Schurft: een extreem jeukende huid met rode lijntjes
30 november 2021 

Schurft: een extreem jeukende huid met rode lijntjes

De kans is groot dat je op dit moment helemaal gek aan het worden bent. Van de jeuk. Of van het hele gedoe rondom het bestrijden schurft. Want, wát een onderneming is dat. Het hele huis moet praktisch ondersteboven. Inclusief je zelf, eventueel je partner en als het een beetje tegenzit ook nog je kinderen. Maar de hulp is nabij! In deze blog leg ik je precies uit hoe je van schurft afkomt.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is schurft?

Schurft klinkt eng en vies, maar dat is het eigenlijk niet. Wat het wel is, is: onwijs irritant en vervelend. Schurft jeukt namelijk enorm, is super besmettelijk en gaat niet vanzelf over.

Daarom moet je altijd zelf in actie komen! Niet, omdat het gevaarlijk is. Maar omdat je er beter vroeg bij kan zijn. Hoe eerder je er vanaf bent, hoe minder gedoe.

Je noemt schurft ook wel scabiës. Het zijn minuscule beestjes. Die een beetje lijken op spinnetjes zoals je op de foto hieronder kunt zien.  Deze huidinfectie is niet gevaarlijk, maar wel heel vervelend. Vooral om de huidklacht heel besmettelijk is en onwijs veel jeuk veroorzaakt.

schurft oorzaak

Oorzaak schurft

Schurft wordt veroorzaakt door zogeheten schurftmijten. De huidklacht valt daarom ook eigenlijk onder insectenbeten. Wat ik nu gaat zeggen klinkt viezer en vooral enger dan het is. De schurftmijten graven kleine gangetjes in je huid, waarin ze vervolgens eitjes leggen.

De eitjes, en dus nieuwe schurftmijten, komen na ongeveer drie dagen uit en kruipen uit de gangetjes. Vervolgens leggen deze schurftmijten ook weer eitjes, waardoor de schurft zich steeds meer uitbreid. En jij steeds meer huid,- en jeukklachten krijgt.

Als je besmet raakt met schurft, duurt het nog ongeveer twee tot zes weken voordat je dit merkt. Heb je al eerder schurft gehad? Dan krijg je meestal binnen een paar dagen al jeukklachten.

Schurft besmetting

Maar hoe loop je die schurftmijten dan precies op? Vooral door huid op huid contact met een besmet persoon. Het moet dan wel gaan om intensief contact. Dus, of regelmatig of langdurig (meer dan vijftien minuten). Denk aan knuffelen, seks, tegen iemand aanliggen op de bank of een nachtje bij iemand in bed slapen.

Maar ook als je iemand met regelmaat verzorgt. Denk bijvoorbeeld aan je kinderen of misschien werk je wel in de patiëntenzorg. Mits er dus regelmatig of langdurig huid op huid contact is geweest.

Daarnaast kun je ook besmet raken door de kleding te dragen van een besmet persoon. Of door in zijn/haar bed te slapen.

Schurft bij mensen herkennen

De kleine gangetjes die de schurftmijten maken, kun je vaak met het blote oog zien zitten. Er ontstaan allemaal kleine, rode, schilferende lijntjes op de huid. Die niet groter worden dan één centimeter. De mijten hebben als voorkeursplek de binnenkant van de vingers en de polsen.

Daarom is het altijd heel belangrijk om je handen te checken als je denkt besmet te zijn met schurftmijten. Bij kinderen tot vier jaar kunnen er ook rode lijnen op het hoofdhuid ontstaan. Bij anderen zie je dit weinig.

Kort samengevat, geeft schurft dus onderstaande klachten:

  • Rode blaasjes op tussen de vingers of voeten
  • Rode blaasjes op je polsen
  • Pukkeltjes op de huid
  • Rode streepjes op huid
  • Rode lijntjes op de huid
  • Extreme jeuk van de huid

schurft bij mensen herkennen foto's

Jeuk schurft

Naast uiterlijke kenmerken heeft schurft als hoofdkenmerk dat het enorm jeukt. Mensen hebben vooral 's nachts veel jeuk van schurft. Dit komt, omdat de schurftmijten poepen. Je lichaam ziet dit als een niet-eigen stof. En gaat ertegen 'vechten'. Dit voel jij vervolgens als extreme jeuk aan de huid. De jeuk wordt dus eigenlijk veroorzaakt door een natuurlijke afweer van je lichaam tegen de schurft.

Behandeling van schurft is nodig, omdat het niet vanzelf weg gaat. Daarnaast is de extreme jeuk aan de huid vaak enorm hinderlijk. Helaas blijft je huid ook na de behandeling vaak nog wel vier tot zes weken jeuken. Je kunt de jeukklachten dan verminderen door anti-jeuk crèmes te smeren. Lees hier mijn tips tegen een jeukende huid!

Schurft behandelen

Als je last hebt van schurft kun je bij de apotheek, receptvrij, Permitrine crème halen. Onder de naam: Loxazol crème of Permitrine gel. Permitrine doodt insecten, waaronder schurft en schaamluis.

Het is heel belangrijk om de crème echt overal te smeren. Dus ook je handpalmen, geslachtsdelen (alleen uitwendig), voetzolen, plooien, tenen etc. Het hoofd insmeren is niet nodig. Tenzij de schurft uitslag natuurlijk ook daar zit. Je kunt het smeren van Permitrine crème op twee manieren aanpakken. Hieronder heb ik beide aanpakken neergezet:

Manier 1. 's avonds smeren

  1.  Verschoon je bed
  2. Doe alle ongewassen kleding en handdoeken in de was
  3. Ga 's avonds douchen
  4. Smeer een uur na het douchen de crème op, want dan is je huid afgekoeld
  5. Ga slapen, naakt of in gewassen kleding, en laat de crème 10 uur intrekken
  6. Doe je bed opnieuw in de was, om te voorkomen dat er nog eitjes in zitten
  7. Hierna ben je niet meer besmettelijk

Manier 2. 's ochtends smeren 

  1.  Ga 's ochtends douchen
  2. Smeer een uur na het douchen de crème aan, want dan is je huid afgekoeld
  3. Laat de crème intrekken en trek hierna schone kleren aan die niet besmet zijn
  4. Verschoon je bed, zodat je vanavond niet weer besmet kan raken
  5. Doe alle ongewassen kleding en handdoeken in de was
  6. Laat de crème minimaal 10 uur intrekken, dus ook geen handen wassen!

schurft bij mensen herkennen fotos

Schurft behandelen als niets lijkt te helpen

Blijf je, ondanks het smeren van Permitrine crème, nog steeds last houden van schurft? Dat kan komen, omdat schurft steeds resistenter lijkt te worden tegen de veelgebruikte schurft middelen. Oftewel, het aantal schurft besmettingen neemt dusdanig toe, waardoor de schurft zich tegenwoordig veel beter kunnen verweren tegen de schurft medicatie.

Als dit het geval is, kan ik het echt aanraden om naar je huisarts te gaan en te vragen om deze smeerbare medicatie: Benzylbenzoaat doodt de schurftmijt, maar wordt niet als eerste keuze ingezet tegen de huidklacht. De schurft mijten zijn daarom ook niet of resistent tegen dit middel, waardoor de kans groot is dat je er dit keer wél afkomt!

Algemene punten

  • Ook na behandeling kan schurft blijven jeuk. Soms houdt dit zelfs nog zes weken aan. Je kunt de jeukklachten verminderen door anti-jeuk crèmes te smeren. Lees hier mijn tips tegen een jeukende huid!
  • Smeer je na het plassen opnieuw in
  • Heb je kleding dat niet heet gewassen kan worden? Stop dit dan 72 uur in een afgesloten vuilniszak. Op die manier maak je de schurftmijt ook dood
  • Zorg ervoor dat nauwe contacten ook de permitrine crème smeren en hun kleding en beddengoed wassen. Ondanks dat zij (nog) geen klachten hebben. Kunnen ze wel al besmet zijn. Op die manier voorkom je dat jij straks weer opnieuw besmet raakt.
Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram