Beste micellair water (top 5)
19 mei 2024 
8 min. leestijd

Beste micellair water (top 5)

Micellair water is speciaal ontwikkeld om vuil en make up te verwijderen, maar helaas is niet ieder micellair water flesje even mild voor je huid. De micellen trekken vuil aan en pakken dit vervolgens als een soort pakketjes in. Hierna wrijf je het met één beweging van je gezicht. Wat kan er fout zou je kunnen zeggen? Helaas veel... Daarom laat ik in deze blog mijn ´Beste micellair water top 5´ zien!

Samenvatting welke micellair water is het beste?

Geen zin om de hele blog te lezen? Hieronder vind je een samenvatting van mijn 'Beste micellair water' top 5! Bij het samenstellen van deze lijst heb ik vooral gelet op de volgende punten: het cleansing water reinigt op milde wijze, bevat geen parfum, geen ontvettende alcohol en genoeg verzachtende stoffen. Heb je een vette huid? Persoonlijk zou ik na het gebruik van micellair water ook nog een gezichtsreiniger gebruiken (zie: Beste gezichtsreiniger).

beste micellair water

ZARQA micellair water

Een micellair water flesje dat zeker thuis hoort in deze 'Beste micellair water top 5' is het ZARQA cleansing water. Een product dat volgens het merk zelf drie eigenschappen op je huid heeft: het reinigt op milde wijze, helpt make up te verwijderen en herstelt de huid. Als ik vervolgens naar de ingrediëntenlijst kijk, zie ik inderdaad ingrediënten terugkomen die deze claims kunnen waarmaken.

Zo bevat het micellar water coco-glucoside. Een mild reinigende stof. Samen met de hydraterende en verzachtende stoffen: glycerine, aloë vera, protvitamine B5, sodium levulinate, levulinic acid, dode zee mineralen en melkzuur. Dit zijn vrij veel actieve stoffen voor een micellair water formule. Verder is het product vrij van irriterende stoffen, waardoor het niet in je ogen prikt! Lees hier mijn uitgebreide review: huidtherapeutische review ZARQA micellair. 

Eigenschappen micellair water

 • Mild reinigende stof (coco glucoside)
 • Huid voelt zacht na reinigen
 • Biedt een zachte reiniging
 • Goede micellair water voor gevoelige, droge huid

beste micellair water

Dermolin micellair water

Ook het Dermolin micellair water is een goede optie als je op zoek bent naar het beste micellair water van dit moment. Met name vanwege de milde, maar effectieve formule. Zo bevat het product geen zeep, alcohol, kleurstoffen of cocamidopropyl betaine. Wat het wél bevat zijn een allerlei ingrediënten met een verzorgende werking, waaronder glycerine en propanediol.

Ze houden je huid zacht en goed gehydrateerd. Dit effect wordt versterkt door saccharide isomerate (Pentavitin). Verder is als reinigende stof coco-glucoside gebruikt. Het maakt je huid schoon zonder uit te drogen, waardoor je huid niet trekkerig aanvoelt na gebruik. Kortom, ook weer een fijne optie voor de gevoelige huid! Maar hierdoor eigenlijk voor ieder huidtype.

Eigenschappen micellair water

 • Veel hydraterende stoffen
 • Mild reinigende stof (coco glucoside)
 • Extra geschikt voor de gevoelige huid

beste micellair water

CeraVe micellair water

Het CeraVe Micellair water zorgt ook voor een milde en effectieve reiniging van je huid. Zonder hierbij je huidbarriere uit te drogen of te beschadigen. Hier is onder andere de hoge concentratie glycerine verantwoordelijk voor. Deze stof helpt de huid hydrateren en zachter te maken. Als reinigende stoffen zijn coco-betaïne en natriumcocoylglycinaat toegevoegd. Beide stoffen make je huid op een huidvriendelijke manier schoon.

Wat ik zelf ook een groot pluspunt vind, is de toevoeging van niacinamide en hyaluronzuur. Beide stoffen ondersteunen de huidbarrière en verbeteren bovendien je huidhydratatie. De toevoeging van ceramiden (NP, AP, EOP) en cholesterol versterken dit effect. Wat het een extra fijn product maakt voor de droge huid! Daarnaast is ook het Cerave cleansing water vrij van irriterende en uitdrogende stoffen.

Eigenschappen micellair water

 • Milde was-stoffen (coca betaine en natriumcocoylglycinaat)
 • Veel hydraterende stoffen (glycerine, hyaluornzuur, ceramiden)
 • Bevat ook het antioxidant niacinamide
 • Extra geschikt voor de droge huid en gevoelige huid

beste micellar water

Nivea micellair water

Het komt niet vaak voor dat een Nivea product in mijn productadviezen staat. Nivea staat namelijk bekend om het typische Nivea geurtje. En geurstoffen zijn één van de vele stoffen die ik in mijn adviezen vermijd. Toch wil ik het Nivea micellair water wel als tip meegeven in deze beste micellair water top 5.

Het micellair water flesje is namelijk, geheel tegen mijn verwachtingen in, huidvriendelijk geformuleerd. Zo bevat het geen irriterende of uitdrogende stoffen. Wat hét wel bevat is onder andere een hoge concentratie castor olie, druivenpitolie, panthenol, glycerine en sorbitol. Stuk voor stuk hydraterende en verzachtende stoffen. De toevoeging van castorolie en druivenpitolie zorgen er bovendien voor dat je make up heel makkelijk van je huid verwijdert. Zelfs waterproof make up.

Eigenschappen micellair water

 • Huid voelt zacht aan
 • Geen oncomfortabel trekkerig gevoel
 • Verwijdert ook waterproof mascara
 • Veel verzorgende oliën

beste micellair water

Garnier skinactive micellair reinigingswater (beste micellair water garnier)

Ook Garnier is niet echt bepaald een cosmetica merk dat vaak in mijn productadviezen voorkomt. Sterker nog, ik spreek me bijna wekelijks kritisch uit over dit merk op Instagram. Veel producten vind ik namelijk alles behalve goed voor je huid. Maar het Garnier Ultra hydraterende micellaire water flesje is wél mild geformuleerd, waardoor het zeker goede micellair water optie is.

De formule is vrij beperkt, maar de stoffen die gebruikt zijn, zijn wel huidvriendelijk. Zo bevat het een hoge concentratie glycerine. Een stof dat bekend staat om zijn hydraterende eigenschappen op de huid. Als reinigende stof is disodium cocoamphodiacetate gebruikt. Deze stof is in staat de huid te reinigen zonder uit te drogen. Verder is het micellair water vrij van parfum en geurstoffen.

Eigenschappen micellair water

 • Hoge concentratie glycerine (hydrateert)
 • Milde was stof (disodium cocoamphoacetate)
 • Verwijdert make up en vuil

beste micellair water

Wat is micellair water?

Om vuil en make-up resten van je huid te verwijderen, is er vaak meer nodig dan alleen water. Hiervoor gebruik je reinigende stoffen. Dit kan in de vorm van een gezichtsreiniger maar ook door micellair reinigingswater te gebruiken. Dit is (als het goed is) een zacht reinigingsproduct dat effectief make-up verwijdert. Bij micellair reinigingswater gaat het om was-stoffen die uit een kop en een staart bestaan.

De kop houdt van water en stoot vet af. Terwijl de staart juist van vet houdt en water afstoot. Wanneer je deze reinigende stoffen aan water toevoegt, richten de koppen zich naar buiten omdat ze van water houden. De staarten keren zich juist naar binnen, omdat ze van vet houden en water afstoten. Dit creëert een soort bolvormige structuur die je ook wel micellen noemt.

Vandaar de naam micellair water. Micellen zijn nuttig omdat vet-aantrekkende stoffen normaal gesproken niet met water mengen. Een druppel olie in een glas water zal bijvoorbeeld altijd bovenop blijven drijven. Door de vorming van micellen, waarbij de buitenkant van water houdt en de binnenkant van vet, kunnen deze stoffen wél mengen. Overigens veranderen deze kop en staart van richting zodra je het op een watje schenkt, maar daarover hieronder meer!  Of bekijk: Wat is micellair water?

beste micellair water

Hoe werkt micellair water?

Bijna iedereen heeft het wel eens gebruikt, maar hoe werkt micellair water eigenlijk precies? Dit is eigenlijk een best bijzonder proces. Zodra je een beetje van het micellair water op het watje schenkt, gebeurt er namelijk iets met de micellen, oftewel reinigende stoffen, in het water. De micellen, die zich tot bolletjes hebben gevormd, veranderen van richting.

De vet-afstotende koppen gaan zich naar beneden richten, dus naar het watje toe. Terwijl de vet-aantrekkende staarten nu juist omhoog wijzen, naar je gezicht. Deze vet-aantrekkende staarten (micellen) trekken vuil aan en verpakken dit als een soort pakketje, waardoor je het vervolgens eenvoudig van je gezicht kunt vegen.

beste micellair water

Beste micellair water gevoelige huid

Niet alleen voor de gevoelige huid, maar ook de droge huid, vette huid, gemengde huid noem maar op, geldt: ga altijd voor een huidvriendelijk geformuleerd micellair water! Oftewel micellair water zonder irriterende stoffen, uitdrogende stoffen (alcohol in cosmetica, sodium laureth sulfate) of lichtgevoelige stoffen. Het micellair water moet moeiteloos make up en vuil van je huid verwijderen, zonder hierbij je huid onnodig te beschadigen.

Dit klinkt misschien logisch, maar veel micellair water flesjes bieden alles behalve een zachte reiniging. Ze bevatten bijvoorbeeld hoge concentratie gedenatuurde alcohol, zodat wij het gevoel hebben dat onze huid goed schoon wordt gemaakt. Terwijl je in werkelijkheid je huid aan het ontvetten bent, waardoor je uiteindelijk een oncomfortabel trekkerig gevoel krijgt.

micellar water

Welke garnier micellair water is het beste?

Ik durf wel te zeggen dat het Garnier Skinactive micellair reinigingswater het meest populaire reinigingswater van dit moment is. Als ik huidverzorgingsroutines uitvraag, wordt het skinactive micellair reinigingswater bijvoorbeeld bijna altijd genoemd. Toch zou ik niet alle micellair waters uit de Garnier Skinactive lijn gebruiken. Hieronder lees je welke wel en welke niet:

beste micellair water

Micellair water gebruiken of een gezichtsreiniger?

Zowel micellair reinigingswater als een gezichtsreiniger bevatten reinigende stoffen en hebben als doel om je huid schoon te maken. Door vuil en make-up resten te verwijderen. Het grootste verschil tussen deze twee producten ligt in de manier van aanbrengen en het uiteindelijke resultaat.

Micellair reinigingswater is vloeibaar en wordt daarom altijd aangebracht op een watje. Dat je vervolgens over je huid wrijft en naspoelt met water. Een reguliere gezichtsreiniger daarentegen, breng je aan in je handpalmen en masseer je met roterende bewegingen over je gezicht. Vaak in combinatie met een beetje water.

Een nadeel aan micellair water is dat er resten van het micellair reinigingswater op je huid kunnen achterblijven. Je werkt tenslotte met een watje en zonder water. Het is belangrijk om deze resten van je gezicht te spoelen, bijvoorbeeld met water of een gezichtsreiniger. Je kunt bijvoorbeeld eerst je make-up verwijderen met micellair reinigingswater en daarna je gezicht nabehandelen met een gezichtsreiniger.

Voor beide producten geldt dat het belangrijk is dat ze geen irriterende reinigingsstoffen of andere schadelijke ingrediënten bevatten. Als je maar één reinigingsproduct wilt gebruiken zou ik altijd voor een gezichtsreiniger gaan in plaats van micellair water. Dit haalt effectief make up resten, vuil en talg van je gezicht. Zie hier: beste gezichtsreiniger.

welke micellair water is het beste

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast deze 'Beste micellair water' top 5 heb ik meer blogs geschreven met daarin mijn favoriete producten. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet! Of bekijk een overzicht van alle blogs hier: beste huidverzorging.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram