan de vingers of tenen kunnen een oorzaak van nagel psoriasis zijn. Wanneer mensen met psoriasis hun huid namelijk verwonden of een huidinfectie krijgen, kan dit psoriasis klachten verergeren. Hierdoor kunnen ook psoriasis nagels ontstaan. Dit wordt ook wel het Koebner-fenomeen genoemd. Om die reden is het advies bij psoriasis klachten: draag handschoenen tijdens het doen van huishoudelijke klusjes, omdat zelfs kleine voorwerpen ervoor kunnen zorgen dat er klachten ontstaan.

psoriasis nagels

Verschil psoriasis nagels of schimmelnagel

Een psoriasis nagel (linker foto) kan behoorlijk lijken op een schimmel nagel (kalknagel) (rechter foto). Vooral omdat er bij beide nagelafwijkingen sprake is van gele teennagels of gele vingernagels. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen om beide uit elkaar te halen.

Allereerst natuurlijk de oorzaak. Zo worden schimmelnagels veroorzaakt door, logisch, een schimmelinfectie. Bij psoriasis nagels is dit niet het geval. Deze nagelafwijking wordt veroorzaakt door een combinatie van een huidontsteking en abnormale celdeling.

Maar ook in uiterlijke kenmerken verschillen ze van elkaar. Zo is er bij een schimmelnagel niet per se sprake van witte lijntjes op de nagel. Maar vooral verkleurde nagels. Daarom worden schimmelnagels ook wel kalknagels genoemd. Het wordt vergeleken met kalkaanslag.

Bij psoriasis vertonen de nagels meestal meerdere veranderingen. Er kunnen witte lijnen op de nagelplaat ontstaan, maar ook verkleuringen, puntbloedingen, deukjes of putjes. Bovendien kan de nagelplaat loslaat. Daarnaast kan een psoriasis nagel onwijs veel pijn doen en schimmelnagels over het algemeen niet.

psoriasis nagels

Psoriasis nagels behandelen

Als je psoriasis nagels niet behandelt, kan de ontsteking erger worden. De psoriasis nagels kunnen behoorlijk veel pijn gaan doen. Psoriasis nagels behandelen is daarom eigenlijk ook heel belangrijk.

Waar je vooral zelf op kunt letten, is zorgen dat je nagels niet beschadigen. Denk aan een gescheurde nagel of een sneetje in je nagelriem. Het kan namelijk zorgen voor een verergering van de klachten. Hieronder lees je nog een aantal tips voor nagel psoriasis!

1. Huid,- en nagelverzorging

Daarnaast is het advies: draag handschoenen bij huishoudelijke klusjes of tuinieren, houdt je nagels kort, draag geen kunstnagels te gebruiken en duw de nagelriemen niet terug. De reden dat de nagels van vingers en tenen kort gehouden moeten worden, is om te voorkomen dat je nagels de huid beschadigen. Hierdoor kan psoriasis opvlammen.

Wat je wel kunt doen is de psoriatische nagels af en toe in smeren met een vette zalf. Het gaat hierbij met name om het insmeren van de randen rondom de nagel (nagelriem). Op die manier versterk je namelijk de huid barrière functie en verklein je het risico op verdere ontstekingen of infecties. Hieronder heb ik drie goede handcrèmes bij psoriasis nagels gezet:

Tip: heb je ook alst van psoriasis op andere plekken van je lichaam? In dit advies laat ik stap voor stap voorbeelden zien van fijne en milde cosmetica producten: Gratis productadvies psoriasis.

psoriasis nagels foto's

2. Vermijd irriterende stoffen

Ook is het belangrijk dat je nagels zo min mogelijk worden blootgesteld aan irriterende stoffen. Denk aan handzeep met agressieve was stoffen, handcrèmes met geurstoffen of uitdrogende alcohol en nagellakremovers met aceton. Een vochtinbrengende crème bevat bijvoorbeeld alsnog vaak alcohol wat de huid van je handen juist uitdroogt in plaats van verzorgt.

Het is heel belangrijk om dit soort producten te vermijden, omdat ze de huidbarriere laag aantasten. En hoe zwakker de barriere functie van je huid is, hoe kwetsbaarder je bent voor psoriasis klachten. Hieronder heb ik een aantal huidvriendelijke producten gezet om de handen, voeten en nagels mee te wassen:

psoriasis nagels

3. Nagel psoriasis camoufleren

Het lakken van psoriasis nagels mag trouwens wel. Met nagellak kun je de verkleurde nagels een beetje camoufleren. Alleen vermijd dan wel semi permanente nagellak en gebruik een acetonvrije nagellakremover. Het beste is om speciale nagellak voor kwetsbare nagels te gebruiken.

Er is zelfs nagellak dat keratoreducerende stoffen bevat om de verdikking van het nagelbed tegen te gaan. Ook bij het dragen van nagellak blijft het belangrijk om de nagels kort te houden. Voorbeelden van goede producten bij psoriasis nagels zijn:

nagelpsoriasis behandeling

Professionele hulp bij psoriasis nagels

Een arts, vaak dermatoloog, kan de psoriasis nagels behandelen doormiddel van lokale of systematische therapie. Bij een lokale therapie worden de psoriasis nagels behandeld door alleen de nagels zelf bloot te stellen aan de therapie. Bij systematische therapie daarentegen neemt je lichaam iets op, wat uiteindelijk ook invloed heeft op de nagels.

Helaas is psoriasis nagels behandelen lastig. Meestal duurt het ongeveer een halfjaar voordat je verbetering merkt. Hieronder lees je welke behandelmogelijkheden er zijn!

Manier 1. Psoriasis nagels lokaal behandelen

Een veelgebruikte psoriasis nagel behandeling is het smeren van corticosteroïden op de nagel. Ze remmen namelijk de ontsteking. Zelf ben ik geen fan van corticosteroïden, omdat het ook veel bijwerkingen geeft. Met name voor de huid heeft het veel nadelige effecten. Op de nagels is dit effect gelukkig wel wat minder.

Een andere mogelijke lokale behandeling is lichttherapie. Op de psoriasis nagels wordt dan eerst een speciale gel gesmeerd. Ook wel psoraleen gel genoemd. Vervolgens worden nagels blootgesteld aan uv-a licht. Dit heeft een ontstekingsremmend effect op de nagels. Er zijn helaas wel vaak dertig behandelingen nodig om de klachten te verminderen.

psoriasis nagels

De psoriasis nagels systematisch behandelen

Daarnaast kan een arts er ook voor kiezen om tabletten voor te schrijven. Deze tabletten (vaak acitretine of ciclosporine) remmen de nagelgroei. En ook de afweerreactie van je lichaam. Die voor alle veranderingen van de nagels zorgt. De tabletten worden meestal zes maanden geslikt.

Een ander therapie is het injecteren van Kenacort A10. Een vorm van corticosteroïden. Meestal geven vijf injecties al veel verlichting. Ook kan een arts ervoor kiezen om biologicals injecties in te spuiten. Deze injectie bevat lichaamseigen stoffen die inspelen op de witte bloedcellen. En de afweerreactie zo stoppen.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram