Muggenbulten: zwelling na muggenbeet
16 juni 2021 

Muggenbulten: zwelling na muggenbeet

Muggenbulten kennen we allemaal. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat een mannelijke mug niet langer dan één week leeft? En dat alleen vrouwelijke muggen je kunnen bijten? En wat kun je dan aan die muggenbeet doen? Je leest het allemaal in deze blog! 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn gratis productadvies voor muggenbulten. 


Hoe ziet een muggenbult eruit?

Een muggenbult ziet er vaak uit als een rode vlek op de huid. Met in het midden van de plek een bleke zwelling. Als je de huid een beetje strak trekt die je ook dat de huid op deze plek wat lichter kleurt.

muggenbulten

Oorzaak muggenbulten

De oorzaak van de muggenbult is natuurlijk logisch, namelijk een muggenbeet. Wist je dat dit altijd een muggenbeet van een vrouwtjes mug s? Mannelijke muggen steken namelijk niet. Terwijl de vrouwelijke mug eiwitten en ijzer uit jouw bloed nodig heeft om eitjes te produceren.

Ze doet dit door dwars door je huid te bijten tot in het bloedvat. Vervolgens zuigt de mug bloed uit dit bloedvat omhoog. Dit klinkt bijna als een soort horror film. Gelukkig zijn ze maar klein en merken we ze vaak pas op ná de beet…

Zwelling na muggenbeet

Maar waarom ontstaat er na een muggenbeet dan een zwelling? Dit komt doordat er tijdens de muggenbeet speeksel van de mug in je bloed komt. Dit speeksel bevat een stofje wat ervoor zorgt dat jouw bloed niet kan stollen.

Wat voor de mug natuurlijk heel handig is, want ze wilt voorkomen dat het bloed gaat stollen als zij het bloed aan het opzuigen is.

muggenbult

Je lichaam vindt dit antistollingsstofje minder fijn en gaat zich er daarom tegen verweren. Doormiddel van een immuunreactie. Tijdens deze reactie komt er een stofje vrij, genaamd histamine.

Dit stofje geeft ook meteen het antwoord op de vraag 'waarom jeuken muggenbulten?'. Het komt namelijk, omdat histamine ervoor zorgt dat meer bloed en witte bloedcellen worden vervoerd naar de plek van de muggenbeet. Zo ontstaat ook de muggenbeet zwelling. Of soms zelfs een ontsteking..

En dit stofje triggert eigenlijk twee dingen: het activeert jeuk en het zet de bloedvaten uit, waardoor jeukende bultjes ontstaan. Wil je een uitgebreider antwoord op de vraag waarom jeuken muggenbulten? Lees dan mijn blog jeukende huid. Hierin leg ik precies uit hoe jeuk ontstaat!

muggenbulten

Muggenbult rode kring

In sommige gevallen ontstaat er een rode kring om de muggenbult. Een muggenbeet met rode kring is vaak een teken van een muggenbult infectie. Vaak gaat het om een bacteriële infectie. Er zit natuurlijk een klein gaatje in de huid, waardoor je huid extra vatbaar is voor infecties.

De bult voelt heet aan, er kan pus uit de muggenbeet komen en er ontstaan gelige korstjes op de huid. De infectie kan er ook voor zorgen dat je je ziek gaat voelen en koorts krijgt.

Hierdoor kan de muggenbeet met rode kring ook een beetje lijken op krentenbaardMaar het gaat dus om een infectie van de muggenbult. Verstandig is dan om dan even naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan dan antibiotica voorschrijven.

zwelling muggenbeet verminderen

Allergisch voor muggenbulten

Misschien herken je jezelf hier wel in. Je partner wordt gestoken door een mug en heeft een schattig klein bultje. En als jij wordt gestoken heb je een soort derde knie erbij. Het kan zijn dat je allergisch bent voor muggen.

Je reageert dan overgevoelig op het histamine. Het stofje dat vrijkomt na een muggenbeet. De muggenbult jeukt heviger, het is vaak roder en de zwelling is groter. Met name dit laatste kan heftig zijn. Bij sommige mensen zwelt zelfs een groot deel van de arm of been helemaal op.

Maar het kan dus ook andersom zijn. Dat je lichaam gewend raakt aan het speeksel van de mug. En hier geen afweer reactie meer tegen start. Dan merk je dus juist weinig van de muggenbeet.

zwelling muggenbeet verminderen

Zwelling muggenbeet verminderen

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de zwelling van een muggenbeet te verminderen. Ik heb mijn tips even op een rijtje gezet:

Antihistamine om muggenbeet zwelling te verminderen

Anti-histamine remt het stofje (histamine) dat vrijkomt als je gestoken wordt door een mug. Door een antihistamine tabletje te slikken zal de zwelling van de muggenbeet verminderen. Een goed voorbeeld zijn deze antihistamine tabletten.

Zinkoxide crème op muggenbeet

Het ingrediënt zinkoxide remt de jeuk. Dit helpt vooral tegen de muggenbeet jeuk. Hierdoor krab je minder aan de huid en zal ook de zwelling van de muggenbeet verminderen.

zwelling muggenbeet verminderen

Aloe vera gel op muggenbeet

De aloe vera plant heeft helende eigenschappen op de huid. Maar helaas gaat het maar om een heel klein deel van de plant die deze eigenschappen heeft. De kans dat deze helende stoffen in jouw cosmetica product zitten is daarom klein.

Maar aloe vera gel werkt wel verkoelend op de huid. Met name als je de gel in de koelkast bewaard kan het veel verlichting geven. Gebruik wel altijd een aloe vera gel zonder irriterende stoffen. Deze aloë vera gel is hier een goed voorbeeld van.

zwelling muggenbeet verminderen

Menthol balsem op muggenbeet

Normaal adviseer ik altijd om menthol te vermijden in cosmetica, maar voor muggen maak ik graag een uitzonding. Zij houden namelijk niet van dit scherpe luchtje, waardoor muggen op afstand worden gehouden. En muggenbeten worden voorkomen.

Een goed voorbeeld is deze menthol balsem: Verspreid een beetje van de balsem al deppend over je kleren of huid. Je zult zien dat de muggen bij je weg blijven!

Haver bad om muggenbeet zwelling te verminderen

Zemelen (haver) kunnen ook echt uitkomst bieden bij een muggenbeet. Ze worden namelijk al eeuwen ingezet tegen jeukende huidklachten, als: waterpokken en eczeem. En geef dus ook verlichting aan muggenbulten.

Vul een bad met een speciale zemelenoplossing of vul een hydrofiele doek met acht eetlepels haver. En ga hier een halfuurtje inzitten. Grote kans dat de muggenbeet jeuk snel vermindert.

zwelling muggenbeet verminderen

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram