Prurigo nodularis: hevig jeukende bulten
09 september 2023 
5 min. leestijd

Prurigo nodularis: hevig jeukende bulten

Prurigo nodularis is een vrij zeldzame maar vooral ontzettend vervelende huidaandoening, waarbij jeukende bultjes op de voorgrond staan. In deze blog vertel ik je er alles over. Inclusief een aantal tips om de jeuk te verminderen!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Prurigo nodularis huidziekten

Prurigo nodularis is een vrij bijzondere huidklacht. Het gaat namelijk om een chronische huidaandoening dat hevig jeukende bulten veroorzaakt. Zonder een duidelijke oorzaak. Deze bulten zijn doorgaans klein, stevig en kunnen variëren in kleur. Zo zijn sommige bulten huidkleurig terwijl andere weer roodbruin van kleur kunnen zijn.

De aandoening komt vooral voor bij volwassenen en kan overal op het lichaam voorkomen. Wel zie je vaker prurigo nodularis klachten ontstaan op de armen en benen. Met als meest aanwezige klacht dus die ernstige jeuk. Mensen ervaren constant de drang om aan de huid te krabben. En dit vele krabben aan de huid kan weer zorgen voor allerlei vervelende littekens.

Wat vervolgens weer kan zorgen voor andere huidklachten, als: wondjes, littekens en nieuwe bulten. De exacte oorzaak van prurigo nodularis is nog steeds niet helemaal duidelijk. Wel wordt er aangenomen dat chronische jeuk, als gevolg van een ander huidprobleem, en krabben aan de huid prurigo nodularis kan uitlokken. In deze blog vertel ik je er alles over. Inclusief een aantal handige tips om de jeuk te verminderen!

Prurigo nodularis

Hoe ziet prurigo nodularis eruit?

Bij prurigo nodularis is er dus sprake van een huidaandoening, waarbij er vervelende jeukende bulten op de huid verschijnen. Deze bulten variëren in grootte, maar worden vaak niet groter dan één centimeter. Ze hebben een bolronde vorm en rode, paarse of zelfs bruine kleur. Als je aan de jeukende bulten zit, voelen deze vrij stevig aan. De omliggende huid is vaak rood, droog en geïrriteerd.

De jeukende huidaandoening kan over het hele lichaam voorkomen. Wel is het zo dat de hevig jeukende bulten meestal op de armen en benen zitten. Vooral op de polsen ziet de huidklacht er vaak wat heftiger uit. Mensen krabben hier vaak sneller en harder.

Wat bij prurigo nodularis ook opvalt, is dat wanneer er langdurig aan de huid gekrabd wordt, er nieuwe bulten ontstaan. Ook kunnen bestaande bulten weer wegtrekken, maar het blijft een chronische aandoening. Dit betekent dat prurigo nodularis nooit helemaal verdwijnt. Wel wisselen periodes van rust zich af met opvlammingen.

prurigo nodularis

Prurigo nodularis oorzaak

De exacte oorzaak van de chronische, sterk jeukende, huidaandoening is helaas nog steeds niet duidelijk. Wel wordt de huidaandoening vaak gezien als reactie op chronische jeuk en het krabben aan de huid. Hieronder heb ik een aantal mogelijke oorzaken van prurigo nodularis op een rijtje gezet. Wel is het belangrijk om te weten dat de aandoening dus nog niet volledig begrepen is. En dat de exacte oorzaak in veel gevallen onduidelijk blijft.

Chronische jeuk en krabben

Prurigo nodularis ontstaat vaak als reactie op langdurige en intense jeuk. Of eigenlijk op het krabben, omdat de huid zo hevig jeukt. Deze jeuk kan worden veroorzaakt door verschillende onderliggende huidaandoeningen, zoals: eczeem, insectenbeten, allergieën, schurft, een droge huid, atopische aanleg, atopisch eczeem of contactdermatitis. Uiteindelijk kan het krabben aan de huid dus zorgen voor prurigo nodularis.

Psychologische factoren

Ook psychische problemen of triggers kunnen prurigo nodularis veroorzaken. Zo kunnen stress, angst en depressieve klachten jeuk verergeren en ervoor zorgen dat je constant wilt krabben. Dit kan leiden tot de huidaandoening prurigo nodularis. Daarnaast kan prurigo nodularis zelf natuurlijk ook weer stress veroorzaken. Wat de huidklacht verergert.

Neurologische factoren

Ook wordt gedacht dat prurigo nodularis kan worden veroorzaakt door neurologische factoren. Dit houdt eigenlijk in dat je zenuwen de verkeerde signalen doorgeven. In het specifiek de zenuwsignalen die jeuk waarnemen en doorgeven. Ook dit kan bijdragen aan het ontstaan van aanhoudende jeuk en zo prurigo nodularis.

Genetische aanleg

Verder spelen genen mogelijk een rol. Zo zou je genetisch aangelegd kunnen zijn voor het ontwikkelen van prurigo nodularis. Vooral als er familieleden zijn met vergelijkbare huidaandoeningen, treedt prurigo nodularis vaker op.

Systemische aandoeningen

Soms kan prurigo nodularis beginnen als reactie op onderliggende systemische aandoeningen. Oftewel fysieke huidklachten die in het lichaam ontstaan, waar je huid vervolgens weer op reageert. Voorbeelden zijn: nierproblemen en leverproblemen.

prurigo nodularis

Prurigo nodularis behandeling

Prurigo nodularis is een huidaandoening met hevig jeukende bultjes. Het wordt niet gezien als een ernstige aandoening. Toch kan het wel fijn zijn er om er iets tegen te doen, want de bulten jeuken hevig en er is niks vervelender dan constant jeuk hebben.

Het riedeltje: houdt je nagels kort, vermijd stress en krab zo min mogelijk aan de huid ken je waarschijnlijk wel. Maar er zijn ook meer praktische dingen die je kunt doen. Hieronder heb ik een stappenplan gezet die ik zou volgen bij prurigo nodularis klachten:

Stap 1. Vette crème smeren

De eerste stap is wat mij betreft het verzorgen van je huid. Een droge huid zorgt namelijk automatisch sneller voor jeuk en door krabben ontstaan er nieuwe bulten. Bovendien maakt een droge huid je vatbaarder voor andere vervelende huidklachten.

Door ervoor te zorgen dat je huid niet meer droog is, neem je vaak al een jeuk trigger weg. Gebruik hiervoor het liefste een vette crème zonder alcohol en parfum. En met herstellende, kalmerende en hydraterende stoffen. Test de crème eventueel eerst even op een stukje huid. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

prurigo nodularis

Stap 2. Antihistamine slikken

Als het smeren van lokale middelen (zie stap 1 hierboven) onvoldoende effect heeft, kun je er ook voor kiezen om het aan te vullen met antihistamine tabletten. Deze tabletten worden ook gebruikt bij hooikoorts klachten. Ze remmen namelijk het stofje 'histamine'. Een stof dat onder andere verantwoordelijk is voor jeuk. Op die manier kunnen ze ook effectief worden ingezet bij prudigo nodularis. Voorbeelden zijn:

prurigo nodularis

Stap 3. Medicatie

Ook lokale corticosteroïden, hormoonzalf of crème, worden wel eens voor geschreven bij prudigo nodularis. Ze remmen de ontsteking en verlichten zo de jeuk. Bij hardnekkige gevallen kan zelfs overwogen worden om corticosteroïden direct in de prurigo nodularis bultjes te spuiten.

Wel moet ik zeggen dat ik zelf geen groot fan ben van corticosteroïden. Ze geven namelijk ook bijwerkingen. Daarnaast is het zo dat zodra je stopt met smeren, de kans groot is dat de klachten weer terugkomen.

Als lokale behandelingen onvoldoende effect hebben en de jeuk ernstig blijft, kan een arts ook systemische medicatie voorschrijven. Voorbeelden zijn: halidomide en ciclosporine. Maar ook deze middelen geven vervelende bijwerkingen. Daarom zou ik het eerst met bovenste producten proberen en medicatie echt als laatste stap zien.

prurigo nodularis

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram