Insectenbeten: jeukende bulten
01 januari 2022 

Insectenbeten: jeukende bulten

Jeuk, jeuk en nog eens jeuk! Insectenbeten kunnen vervelende bulten veroorzaken. Maar wat veroorzaakt insectenbeten jeuk nou eigenlijk precies? Welke verschillende insectenbeten zijn er? En misschien wel nog belangrijker, hoe kom je er weer vanaf? Ik geef je mijn tips!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat zijn insectenbeten?

Insectenbeten zijn beten van specifieke insecten. Iedereen is denk ik wel eens gestoken door een mug. En heeft hierna last gehad van vervelende en vooral jeukende muggenbulten. Maar er zijn veel meer insectenbeten die zorgen voor jeuk en/of pijn.

Denk bijvoorbeeld aan: een wespensteek, een horzelsteek of een steek van een steekvlieg. Maar ook insecten, als: vlooien, horzels, schurftmijten, eikenprocessierupsen en teken kunnen vervelende bulten veroorzaken.

Insectenbeten: giftig en niet giftig

Er zit een groot verschil tussen insectenbeten die wij als mensen kunnen oplopen. Dit verschil zit niet alleen in het type insect en de uiteindelijke huidreactie die ontstaat. Maar ook in de de mate van giftigheid. Je kunt hierin onderscheid maken tussen giftige,- en niet giftige insectenbeten.

Giftige insectenbeten

Giftige insectenbeten zijn bijvoorbeeld bijensteken of wespensteken. Deze insecten steken uit een soort verdediging reactie. En spuiten daadwerkelijk ook gif in onze bloedbaan.

Niet giftige insectenbeten

Terwijl muggen en steekvliegen niet giftige insectenbeten zijn. Deze insecten steken, omdat ze bloed uit onze lichaam willen zuigen. Dit klinkt ook niet echt gezellig, maar er wordt geen gif gebruikt.

insectenbeten

Oorzaak jeuk insectenbeten

De oorzaak van insectenbeten jeuk is natuurlijk het insect zelf. Maar hoe zorgt deze beet nou voor een jeukende huid? Insectenbeten jeuken met name door een afweerreactie van ons lichaam.

Als het om giftige insectenbeten gaat, komt er dus gif in ons lichaam terecht. Je afweercellen zien dit gif als een lichaamsvreemde en vooral gevaarlijk stof, waardoor er een afweerreactie op gang wordt gezet. Deze afweerreactie zorgt vervolgens voor huidklachten, als: roodheid, zwelling en jeuk.

Bij niet giftige insectenbeten werkt het net iets anders. Jeuk na muggenbeten bijvoorbeeld, wordt veroorzaakt door het speeksel van de mug. Geen gif. Dit speeksel blijft achter in ons bloed en wordt door ook ons lichaam ook gezien als een gevaarlijke stof. Ook hiertegen wordt een afweerreactie in gang gezet, waardoor jeuk, zwelling en roodheid optreden.

insectenbeten

Jeuk insectenbeten door histamine

Na de insectenbeet komt er in ons bloed een stof vrij, genaamd histamine. En dat is belangrijk. Histamine zorgt er namelijk voor dat ons lichaam wordt aangezet tot actie, zodra er een ziekteverwekker binnentreedt. Een onmisbare stof dus!

Ondanks dat histamine van nature in ons lichaam aanwezig is, kan je lichaam maar een bepaald aantal histamine handelen. Als er meer histamine vrij komt dan je lichaam aan kan, uit dit zich onder andere in huidklachten, als:

  • Roodheid
  • Zwelling
  • Bulten
  • Jeuk
  • Pijn
  • Een branderige huid

De hoogte van deze histamine drempelwaarde verschilt per persoon. Om die reden reageert de ene persoon ook heftiger op bepaalde insectenbeten dan de ander.

jeuk insectenbeet

Wat te doen tegen insectenbeten?

Wat je tegen insectenbeten kunt doen, verschilt per insectenbeet. Daarnaast zijn sommige insectenbeten natuurlijk ook minder ernstig, waardoor het niet nodig is om de beet te behandelen.

1. Wespensteek en bijensteek

Zo is het bij een wespensteek en bijensteek belangrijk dat de angel eerst uit de huid wordt gehaald. En het liefste ook dat het gif, met een speciale gifzuiger, uit het bloed wordt gezogen.

2. Tekenbeet

Bij een tekenbeet daarentegen gaat het niet om gif, maar om het insect zelf die je zo snel mogelijk uit de huid wilt hebben. Trek de teek daarom met een speciale teken pincet rustig uit de huid. En zorg hierbij dat de hele teek in één keer eruit komt. Dit doe je door de teek ronddraaiend uit de huid te halen. Je wilt namelijk voorkomen dat er resten van de teek achterblijven.

3. Overige beten

Daarnaast zijn er ook nog insectenbeten, waartegen je nier per se iets hoeft te doen. Maar het wel fijn kan zijn om de symptomen te verminderen. Denk aan: een branderig gevoel, jeuk en pijn. Hieronder geef ik je mijn product tips om insectenbeten jeuk te verminderen!

Jeuk na insectenbeten verminderen

Er zijn een aantal manieren om jeuk na insectenbeten te verminderen. Zo kan het helpen om een koude douche te nemen. Of even de koude föhn op je huid te blazen. Dit werkt verkoelend en neemt zo tijdelijk de jeukprikkel weg.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal producten die jeuk na insectenbeten kunnen verminderen. Het zijn producten met verkoelende, kalmerende en jeukstillende eigenschappen. Dit effect kan komen door zowel de textuur van het product (bijvoorbeeld een gel) of de gebruikte ingrediënten. Denk aan: zinkoxide, polidocanol, aloe vera en carbormeerwater.

Hieronder vind je drie producten uit het Fagron Derma assortiment die helpen tegen insectenbeet jeuk én pijn!

Product 1. Fagron koelzalf zonder rozenolie

Een veelgebruikte zalf om insectenbeten jeuk en pijn te verminderen is koelzalf. Je hebt hierin twee soorten koelzalf, namelijk: koelzalf met rozenolie en koelzalf zonder rozenolie. Mijn advies is om altijd voor koelzalf zonder rozenolie te gaan, omdat deze zalf vrij is van geurstoffen, waardoor de kans op overgevoeligheidsreacties klein is.

De Fagron koelzalf zonder rozenolie is hier een goed voorbeeld van. Wat de koelzalf doet, is water uit de bovenste huidlaag verdampen. Deze verdamping geeft een verkoelend en licht jeukstillend effect. Dit effect houdt een aantal minuten aan.

Geen zorgen, deze verdamping droogt je huid niet uit. Er is namelijk ook een hoge hoeveelheid glycerine aan de zalf toegevoegd. Glycerine vergroot niet alleen de smeerbaarheid van de zalf, maar zorgt er ook voor dat de huidhydratatie verbeterd.

Daarnaast blijft er na de verdamping een vettig laagje achter op de huid. Deze laag versterkt de bovenste huid barrière functie en bied zo meer bescherming tegen prikkels van buitenaf. Waaronder ook jeuk prikkels. Dit effect houdt ongeveer een halve dag aan.

Ik zou met name de Fagron koelzalf zonder rozenolie smeren als pijn na de insectenbeet op de voorgrond staat. Heb je vooral last van jeuk? Dan geeft het smeren van één van de twee producten hieronder denk ik meer verlichting!

koelzalf zonder rozenolie

Product 2. Fagron eikenprocessierups gel

Zoals de naam van het product al zegt, gaat het om een gel die speciaal ontwikkeld is om eikenprocessierups bultjes te bestrijden. En dan met name de jeuk die deze bultjes veroorzaken.

Maar dit betekent niet dat je deze gel niet ook voor andere insectenbeten kunt gebruiken. Het gaat met name om de werking van de gel. En dat is: verkoelen en jeukklachten remmen. Dit effect kan bij veel andere insectenbeten ook voor verlichting zorgen,

De Fagron eikenprocessierups gel bevat meerdere werkzame ingrediënten. Met als belangrijkste ingrediënten: polidocanol en avenanthramide. Deze eerste stof, polidocanol, creëert een zachte laag over de huid. En werkt zo jeukstillend en pijnstillend. Het fijne aan polidocanol is dat het in de meeste gevallen direct verlichting geeft.

De stof avenanthramide is een antioxidant, afkomstig uit haver. Haver wordt al jarenlang ingezet tegen allerlei huidklachten die gepaard gaan met jeuk. En zo ook tegen insectenbeten jeuk. Avenanthramide heeft een kalmerende en verzachtende werking. En vermindert zo klachten, als: jeuk, pijn en een branderige huid. Het effect van avenanthramide op de huid houdt lang aan.

Daarnaast heeft de Fagron processierups gel natuurlijk een gel structuur. Een gel heeft van zichzelf ook een verfrissend en jeukstillend effect op de huid. Dit maakt het extra geschikt voor insectenbeten. Om dit verkoelende effect van de processierups gel te vergroten, kun je de gel in de koelkast bewaren!

eikenprocessierups gel

Product 3. Carbomeerwatergel 1%

Een product die ik ook echt kan aanraden bij insectenbeten jeuk en pijn is deze Fagron Carbomeerwatergel 1% FNA. Ook dit gaat weer om een gel op waterbasis met meerdere positieve eigenschappen op de huid.

Allereerst, werkt de carbomeerwatergel licht indrogend, omdat het water in de bovenste huidlaag verdampt. Dit zorgt meteen voor een verkoelend en jeukstillend effect, waardoor klachten als jeuk, een prikkelende huid, pijn en een branderig gevoel afnemen.

Daarnaast heeft de Fagron Carbomeerwatergel ook een verzachtend en beschermd effect op de huid. Dit maakt de bovenste huidlaag sterker en zo ook beter weerbaar tegen prikkels van buitenaf. Een fijne gel om te smeren op jeukende insectenbeten dus!

jeuk insectenbeten

Meer informatie over verschillende insectenbeten

Je kunt door veel verschillende insecten gebeten worden. Sommige van deze insectenbeten merk je niet eens op. Terwijl andere beten voor enorme jeuk kunnen zorgen.

Inmiddels heb ik over verschillende insectenbeten een blog geschreven. Met daarin onder andere handige tips tegen de huidklachten. Hieronder lees je meer over de verschillende insectenbeten!

Tekenbeet

Een tekenbeet ontstaat wanneer een volwassen teek op de huid terecht komt. En hier vervolgens bloed uit zuigt. Teken hebben dit bloed nodig om te overleven. Je herkent een tekenbeet met name aan de teek zelf. Die zit in veel gevallen nog in de huid. En zie je als een zwart bolletje in de huid zitten.

Het vervelende is dat een teek besmet kan zijn met het lymfebacterie. En dit kan overdragen op mensen. Wanneer er een rode kring om de tekenbeet ontstaat, kan dit een teken zijn van een besmette teek. Het is dan belangrijk om even langs de huisarts te gaan.

In deze blog lees je mijn tips en adviezen bij tekenbeten: Tekenbeet: een rode kring op de huid.

insectenbeten

Muggenbeet

De meest voorkomende vorm van insectenbeten onder mensen is de muggenbeet Wat een mug doet, is bloed uit ons lichaam zuigen. Om zo ijzer en eiwitten op te nemen. Dit zijn altijd vrouwtjes muggen, want mannetjes muggen hebben deze stoffen niet nodig.

Tijdens het opzuigen van bloed komt er speeksel van de mug in onze bloedbaan. Ons lichaam ziet dit als een lichaamsvreemde stof. En gaat zich er tegen verdedigingen, waardoor er een huidreactie ontstaat.

Je herkent een muggenbeet met name aan rode bulten op de huid. Met een wat bleker tot huidkleurig midden zodra je de bult strak trekt. Daarnaast jeuken muggenbeten natuurlijk.

In deze blog lees je mijn tips en adviezen bij muggenbeten: Muggenbulten: zwelling na muggenbeet.

insectenbeten

Eikenprocessierups bultjes

Ook de eikenprocessierups kan voor vervelende huidklachten zorgen. Een eikenprocessierups leeft, zoals de naam al zegt, in de eikenboom. Met name in de warmere zomermaanden komen ze hier veel voor.

Bij eikenprocessierups bultjes gaat het niet zo zeer om insectenbeten. Maar meer om de eikenprocessie haren die voor problemen zorgen. Deze brandharen waaien uit de nesten van de eikenboom. En kunnen ze op ons terecht komen.

Voor onze huid zijn deze brandharen 'giftig'. Ze zorgen voor vervelende huidklachten, als: eikenprocessierups bultjes, jeuk, blaasjes en roodheden. Verder kun je ook last krijgen van een loopneus en rode, dikke, branderige ogen.

In deze blog lees je mijn tips en adviezen bij eikenprocessierups klachten: Eikenprocessierups bultjes.

 afbeelding uitslag eikenprocessierups

Schurft

Je noemt schurft ook wel scabies. Het is een hele besmettelijk huidklacht die wordt veroorzaakt door insectenbeten van de schurftmijt. Je loopt deze schurftmijt op door direct contact met een besmet persoon.

Schurft kun je herkennen aan kleine rode bultjes en rode lijntjes in de huid. Deze rode lijntjes zijn schurft gangetjes. De schurftmijten 'graven' zich namelijk in de huid. Dit is ook meteen de oorzaak van de enorme jeuk die schurft veroorzaakt. Met name in de nacht geeft schurft veel jeukklachten.

Schurft kan helaas alleen behandeld worden met medicatie in de vorm van een anti-schurft crème of anti-schurft tabletten. Daarnaast is het super belangrijk dat al je kleding en beddengoed op 60 graden wordt gewassen, zodat de schurftmijt niet opnieuw op de huid kan kruipen.

In deze blog lees je mijn tips en adviezen bij schurft klachten: Schurft: extreem jeukende huid.

insectenbeten

Zijn insectenbeten gevaarlijk?

Insectenbeten zijn in de meeste gevallen onschuldig. Maar als het om een giftige insectenbeet gaat, of je allergisch bent voor bepaalde insecten, kan je wel heftig op de insectenbeet reageren. In de meeste gevallen gaat het hierbij om een té actieve afweerreactie.

Je lichaam maakt antistoffen aan tegen de lichaamsvreemde stof die het insect in ons bloed heeft gespoten. Tijdens deze afweerreactie komt er histamine vrij. Dit is nodig, omdat histamine ervoor zorgt dat bepaalde celen in ons lichaam, zich gaan verdedigen tegen de lichaamsvreemde stof.

Maar als er teveel histamine vrijkomt, of jouw drempelwaarde voor histamine te laag is, kan dit voor heftige huidreacties zorgen. Er ontstaan dan jeukende, grote zwellingen en galbulten. Soms kan zelfs een groot deel van de huid opzwellen. Denk aan een volledige arm of been.

Toch gaat ook deze heftige huidreactie vaak zonder al te veel problemen voorbij. Eventueel kun je een anti-histamine pilletje innemen om het beloop te versnellen.

In enkele gevallen zorgen insectenbeten voor meer problemen en kan de insectenbeet wel gevaarlijk zijn. Er ontstaat dan een systematische reactie. Dit betekent dat je huid niet alleen lokaal reageert. Bijvoorbeeld in de vorm van een bult op de huid. Maar echt systematisch door het hele lichaam.

Je krijgt dan, naast gezwollen bulten, ook last van lichamelijke klachten. Denk aan: rode ogen, duizeligheid, een lagere bloeddruk, zwelling van je luchtpijp, misselijkheid en overgeven. Deze reactie treedt binnen een halfuur na de beet op en kan levensbedreigend zijn.

Het is belangrijk dat er dan zo snel mogelijk een injectiespuit met adrenaline wordt gegeven. Dit voorkomt een anafylactische shock. Gelukkig komt deze levensbedreigende reactie, als gevolg van insectenbeten, maar heel weinig voor.

insectenbeten jeuk


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram