Beste handzeep (top 4)
08 januari 2024 
11 min. leestijd

Beste handzeep (top 4)

Handen wassen met een huidvriendelijke handzeep kan de kans op vervelende klachten als: droge handen en zelfs handeczeem verkleinen. Er zijn natuurlijk enorm veel verschillende handzepen te koop. Wat de zoektocht naar een mild zeep lastig maakt. Daarom dook ik in de ingrediëntenlijsten van meerdere zepen en maakte een top top 4 Beste handzeep. 

Samenvatting beste handzeep 2023

Geen zin of tijd om de hele blog door te lezen? Bekijk dan hieronder een samenvatting van mijn beste handzeep top 4! Tijdens het samenstellen van deze lijst met beste handzeep heb ik gelet op de ingrediënten van de handzepen, de prijs en de verpakking. Daarnaast heb ik geprobeerd om producten van verschillende merken mee te nemen. 

beste handzeep

Wat is de beste handzeep?

Naast het voeden van je huid, is het ook belangrijk om uitdroging tijdens het wassen van je handen te voorkomen. Er zijn behoorlijk wat veel verschillende handzepen. Die allemaal onderling verschillen in formulering, geur, verpakking en manier van gebruiken. Helaas bevatten veel van deze producten ingrediënten die je huid uitdrogen. 

Vaak gaat het om reinigende stoffen die het natuurlijke vetlaagje verwijderen, waardoor je klachten kunt krijgen als: droge handen, irritatie of zelfs eczeem. Toch is het wel belangrijk dat een handzeep reinigende stoffen bevat. Het moet tenslotte vuil en bacteriën van je huid verwijderen. 

Maar ga dan het liefste voor mildere was-stoffen. En zorg bij voorkeur ook dat er genoeg terug vettende stoffen aan zijn toegevoegd. Je wilt eigenlijk dat de verhouding tussen zowel reinigende als hydraterende en verzorgende stoffen een beetje gelijk is. Alle producten uit mijn lijst met beste handzeep voldoen aan deze eisen! 

beste handzeep

1. SMPL skincare handzeep 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: deze vloeibare 'zeep' van SMPL skincare is niet goedkoop, maar wel echt de moeite waard als je last hebt van droge handen. Of zelfs kapotte handen. Het product is namelijk super mild. Dit komt omdat het een soort 4-in-1 product is. 

Het gaat namelijk om een vloeibare 'zeep' die je zowel als gezichtsreiniger, shampoo, douchegel en als handzeep kunt gebruiken. Super handig! De fles is verder vrij van SLES, SLS, parfum, uitdrogende alcohol en essentiële oliën. Dit maakt het heel geschikt om als handzeep bij gevoelige, droge handen te gebruiken. 

Wel bevat het een beetje vanille extract. Eén van de weinige ingrediënten die producten op huidvriendelijke wijze een subtiele geur kunnen geven. Ik vind deze SMPL skincare wash zelfs de beste handzeep bij handeczeem klachten. Zeker door de toevoeging van: soja olie, jojoba olie, aloë vera en vitamine E. 

Daarnaast is het een handig product om mee te nemen op vakantie. Je hoeft namelijk maar één fles mee te nemen om zowel je gezicht, lichaam, handen en haren te kunnen wassen. Scheelt weer een paar plekjes in je koffer! Bijkomend voordeel: zowel de inhoud van het pompje als de verpakking zelf zijn vrij van microplastics. In deze SMPL Skincare review vertel ik je meer over dit relatief nieuwe merk.

beste handzeep

2. CeraVe handzeep 

Ook deze olie cleanser van CeraVe kan wat mij betreft door als beste handzeep. Met name bij klachten als: kapotte handen, (extreem) droge handen of zelfs handeczeem is het een fijn product om te gebruiken. Net als de reiniger hierboven is het product namelijk heel mild geformuleerd. 

Voor dit pompje zijn er uitsluitend verzorgende oliën gebruikt, waaronder een hoge concentratie squalaanolie en triglyceriden. Ze verwijderen vuil en verzorgen tegelijkertijd de huid barrière, waardoor het je handen niet snel zal uitdrogen. 

Daarnaast is deze licht schuimende olie ook nog verrijkt met verschillende ceramiden. Deze ingrediënten kun je zien als een soort cement dat je huidcellen beter bij elkaar houdt. Hierdoor wordt het water in de huid beter vastgehouden en is je huid ook minder vatbaar voor prikkels van buitenaf. 

Het maakt je handen na iedere wasbeurt lekker zacht. Kortom, ook de CeraVe olie cleanser is een goede optie als je op zoekt bent naar de beste handzeep!

beste handzeep

3. Happy Earth handzeep

Ook deze handzeep van Happy Earth verdient zeker een plek in mijn Beste handzeep top 4. Het namelijk weer om een milde handzeep dat vrij is van uitdrogende sulfaten. Maar ook parfum en etherische oliën zijn helemaal weggelaten. 

Dit maakt het niet alleen een geschikte handzeep bij droge handen, maar ook bij gevoelige handen. Wat de handzeep wel bevat zijn mild reinigende stoffen, als: Coco-Glucoside en Sodium Coco-Sulfate. Samen met de hydraterende en verzorgende ingrediënten: glycerine, een beetje vitamine E en melkzuur. 

Daarnaast gaat het om een 100% natuurlijk product met een 100% recyclebare fles. Wel zit er een beetje levulinezuur voor een subtiele zachte geur. Kortom, deze Happy Earth handzeep is ook het proberen waard als je op zoek bent naar de beste handzeep! 

beste handzeep

4. Dermolin zeepvrije handzeep

Ook deze handwash van Dermolin is zeker een goede optie als je op zoek bent naar de beste handzeep van dit moment. De handzeep is wel wat mild geformuleerd dan de producten hierboven. Maar alsnog mild genoeg om dagelijks, meerdere keren per dag, te gebruiken. 

Zeker als je niet zo zeer last hebt van huidpoblemen aan je handen, maar de kans hierop vooral wilt verkleinen. Het product is namelijk ook weer vrij van parfum, kleurstoffen, alcohol, cocamidopropyl betaïne en sodium lauryl sulfate. Wat het wel bevat is sodium laureth sulfaat. Een mildere variant op sodium lauryl sulfaat. 

Samen met de mild reinigende ingrediënten: Disodium Cocoamphodiacetate en Coco-Glucoside. Bovendien zorgt de toevoeging van Caprylyl Glycol, Glyceryl Caprylate en melkzuur ervoor dat eventuele uitdroging wordt beperkt. 

Kortom, als je op zoek bent beste handzeep, en niet zo zeer last hebt van droge of rode handen, is dit de Dermolin zeepvrije hand wash een goede optie!

beste handzeep

Wat doet handzeep?

Handzeep heeft natuurlijk als meest hoofdzakelijke functie vuil, bacteriën en andere ziekteverwekkers van je handen verwijderen. Handzeep bevat hiervoor oppervlakte actieve stoffen, zoals zeepmoleculen, die zich kunnen binden aan zowel water als vet. 

Handzeep verwijdert vuil

Wanneer je handen met zeep worden ingezeept en met water worden afgespoeld, helpen deze moleculen om vuil van je handen te verwijderen. Dit gebeurt door het creëren van micellen, kleine clusters van zeepmoleculen, die vuildeeltjes omsluiten en deze wegspoelen. Eigenlijk een beetje hoe micellair water ook werkt. 

Handzeep verwijdert bacteriën

Ook helpt handzeep om bacteriën van je handen te verwijderen. Terwijl je je handen wast, wrijf je de zeep grondig over alle delen van je handen. Inclusief de huid tussen je vingers en onder je nagels. Dit proces breekt de structuur van bacteriën en ziekteverwekkers af. Wanneer je je handen vervolgens weer afspoelt, worden deze samen met het zeep weggespoeld.

Handzeep verwijdert virussen

Daarnaast werkt handzeep ook effectief tegen veel virussen. Hoewel sommige virussen, zoals het norovirus, resistent kunnen zijn tegen zeep. Het gebruik van zeep is echter nog steeds een essentiële stap in de preventie van virale infecties. Vooral wanneer je je handen regelmatig wast.

beste handzeep

Kan handzeep helpen bij het voorkomen van huidirritatie en uitdroging?

Eigenlijk doet een handzeep vaak het tegenovergestelde. Althans een handzeep is gewoon niet zo huidvriendelijk. Het doel van een handzeep is tenslotte ook niet om de huid te verzorgen. Maar om vuil en bacteriën te verwijderen en je handen zo goed schoon te maken. Om die reden kun je van de meeste handzeep ook niet verwachten dat ze heel verzorgend werken. 

Daarnaast is het zo dat handzeep toch wel vaak een grote boosdoener is van droge handen en zelfs eczeem aan de handen. Vooral wanneer je je handen heel vaak wast. Dit kan het natuurlijke vetlaagje van je handen namelijk aantasten, waardoor je automatisch gevoeliger bent voor prikkels van buitenaf. 

Het gebruiken van lauw water in plaats van het water helpt ook in het voorkomen van huidirritatie en uitdroging. Net als het beperken van je was tijd. Was liever niet langer dan 20 seconden. Dep je handen na het wassen voorzichtig droog met een schone handdoek. Wrijven kan de huid ook beschadigen.

beste handzepen

Welke handzeep is het beste?

In mijn top 4 met beste handzepen hierboven heb je natuurlijk kunnen lezen welke producten wat mij betreft door kunnen als 'beste handzeep'. Tijdens het samenstellen van deze lijst heb ik op een aantal dingen gelet. Hieronder lees je welke punten dit zijn. Om de kans op de het vinden van de beste handzeep te vergroten. 

1. Milde was stoffen

Kies het liefste voor een handzeep met milde was stoffen. Dit zijn bijvoorbeeld: Coco Glucoside en Sodium Coco Sulfate. Laat stoffen als sodium lauryl sulfate (SLS), Ammonium Laureth Sulfate (ALES) en Ammonium Lauryl Sulfate (ALS) liever staan. Ze kunnen je handen uitdrogen en irriteren. Daarnaast is het fijn als de zepen met genoeg terug-vettende stoffen verrijkt zijn. Die de uitdroging van de reinigende stoffen compenseren. 

2. Parfumvrij

Het klinkt misschien een beetje gek. Een handzeep dat niet naar zeep ruikt. Maar voor je handen is het echt beter. Parfum heeft eigenlijk nul positieve eigenschappen op je huid. Het enige wat parfum doet is lekker ruiken, maar verder vergroot het vooral de kans op huidirritaties en andere vervelende huidproblemen. Handzepen met een heerlijke geur kun je daarom beter laten staan. Eigenlijk is geen geur beter dan een frisse geur. Daarom zou ik handzepen van Rituals, Dettol en Unicara niet gebruiken.

3. Verzorgende stoffen

De beste handzeep bevat wat mij betreft in ieder geval ook genoeg hydraterende stoffen. Denk hierbij aan glycerine, shea butter, panthenol en hyaluronzuur. Maar ook zeker oliën, als: zonnebloemolie, olijfolie en castorolie. Ondanks dat je de handzeep snel weer afspoelt, hebben ze wel een verzorgende werking op de huid én voorkomen ze uitdroging. 

beste handzeep

Wat is het verschil tussen gewone zeep en antibacteriële zeep?

Het belangrijkste verschil tussen gewone zeep en antibacteriële zeep is dat antibacteriële zeep specifieke chemicaliën bevat die bedoeld zijn om bacteriën te doden of hun groei te remmen. Terwijl gewone zeep bedoeld is om vuil en ziekteverwekkers van de huid te verwijderen. Door ze los te maken en weg te spoelen zonder bacteriën te doden. Hieronder lees je nog een aantal verschillen.

Gewone zeep

Gewone zeep is vooral bedoeld om vuil, bacteriën en andere ziekteverwekkers van de huid te verwijderen. Het reinigt door oppervlaktespanning te verminderen. Hierbij worden dus geen bacteriën gedood. Ze worden alleen verwijderd. 

Ook zijn de 'gewone' handzepen meestal wat milder voor je huid dan antibacteriële zepen en drogen ze je huid minder uit. Je hebt hierin verschillende handzepen, met zowel een zachte geur als aanwezige geur en zowel zeepblokjes als vloeibare handzeep. 

Antibacteriële zeep

Antibacteriële zeep daarentegen zijn producten die wel actieve ingrediënten die bacteriën doden en/of de groei remmen. Het reinigt je handen en heeft dus ook een bacteriedodende werking. Deze handzepen worden vaak gebruikt in situaties waar extra bescherming tegen bacteriën gewenst is. Zoals in ziekenhuizen of andere zorginstellingen. 

Een nadeel is wel dat ze droge handen en irritatie kunnen veroorzaken. Vooral bij langdurig gebruik. Bijvoorbeeld tijdens de corona pandemie of wanneer je werkt in de zorg of schoonmaakbranche. Het zijn daarom niet de meest huidvriendelijke handzepen. 

beste handzeep

Vloeibare handzeep of een zeepblok, wat is beter?

Naast 'gewone' handzeep en antibacteriële handzeep zit er ook nog een verschil tussen het type handzeep dat je gebruikt. Hierin zijn er twee types die veel voorkomen: vloeibare handzeep en een zeepblok. Een vloeibare handzeep is, zoals de naam al zegt, vloeibaar van structuur dat vaak verpakt zit in een pompje of dispenser dat navulbaar is.

Een zeepblokje daarentegen is gewoon een blok zeep dat je een beetje nat maakt en over je handen wrijft. Deze manier van handen wassen is wat ouderwetser dan wassen met vloeibare handzeep. Persoonlijk vind ik handen wassen met een zeepblok minder, omdat het niet zo hygiënisch is. 

Zo zijn dit soort blokjes vatbaar voor besmetting met bacteriën en andere ziekteverwekkers. Zeker wanneer meerdere mensen hetzelfde zeepblok aanraken. Vloeibare zeep in een dispenser is hygiënischer, omdat het niet direct wordt aangeraakt. Dit zijn daarom fijne zepen om in openbare ruimtes te gebruiken.

beste handzeep

Hoe vaak moet ik mijn handen wassen?

Hoe vaak je je handen moet wassen hangt heel erg af van de situatie. Je kunt je misschien wel voorstellen dat een beroep in de gezondheidszorg automatisch meer wasbeurten met zich mee brengt dan een kantoorbaan. En dat kinderen vaker vieze handen hebben dan volwassenen. 

Gebruikelijke momenten om je handen te wassen zijn: voordat je gaat eten, nadat je het toilet gebruikt, na het niezen of hoesten in je hand, na contact met een ziek iemand, na het bereiden van bepaald voedsel (vlees, vis). 

beste handzeep

Hoe was ik het beste mijn handen?

Om je handen het beste te wassen kun je een stappenplan volgen. Begin door je handen grondig nat te maken onder stromend schoon water. Zorg ervoor dat al je handen goed nat zijn voordat je zeep aanbrengt. Het hele proces van handen wassen duurt ongeveer twintig seconden. 

  • Stap 1. Wrijf je handpalmen over elkaar om de zeep goed te verdelen en zorg ervoor dat je de binnenkant van de handen en de vingers grondig reinigt. 
  • Stap 2. Wrijf je vingers in elkaar, zowel van je linker- als rechterhand, om alle kanten van je vingers te reinigen. Vergeet niet om je polsen en de ruimte rondom je polsen grondig te reinigen.
  • Stap 3. Gebruik je nagels van de ene hand om de andere hand te reinigen en vice versa, en zorg ervoor dat je ook de ruimte onder je nagels grondig schoonmaakt. 
  • Stap 4. Houd je duim vast met de vingers van de andere hand en wrijf heen en weer om je duim goed te reinigen. 
  • Stap 5. Spoel je handen goed af met schoon stromend water, zodat alle zeep en ziekteverwekkers worden weggespoeld. 
  • Stap 6. Het drogen van je handen kun je het beste doen met een schone handdoek of een papieren handdoek. Door je handen nog te drogen, kun je ziekteverwekkers verwijderen die eventueel nog aanwezig kunnen zijn. 

beste handzeep

Misschien vind je dit ook interessant

Naast deze Beste handzeep top 4 heb ik meer lijstjes geschreven, met daarin mijn beste skincare producten. Hieronder vind je er een aantal!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Manuela
Door

Manuela

op 23 Oct 2023

Weer zo'n fijn en handig artikel, wat ben ik blij met jouw site! Super fijn om te weten welke handzeep ik voortaan kan kopen. Samen met de beste handcreme artikel hopelijk geen kapotte handen meer in de winter.

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 24 Oct 2023

Wat een lieve reactie, dankjewel!

Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram