Allergisch contacteczeem: rode huiduitslag met schilfertjes
11 oktober 2020 

Allergisch contacteczeem: rode huiduitslag met schilfertjes

Heb je net een nieuwe crème gekocht, wordt je hele gezicht rood na het smeren.. Niet per se iets waar je op zit te wachten als je iets nieuws aanschaft. Het kan een teken zijn van allergisch contacteczeem. Je lichaam heeft dan een allergie ontwikkeld voor jouw crème. Maar het kan ook door andere stoffen ontstaan.  Bijvoorbeeld het metaal in je oorbellen. Of de geurstoffen in je parfum. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen!

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor allergisch contacteczeem.

contacteczeem

Wat is allergisch contacteczeem?

De naam contacteczeem zegt het eigenlijk al: eczeem, na contact met een bepaalde stof. Meestal zit het op het gezicht of de handen en voeten. Er zijn eigenlijk twee vormen van contact eczeem:

  • Allergisch contacteczeem: bij dit type contacteczeem ontstaat het eczeem omdat het lichaam een allergie voor een bepaalde stof heeft ontwikkeld.
  • Niet allergisch contacteczeem: bij idit type contacteczeem ontstaat het eczeem nadat de huid in contact is geweest met een irriterende stof. Die bij ieder ander ook een eczeem reactie zou hebben gegeven. Niet-allergisch contacteczeem wordt ook wel ortho-ergisch contacteczeem genoemd.

Een variant van allergisch contacteczeem is: fotoallergisch contacteczeem. Hierbij ontstaat het contacteczeem nadat de huid is blootgesteld aan een stof én aan de zon. Bij fotoallergisch contacteczeem is dus zowel een stof plus zonlicht nodig, voordat de allergische reactie ontstaat. Bijvoorbeeld een zonnebrandcrème. Je smeert de zonnebrand op, gaat in de zon liggen, en opeens krijg je een allergische reactie. Er zit dan waarschijnlijk een stofje in de zonnebrandcrème die in combinatie met zonlicht een allergie heeft veroorzaakt. Dit komt vaak voor bij notenzonnebrandcrème.

Hoe ziet allergisch contacteczeem eruit?

Hoe allergisch contacteczeem eruit ziet verschilt per persoon. En natuurlijk per stof waarmee je huid in aanraking is gekomen. Wel heeft iedereen met allergisch contacteczeem last van: zwelling, roodheid, blaasjes en blaren. Het contact eczeem zit vooral op plekken waar het bindweefsel wat los zit. Bijvoorbeeld rondom je ogen, je lippen, je tong of je genitaliën.

Oorzaak allergisch contacteczeem

Ik had het er net ook al even over. Er zijn eigenlijk twee vormen van contact eczeem. Bij allergisch contacteczeem heeft je lichaam een allergie ontwikkeld voor een bepaalde stof. De allergie is niet vanaf de geboorte aanwezig. Maar is als het ware later aangemaakt door het lichaam. Dit kan een allergie voor een cosmetica ingrediënt zijn. Maar ook bijvoorbeeld voor bepaalde medicatie of metalen. 

De stof die deze allergische reactie veroorzaakt noem je een allergeen. Als je huid of slijmvlies voor het eerst in aanraking komt met dit allergeen is het allergeen nog incompleet. Het incomplete allergeen gaat daarom een verbinding aan met eiwitten in je huid. Op deze manier wordt een incompleet allergeen een compleet allergeen.

Een compleet allergeen wordt door immuun ellen als een lichaamsvreemde stof gezien. En dus als een soort indringer. Ook wel antigeen genoemd. Je lichaam wilt deze stof absoluut niet binnen hebben. Wanneer de huid of slijmvliezen opnieuw in aanraking komen met deze stof, nemen de immuun cellen toe. Ook geven deze cellen ontstekingscellen vrij om het antigeen op te ruimen. Hierdoor ontstaat er een ontsteking in de huid. Namelijk allergisch contacteczeem.

Je kunt jarenlang een crème gebruiken zonder enige problemen en daar opeens contact eczeem van krijgen. Je lichaam is dan een aantal jaren blootgesteld aan de stof en heeft hier uiteindelijk een allergie voor ontwikkeld. Hoe snel een stof een allergie veroorzaakt verschilt per stof, maar ook per persoon. De ene persoon reageert sneller op een bepaalde stof dan de ander. Hierin spelen persoonlijke eigenschappen een rol. Je kunt je misschien wel voorstellen dat iemand met een beschadigde, kwetsbare, huid sneller op een stof reageert dan een wat dikker, intact huidtype.

Contact allergenen

Er zijn een aantal stoffen waarvan bekend is dat het bij veel mensen contact eczeem kan veroorzaken. Hieronder heb ik de belangrijkste gezet:

  • Metalen: zoals nikkel en chroom. Je vind deze metalen vooral in goedkope sieraden, riemen, leer en in cement. Dit noem je ook wel metselaarseczeem.
  • Geurstoffen: deze geurstoffen worden onder andere toegevoegd aan parfum, deodorant en shampoo. Zit het eczeem in je hals of nek? Kijk dan eens kritisch naar je parfum. Maar ook aan cosmetica worden vaak geurstoffen toegevoegd. Voorbeelden zijn: Linalool, Eugenol, Citronellol, Geraniol, D-limonene, citral, Benzyl salicylate, Lyral en Tree moss. Ik adviseer altijd om deze geurstoffen te vermijden.
  • Conserveringsmiddelen: dit wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat producten langer houdbaar zijn. Ze worden toegevoegd aan cosmetica producten, maar ook aan industriële producten.
  • Lijmen: wat je bijvoorbeeld vaak ziet is dat mensen een allergische reactie krijgen van pleisters. Vooral de bruine pleisters. Hier zit het lijm colofonium aan. Colofonium lijm zit ook in plakband, postzegels, schoenlijm en in kleefstrips voor insecten. Veel mensen krijgen huiduitslag van deze pleisters. Dit uit zich in roodheid, bultjes, blaasjes en jeuk op de plek waar de pleister heeft gezeten. Krijg jij huiduitslag van pleisters? Probeer dan eens deze lijmvrije pleisters te gebruiken. Waarschijnlijk zal je huid hier beter op reageren!
  • Smeerbare medicatie: aan zalven en crèmes kunnen geneesmiddelen worden toegevoegd. Deze geneesmiddelen kunnen ook een allergie veroorzaken als je ze hebt opgesmeerd.
  • Planten: een allergische reactie nadat je hard in de tuin hebt gewerkt? Dit kan komen doordat je huid in aanraking is gekomen met bepaalde planten of bloemen. Voorbeelden van planten en bloemen die allergisch contacteczeem kunnen veroorzaken zijn: Chrysanten, Bereklauw, Dille en Alstroemeria.

Behandeling allergisch contacteczeem

Wat kan je zelf tegen allergisch contacteczeem doen?

Eigenlijk is het vooral van belang om erachter te komen welke stof bij jou de allergische reactie veroorzaakt. Is het je crème? Je nieuwe metalen riem? Of misschien je nieuwe oorbellen? Op die manier kun je er zelf voor zorgen dat je het contact met deze stof vermijdt.

Daarnaast zijn er ook veel huidvriendelijke cosmetica producten, speciaal voor de gevoelige huid. Om zo de kans op een allergische reactie door cosmetica te verkleinen. Helaas zitten hier ook veel commerciële crèmes tussen. Deze crèmes beweren huidvriendelijk en mild te zijn. En zetten misleiden termen op de verpakking als ‘hypo-allergeen’ en ‘dermatologisch getest’. Maar wat is er uit die test gekomen? Dat vertelt het verhaal niet.. Als ik vervolgens naar de ingrediëntenlijsten kijk schrik ik van alle irriterende stoffen die het product bevat. 

Benieuwd welke cosmetica producten of merken je beter niet kunt smeren, omdat ze een cosmetica allergie kunnen veroorzaken? Houd dan de Instagram-pagina van sproetonline in de gaten. Iedere week plaats ik in de story een video, waarin ik een slecht cosmetica product of merk review.

Het is dus belangrijk om irriterende cosmetica te laten staan. Maar even belangrijk is het natuurlijk om cosmetica te gebruiken die wat voor je huid kunnen betekenen. Heb je een gevoelig huidtype of op dit moment zelfs last van een cosmetische allergie? Kies dan altijd voor cosmetica met kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten. Benieuwd welke producten je het beste tegen allergisch contacteczeem kunt smeren? Lees dan mijn gratis productadvies voor allergisch contacteczeem.

Naast het vermijden van irriterende cosmetica, is het ook belangrijk om irriterend wasmiddel te vermijden. Het klinkt misschien gek, maar je kleding kan je huid ook enorm irriteren als het is gewassen met geparfumeerd wasmiddel. Dit blijft namelijk in je kleding zitten en dit irriteert en droogt de huid uit. Gebruik daarom liever parfum en kleurstof-vrij wasmiddel. Huidvriendelijk wasmiddel is verkrijgbaar in: wasmiddel poeder, wasmiddel capsules, en vloeibaar wasmiddel.

Ook kan het helpen om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen. Droge lucht verergerd namelijk eczeem klachten. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid in onze huizen eigenlijk te laag. Als het buiten koud is zetten we de verwarming namelijk aan. Dit verlaagt de luchtvochtigheid.

Een te lage luchtvochtigheid is niet alleen vervelend voor je huid, maar het maakt je ook vatbaarder voor infecties, oververmoeidheid, een verminderde concentratie en aandoeningen aan de luchtwegen. De luchtvochtigheid kun je verhogen door bakken met water op je verwarming te zetten, maar ook met een speciale luchtbevochtiger.

 Wat kan een professioneel voor je betekenen? 

Een arts kan vooral helpen door een contactallergie test. Dit wordt ook wel een plaktest genoemd of epicutaan allergologisch onderzoek. Hierbij plakt de arts allemaal pleisters op je rug. Op deze pleisters zitten stoffen (allergenen) die voor een allergische reactie kunnen zorgen. Er is een standaard plakpakket die vaak wordt toegepast. Dit zijn pleisters met bekende allergenen die vaak een allergische reactie veroorzaken. Hieraan kunnen nog extra allergenen worden toegevoegd waarvan jij denkt dat ze je allergie triggeren. De pleisters blijven twee dagen op je rug zitten. Als er onder de pleister eczeem te zien is, weet je dat je lichaam voor die stof een allergie heeft ontwikkeld. Over het algemeen is het lastig om contact met deze stof (allergeen) helemaal te vermijden. Daarom zal het contact eczeem helaas je hele leven blijven terug keren.

Voor het eczeem zelf kan een arts een anti-eczeem zalf of crème voorschrijven. Dit zijn corticosteroïden. Corticosteroïden zijn hormoonachtige stoffen die een ontstekingsremmende werking op het eczeem hebben. Hierdoor verminderen klachten als roodheid, jeuk en pijn. Is het contact eczeem zeer ernstig? Dan kan een arts overwegen om prednison voor een korte tijd voor te schrijven. Dit is een heftig medicijn die het eczeem weer tot rust brengt.

bieden, maar dit heeft niet mijn voorkeur.

Tips van de @Sproetonline Instagramvolgers

Als ik een productadvies voor een specifieke huidklacht op Instagram publiceer, vraag ik ook altijd aan mijn Instagram volgers of zij nog tips hebben. Over producten of therapieën waar zij goede ervaringen mee hebben, Voor eczeem kreeg ik de volgende tips:

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!