Muggenbulten: zwelling na muggenbeet
16 juni 2021 

Muggenbulten: zwelling na muggenbeet

Muggenbulten kennen we allemaal. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat een mannelijke mug niet langer dan één week leeft? En dat alleen vrouwelijke muggen je kunnen bijten? En wat kun je dan aan die muggenbeet doen? Je leest het allemaal in deze blog! 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn gratis productadvies voor muggenbulten.

 

Hoe ziet een muggenbult eruit?

Een muggenbult ziet er vaak uit als een rode vlek op de huid. Met in het midden van de plek een bleke zwelling. Als je de huid een beetje strak trekt die je dat de huid lichter kleurt.

Oorzaak muggenbulten

De oorzaak van de muggenbult is natuurlijk logisch, namelijk een muggenbeet. Dit is altijd een vrouwtjes mug, want mannelijke muggen steken niet. De vrouwelijke mug heeft namelijk eiwitten en ijzer uit jouw bloed nodig om eitjes te produceren. Ze doet dit door dwars door je huid te bijten tot in het bloedvat. Vervolgens zuigt de mug bloed uit dit bloedvat omhoog. Dit klinkt bijna als een soort horror film. Gelukkig zijn ze maar klein en merken we ze vaak pas op ná de beet…

Maar waarom ontstaat er na een muggenbeet dan een zwelling? Dit komt doordat er tijdens de muggenbeet speeksel van de mug in je bloed komt. Dit speeksel bevat een stofje wat ervoor zorgt dat jouw bloed niet kan stollen. Dit is voor de mug natuurlijk heel handig, want de mug wilt voorkomen dat het bloed gaat stollen als zij het opzuigt.

Je lichaam vindt dit antistollingsstofje minder fijn en gaat zich er daarom tegen verweren. Doormiddel van een immuunreactie. Tijdens deze reactie komt er een stofje vrij, genaamd histamine. Dit is ook meteen het stofje wat verantwoordelijk is voor de muggenbulten jeuk en zwelling. Het zorgt er namelijk voor dat er meer bloed en witte bloedcellen worden vervoerd naar de plek van de muggenbeet. Zo ontstaat de muggenbeet zwelling. Of soms zelfs een ontsteking.

Muggenbult rode kring

In enkele gevallen ontstaat er een rode kring om de muggenbult. Dit zou een teken van infectie kunnen zijn. Het is daarom verstandig om even naar de huisarts te gaan als er een rode kring om je muggenbult ontstaat.

Allergisch voor muggenbulten

Misschien herken je jezelf hier wel in. Je partner wordt gestoken door een mug en heeft een schattig klein bultje. En als jij wordt gestoken heb je een soort derde knie erbij. Het kan zijn dat je allergisch bent voor muggen. Je reageert dan overgevoelig op het histamine. Het stofje dat vrijkomt na een muggenbeet. De muggenbult jeukt heviger, het is vaak roder en de zwelling is groter. Met name dit laatste kan heftig zijn. Bij sommige mensen zwelt zelfs een groot deel van de arm of been op, na een beet van een mug.

Maar het kan dus ook andersom zijn. Dat je lichaam gewend raakt aan het speeksel van de mug. En hier geen afweer reactie meer tegen begint. Dan merk je dus juist weinig van de muggenbeet.

Zwelling muggenbeet verminderen

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de zwelling van een muggenbeet te verminderen. Ik heb mijn tips even op een rijtje gezet:

  • Deze antihistamine crème: dit remt het stofje dat vrijkomt (histamine) tijdens de muggenbeet. En zorgt er zo voor dat klachten als jeuk, zwelling en roodheid ook minder worden.
  • Deze antihistamine tabletten: dit werkt eigenlijk hetzelfde als de anti-histamine crème hierboven. Alleen neem je het antihistaminicum nu in doormiddel van tabletten. In plaats van het op te smeren.
  • Deze menthol balsem: normaal adviseer ik altijd om menthol te vermijden in cosmetica, maar voor muggen maak ik graag een uitzonding. Zij houden namelijk niet van dit scherpe luchtje. Dit product helpt je daarom om de muggen op afstand te houden en zo muggenbeten voorkomen. Verspreid een beetje van de balsem al deppend over je kleren of huid. Je zult zien dat de muggen bij je weg blijven!
  • Deze zinkoxide crème: het ingrediënt zinkoxide remt de jeuk. Dit helpt vooral tegen de muggenbeet jeuk. helpen om jeuk en zwelling van een muggenbeet te verminderen.
  •  Deze aloë vera gel: het werkt verkoelend, dus is vooral fijn om de muggenbulten jeuk en pijn te verminderen.
arrow_drop_up arrow_drop_down