Muggenbulten: zwelling na muggenbeet
16 juni 2021 
8 min. leestijd

Muggenbulten: zwelling na muggenbeet

Muggenbulten kennen we allemaal. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat een mannelijke mug niet langer dan één week leeft? En dat alleen vrouwelijke muggen je kunnen bijten? En wat kun je dan eigenlijk het beste aan die muggenbeet doen? Je leest het allemaal in deze blog! 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn gratis productadvies voor muggenbulten. 


Wat te doen bij een muggenbult?

Heb je geen zin (of tijd) om de hele blog door te lezen? En wil je zo snel mogelijk weten wat je het beste tegen een muggenbult kunt doen? Hieronder lees je een samenvatting van mijn muggenbult tips!

  • Fagron eikenprocessierups gel: deze gel werkt ook heel goed tegen muggenbeet jeuk. Het bevat polidocanol (werkt jeukstillend en verkoelend) en avenanthramide (werkt licht verdovend en kalmerend).
  • Neutral zinkoxide zalfook het smeren van een product met zinkoxide kan de muggenbeet jeuk verlichten. Zinkoxide heeft namelijk een jeukstillende en licht verkoelende werking.
  • Antihistamine tabletten: als de jeuk van de muggenbult aanwezig blijft, kun je overwegen om antihistamine tabletten te slikken. Dit zijn ook wel de bekende hooikoorts pillen. Ze remmen de histamine aanmaak en zo automatisch klachten als jeuk, roodheid en zwelling van de muggenbult.
  • IJsblokje: Leg een ijsblokje voor ongeveer tien minuten op de muggenbult. Dit kan jeuk en zwelling van de muggenbult al aanzienlijk verminderen.
  • Kruisje in muggenbult: een kruisje in de muggenbult zetten heeft niet zoveel zin. Het idee hierachter is dat pijn in de muggenbult de overhand neemt van jeuk. Maar dit effect is vaak minimaal en van korte duur
  • Citroen schijfje: om muggen weg te houden kun je een citroen in schijfjes snijden en hier wat kruidnagel doorheen doen. Of steek wat wierrook stokjes aan. Dit houdt de muggen op afstand.
  • Vanille extract: als vervanger op Deet kun je ook vanille extract op de huid smeren. Dit is veel huidvriendelijker en mag bovendien ook op de kinderhuid gesmeerd worden! Kies wel voor vanille extract zonder alcohol en siroop.
  • Wat ook kan helpen is een paar druppels tea tree oil of rozemarijnolie op je sokken druppelen. Je zal zien dat de muggen ver van je vandaan blijven!

Deze laatste olie komt trouwens ook van pas om haargroei te stimuleren. Handig om in huis te hebben dus! Lees hier meer over de rozemarijn haarolie trend.

Wat te doen bij een muggenbult

Hoe ziet een muggenbult eruit?

Een muggenbult is een specifieke vorm van insectenbeten. Deze beet ziet er vaak uit als een rode vlek op de huid of kleine tot grote bulten. Als je de huid strak trekt, zie je dat het midden van de plek bleek kleurt. Dit is de zwelling.

Oorzaak muggenbulten

De oorzaak van de muggenbult is natuurlijk logisch, namelijk een muggenbeet. Wist je dat dit altijd een muggenbeet van een vrouwtjes mug is? Mannelijke muggen steken namelijk niet. Terwijl de vrouwelijke mug eiwitten en ijzer uit jouw bloed nodig heeft om eitjes te produceren.

Ze doet dit door dwars door je huid te bijten tot in het bloedvat. Vervolgens zuigt de mug bloed uit dit bloedvat omhoog. Dit klinkt bijna als een soort horror film. Gelukkig zijn ze maar klein. En merken we ze vaak pas op ná de beet.

muggenbulten

Zwelling na muggenbeet

Maar waarom ontstaat er na een muggenbeet dan een zwelling? Dit komt doordat er tijdens de muggenbeet speeksel van de mug in je bloed komt. Dit speeksel bevat een stofje wat ervoor zorgt dat jouw bloed niet kan stollen.

Wat voor de mug natuurlijk heel handig is, want ze wilt voorkomen dat het bloed gaat stollen als zij het bloed aan het opzuigen is. Je lichaam vindt dit antistollingsstofje minder fijn en gaat zich er daarom tegen verweren. Doormiddel van een immuunreactie. Tijdens deze reactie komt er een stofje vrij, genaamd histamine.

muggenbult

Waarom jeuken muggenbulten?

Het stofje histamine geeft ook meteen antwoord op de vraag 'waarom jeuken muggenbulten?'. Het komt namelijk, omdat histamine ervoor zorgt dat meer bloed en witte bloedcellen worden vervoerd naar de plek van de muggenbeet. Zo ontstaat ook de muggenbeet zwelling. Of soms zelfs een ontsteking.

En dit stofje triggert eigenlijk twee dingen: het activeert jeuk en het zet de bloedvaten uit, waardoor jeukende bultjes ontstaan. Wil je een uitgebreider antwoord op de vraag waarom jeuken muggenbulten? Lees dan mijn blog: Een jeukende huid. Hierin leg ik precies uit hoe jeuk ontstaat!

muggenbulten

Muggenbult rode kring

In sommige gevallen ontstaat er een rode kring om de muggenbult. Een muggenbeet met rode kring is vaak een teken van een muggenbult infectie. Vaak gaat het om een bacteriële infectie. Er zit natuurlijk een klein gaatje in de huid, waardoor je huid extra vatbaar is voor infecties.

De bult voelt heet aan, er kan pus uit de muggenbeet komen en er ontstaan gelige korstjes op de huid. De infectie kan er ook voor zorgen dat je je ziek gaat voelen en koorts krijgt.

Hierdoor kan de muggenbeet met rode kring ook een beetje lijken op krentenbaardMaar het gaat dus om een infectie van de muggenbult. Verstandig is dan om dan even naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan dan antibiotica voorschrijven.

zwelling muggenbeet verminderen

Allergisch voor muggenbulten

Misschien herken je jezelf hier wel in. Je partner wordt gestoken door een mug en heeft een schattig klein bultje. En als jij wordt gestoken, heb je er een soort derde knie bij. Het kan zijn dat je allergisch bent voor muggen. Of insectenbeten in het algemeen.

Je reageert dan overgevoelig op het histamine. Het stofje dat vrijkomt na een muggenbeet. De muggenbult jeukt heviger, het is vaak roder, geeft een branderig gevoel en de zwelling is groter. Met name dit laatste kan heftig zijn. Bij sommige mensen zwelt zelfs een groot deel van de arm of been helemaal op.

Maar het kan dus ook andersom zijn. Dat je lichaam gewend raakt aan het speeksel van de mug. En hier geen afweer reactie meer tegen start. Dan merk je dus juist weinig van de muggenbeet.

zwelling muggenbeet verminderen

Zwelling muggenbeet verminderen

Oké, maar wat te doen bij een muggenbeet? Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de zwelling van een muggenbeet te verminderen. Ik heb mijn tips even op een rijtje gezet:

Antihistamine om muggenbeet zwelling te verminderen

Anti-histamine remt het stofje (histamine) dat vrijkomt als je gestoken wordt door een mug. Door een antihistamine tabletje te slikken zal de zwelling van de muggenbeet verminderen. Een goed voorbeeld zijn deze antihistamine tabletten. Neem de tabletten het liefste in de avond, want ze maken je bij de eerste keer innemen een beetje duf.

Zinkoxide crème op muggenbeet

Het ingrediënt zinkoxide remt de jeuk. Dit helpt vooral tegen de muggenbeet jeuk. Hierdoor krab je minder aan de huid en zal ook de zwelling van de muggenbeet verminderen. Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet. Beide zijn ook geschikt voor kinderen.

zwelling muggenbeet verminderen

Aloe vera gel op muggenbeet

De aloe vera plant heeft helende eigenschappen op de huid. Maar helaas gaat het maar om een heel klein deel van de plant die deze eigenschappen heeft. De kans dat deze helende stoffen in jouw cosmetica product zitten is daarom klein.

Maar aloe vera gel werkt wel verkoelend op de huid. Met name als je de gel in de koelkast bewaard kan het veel verlichting geven. Gebruik wel altijd een aloe vera gel zonder irriterende stoffen. Deze aloë vera gel is hier een goed voorbeeld van.

zwelling muggenbeet verminderen

Menthol balsem op muggenbeet

Normaal adviseer ik altijd om menthol te vermijden in cosmetica, maar voor muggen maak ik graag een uitzonding. Zij houden namelijk niet van dit scherpe luchtje, waardoor muggen op afstand worden gehouden. En muggenbeten worden voorkomen.

Een goed voorbeeld is deze menthol balsemVerspreid een beetje van de balsem al deppend over je kleren. Of een heel klein beetje op je huid, maar bij voorkeur je kleren omdat het niet echt huidvriendelijk is. Je zult zien dat de muggen bij je weg blijven! Een tandpasta met menthol op de muggenbeet smeren kan ook!

Haver bad om muggenbeet zwelling te verminderen

Zemelen (haver) kunnen ook echt uitkomst bieden bij een muggenbeet. Ze worden namelijk al eeuwen ingezet tegen jeukende huidklachten, als: waterpokken en eczeem. En geef dus ook verlichting aan muggenbulten.

Vul een hydrofiele doek of een oude panty met acht eetlepels haver. Knoop het dicht en leg het in bad. Vervolgens kun je een halfuurtje in het 'zemelen bad' gaan zitten. Grote kans dat de muggenbeet jeuk snel vermindert!

zwelling muggenbeet verminderen

Deet muggen

Eén van de meest bekende middelen tegen muggen is Deet. Deet bevat stoffen die ervoor dat muggen liever niet meer op jouw huid willen zitten en dus geen bloed meer uit jouw lichaam wilt opzuigen (klinkt altijd zo cru).

Hierin zijn verschillende Deet producten verkrijgbaar. Zo heb je een Deet lotion of Deet spray, maar ook verschillende concentraties. Zo heb je Deet 10, Deet 30 en Deet 40 en Deet 50. Het getal heeft niks te maken met hoe sterk Deet werkt, maar hoe lang het werkt.

Niet alle concentraties zijn voor iedereen geschikt. Zo wordt Deet muggen spray of lotion met een concentratie van 40% afgeraden bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen jonger dan twee jaar.

Bij verkeerd gebruik van Deet kan het middel helaas wel voor vervelende problemen zorgen. Deet mag daarom ook niet in de ogen of mond komen, want dit is giftig. Daarom geven veel mensen de voorkeur aan een alternatief op Deet. Iets wat ook op de huid van kinderen jonger dan twee jaar gebruikt mag worden.

Een alternatief op deet is vanille extract. Muggen houden niet van de geur van vanille. Je kunt gewoon een heel klein beetje op je huid smeren om de muggen bij je weg te houden!

deet muggen

FAQ Muggenbulten

Helpt kruisje in muggenbeet zetten?

Een kruisje in een muggenbult zetten neemt de jeuk tijdelijk weg, omdat het plaats maakt voor een pijnprikkel. Dit effect is alleen maar van korte duur, waardoor het niet zoveel zin heeft. Je kunt beter een ijsblokje tegen de muggenbeet houden!

Hoe ziet een allergische reactie op een muggenbult eruit?

Als je allergisch reageert op een muggenbeet, ontstaat er een rode kring rondom de muggenbeet.

Waarom heb ik veel muggenbeten?

Heb je het gevoel dat je altijd vaker wordt gestoken dan je partner, terwijl jullie in dezelfde kamer liggen? Dit kan goed kloppen. De ene persoon is namelijk aantrekkelijker voor muggen dan een ander. Dit heeft met name te maken met de hoeveelheid kooldioxide die we uitademen. Mannen ademen meer kooldioxide uit dan vrouwen en worden daarom ook vaker gestoken door een mug. Hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen die in het eerste trimester van hun zwangerschap zitten.

Waarom jeukt een muggenbeet in de avond?

Tijdens een muggenbeet komt er speeksel van de mug en wat antistollingsmiddel in ons bloed terecht. Ons lichaam ziet dit aan als een lichaamsvreemde stof en gaat zich hier tegen verdedigingen. Hierdoor komt onder andere stof histamine vrij. Wat zorgt voor jeuk, zwelling en irritatie. De reden dat een muggenbeet in de avond jeukt, is omdat de muggen dan het meest actief zijn.

Wat is Deet?

Deet is een middel dat muggen op afstand houdt. Deet bevat namelijk stoffen die ervoor zorgen dat muggen op afstand blijven en dus ook geen bloed meer willen opzuigen. Hierin heb je verschillende concentraties uiteenlopend van 10% Deet tot 50% Deet. Deze concentratie zegt niets over de effectiviteit van het middel, maar over de tijd dat het middel effect heeft. Hoe hoger de concentratie, hoe langer het werkt.

Waarom geen DEET?

Er zijn studies die hebben laten zien dat Deet gezondheidsrisico's kan geven. Wel zijn deze risico's alleen van toepassing als Deet niet wordt gebruikt zoals wordt aangegeven. Bij normaal, uitwendig, gebruik zou Deet geen invloed hebben op onze gezondheid. Toch worden Deet producten hoger dan 30% wel afgeraden voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geeft. Bij kinderen jonger dan twee jaar wordt het gebruik van Deet helemaal afgeraden en bij kinderen twee tot dertien jaar geen hogere concentratie te gebruiken dan Deet 20%.

Welke muggenspray voor kind?

Bij kinderen jonger dan twee jaar wordt Deet afgeraden. Een goed alternatief op Deet is vloeibare vanille extract. Muggen houden namelijk niet van deze geur. Kies voor 100% pure vanille extract zonder alcohol en siroop.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram