Eczeem handen: rode, jeukende handen
14 december 2022 

Eczeem handen: rode, jeukende handen

Koud weer, werken in de horeca, veel schoonmaken. Het zijn allemaal factoren die eczeem aan de handen kunnen uitlokken. Handeczeem is geen ernstige huidaandoening. Maar wel een hele vervelende, omdat we onze handen constant gebruiken. In deze blog geef ik je tips om eczeem aan de handen te verminderen!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat zijn eczeem handen?

De medisch term voor eczeem aan de handen is hand dermatitis. Oftewel, een ontsteking van de huid wat zich beperkt tot je handen. Het is een niet besmettelijke huidziekte, maar wel onwijs vervelend!

We hebben onze handen tenslotte de hele dag nodig, waardoor de ontsteking constant wordt blootgesteld aan prikkels. Denk aan: water, handzeep, eten en vuil. Gelukkig zijn er een aantal receptvrije producten die al veel verlichting kunnen geven.

In deze blog ga ik je helpen, zodat je in no time van je handeczeem af bent!

Eczeem handen herkennen

Eczeem aan de handen heeft een aantal typische kenmerken. Die lijken op andere vormen van eczeem. Hieronder heb ik de meest voorkomende symptomen van eczeem aan de handen gezet:

  • Rode handen
  • Schilferende handen
  • Geïrriteerde handen
  • Huidkloofjes
  • Gebarsten handen
  • Korstjes op handen
  • Droge handen
  • Afschilferende huid
  • Pijnlijke handen

Als het handeczeem vaak terugkomt, merk je dat de conditie van je handen verslechterd. Je blijft last houden van droge handen, een ruwe huid, een dikker wordende huid en huidkloven.

eczeem handen

Dishydrotisch eczeem

Een specifieke vorm van handeczeem is dishydrotisch eczeem. Ook wel blaasjeseczeem genoemd. Een vorm van eczeem waarbij, zoals de naam al zegt, vooral blaasjes en blaren op de voorgrond staan.

Het eczeem komt op zowel de handen als voeten voor. Maar wordt vooral gezien aan de handpalmen. Heb je met name last van blaasjes op jouw handen? Dan past deze blog beter bij jouw huidklacht(en): Blaasjes eczeem.

Oorzaak handeczeem

Het ontstaan van eczeem aan de handen kan verschillende oorzaken hebben. Maar het is wel zo dat handeczeem vaak het gevolg is van contact met irriterende stoffen. Ga maar eens na waar jouw handen deze week allemaal mee in contact zijn gekomen.

Afwasmiddel, make up, schoonmaakmiddelen, eten, deurklinken, handen schudden, noem maar op! Niet gek is daarom ook dat er huidklachten kunnen ontstaan. Daarnaast speelt ook genetische aanleg een rol.

Hieronder leg ik de drie belangrijke oorzaken van eczeem aan de handen uit.

eczeem handen

1. Handeczeem door allergisch contacteczeem

Als het handeczeem wordt veroorzaakt door contact met een uitlokkende stof, noem je dit ook wel contacteczeem aan de handen. Dit kan zowel allergisch contacteczeem zijn als irritatief contacteczeem.

Bij allergisch contacteczeem heeft je lichaam echt een allergie ontwikkeld voor een bepaalde stof. Een stof die bij iemand anders misschien helemaal geen problemen veroorzaakt. En ook zelf kun je jaren, zonder problemen, in contact gekomen zijn met deze stof. En er nu heel heftig op reageren.

Dit is een typisch kenmerk van allergisch contacteczeem. Je huid heeft, na regelmatig contact met een bepaalde stof, uiteindelijk een afweerreactie voor deze stof aangemaakt.

Dit kunnen allerlei stoffen zijn. Wel zijn er bekende allergenen. Oftewel, stoffen die bekend staan om het uitlokken van allergische reacties. Denk bijvoorbeeld aan: parfum, geurstoffen, eucalyptus olie, tea tree oil en citrus oliën.

handeczeem oorzaak

2. Handeczeem door irritatief contacteczeem

Bij irritatief contacteczeem heeft je lichaam geen allergie ontwikkeld voor een bepaalde stof. Maar reageert de huid op een vrij irriterende stof die voor veel anderen ook voor problemen zou zorgen.

Hierbij moet je denken aan irriterende stoffen, als: afwasmiddel, schuurmiddel, zeep, heet water, desinfecterende alcohol, lijm, bepaalde planten, irriterende handcrèmes, parfum etc.

oorzaak handeczeem

3. Handeczeem door genetische aanleg

Helaas kan het ook zo zijn dat je het handeczeem hebt overgeërfd. De kans om handeczeem te krijgen vergroot namelijk als het binnen de familie zit. Het gaat hierbij niet per se om aanleg voor handeczeem, maar meer aanleg om snel allergisch op stoffen te reageren. Je noemt het ook wel atopie.

Op kinderleeftijd uit dit zich vaak in atopisch eczeem. Ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Hier kun je al kindje overheen groeien. Om vervolgens op latere leeftijd last te krijgen van een ander vorm van eczeem, waaronder dus handeczeem.

eczeem handen

Behandeling eczeem handen

Het goede nieuws aan het hebben van handeczeem is, dat je het vrij makkelijk zelf kunt verminderen. In de meeste gevallen zal het vermijden van uitlokkende factoren in combinatie met het smeren van de juiste ingrediënten namelijk al verlichting geven.

Hieronder heb ik nog wat handeczeem tips gezet!

Stap 1. Vermijden van uitlokkende factoren

De belangrijkste oorzaak van handeczeem is dus contact met een uitlokkende stof. Dit kan een zwaar irriterende stof zijn. Of een stof, waarvoor jouw lichaam een allergische reactie heeft ontwikkeld. Maar ja, hoe kom je erachter wat deze stof is? Het makkelijkste is om te achterhalen wanneer de klachten begonnen.

Als het gaat om irritatief contact eczeem aan de handen, krijg je over het algemeen binnen twee uur klachten. Bijvoorbeeld, omdat je je handen hebt gewassen met irriterend handzeep. Of hebt schoongemaakt met allerlei agressieve schoonmaakmiddelen.

Probeer deze uitlokkende factoren in het vervolg te vermijden. Draag bijvoorbeeld handschoenen tijdens het schoonmaken. Of tijdens het werken (de zorg, horeca). En gebruik niet te heet water.

Bij allergisch contacteczeem zit er vaak wat vertraging in de huidreactie. Het kan zelfs tot twee dagen duren tot je daadwerkelijk klachten krijgt. Als je bijvoorbeeld woensdag klachten kreeg, heb je waarschijnlijk maandag al contact gemaakt met een uitlokkende stof. Probeer te achterhalen wat het product of de specifieke stof was. Vaak gaat het hierbij om je handcrème, douchegel, handzeep etc.

Voorbeelden van huidvriendelijke producten

Probeer in het vervolg alleen nog maar huidvriendelijke producten te gebruiken. Hieronder heb ik een aantal goede voorbeelden gezet!

eczeem handen

Stap 2. Kalmerende en hydraterende ingrediënten smeren

Naast het vermijden van uitlokkende triggers, is het ook super belangrijk om goede ingrediënten te smeren. Bepaalde cosmetische ingrediënten kunnen je (beschadigde) huid barrière, de bovenste huidlaag, namelijk versterken. Dit zorgt ervoor dat je huid veel beter weerbaar is tegen prikkels van buitenaf.

Daarnaast zorgt een sterke huid barrière ook voor minder droge handen. En hoe minder droog je handen zijn, hoe minder snel en heftig het handeczeem zal optreden. Kortom, smeren, smeren, smeren!

Voorbeelden van huidvriendelijke producten

Hieronder heb ik een aantal voorbeelden van effectieve handcrèmes gezet. Ze bevatten zowel barrière versterkende stoffen. Als kalmerende en hydraterende stoffen:

eczeem handen


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram