Ziekte van Grover: jeukende bultjes
15 juli 2023 
4 min. leestijd

Ziekte van Grover: jeukende bultjes

Een huidziekte waar niet vaak over gesproken wordt, is de ziekte van Grover. Een huidaandoening waarbij plotseling allemaal jeukende bultjes en andere huidafwijkingen optreden. Super vervelend, maar wat doe je er tegen? In deze blog vertel ik je er alles over!


Ziekte van Grover huidziekten

De ziekte van Grover, ook wel transient acantholytic dermatosis genoemd, is een vervelende en jeukende huidaandoening. De huidaandoening gaat namelijk gepaard met jeukende bultjes en huidafwijkingen die wekenlang kunnen aanhouden.

Het is een vrij onbekende aandoening dat vaak wordt geassocieerd met hevige inspanning en blootstelling aan ultraviolet licht. De Grover ziekte wordt namelijk vaker gezien bij mensen die veel in de zon zitten. Of zich regelmatig fysiek (zwaar) inspannen.

Adviezen als: draag luchtige kleding en vermijd uitlokkende factoren zijn niet altijd voldoende om de klachten te verminderen. Daarom heb ik onderaan deze blog ook nog een aantal goede smeertips gezet!

ziekte van grover

Waarom heet het de ziekte van Grover?

Misschien vind je het ook interessant om te weten waarom deze huidaandoening de naam 'ziekte van Grover' heeft gekregen. Of niet, dan kun je natuurlijk verder scrollen! De ziekte van Grover dankt z'n naam aan Ralph Grover. Een Amerikaanse Dermatoloog die de symptomen, oorzaak en behandelmethode voor het eerst beschreef in de medische literatuur.

Sommige noemen het ook wel de Grover ziekte of Transient Acantholytic Dermatosis. De reden dat de ziekte van Grover ook wel Transient acantholytic dermatosis genoemd wordt komt omdat transient verwijst naar transitie. Wat zou suggereren dat de huidaandoening van tijdelijke aard is. Meestal verdwijnt de ziekte van Grover namelijk binnen een paar weken tot maanden. Wel houden sommige mensen er langer last van.

Het woord 'Acantholytische' is een term dat gebruikt wordt om het loslaten van huidcellen te beschrijven. Wat bij de ziekte van grover optreedt in de bovenste huidlagen. Tot slot is 'Dermatosis' een algemene term dat wordt gebruikt om een huidziekte of huidafwijking aan te duiden.

ziekte van grover

Hoe ziet de Ziekte van Grover eruit?

De symptomen van de ziekte van Grover zijn meestal vrij goed te herkennen. Toch is de precieze diagnose bevestigen (met het blote oog) vaak lastig, waardoor mensen lang rondlopen zonder de juiste diagnose.

De symptomen van de ziekte van Grover kunnen namelijk ook erg lijken op andere huidaandoeningen, zoals bepaalde vormen van eczeem, jeuk door insectenbeten, keratosis pilaris bultjes en allergische reacties. Waar je de ziekte van Grover met name aan kunt herkennen is feit dat er plotseling allemaal kleine, rode, jeukende bultjes op de huid verschijnen. Van een aantal millimeters groot en soms met een korstje bedekt.

Meestal zitten ze op de borst, rug en in sommige gevallen op de armen of benen. De bultjes kunnen ook erg lijken op puistjes of blaasjes. Verder is er meestal sprake van een droge huid. Naast deze vervelende bultjes kan er ook een rode huiduitslag ontstaan. Deze huidafwijkingen blijven weken aanwezig, voordat ze vanzelf verdwijnen. Wat ook opvallend is dat de Grover ziekte vaker voorkomt bij blanke mannen ouder dan veertig jaar.

Symptomen

Hieronder heb ik alle symptomen van de Ziekte van grover nog even op een rijtje gezet:

  • Jeukende bultjes
  • Bultjes die lijken op puistjes
  • Bultjes die lijken op blaasjes
  • Rode huiduitslag
  • Kleine rode vlekken
  • Droge huid
  • Intense jeuk
  • Huidafwijkingen die weken blijven
  • De ziekte van Grover komt vaker voor bij blanke mannen
  • De ziekte van Grover komt vaker voor veertig plussers

ziekte van grover

Oorzaak ziekte van grover

Hoewel de precieze oorzaak van de ziekte van Grover nog altijd niet helemaal duidelijk is, weten we inmiddels wel dat er een aantal uitlokkende factoren zijn. Hierin zijn met name overmatige inspanning, langdurige bedrust (bijvoorbeeld tijdens een ziekenhuisopname) en blootstelling aan ultraviolet licht bekende triggers.

Maar ook als je last hebt van atopisch eczeem. Of andere huidaandoeningen waarbij sprake is van een ontstoken huid. Gedacht wordt dat dit komt omdat de huid dan kwetsbaarder is. Helemaal als er sprake is van een (extreem) droge huid. Er is hierbij nooit sprake van een infectie.

Is de ziekte van Grover besmettelijk?

De ziekte van Grover is niet besmettelijk. Het wordt namelijk niet veroorzaakt door een infectie met bacteriën, virussen of andere ziekteverwekkers. En kan daarom ook niet worden overgedragen van persoon tot persoon. Twijfel je of je de ziekte van Grover hebt? Een arts kan een huidbiopsie afnemen om de juiste diagnose vast te stellen.

ziekte van grover

Behandeling ziekte van Grover

In de meeste gevallen gaat de ziekte van Grover binnen een aantal weken of maanden vanzelf weer over. Maar je kunt ook langer last houden van de klachten. Zo kunnen de klachten soms maanden bestaan. Of zelfs jaren aanhouden. Dit laatste is gelukkig zeldzaam. Hieronder geef ik daarom mijn tips!

Stap 1. Uitlokkende factoren vermijden

Voor beide gevallen is het wel fijn om de symptomen te verlichten. De grootste tip die ik hierin kan geven is het vermijden van uitlokkende factoren als: zonlicht, intensieve inspanning, overmatig zweten, en het bezoeken van hete sauna's. Daarnaast kan ook het dragen van luchtige kleding helpen om ervoor te zorgen dat klachten van de ziekte van Grover niet verergeren.

Stap 2. Jeuk remmende producten smeren

Verder kan een koude douche de klachten in veel gevallen snel verminderen. Helaas is dit effect wel tijdelijk. Ook zijn er producten die je kunt smeren bij klachten door de ziekte van Grover. Hierin zou ik vooral focussen op producten met het ingrediënt zinkoxide of haver.

Zinkoxide remt de jeuk, droogt de bultjes in en legt een soort laagje over huid, waardoor je minder kwetsbaar bent voor invloeden van buitenaf. Haver heeft ook een jeukstillend en bovendien kalmerend effect op huid. Het wordt daarom ook vaak gebruikt tegen eczeem klachten.

Stap 3. Medicatie

Bij ernstige gevallen van de ziekte van Grover, waarbij de huid sterk jeukt, wordt er nog wel eens gekozen om medicatie voor te schrijven. Voorbeelden zijn: lokale corticosteroïden en tretinoïne crème. Mocht je dit overwegen zou ik voor de tweede optie gaan, omdat corticosteroïden vervelende bijwerkingen kunnen geven.

ziekte van grover

Ziekte van grover ervaringen

Zelf heb ik nog niet eerder iemand gesproken die last had van de ziekte van Grover. Er is online ook niet zoveel over te vinden. Wel delen mensen met de ziekte van Grover hun tips in dit forum: Ziekte van Grover forum. Misschien interessant!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram