Beste handcrème (top 7)
21 januari 2024 
15 min. leestijd

Beste handcrème (top 7)

De zoektocht naar een goede handcrème kan behoorlijk lastig zijn. Met name, omdat er in veel handcrèmes ook slechte ingrediënten zitten. Maar waar let je op als je een handcrème koopt? En welk product past het beste bij jouw handen? Ik zocht het voor je uit! Hieronder lees je mijn top 7 beste handcrèmes. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Beste handcreme 2024: mijn top 7

Heb je geen tijd (of zin) om de hele blog door te lezen? Geen probleem! Hieronder heb ik mijn top 7 beste handcremes samengevat. Tijdens de zoektocht naar de beste handcrèmes van dit moment, heb ik vooral gelet op de ingrediënten, de textuur en ervaringen van zowel mijzelf als anderen. Ook heb ik producten van verschillende merken meegenomen en met een verschillend prijskaartje!

beste handcreme

Waaraan moet de beste handcrème aan voldoen?

Ieder merk beweert natuurlijk de beste handcrème te verkopen. Met allerlei veelbelovende product beloftes. Het is lastig om zelf te bepalen of deze claims kloppen of niet. Vandaar dat ik deze blog schrijf! In mijn ogen moet een goede handcrème in ieder geval aan de volgende punten voldoen:

 • Een goede handcrème verzorgt
 • Een goede handcrème beschermt
 • Een goede handcrème is vrij van parfum, geur oliën en uitdrogende alcohol

Een goede handcrème verzorgt en beschermt

Bovenstaande punten klinken misschien logisch en vanzelfsprekend, maar dit is het helaas niet het geval. Veel handcrèmes verzorgen je huid namelijk helemaal niet. Sterker nog; super veel handcrèmes verslechteren de conditie van je handen alleen maar.  Ze bevatten bijvoorbeeld een hoge concentratie gedenatuurde alcohol. Wat je handen onwijs uitdroogt. Of allerlei geurstoffen die de handcrème een heerlijke geur geven, maar alles behalve verzorgend zijn voor je huid.

Check altijd de ingrediëntenlijst

Check daarom altijd de ingrediëntenlijst van je handcrème. Bevat de crème genoeg voedende ingrediënten? Is het vrij van schadelijke ingrediënten? En pakt het daadwerkelijk jouw huidprobleem aan? Het kan lastig zijn om de ingrediëntenlijsten zelf te ontcijferen. Daarom deed ik het voor je! Ik heb een aantal handcrèmes getest en zocht de beste handcrèmes uit.

beste handcremes

Beste handcreme tegen een droge huid (top 4)

Heb je vooral last van droge en ruwe handen? Eventueel met zichtbare droogtelijntjes en schilfertjes? Dan zou ik voor een handcrème gaan die met name gericht is op het herstellen van het vochtgehalte in jouw huid.

Het is hierin belangrijk dat de handcrème verzorgt en vooral niet uitdroogt. Vermijd bijvoorbeeld de stof: alcohol denat. Ingrediënten die je wel graag terug ziet in een goede handcrème tegen droge handen, zijn: glycerine, shea butter, hyaluronzuur en panthenol.

Hieronder lees je mijn top 5 beste handcrèmes tegen een droge huid. Alle crèmes zijn vrij van parfum, geurstoffen en uitdrogende alcohol.

1. Eucerin handcrème

De Eucerin Urea Repair Plus crème mag niet ontbreken in mijn lijstje met beste handcrèmes. Deze handcrème, voor droge handen, bevat 5% ureum. Ureum verwijdert dode huidcellen van je huid en verweekt droogte schilfertjes. Tegelijkertijd zorgt ureum ervoor dat het vocht in je huid beter wordt vastgehouden.

Ook zijn er nog wat andere hydraterende en verzorgende stoffen aan de crème toegevoegd, zoals: glycerine, glyceryl stearate, stearyl alcohol en sodium lactate.  De crème maakt je huid zacht, minder dof en soepel. En trekt snel in. Ik vind deze Eucerin handcrème de beste handcrème tegen droge, ruwe handen met lichte schilfering.

beste handcreme

2. Zarqa handcrème

Deze handcrème van Zarqa zit vol met effectieve ingrediënten. Zo bevat de handcrème een hoge concentratie ureum. Deze stof verbetert dus de huidhydratatie en zorgt er tegelijkertijd voor dat dode huidcellen versnelt afschilveren. Hierdoor verminderen eventuele droogte schilfertjes en worden je handen heerlijk zacht.

Daarnaast bevat de Zarqa handcrème ook nog andere stoffen die je huid hydrateren en voeden, waaronder: glycerine, caprylic, panthenol en caprylyl glycol. Ook is het antioxidant vitamine E toegevoegd. Om je handen te beschermen tegen de schadelijke effecten van uv stralen en andere huidverouderende factoren.

Kortom, als je op zoek bent naar de beste handcrème tegen droge handen is deze crème van ZARQA een hele goede optie. Lees hier mijn algemene ZARQA review.

beste handcremes

3. CeraVe handcrème

De CeraVe handcrème is speciaal ontwikkeld voor handen die geen specifieke verzorging nodig hebben, maar je wel wilt beschermen tegen uitdroging.

De crème bestaat namelijk voornamelijk uit ingrediënten die het vochtgehalte van je huid herstellen en behouden, waaronder: glycerine, ureum, melkzuur, pentelyne glycol, sodium pca, zonnebloemolie, cholesterol, alanine en ceramiden. Deze ingrediënten herstellen je huidbarriere en verbeteren de huidhydratatie.

Net als alle andere producten uit mijn lijstje 'beste handcrèmes' is ook deze handcrème vrij parfum, geur oliën en uitdrogende alcohol.  De handcrème trekt snel in en plakt niet. Als je jouw handen dus vooral wilt beschermen tegen uitdroging en wat extra wilt verzorgen, vind ik dit de beste handcrème. Lees hier mijn algemene CeraVe review.

beste handcremes

4. Neutral handcrème

De Neutral hand en body crème is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid. De ingrediëntenlijst is daarom ook beperkt tot een minimum, zodat de kans op een allergische reactie klein is. Wat de crème wel bevat zijn allerlei verzorgende stoffen, als: glycerine, zonnebloemolie, glyceryl behenate, vitamine E en een hele hoge concentratie olus olie.

Kortom, ik vind dit de beste handcrème als je last hebt van handen die snel reageren op cosmetica stoffen. De Neutral crème is officieel een body cream en daarom ook geschikt voor je benen, armen en voeten.

beste handcreme

Beste handcrème tegen extreem droge handen (top 3)

Heb je last van droge, schrale en ruwe handen? Waarbij ook kleine kloofjes te zien zijn en schilfering? Eventueel gepaard met wondjes? Dan zou ik voor een wat vettere handcrème gaan die specifiek gericht is op extreem droge handen. E

en goede handcrème tegen extreem droge handen bevat in ieder geval hydraterende en barrière herstellende stoffen. De hydraterende ingrediënten verbeteren het vochtgehalte van je handen. En barrière herstellende ingrediënten creëren een beschermende laag over je droge handen, waardoor belangrijke stoffen beter in de huid worden vastgehouden. En schadelijke stoffen effectiever worden tegengehouden.

Hieronder lees je mijn top 5 beste handcrèmes tegen extreem droge handen. Alle crèmes hieronder zijn vrij van parfum, geur oliën en uitdrogende alcohol. Daarnaast bevatten ze iets meer vetachtige stoffen en antioxidanten dan de producten uit mijn lijstje 'beste handcrèmes bij droge handen' hierboven.

1. La Roche Posay handcrème

De La Roche Posay Cicaplast handcrème bevat een hoge concentratie niacinamide. Dit is een krachtig antioxidant. Met meerdere positieve eigenschappen op je huid. Het hydrateert, beschermt, bleekt donkere vlekken, herstelt, kalmeert en remt ontstekingen. Deze laatste twee eigenschappen maken het ook een goede handcrème voor gevoelige handen.

Ik heb het product zelf vaak gebruikt en vind het een hele fijne crème. De handcrème trekt snel in en laat geen vettig laagje achter. Naar mijn mening is dit de beste handcrème tegen kapotte en extreem droge handen. Eventueel gepaard met roodheden en wondjes.

beste handcreme

2. Drs. Leenarts handcrème

Deze handcrème van Drs Leenarts is ook weer een huidvriendelijke optie als je op zoek bent naar een goede handcrème. Het gaat om een wat vettere, herstellende handcrème, waaraan zowel hydraterende als beschermende ingrediënten zijn toegevoegd.

Zo bevat de crème een hoge concentratie ureum. Wat de huid van je handen lekker zacht en soepel maakt. En tegelijkertijd het vochtgehalte van je huid verhoogd, waardoor je handen minder droog aanvoelen. Hetzelfde geldt voor de ingrediënten: glycerine, huideigen lipiden en caprylic, caprylyl glycol. Die ook aan de crème zijn toegevoegd.

Verder bevat de handcrème ook een hoge concentratie shea butter (sheaboter). Dit ingredient zie je graag terug in de ingrediëntenlijst van een crème tegen een extreem droge huid. De boter legt namelijk een soort laagje over je huid, waardoor water veel minder snel uit je huid verdampt.

Tegelijkertijd zorgt deze beschermlaag ervoor dat de stoffen uit je handcrème beter de huid in kunnen dringen. En dat je huid beter beschermt is tegen prikkels van buitenaf. Wat mij ook enthousiast maakt over deze handcrème is de toevoeging van niacinamide. Dit antioxidant heeft meerdere positieve eigenschappen op de huid.

Het hydrateert, remt ontstekingen, vermindert roodheden en beschermt tegen huidveroudering. De handcrème trekt snel en smeert makkelijk uit. Kortom, ik vind deze Drs Leenarts handcrème, samen met de crème hierboven, de beste handcrème tegen kapotte handen. Lees hier mijn algemene Drs Leenarts review.


beste handcreme

3. Clinique handcrème

De Clinique Deep Comfort handcrème is met name geschikt als huidveroudering van de handen al aanwezig is. De handcrème bevat namelijk allerlei werkzame stoffen die je huid beschermen tegen huid verouderende processen. Zo bevat de crème: betula alba bark extract, vitamine E en een vorm van vitamine C.

Dit zijn stuk voor stuk krachtige antioxidanten. Daarnaast werkt vitamine C ook nog licht blekend op bestaande pigmentvlekken. Naast antioxidanten bevat de handcrème natuurlijk ook stoffen die de huid hydrateren. Namelijk: glycerine, linoleic acid, cholesterol, squalene en hyaluronzuur.

Ze verzorgen je handen, maken je handen soepel en verbeteren het vochtgehalte van de huid. Ik vind deze Clinqiue handcrème de beste handcreme voor droge handen, waarbij ook wat tekenen van huidveroudering zichtbaar zijn.

beste handcremes

Wat is een handcrème?

Een handcrème is in de regel een crème of lotion die wordt gebruikt om de huid van je handen te verzorgen en te beschermen. Een handcrème is vaak samengesteld uit voedende en hydraterende stoffen. Die de huid hydrateren, verzachten en eventuele ruwe of droge plekken gladstrijken.

Sommige handcrèmes bevatten ook nog stoffen die je handen beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Denk aan: uv stralen, milieu vervuilende stoffen, kou en schoonmaakmiddelen.

Handcrèmes worden vaak gebruikt om droge handen te verminderen. En de huid van je handen soepel en zacht te houden. Maar smeer een handcrème ook gerust op je voeten en nagelriemen. Sommige handcrèmes bevatten zelfs zoveel effectieve stoffen dat ik het voor droge lippen adviseer.

Alle producten uit mijn 'top 7 beste handcrème' zijn ook geschikt voor je voeten en lippen.

goede handcreme

Wat doet een handcrème?

In de regel heeft een handcrème meerdere positieve eigenschappen op je huid. Een goede handcrème verzorgt, maakt je handen lekker zacht, zorgt voor een betere huidhydratatie en vermindert een ruwe huid.

Een handcrème voor droge handen is niet alleen gericht op het verminderen van droge handen. Maar ook op het voorkomen van droge handen. Vaak zitten er bepaalde stoffen in die een laagje over je huid leggen, waardoor de huid minder snel uitdroogt.

Verschil handcrème en gewone crème

Een verschil tussen een handcrème en een gewone creme is dat een handcrème over het algemeen iets minder vet is en sneller intrekt. Het zou tenslotte vervelend zijn als je de hele dag rondloopt met plakkerige en vette handen.

goede handcreme

Wanneer smeer je een handcrème?

Een handcrème kun je smeren als je last hebt van droge handen. Maar ook als je droge handen wilt voorkomen. Zo smeer ik zelf altijd in de wintermaanden een handcrème, omdat het koude weer buiten in combinatie met de verwarming binnen, zorgt voor een drogere huid.

Met name als je last hebt van een gevoelige huid is het fijn om preventief een handcrème te smeren (dagelijks gebruik). Smeer het gerust ook op voor het slapen gaan. Dan kan de handcrème de hele nacht intrekken.

Als je last hebt van een extreem droge handen, kun je eventueel ook een beetje vaseline over je handcrème heen smeren. Op die manier zorg je ervoor dat de ingrediënten uit je handcrème beter de huid intrekken. Maar ook dat het water minder snel uit je huid verdampt.

Smeer een handcrème ook gerust op je nagelriemen als extra verzorging. En draag eventueel één a twee nachten achter elkaar ook katoenen handschoentjes over je crème. Dan zijn `je droge en schrale handen in no time verleden tijd!

beste handcremes

Hoe zien droge handen eruit?

Je kunt droge handen, en een droog huidtype in het algemeen, herkennen aan een aantal uiterlijke veranderingen. Deze verschillen per persoon en zijn afhankelijk van de ernst van de huidklacht.

Als de droogheid van de handen ernstig is, kunnen er ook kleine scheurtjes of kloven in de huid ontstaan. In sommige gevallen kan de huid zelfs bloeden als het te droog is. Tekenen van droge handen zijn:

 • Schrale handen
 • Droge handen
 • Kloofjes in de handen
 • Kloofjes tussen de vingers
 • Gescheurde nagelriemen
 • Kleine wondjes
 • Droogtelijntjes
 • Schilfers
 • Ruwe huid
 • Rode of geïrriteerde handen
 • Een gebarsten huid
 • Gevoelige huid
 • Tekenen van huidveroudering

Daarnaast zorgt een droog huidtype ook vaak voor jeuk, een trekkerig gevoel en branderigheid. Het aantal stoffen die je huid nodig heeft om gezond te blijven is dan verminderd.

Een passende handcrème met een rijke samenstelling aan effectieve ingrediënten kan verlichting geven. Met name bij dagelijks gebruik, kan een crème de klachten in de meeste gevallen vrijwel volledig wegnemen.

handcreme tegen droge handen

Wat is de oorzaak van droge handen?

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan droge handen. We gebruiken onze handen tenslotte de hele dag door, waar ze ook behoorlijk wat te verduren krijgen.

1. Slechte handverzorging

Een veelvoorkomende oorzaak van droge handen is een verkeerde handverzorging. Het wassen van je handen met agressieve handzeep, verwijdert je natuurlijke olielaag. En veroorzaakt zo droge handen.

Hetzelfde geldt voor desinfecterende hand gel en agressieve schoonmaakmiddelen, als: bleek ammonia en afwasmiddel. Om die reden hebben mensen die in de horeca,- zorg ,- of schoonmaakbranche werken vaak last van droge handen.

2. Het weer

Maar ook het weer kan een mogelijke oorzaak van jouw droge handen zijn. Als het buiten kouder wordt, daalt de luchtvochtigheid. En een lage luchtvochtigheid zorgt weer voor droge handen.

Daarnaast zetten we de verwarming deze maanden binnen hoger. En ook dit zorgt voor een lage luchtvochtigheid in huis en zo voor droge handen.

3. Interne factoren

Ook factoren van binnenuit kunnen droge handen veroorzaken. Zo wordt onze huid automatisch droger naarmate we ouder worden. En ook bepaalde onderliggende huidaandoeningen, als eczeem of psoriasis, gaan gepaard met droge handen.

4. Genen

Verder is het zo zijn dat je ook genetisch vatbaarder kan zijn voor een droog huidtype. Als mensen binnen je gezin of familie kampen met een droog huidtype, is de kans groot dat jij ook sneller last krijgt van deze huidklacht.

handcreme droge handen

Welke handcrèmes liever niet?

Naast mijn lijstje met beste handcrèmes zijn er helaas ook genoeg handcrèmes die je beter niet kunt opsmeren. Ze hebben te weinig verzorgende eigenschappen of bevatten ingrediënten die droge handen alleen maar verergeren.

Ondanks dat merken natuurlijk zelf beweren dat het om de 'beste handcrème' tegen droge handen gaat, is de kans groot dat jouw crème alles behalve verzorgend is. En dagelijks gebruik van deze crème kan dan allerlei huidklachten uitlokken. Met als meest voorkomende klacht: allergisch contacteczeem.

Hieronder heb ik daarom een lijstje gemaakt met verschillende handcrèmes die ik persoonlijk niet zou smeren:

 • The Body Shop Shea Hand balm
 • The body shop zoete amandelolie hand balm
 • Hema handcrème
 • Nivea handcrème 3 in 1
 • Kneipp handcrème
 • Dove handcrème
 • Alle Rituals hand balm
 • O'keeffe's working hands - de kleine tube
 • O'keeffe's working hands - het potje

Veel van deze handcrèmes geven een tintelend en verkoelend effect. Dit lijkt fijn, maar een verkoelend effect is eigenlijk gewoon een teken van irritatie. Wat veroorzaakt wordt door schadelijke ingrediënten en oliën.

beste handcremes

Wat is een goede natuurlijke handcrème?

Het kan zijn dat je de voorkeur geeft aan een handcrème waaraan uitsluitend natuurlijke ingrediënten zijn toegevoegd. Helaas is het zo dat een natuurlijke handcrème ook voor problemen kan zorgen. Sterker nog; een handcrème met natuurlijke ingrediënten zorgt sneller voor een allergische reactie dan een niet natuurlijke handcrème.

Het is namelijk zo dat natuurlijke cosmetica vaak etherische oliën bevat. Deze oliën geven een lekkere geur aan het product, maar zijn de grootste boosdoener als het gaat om het uitlokken van eczeem.

Kies daarom liever voor een parfumvrije handcrème met ingrediënten van 100% natuurlijke oorsprong. Bijvoorbeeld pure zoete amandelolie. Of 100% natuurlijke jojoba olie. Hiervan is klinisch bewezen dat het verzorging bied aan de droge huid.

De beste handcreme van 100% natuurlijke oorsprong heb ik helaas nog niet gevonden. Maar er zijn wel een aantal natuurlijke oliën  die een goed alternatief zijn op een handcrème, omdat ze snel intrekken. Voorbeelden zijn:

handolie

Misleidende termen op handcrèmes

De term 'natuurlijke cosmetica' op handcrèmes is daarom een beetje misleidend, omdat het een beeld schept dat je met natuurlijke cosmetica altijd save zit. Hetzelfde geldt voor de termen 'dermatologisch getest' en 'vrij van parabenen'.

Dermatologisch getest zegt namelijk niets over de uitslag van deze test. En dus ook niet over de kwaliteit van de handcrème. Misschien kwam er wel uit de test naar voren dat de handcrème helemaal niets voor je handen deed.

Verder worden parabenen, in mijn ogen, nog steeds onterecht bestempeld als iets slechts. Het zijn hele effectieve bewaarstoffen, waarvan maar een lage concentratie gebruikt moet worden om de houdbaarheid de producten te waarborgen. In tegenstelling tot veel andere bewaarstoffen in cosmetica producten, loop je met parabenen een veel lager risico op irritaties.

Misschien vind je dit ook interessant

Naast mijn top 7 beste handcrèmes, heb ik meer top-lijsten gemaakt met daarin huidverzorgingsproducten die ik het beste vind. Je leest ze hieronder!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram