Insectenbeten: jeuk na insectenbeet
01 januari 2022 
12 min. leestijd

Insectenbeten: jeuk na insectenbeet

Jeuk, jeuk en nog eens jeuk! Als je gestoken bent door een insect, kan dit voor vervelende jeukende bulten veroorzaken. Maar wat veroorzaakt insectenbeten jeuk nou eigenlijk precies? Welke verschillende insectenbeten zijn er? En misschien wel nog belangrijker, hoe kom je van die jeukende insectenbeten af? Ik geef je mijn tips!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat zijn insectenbeten?

Insectenbeten zijn eigenlijk niets anders dan steken of beten veroorzaakt door insecten. Iedereen is wel eens gestoken door muggen. Met als gevolg een huid vol jeukende bulten. Maar er zijn veel meer insecten die voor jeuk, pijn en bulten zorgen.

Denk bijvoorbeeld aan: een wespensteek, een horzelsteek of een steek van een steekvlieg. Maar ook insecten, als: vlooien, horzels, schurftmijten, eikenprocessierupsen en teken kunnen vervelende bulten veroorzaken. Sommige insecten bijten of steken omdat ze zich bedreigd voelen. Terwijl andere het doen om hun jongen te voeden.

Hierin zijn de meeste insecten niet gevaarlijk. Maar omdat het vaak om jeukende insectenbeten gaat, zijn de bulten wel vaak heel vervelend. Daarom heb ik onderdaan deze blog handige tips tegen insectenbeten jeuk gezet!

jeuk insectenbeet

Soorten insectenbeten: giftig en niet giftig

Er zit een groot verschil tussen de soorten insectenbeten die je kunt oplopen. Niet alleen in het insect zelf en de uiteindelijke huidreactie die ontstaat, maar ook in de mate van giftigheid. Als je gestoken bent door een insect kun je onderscheid maken tussen giftige,- en niet giftige insectenbeten.

Giftige insectenbeten

Giftige insectenbeten zijn beten waarbij er daadwerkelijk gif in onze bloedbaan wordt gespoten. Dit zijn bijvoorbeeld steken van bijen of wespen. Deze insecten bijten of steken uit een soort verdediging reactie. Het gif veroorzaakt jeuk, niet de prik zelf. Ook kan er soms een allergische reactie optreden.

Niet giftige insectenbeten

Er zijn ook insecten die voor niet giftige insectenbeten zorgen. Dit zijn bijvoorbeeld steken van muggen en steekvliegen. Deze insecten bijten en steken puur omdat ze bloed uit onze lichaam willen zuigen. Niet omdat ze iets in ons lichaam willen brengen. Dit klinkt ook niet echt gezellig, maar er wordt geen gif gebruikt. Die gedachte is dan wel weer fijn. Vaak wordt onterecht gedacht dat dazen ook gif spuiten, maar een daas bijt alleen.

insectenbeten

Oorzaak jeuk insectenbeten

De oorzaak van insectenbeten jeuk is natuurlijk het insect zelf. Maar hoe zorgt deze beet nou voor een jeukende huid? Insectenbeten jeuken met name door een afweerreactie van ons lichaam.

Als het om giftige insectenbeten gaat, komt er dus een giftige stof in ons lichaam terecht. Je afweercellen zien deze giftige stof als een lichaamsvreemde en vooral gevaarlijk stof, waardoor er een afweerreactie op gang wordt gezet.

Bij niet giftige insectenbeten werkt het net iets anders. Jeuk na muggenbeten bijvoorbeeld, wordt veroorzaakt door het speeksel van de mug. Geen giftige stof. Dit speeksel blijft in ons bloed achter en wordt door ons lichaam ook gezien als een gevaarlijke stof. Daarom wordt ook hiertegen een afweerreactie in gang gezet.

Tijdens beide afweerreacties, van zowel giftige als niet giftige insectenbeten, komt er histamine in ons bloed vrij. En dat is belangrijk. Histamine zorgt er namelijk voor dat ons lichaam wordt aangezet tot actie zodra er een ziekteverwekker binnentreedt. Een onmisbare stof dus!

Ondanks dat histamine van nature in ons lichaam aanwezig is, kan je lichaam maar een bepaald aantal histamine handelen. Als er meer histamine vrij komt dan je lichaam aan kunt uit dit zich in huidklachten, als: huiduitslag, roodheid, zwelling, bulten, pijn, een branderige huid en jeuk na insectenbeet.

De hoogte van deze histamine drempelwaarde verschilt per persoon. Om die reden reageert de ene persoon ook veel heftiger op bepaalde insectenbeten dan de ander. En kan iemand allergisch zijn terwijl een ander bijna niets van de insectenbeet merkt.

insectenbeten

Insectenbeten herkennen

Je kunt door veel verschillende insecten gebeten worden. Sommige van deze insectenbeten merk je niet eens op. Terwijl andere beten voor enorme jeuk zorgen. Inmiddels heb ik over verschillende insectenbeten een blog geschreven. Met daarin handige tips tegen de jeukende insectenbeten. Hieronder lees je meer over de verschillende insectenbeten!

Tekenbeet

Een tekenbeet ontstaat wanneer een volwassen teek op de huid terecht komt. De teek bijt vervolgens in de huid en zuigt zich vol met bloed. Teken hebben dit bloed nodig om te overleven. Je herkent een tekenbeet met name aan de teek zelf. Die zit in veel gevallen namelijk nog in de huid er zie je zitten als een klein zwart bolletje.

Als je gebeten bent door een teek kan een besmette teek de ziekte van lyme overdragen. Je merkt als je een rode kring krijgt. Het is dan belangrijk om even langs de huisarts te gaan.

Een insectenbeet van een teek kun je voor een deel voorkomen door altijd lange mouwen en een lange broek te dragen als je naar plekken gaat waar deze insecten voorkomen.  In deze blog lees je mijn tips en adviezen bij tekenbeten: Tekenbeet: een rode kring op de huid.

insectenbeten

Muggenbeet

De meest voorkomende vorm van insectenbeten is de muggenbeet. Deze muggen komen af op onze lichaamsgeur, maar ook op warmte en koolstofdioxide die we uitademen. Om die reden worden mannen, kinderen en zwangere vrouwen over het algemeen vaker gestoken. Zij ademen relatief meer koolstofdioxide uit.

Wat muggen doen, is bloed uit ons lichaam zuigen. Om zo ijzer en eiwitten op te nemen. Dit zijn altijd vrouwtjes muggen, want mannetjes muggen hebben deze stoffen niet nodig. Tijdens het opzuigen van bloed komt er speeksel van de mug in onze bloedbaan. Ons lichaam ziet dit als een lichaamsvreemde stof en gaat zich er tegen verdedigingen, waardoor je last krijgt van een rode vlek, zwelling en jeuk.

Als je gestoken bent door een mug merk je dit met name aan rode bulten op de huid. Met een wat bleker tot huidkleurig midden zodra je de bult strak trekt. Als je allergisch bent voor muggen kan er een flinke bult optreden. Daarnaast jeuken muggenbeten natuurlijk. In deze blog lees je mijn tips en adviezen bij muggenbeten: Muggenbulten: zwelling na muggenbeet.

insectenbeten

Eikenprocessierups bultjes

Ook de eikenprocessierups kan voor vervelende huidklachten zorgen. Een eikenprocessierups leeft, zoals de naam al zegt, in de eikenboom. Met name in de warmere zomermaanden komen ze hier veel voor.

Bij eikenprocessierups bultjes gaat het niet zo zeer om insectenbeten, maar om de eikenprocessie haren die voor problemen zorgen. Deze brandharen waaien uit de nesten van de eikenboom. En kunnen ze op ons terecht komen. Voor onze huid zijn deze brandharen 'giftig'. Ze zorgen voor vervelende huidklachten, als: eikenprocessierups bultjes, jeuk, blaasjes en roodheden.

Verder kun je ook last krijgen van bijkomende klachten als: een loopneus en rode, dikke, branderige ogen. In deze blog lees je mijn tips en adviezen bij eikenprocessierups klachten: Eikenprocessierups bultjes.

afbeelding uitslag eikenprocessierups

Schurft

Je noemt schurft ook wel scabies. Het is een hele besmettelijk huidklacht die wordt veroorzaakt door insectenbeten van de schurftmijt. Je loopt deze schurftmijt op door direct contact met een besmet persoon.

Schurft kun je herkennen aan kleine rode bultjes en rode lijntjes in de huid. Deze rode lijntjes zijn schurft gangetjes. De schurftmijten 'graven' zich namelijk in de huid. Dit is ook meteen de oorzaak van de enorme jeuk die schurft veroorzaakt. Met name in de nacht geeft schurft veel jeukklachten.

Schurft kan helaas alleen behandeld worden met medicatie in de vorm van een anti-schurft crème of anti-schurft tabletten. Daarnaast is het super belangrijk dat al je kleding en beddengoed op 60 graden wordt gewassen, zodat de schurftmijt niet opnieuw op de huid kan kruipen. In deze blog lees je mijn tips en adviezen bij schurft klachten: Schurft: extreem jeukende huid.

insectenbeten

Wespensteek of bijensteek

Steken van wespen en bijen zijn vaak erg pijnlijk. Wespen en bijen steken wanneer ze zich bedreigd voelen. Symptomen van zowel een bijensteek als wespensteek zijn: plaatselijke zwelling, pijn, jeukende huid. Met vaak bijkomende klachten als: roodheid en een strak gevoel van de huid.

Zie je nog een angel in de huid zitten? Dan gaat het waarschijnlijk niet om een wespensteek maar een bijensteek. Als je gestoken bent door een wesp of bij is dit, ondanks dat de bult pijnlijk is, doorgaans niets om je zorgen over te maken. Onderaan deze blog geef ik tips bij een wespen of bijen steek.

Ben je in je keel gestoken door een wesp? Dan is het wel belangrijk om 112 te bellen. Hetzelfde geldt voor wanneer er een ernstige allergische reactie optreedt na de beet, waardoor je erg ziek wordt. Gepaard met benauwdheid.

insectenbeet

Zijn insectenbeten gevaarlijk?

Insectenbeten zijn in de meeste gevallen onschuldig. Maar als het om een giftige insectenbeet gaat, of je allergisch bent voor bepaalde insecten, kun je wel heftig op de insectenbeet reageren. In de meeste gevallen gaat het bij een allergische reactie om een té actieve afweerreactie.

Je lichaam maakt antistoffen aan tegen de lichaamsvreemde stof die het insect in ons bloed heeft gespoten. Tijdens deze afweerreactie komt er histamine vrij. Dit is nodig, omdat histamine ervoor zorgt dat bepaalde celen in ons lichaam, zich gaan verdedigen tegen de lichaamsvreemde stof. Maar als er teveel histamine vrijkomt, of jouw drempelwaarde voor histamine te laag is, kan dit voor heftige huidreacties zorgen.

Er ontstaan dan jeukende, grote zwellingen en galbulten. Soms kan zelfs een groot deel van de huid opzwellen. Denk aan een volledige arm of been. Toch gaat ook deze heftige huidreactie vaak zonder al te veel problemen voorbij. Eventueel kun je een anti-histamine pilletje innemen om het beloop te versnellen.

Ernstige allergische reactie insectenbeet

Insectenbeten zorgen in enkele gevallen voor meer problemen, waardoor de insectenbeet wél gevaarlijk zijn. Er ontstaat dan een systematische reactie. Dit betekent dat je huid niet alleen lokaal reageert. Bijvoorbeeld in de vorm van een bult op de huid. Maar echt systematisch door het hele lichaam.

Je krijgt dan, naast gezwollen bulten, ook last van lichamelijke klachten. Denk aan: rode ogen, duizeligheid, een lagere bloeddruk, zwelling van je luchtpijp of keel, misselijkheid en overgeven. Deze reactie treedt binnen een halfuur na de beet op en kan levensbedreigend zijn.

Het is belangrijk dat er dan zo snel mogelijk een injectiespuit met adrenaline wordt gegeven. Dit voorkomt een anafylactische shock. Gelukkig komt deze levensbedreigende reactie, als gevolg van insectenbeten, maar heel weinig voor.

Wat te doen tegen jeukende insectenbeten?

Wat je tegen insectenbeten kunt doen, verschilt per insectenbeet. Daarnaast zijn sommige insectenbeten natuurlijk ook minder ernstig, waardoor het niet nodig is om de beet te behandelen. Als je gestoken of gebeten bent door een bij en de angel nog in de huid zit, is het belangrijk om de angel eruit te halen. Met je vinger of de stompe kant van een mes.

Het uitzuigen van gif na een insectenbeten is niet nodig, want dit is allang opgenomen door je lichaam. Je maakt de huid alleen maar onnodig kapot. Verder is het verstandig om ringen van je vingers te halen als je in je vinger gestoken bent door een bij of wesp.

Bij een tekenbeet gaat het erom dat je het insect zo snel mogelijk uit de huid haalt. Trek de teek met een speciale teken pincet rustig uit de huid en zorg hierbij dat de hele teek in één keer eruit komt. Dit doe je door de teek ronddraaiend uit de huid te halen. Je wilt namelijk voorkomen dat er resten van de teek achterblijven.

Daarnaast zijn er ook nog insectenbeten waarbij er niet per se reden tot actie is, maar het wel fijn kan zijn om de symptomen te verminderen. Denk aan: een branderig gevoel, jeuk en pijn. Hieronder geef ik je mijn product tips om insectenbeten jeuk te verminderen!

insectenbeten jeuk

Jeuk na insectenbeten verminderen

Er zijn een aantal manieren om jeuk na insectenbeten te verminderen. Zo kan het helpen om een natte doek of koud ijsblokje tegen de insectenbeet te houden. Met name als het om een flinke bult gaat, geeft deze methode vaak snel verlichting. Bij kinderen helpt het nog wel eens om een koude föhn over de huid te blazen, als het meerdere beten zijn.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal producten die jeuk na insectenbeten kunnen verminderen. Het zijn producten met verkoelende, kalmerende en jeukstillende eigenschappen. Dit komt met name door de textuur van het product (bijvoorbeeld een gel) en de gebruikte ingrediënten (zinkoxide, polidocanol, aloe vera, carbormeerwater)

Hieronder vind je drie producten uit het Fagron Derma assortiment die helpen tegen insectenbeet jeuk én pijn! Deze producten zijn ook geschikt voor kinderen jonger dan 2 jaar. Als de insectenbeet blijft jeuken, kun je eventueel een klein beetje tandpasta met menthol op de bult smeren.

Optie 1. Fagron koel zalf tegen insectenbeten

Een veelgebruikte zalf om jeuk en pijn na een insectenbeet te verminderen is koelzalf. Je hebt hierin twee soorten koelzalf, namelijk: koelzalf met rozenolie en koelzalf zonder rozenolie. Mijn advies is om altijd voor koelzalf zonder rozenolie te gaan, omdat deze zalf vrij is van geurstoffen.

De Fagron koelzalf zonder rozenolie is hier een goed voorbeeld van. Wat de koelzalf doet, is water uit de bovenste huidlaag verdampen. Deze verdamping geeft een verkoelend en licht jeukstillend effect. Dit effect houdt een aantal minuten aan.

Geen zorgen, deze verdamping droogt je huid niet uit. Er is namelijk ook een hoge hoeveelheid glycerine aan de zalf toegevoegd. Glycerine vergroot niet alleen de smeerbaarheid van de zalf, maar zorgt er ook voor dat de huidhydratatie verbeterd.

Daarnaast blijft er na de verdamping een vettig laagje achter op de huid. Deze laag versterkt de bovenste huid barrière functie en bied zo meer bescherming tegen prikkels van buitenaf. Waaronder ook jeuk prikkels. Dit effect houdt ongeveer een halve dag aan.

Ik zou met name de Fagron koelzalf zonder rozenolie smeren als pijn na de insectenbeet op de voorgrond staat. Heb je vooral last van jeuk? Dan geeft het smeren van één van de twee producten hieronder denk ik meer verlichting!

koelzalf zonder rozenolie

Optie 2. Fagron eikenprocessierups gel

Als je door een insect gebeten bent kun je ook deze verkoelende gel smeren. Het gaat oorspronkelijk om een gel dat speciaal ontwikkeld is om eikenprocessierups bultjes te bestrijden. En dan met name de jeuk die deze bultjes veroorzaken.

Maar dit betekent niet dat je deze gel niet ook op een ander type insectenbeet kunt gebruiken. Uiteindelijk gaat het namelijk om de werking van de gel en dat is: verkoelen en jeukklachten remmen. Dit effect kan bij veel andere insectenbeten ook voor verlichting zorgen,

De Fagron eikenprocessierups gel bevat meerdere werkzame ingrediënten. Met als belangrijkste ingrediënten: polidocanol en avenanthramide. Deze eerste stof, polidocanol, creëert een zachte laag over de huid. En werkt zo jeukstillend en pijnstillend. Het fijne aan polidocanol is dat het in de meeste gevallen direct verlichting geeft.

De stof avenanthramide is een antioxidant, afkomstig uit haver. Haver wordt al jarenlang ingezet tegen allerlei huidklachten die gepaard gaan met jeuk. En zo ook tegen insectenbeten jeuk. Avenanthramide heeft een kalmerende en verzachtende werking. En vermindert zo klachten, als: jeuk, pijn en een branderige huid. Het effect van avenanthramide op de huid houdt lang aan.

Daarnaast heeft de Fagron processierups gel natuurlijk een gel structuur. Een gel heeft van zichzelf ook een verfrissend en jeukstillend effect op de huid. Dit maakt het extra geschikt voor insectenbeten. Om dit verkoelende effect van de processierups gel te vergroten, kun je de gel in de koelkast bewaren!

eikenprocessierups gel

Optie 3. Carbomeerwatergel 1%

Een product die ik ook echt kan aanraden bij insectenbeten jeuk en pijn is deze Fagron Carbomeerwatergel 1% FNA. Ook dit gaat weer om een gel op waterbasis met meerdere positieve eigenschappen op de huid.

Allereerst, werkt de carbomeerwatergel licht indrogend, omdat het water in de bovenste huidlaag verdampt. Dit zorgt meteen voor een verkoelend en jeukstillend effect, waardoor klachten als jeuk, een prikkelende huid, pijn en een branderig gevoel afnemen.

Daarnaast heeft de Fagron Carbomeerwatergel ook een verzachtend en beschermd effect op de huid. Dit maakt de bovenste huidlaag sterker en zo ook beter weerbaar tegen prikkels van buitenaf. Een fijne gel om te smeren op jeukende insectenbeten dus! Je mag de gel ook smeren op de huid van een kindje dat gestoken of gebeten is.

jeuk insectenbeten


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram