Pruritis: een jeukende huid
05 december 2020 

Pruritis: een jeukende huid

Niets is zo vervelend als constante jeuk. Het komt helaas veel voor. Af en toe jeuk is heel normaal. Bijvoorbeeld nadat een mug je flink te pakken heeft gehad. Maar constante jeuk kan een teken zijn van een onderliggend (huid) probleem. In deze blog leg ik je uit hoe jeuk ontstaat en wat je tegen een jeukende huid kunt doen!

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

Wat houd een jeukende huid in?

“Je hebt jeuk, en je hebt jeuk”. Hiermee bedoel ik te zeggen dat de ene jeuk prikkel niet de ander is. Je huid kan namelijk af en toe jeuken, waar niets geks aan is. Maar ook constant jeuken. Beide zijn onwijs irritant. Bij jeuk is vraagt een bepaalde prikkel in je huid om een krab reactie. Dit kan veroorzaakt worden door jeuk van binnenuit of door jeuk van buitenaf.

Oorzaak jeukende huid

Aan sommige jeuk prikkels ontkom je helaas niet. Denk aan kruimels in je bed, luizen of een arm vol muggenbeten. Op zich een fijne huidreactie om te hebben. Want het is een soort waarschuwing van je huid. Maar er zijn ook  jeukklachten waarbij er iets anders aan de hand is. De jeuk wordt dan veroorzaakt door factoren van binnenuit. Denk bijvoorbeeld aan huidproblemen, als: eczeem, netelroos, eikenprocessiebultjes, allergisch contacteczeem, winterbenen, schurft. Maar ook interne afwijkingen als: diabetes en bloedarmoede kunnen een jeukende huid veroorzaken.

Maar hoe ontstaat een jeukende huid dan precies? Wat er in je huid gebeurt is een ingewikkeld verhaal. Ik ga het je op een makkelijke manier proberen uit te leggen! In je huid zitten allerlei zenuwen. Eén van die zenuwen is verantwoordelijk voor de jeuk prikkels. Als deze zenuw geprikkeld wordt, stuurt de zenuw een boodschap naar je hersenen dat er sprake is van jeuk. Het gevolg hiervan is dat jij de jeuk gaat ervaren. En wilt krabben.

Er zijn heel veel stoffen die deze zenuw kunnen prikkelen. Enkele voorbeelden zijn: histamine, opioïden en cytokines. Dit zijn stofjes die ook vrij komen bij ontstekingen. Daarom jeuken wondjes vaak als ze aan het genezen zijn. En dit verklaart ook meteen waarom veel huidaandoeningen gepaard gaan met jeuk. Want bij veel huidaandoeningen is sprake van een huidontsteking. Denk bijvoorbeeld aan eczeem. Daarnaast kan de jeuk natuurlijk ook geprikkeld worden door stoffen van buitenaf. Voorbeelden zijn pollen en insectenbeten.

Behandeling jeukende huid

Wat kun je zelf tegen een jeukende huid doen?

Misschien nog wel interessanter om te weten is hoe je een jeukende huid kunt behandelen. Allereerst is het natuurlijk van belang om een eventuele jeuk-prikkels te vermijden. Heb je last van een jeukende huid na het gebruik van net gewassen kleding? Probeer dan eens te kijken of het wasmiddel de jeukklachten veroorzaakt. Vermijd ook kriebelende kleding en beddengoed met allemaal pluisjes.

Verder is het natuurlijk super belangrijk om, ondanks de jeuk, niet aan je huid te krabben. Ik weet dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, maar krabben maakt de jeuk uiteindelijk erger. Je maakt je huid kapot, waardoor de ontstekingsreactie op gang blijft. En je huid gevoeliger wordt voor prikkels van buitenaf. Lukt het je niet om niet aan de huid te krabben? Knip dan je nagels kort of draag speciale anti-krab handschoenen. Hiermee voorkom je dat je de huid beschadigd tijdens het krabben.

Vermijd warme douches, baden en sauna’s. Ook de overgang van koude ruimtes naar droge warme ruimtes kan voor jeuk zorgen. Zet de verwarming daarom niet te hoog, Kleed je liever wat warmer aan. Scheelt ook weer op de energie rekening! Ook kan deze overgang van warm naar kou voor netelroos zorgen. Misschien herken je dit wel: na een training buiten, of een lange wandeling, kom je thuis en begint je huid enorm te jeuken. Grote kans dat dit netelroos galbulten zijn!

Daarnaast kan het ook fijn zijn om je huid te koelen. Er zijn producten die beweren de jeuk te verlichten door verkoelende ingrediënten. Maar wist je dat veel van deze producten juist niet goed voor je huid zijn? Ze bevatten vaak munt, menthol of alcohol. Deze ingrediënten geven inderdaad dat verkoelende en prikkelende gevoel. Waardoor jeuk klachten verminderen. Maar wat je eigenlijk voelt is irritatie van je huid. Niet goed dus! Op de Sproet Instagram pagina plaats ik regelmatig een story over een cosmetica merk die je liever niet moet smeren.

Wat je wél kunt doen is een huidvriendelijke crème smeren die de huid hydrateert. Het is namelijk zo dat een droge huid automatisch zorgt voor meer jeuk. Hieronder heb ik een aantal fijne producten gezet:

Wat kan een professioneel tegen de jeukende huid doen?

Geven bovenstaande adviezen niet voldoende verlichting? Dan kun je altijd overwegen je huisarts te bezoeken. Hij of zij kan bijvoorbeeld een crème adviseren die de jeuk klachten onderdrukken. Een voorbeeld is een verdovende emla crème.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram