Psoriasis nagels: verkleurde nagels met deukjes
30 juli 2022 

Psoriasis nagels: verkleurde nagels met deukjes

Psoriasis aan de nagel herken je vooral aan verkleurde nagels, putjes en deukjes in de nagel, puntbloedingen, afbrokkeling van de nagels en zelfs het loslaten van de nagelplaat. Maar wat is precies de oorzaak van psoriasis nagels? En misschien wel nog belangrijker, hoe kun je psoriasis nagels behandelen? Ik ga je helpen!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Psoriasis nagel

Een psoriasis nagel betekent letterlijk: psoriasis aan de nagel. Dit ziet er wel iets anders uit dan psoriasis aan de huid natuurlijk. Maar de oorzaak is vrijwel hetzelfde.

Je noemt nagelpsoriasis ook wel psoriasis unguum. Ongeveer de helft van de mensen met psoriasis krijgt uiteindelijk ook last van afwijkingen aan de nagels. Dit kunnen zowel de vingernagels, - als teennagels zijn.

psoriasis nagels

Hoe zien psoriasis nagels eruit?

Bij psoriasis aan de nagel veranderen er meerdere dingen aan de nagel. Allereerst zie je vaak een verdikking van de nagel. Dit noem je ook wel subunguale hyperkeratose. Je merkt dit vooral tijdens het knippen van de nagels. Wat minder gemakkelijk gaat.

Een ander belangrijk kenmerk is verkleurde nagels. Er ontstaat namelijk vaak een bruine verkleuring aan de nagels. Wat zich langzaam uitbreidt. Het wordt ook wel het 'olievlekfenomeen' genoemd, omdat de verkleuring zich als een olievlek over de nagel verspreid. En ook qua kleur op olie lijkt.

Verder kunnen er kleine rode puntjes in de nagel ontstaan. Dit zijn puntjes bloed. Ook wel puntbloedingen genoemd. Soms zijn de puntjes juist geel. Het zijn dan geen puntbloedingen, maar kleine puskopjes. Die ontstaan als gevolg van de ontsteking.

Daarnaast zie je ook vaak kleine putjes en deukjes in de nagel zitten. Net als witte lijnen. Die verticaal over de nagelplaat lopen. Uiteindelijk kan een psoriasis nagel ook loslaten. Dit begint meestal met het loslaten van de top van de nagel. Vervolgens laat de hele nagelplaat los.

Symptomen psoriasis nagel

Hieronder heb ik nog even alle symptomen van psoriasis nagels gezet. Al deze nagelafwijkingen kunnen zowel ontstaan aan de vingernagels als teennagels.

 • Dikker worden van de nagel
 • Verkleuring nagel
 • Loslaten nagel
 • Gele nagels
 • Bruine nagels
 • Olievlek achtige verkleurde nagels
 • Verdikte nagelriemen
 • Afbrokkelen nagels
 • Witte lijntjes nagel
 • Putjes in nagel
 • Kleine rode puntjes in nagel

psoriasis nagels

Oorzaak psoriasis nagels

Helaas is de oorzaak van psoriasis nagels niet helemaal duidelijk. Er wordt gedacht dat nagelpsoriasis ongeveer dezelfde oorzaak heeft als psoriasis aan de huid. Oftewel een verstoorde afweerreactie, waardoor het keratinisatie proces niet goed verloopt.

Het keratinisatie proces is het proces, waarbij oude cellen plaats maken voor nieuwe cellen. Als dit niet meer in evenwicht is, en dus verstoord raakt, ontstaat er een abnormale celdeling. Er komen dan al nieuwe cellen, terwijl de oude cellen nog niet verdwenen zijn. Hierdoor veranderen de nagels.

psoriasis nagels

Verschil psoriasis nagels en schimmelnagels

Een psoriasis nagel (linker foto) kan behoorlijk lijken op een schimmel nagel (kalknagel) (rechter foto). Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen om beide uit elkaar te halen. Allereerst natuurlijk de oorzaak. Zo worden schimmelnagels veroorzaakt door, logisch, een schimmel. En psoriasis nagels door een ontsteking.

Maar ook in uiterlijke kenmerken verschillen ze van elkaar. Zo is er bij een schimmelnagel niet per se sprake van witte lijntjes op de nagel. Maar vooral verkleurde nagels. Daarom worden schimmelnagels ook wel kalknagels genoemd. Het wordt vergeleken met kalkaanslag.

Bij psoriasis nagels zie je vaak meerdere kenmerken aan de nagels. Namelijk: witte lijnen, verkleuringen, puntbloedingen, deukjes, putjes en/of het loslaten van de nagel. Daarnaast kan een psoriasis nagel onwijs veel pijn doen. En schimmelnagels over het algemeen niet.

psoriasis nagels

Behandeling psoriasis nagels

Als je psoriasis nagels niet behandelt, kan de ontsteking erger worden. De psoriasis nagels kunnen behoorlijk veel pijn gaan doen. Psoriasis nagels behandelen is daarom eigenlijk wel heel belangrijk. Waar je vooral zelf op kunt letten, is zorgen dat je nagels niet beschadigen. Denk aan een gescheurde nagel of een sneetje in je nagelriemen bijvoorbeeld. Dit kan de klachten namelijk verergeren.

Hand,- en nagelverzorging

Daarnaast is het belangrijk om je nagels kort te houden, geen kunstnagels te gebruiken, de nagelriemen niet terug te duwen en de nagels af en toe in te smeren met een vette zalf. Het gaat hierbij met name om het insmeren van de randen rondom de nagel.

Op die manier versterk je namelijk de huid barrière functie. En verklein je het risico op verdere ontstekingen of infecties. Hieronder heb ik twee goede voorbeelden gezet:

Vermijd irriterende stoffen

Ook is het belangrijk dat je nagels zo min mogelijk worden blootgesteld aan irriterende stoffen. Denk bijvoorbeeld aan handzeep met agressieve was stoffen, handcrèmes met geurstoffen of nagellakremovers met aceton. Het lakken van psoriasis nagels mag trouwens wel om verkleurde nagels te maskeren. Alleen gebruik dan dus wel een acetonvrije nagellakremover.

Hieronder heb ik een aantal huidvriendelijke producten gezet voor de handen en nagels:

psoriasis nagels

Professionele hulp bij psoriasis nagels

Een arts kan met verschillende therapieën de psoriasis nagels behandelen. Dit kan een lokale therapie zijn. Wat dus alleen op de nagels wordt toegepast. Of een systematische therapie. Wat je lichaam opneemt en uiteindelijk ook invloed heeft op de nagels.

Psoriasisnagels zijn lastig te behandelen. Lastiger dan bijvoorbeeld psoriasis plekken op de huid. Meestal duurt het een halfjaar voordat je verbetering merkt. Hieronder lees je welke behandelmogelijkheden er zijn.

De psoriasis nagels lokaal behandelen

Een veelgebruikte therapie is het smeren van corticosteroïden op de nagel. Ze remmen namelijk de ontsteking. Zelf ben ik geen fan van corticosteroïden, omdat het ook veel bijwerkingen geeft. Met name voor de huid heeft het veel nadelige effecten. Op de nagels is dit effect gelukkig wel wat minder.

Een andere mogelijke lokale behandeling is lichttherapie. Op de psoriasis nagels wordt dan eerst een speciale gel gesmeerd. Ook wel psoraleen gel genoemd. Vervolgens worden nagels blootgesteld aan uv-a licht. Dit heeft een ontstekingsremmend effect op de nagels. Er zijn helaas wel vaak dertig behandelingen nodig om de klachten te verminderen.

psoriasis nagels

De psoriasis nagels systematisch behandelen

Daarnaast kan een arts er ook voor kiezen om tabletten voor te schrijven. Deze tabletten (acitretine of ciclosporine) remmen de nagelgroei. En ook de afweerreactie van je lichaam. Die voor alle veranderingen van de nagels zorgt. De tabletten worden meestal zes maanden geslikt.

Een ander therapie is het injecteren van Kenacort A10. Een vorm van corticosteroïden. Meestal geven vijf injecties al veel verlichting. Ook kan een arts ervoor kiezen om biologicals te injecteren. Dit zijn lichaamseigen stoffen die inspelen op de witte bloedcellen. En zo de afweerreactie stoppen.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram