Wat is micellair water?
18 juni 2022 
4 min. leestijd

Wat is micellair water?

Micellair water. Het staat in vrijwel iedere drogist. En ook online kun je dit product inmiddels bij veel cosmetica merken bestellen. Maar wat is micellair water eigenlijk? Heeft het gebruiken micellair water zin of onzin? En wat is het verschil tussen micellair water en reinigers? Ik leg het je allemaal uit in deze blog. 

Nieuwsgierig worden? Lees dan hieronder verder!

Wat is micellair water?

Als je vuil en make-up resten van je huid wilt verwijderen is er over het algemeen meer nodig dan alleen maar water. Hier heb je was stoffen voor nodig. Een was stof bestaat uit een soort kopje en staart. De kop van de wasstof houdt van water en is vetafstotend. En de staart huid juist weer van vet en is waterafstotend.

Als je deze was stoffen toevoegt aan water, dan keren de koppen van de was-stoffen zich naar buiten, want deze houden van water. En de staarten van keren zich naar binnen, want deze houden juist van vet. En zijn waterafstotend. Hierdoor ontstaat er een soort bolletje. 

Je noemt dit bolletje ook wel een micel. Vandaar ook de naam micellair water. Dit bolletje is handig, want normaal mengen vet-aantrekkende stoffen niet met water. Zo heeft een druppel olie in een glas water mengen bijvoorbeeld ook geen zin. Dit drijft als het waren op het water.

Maar doordat die wasstoffen dus een soort bolletje vormen, waarbij de buitenkant van water 'houdt' en de binnenkant van vet, kan dit dus wel. Micellair water is dus eigenlijk: het oplossen van olie in een waterige oplossing. Hieronder zie je een foto van de structuur van zo'n micel, waarbij de koppen naar buiten wijzen en de staarten naar binnen. Hieronder leg ik uit hoe een micel vuil kan verwijderen!

micellair water

Hoe gebruik je micellair water?

Micellair water gebruik je eigenlijk altijd op een watje. Je giet hier als het waren een beetje van het micellair water op. Wat er dan gebeurt, is dat de micellen, oftewel wasstoffen die zich tot bolletjes hebben gevormd, gaan veranderen van richting. 

De vet-afstotende koppen gaan zich naar beneden richten, op het watje. Terwijl de vet-aantrekkende staarten juist naar boven wijzen. Richting jouw gezicht. Deze vet-aantrekkende staarten pakken het vuil als een soort pakketje op, waardoor jij het vervolgens makkelijk van je gezicht afveegt. 

wat is micellair water

Verschil micellair water en reiniger

Zowel micellair water als een gezichtsreiniger bevatten wasstoffen. En hebben beide als doel je huid schoon te maken. Door vuil en make-up van je gezicht te verwijderen. 

Het grootste verschil tussen beide producten zit 'm in de manier van aanbrengen. Micellair water is natuurlijk waterig en daarom super vloeibaar. Je brengt micellair water daarom altijd aan op een watje. En wrijft deze over de huid heen.

Een normale reiniger daarentegen breng je aan in je handpalmen. En masseer je dan met roterende bewegingen over je gezicht. Vaak in combinatie met een beetje water.  

Officieel gezien hoef je je gezicht na het reinigen met micellair water niet af te spoelen. Toch raad ik dit wel aan. Doordat je namelijk met een watje te werk gaat, zullen er altijd micellair water resten achterblijven op je gezicht. 

En het is belangrijk om deze resten van je gezicht af te spoelen. Bijvoorbeeld met water. Of met een gezichtsreiniger. Je zou bijvoorbeeld eerst met micellair water je make-up kunnen verwijderen. En hierna je gezicht 'na reinigen' met een gezichtsreiniger.

Verder geldt voor beide producten natuurlijk dat het belangrijk is dat ze geen irriterende was stoffen bevatten. Of andere ingrediënten die je beter niet kunt gebruiken. 

wat is micellair water

Micellair water, zin of onzin?

Ik vind micellair water niet per definitie onzin. Maar ik vind wel dat de hype rondom micellair water niet altijd terecht is. Het wordt vaak onterecht gezien als een product dat veel milder en totaal anders is dan de normale gezichtsreiniger. Terwijl deze producten praktisch hetzelfde zijn en doen. 

Het grote verschil is vooral hoe je het product gebruikt. Zo moet je micellair water niet als een leave-on product zien, zoals de verpakkingen vaak beloven. Maar echt als een product die je na gebruik nog afspoelt met water. 

micellair water

Voorbeelden goede en slechte micellair water

Ben je op zoek naar micellair water? Maar weet je niet goed welke je het beste kunt gebruiken? Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet van goede en slechte micellair waters:

Huidvriendelijk micellair water

Niet-huidvriendelijk micellair water

wat is micellair water


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Marieke
Door

Marieke

op 13 Oct 2023

Ik ben dus een mega fan van micellair water omdat het heel makkelijk en clean is. Ik gebruik die van Louis Widmer. Daarna gebruik ik dan met een watje nog de blauwe exfoliant van Paula’s Choice. Is afspoelen met water daarmee dan ook niet meer nodig?

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 13 Oct 2023

Hi Marieke, na het gebruik van micellair water zou ik wel altijd afspoelen, maar na gebruik van een exfoliant is afspoelen niet nodig. Je wilt eigenlijk juist dat het goed op de huid blijft zitten en hier z'n werk kan doen!

Annick
Door

Annick

op 28 Jan 2024

Hallo...is het dan beter om je gezicht te reinigen met gewone water in plaats van een micellair water enn dan een crème op te smeren ? Grtjs.

Annick
Door

Annick

op 30 Jan 2024

Luus, Gebruik je zelf een Micellair water product ?

Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram