Allergisch contacteczeem: rode huiduitslag met schilfertjes en pukkels
11 oktober 2020 
10 min. leestijd

Allergisch contacteczeem: rode huiduitslag met schilfertjes en pukkels

Heb je net een nieuwe crème gekocht, wordt je hele gezicht rood na het smeren.. Niet per se iets waar je dat moment op zit te wachten. Het kan een teken zijn van allergisch contacteczeem. Je lichaam heeft dan een allergie ontwikkeld voor jouw crème. Maar het kan ook door andere stoffen ontstaan. Bijvoorbeeld door het materiaal van je oorbellen. Of de geurstoffen uit je parfum. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen! Ik geef je tips, inclusief de beste eczeem crème. 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor allergisch contacteczeem.

Wat is allergisch contacteczeem?

De naam contacteczeem zegt het eigenlijk al: eczeem, na contact met een bepaalde stof. Meestal zit het op het gezicht of de handen (eczeem handen) en voeten (voet eczeem). Er zijn eigenlijk twee vormen van contact eczeem:

1. Allergisch contacteczeem

Bij dit type contacteczeem ontstaat het eczeem omdat het lichaam een allergie voor een bepaalde stof heeft ontwikkeld. Je moet dus meerdere keren in aanraking zijn gekomen met de stof om de allergie te ontwikkelen.

2. Niet allergisch contacteczeem

Bij dit type contacteczeem ontstaat het eczeem nadat de huid in contact is geweest met een irriterende stof. Die bij ieder ander ook een eczeem reactie zou hebben gegeven. Niet-allergisch contacteczeem wordt ook wel ortho-ergisch contacteczeem genoemd.

fotoallergisch contacteczeem

Fotoallergisch contacteczeem

Een variant van allergisch contacteczeem is: fotoallergisch contacteczeem. Hierbij ontstaat het contacteczeem door de combinatie van een lichtgevoelige stof plus zonlicht. Bij fotoallergisch contacteczeem is dus zowel een stof plus zonlicht nodig, voordat de allergische reactie ontstaat.

Bijvoorbeeld een zonnebrandcrème. Je smeert de zonnebrand op, gaat in de zon liggen, en opeens krijg je een allergische reactie. Er zit dan waarschijnlijk een stofje in de zonnebrandcrème die in combinatie met zonlicht een allergie heeft veroorzaakt. Dit komt vaak voor bij notenzonnebrandcrème.

Hoe ziet allergisch contacteczeem eruit?

Hoe allergisch contacteczeem eruit ziet verschilt per persoon. En natuurlijk per stof waarmee je huid in aanraking is gekomen. Wel heeft iedereen met allergisch contacteczeem last van: zwelling, roodheid, blaasjes en blaren.

Dit is meestal het begin van de huidreactie. Na één a twee dagen wordt de roodheid en zwelling minder. En ontstaan er vaak kleine pukkeltjes en blaasjes. Dit is met name het geval als het gaat om een allergische reactie op cosmetica.

Het contact eczeem zit vooral op plekken waar het bindweefsel wat los zit. Bijvoorbeeld rondom je ogen, je lippen, je tong of je genitaliën.

allergische reactie gezicht

Oorzaak allergisch contacteczeem

Ik had het er net ook al even over. Er zijn eigenlijk twee vormen van contact eczeem. Bij allergisch contacteczeem heeft je lichaam een allergie ontwikkeld voor een bepaalde stof. De allergie is niet vanaf de geboorte aanwezig. Maar is als het ware later aangemaakt door het lichaam.

Dit kan een allergie voor een cosmetica ingrediënt zijn. Maar bijvoorbeeld ook voor bepaalde medicatie of metalen. De stof die deze allergische reactie veroorzaakt noem je dan een allergeen.

1. Incompleet allergeen: er gebeurt nog niks

Als je huid of slijmvlies voor het eerst in aanraking komt met dit allergeen, is het allergeen nog incompleet. Het incomplete allergeen gaat daarom een verbinding aan met eiwitten in je huid. Op deze manier wordt een incompleet allergeen een compleet allergeen.

2. Compleet allergeen: er ontstaat een reactie

Een compleet allergeen wordt door immuun cellen als een lichaamsvreemde stof gezien. En dus als een soort indringer. Ook wel antigeen genoemd. Je lichaam wilt deze stof absoluut niet binnen hebben. Wanneer de huid of slijmvliezen opnieuw in aanraking komen met deze stof, nemen de immuun cellen toe. Ook geven deze cellen ontstekingscellen vrij om het antigeen op te ruimen.

Hierdoor ontstaat er een ontsteking in de huid. Oftewel, allergisch contacteczeem. Je kunt jarenlang een crème gebruiken zonder enige problemen en daar opeens contact eczeem van krijgen. Je lichaam is dan een aantal jaren blootgesteld aan de stof en heeft hier uiteindelijk een allergie voor ontwikkeld. Hoe snel een stof een allergie veroorzaakt verschilt per stof, maar ook per persoon.

De ene persoon reageert sneller op een bepaalde stof dan de ander. Hierin spelen persoonlijke eigenschappen een rol. Je kunt je misschien wel voorstellen dat iemand met een beschadigde, kwetsbare, huid sneller op een stof reageert dan een wat dikker, intact huidtype.

allergisch contact eczeem

Contact allergenen

Er zijn een aantal stoffen waarvan bekend is dat het bij veel mensen contact eczeem kan veroorzaken. Hieronder heb ik de belangrijkste gezet:

Allergisch contact eczeem door metalen

Zoals nikkel en chroom. Je vindt deze metalen vooral in goedkope sieraden, riemen, leer en in cement. Dit laatste noem je ook wel metselaarseczeem.

Allergisch contact eczeem door geurstoffen

Deze geurstoffen worden onder andere toegevoegd aan parfum, deodorant en shampoo. Zit het eczeem in je hals of nek? Kijk dan eens kritisch naar je parfum. Maar ook aan cosmetica worden vaak geurstoffen toegevoegd. Voorbeelden zijn: linalool, eugenol, citronellol, geraniol, d-limonene, citral, benzyl salicylate, lyral en tree moss. Ik adviseer altijd om deze geurstoffen te vermijden.

allergisch contact eczeem

Allergisch contact eczeem door conserveringsmiddelen

Conserveringsmiddelen worden gebruikt om ervoor te zorgen dat producten langer houdbaar zijn. Ze worden toegevoegd aan cosmetica producten, maar ook aan industriële producten. Het is één van de oorzaken van kapperseczeem.

Allergisch contact eczeem door lijm

Ook lijm kan de boosdoener zijn. Wat je bijvoorbeeld vaak ziet is dat mensen een allergische reactie krijgen van pleisters. Vooral de bruine pleisters. Hier zit het lijm colofonium aan. Colofonium lijm zit ook in plakband, postzegels, schoenlijm en in kleef strips voor insecten. Veel mensen krijgen huiduitslag van deze pleisters.

Dit uit zich in roodheid, bultjes, blaasjes en jeuk op de plek waar de pleister heeft gezeten. Krijg jij huiduitslag van pleisters? Probeer dan eens deze lijmvrije pleisters te gebruiken. Waarschijnlijk zal je huid hier beter op reageren!

contact eczeem

Allergisch contact eczeem door smeerbare medicatie

Aan zalven en crèmes kunnen geneesmiddelen worden toegevoegd. Deze geneesmiddelen kunnen ook een allergie veroorzaken als je ze hebt opgesmeerd.

Allergisch contact eczeem door planten

Een allergische reactie nadat je hard in de tuin hebt gewerkt? Dit kan komen doordat je huid in aanraking is gekomen met bepaalde planten of bloemen. Voorbeelden van planten en bloemen die allergisch contacteczeem kunnen veroorzaken zijn: chrysanten, bereklauw, dille en alstroemeria.

Behandeling allergisch contacteczeem

Eigenlijk is het vooral van belang om erachter te komen welke stof bij jou de allergische reactie veroorzaakt. Is het je crème? Je nieuwe riem? Of misschien je oorbellen? Op die manier kun je er zelf voor zorgen dat je het contact met deze stof kan vermijden.

Smeer eerst twee dagen niets

Het is belangrijk om je huid even een paar dagen met rust te laten. Het voelt natuurlijk alsof je er een kalmerende crème op moet smeren. Maar je kunt beter eerst even niets smeren. Op die manier voorkom je verergering.

Wat je wel kunt doen is de huid koelen. Bijvoorbeeld met een zakje ijs of coldpacks in een theedoek. Hierdoor kan de zwelling verminderen. Daarnaast kan het helpen om een antihistamine pilletje te nemen. Dit zijn de bekende hooikoorts pillen. Ze remmen de allergische reactie.

allergisch contact eczeem

Smeer hierna milde cosmetica

Als je je huid even met rust hebt gelaten kun je weer voorzichtig beginnen met smeren. Zitten er op dit moment vooral blaasjes en pukkeltjes op je huid? Dan zou ik eerst even een huidvriendelijke zinkzalf smeren. Zinkoxide droogt de blaasjes en pukkeltjes namelijk in. En verlicht jeukklachten.

Als de huid er weer wat rustiger uit ziet, kun je een huidvriendelijke bodylotion of gezicht crème smeren. Kies het liefste voor cosmetica met kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten. Hieronder heb ik een aantal goede producten gezet:

Benieuwd welke producten je het beste tegen allergisch contacteczeem kunt smeren? Lees dan mijn gratis productadvies voor allergisch contacteczeem.

allergische reactie gezicht

Volgende allergische reactie voorkomen

Het is natuurlijk belangrijk om de kans op een nieuwe allergische reactie te voorkomen. Het kan daarom fijn zijn om een dermatoloog te bezoeken. Hij of zij kan een plakproef allergietest uitvoeren. En zo achterhalen welke stof bij jou de grote boosdoener was.

Daarnaast kun je ook triggerende factoren vermijden die in het algemeen bekend staan om het uitlokken van allergische reacties. Hieronder lees je mijn tips hierover!

Vermijd irriterende cosmetica

Er worden veel crèmes verkocht, die beweren huidvriendelijk en mild te zijn, maar dit in werkelijkheid niet te zijn. Ze zetten misleidende termen op de verpakking. Als ‘hypo-allergeen’ en ‘dermatologisch getest’. Maar wat is er uit die test gekomen? Dat vertelt het verhaal niet.. Als ik vervolgens naar de ingrediëntenlijsten kijk schrik ik van alle irriterende stoffen die het product bevat.

Benieuwd welke cosmetica producten of merken je beter niet kunt smeren, omdat ze een cosmetica allergie kunnen veroorzaken? Houd dan de Instagram-pagina van sproetonline in de gaten. Iedere week plaats ik in de story een video, waarin ik een slecht cosmetica product of merk review.

cosmetica eczeem

Vermijd sterk geparfumeerd wasmiddel

Naast het vermijden van irriterende cosmetica, is het in mijn ogen ook belangrijk om irriterend wasmiddel te vermijden. Je kunt namelijk ook een allergische reactie op wasmiddel ontwikkelen. Vaak wordt gezegd dat de kans op een allergische reactie op wasmiddel heel klein. Toch denk ik hier ander over.

Zo reageer ik zelf enorm op Robijn wasmiddel en Zwitsal wasmiddel. Mijn hele huid gaat dan jeuken en wordt knal rood. Hier had ik vroeger nooit last van, dus de kans is groot dat ik door de jaren heen een allergische reactie op wasmiddel heb ontwikkeld.

Als je een gevoelige huid hebt, zou ik daarom parfum en kleurstofvrij wasmiddel gebruiken. Hieronder heb ik wat voorbeelden gezet:

allergische reactie wasmiddel

Luchtvochtigheid verbeteren

Ook kan het helpen om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen. Droge lucht verergert namelijk eczeem klachten. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid in onze huizen eigenlijk te laag. Als het buiten koud is zetten we de verwarming namelijk hoger. Dit verlaagt de luchtvochtigheid.

Een te lage luchtvochtigheid is niet alleen vervelend voor je huid, maar ook voor je gezondheid. Het maakt je vatbaarder voor infecties, oververmoeidheid, een verminderde concentratie en aandoeningen aan de luchtwegen. De luchtvochtigheid kun je verhogen door bakken met water op je verwarming te zetten.

Maar ook met een speciale luchtbevochtiger. Bijvoorbeeld deze luchtbevochtiger. Hier heb ik zelf hele goede ervaringen mee. Het apparaat regelt automatisch de luchtvochtigheid. Door het te herstellen wanneer het te hoog of te laag is.

luchtbevochtiger

Professionele hulp bij allergisch contact eczeem

Een arts kan vooral helpen door een contact allergietest. Dit wordt ook wel een plaktest genoemd of epicutaan allergologisch onderzoek. Hierbij plakt de arts allemaal pleisters op je rug. Op deze pleisters zitten stoffen (allergenen) die voor een allergische reactie kunnen zorgen.

Er is een standaard plakpakket die vaak wordt toegepast. Dit zijn pleisters met bekende allergenen die vaak een allergische reactie veroorzaken. Hieraan kunnen nog extra allergenen worden toegevoegd, waarvan jij denkt dat ze je allergie triggeren. De pleisters blijven twee dagen op je rug zitten.

Als er onder de pleister eczeem te zien is, weet je dat je lichaam voor die stof een allergie heeft ontwikkeld. Soms is het lastig om contact met deze stof (allergeen) helemaal te vermijden.

Voor het eczeem zelf kan een arts een anti-eczeem zalf of crème voorschrijven. Dit zijn corticosteroïden. Corticosteroïden zijn hormoonachtige stoffen die een ontstekingsremmende werking op het eczeem hebben. Ik ben hier zelf echt geen fan van. In mijn ogen doen corticosteroïden meer kwaad dan goed.

allergietest

Tips van de @Sproetonline Instagramvolgers

Als ik een productadvies voor een specifieke huidklacht op Instagram publiceer, vraag ik ook altijd aan mijn Instagram volgers of zij nog tips hebben. Over producten of therapieën waar zij goede ervaringen mee hebben, Voor eczeem kreeg ik de volgende tips:

Soorten eczeem

Er zijn naast allergisch contacteczeem nog veel meer soorten eczeem. Daarom heb ik een overzichtelijke blog gemaakt. Met daarin de verschillende indicaties, de oorzaken en de behandelmethodes. Je leest de blog hier: Soorten eczeem.

Gebruikte bronnen en extra informatie

Hieronder vind je een aantal wetenschappelijke studies. Die ik gebruikt heb als achtergrond informatie bij het schrijven van deze blog:

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram