Hyaluronzuur: werking, serums en supplementen
17 september 2022 
9 min. leestijd

Hyaluronzuur: werking, serums en supplementen

Het ingrediënt hyaluronzuur zie je op steeds maar cosmetica verpakkingen staan. Maar wat is hyaluronzuur eigenlijk? Wat doet hyaluronzuur met de huid? En wat is het beste hyaluronzuur serum? In deze blog geef ik antwoord op al deze vragen! Inclusief mijn top 8 beste hyaluronzuur serums. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of klik hier voor de overzichtelijke versie.


Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur, ook wel natriumhyaluronaat genoemd, is een stof die van nature in ons lichaam voorkomt. En dan vooral in onze huid. Het bijzondere aan hyaluronzuur is dat één hyaluronzuur-molecuul maar liefst duizend keer haar eigen gewicht aan water kan vasthouden.

hyaluronzuur

Wat doet hyaluronzuur?

Maar wat doet hyaluronzuur dan precies in de huid? Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is hyaluronzuur een kampioen in het binden met water. Oftewel, de stof is in staat op water in je huid beter vast te houden. En vochtverlies te beperken.

Je kunt je misschien wel voorstellen dat hyaluronzuur daarom een belangrijke rol speelt in het verbeteren van de huidhydratatie. En zo in het voorkomen van een droge huid.

Maar hyaluronzuur is meer dan dat! Het heeft namelijk ook antioxiderende eigenschappen op de huid. Dit houdt in dat hyaluronzuur de huid kan beschermen tegen schadelijke invloeden, als: zonlicht, milieuvervuilende stoffen en rook. Op die manier beschermt hyaluronzuur je huid, dus tegen huidveroudering.

Verder zorgt hyaluronzuur voor een verbetering van de huid elasticiteit, voegt het meer volume toe, houdt het je gewrichten soepel en stimuleert de stof het wondgenezingsproces.

Dat hyaluronzuur meer volume aan de huid geeft, verklaart ook meteen de populariteit rondom het hyaluronzuur filler. Een hyluronzuur filler, of hyaluronzuur injectie, zorgt namelijk tijdelijk voor meer volume in de huid. Op die manier kun je met een hyaluronzuur injectie wallen opvullen. Of bepaalde contouren in je gezicht accentueren.

hyaluronzuur serum

Verschillende hyaluronzuur soorten

Hyaluronzuur kan in verschillende vormen worden toegevoegd aan cosmetica. Hierin verschillende deze vormen onderling met name in moleculair gewicht. Makkelijk gezegd heb je hyaluronzuur met een hoog moleculair gewicht, laag moleculair gewicht en ultra laag moleculair gewicht. De regel is: hoe lager het moleculair gewicht van hyaluronzuur is, hoe dieper hyaluronzuur de huid in kan dringen.

Hyaluronzuur met hoog moleculair gewicht

Om die reden hydrateert hyaluronzuur met een hoog moleculair gewicht vooral de oppervlakkige huidlaag. Bovendien helpt hyaluronzuur met een hoog moleculair gewicht ook om andere stoffen dieper de huid in te brengen. Je ziet deze vorm daarom vooral in serums terugkomen. Een serum breng je dag-,- of nachtcreme namelijk dieper de huid in.

Hyaluronzuur met laag moleculair gewicht

Hyaluronzuur met een laag moleculair gewicht daarentegen, kan net wat dieper de huid indringen. Het hydrateert de huid daarom ook op een dieper niveau, maar alsnog vooral in de epidermis (bovenste huidlaag). Cosmetische stoffen zijn namelijk gewoonweg te groot om de diepere huidlagen te bereiken.

Hyaluronzuur ultra laag moleculair gewicht

Hylaronzuur met een ultra laag moleculair gewicht wordt gezien als een controversieel ingrediënt. Volgens verschillende studies zou deze vorm van hyaluronzuur werken als een soort signaalstof. Dat informatie doorgeeft over eventuele ontstekingen.

hyaluronzuur

Hyaluronzuur smeren

Hyaluronzuur is van nature dus al aanwezig in onze huid. Maar je kunt deze stof ook extra aanvullen door hyaluronzuur te smeren. Dit is vooral effectief naarmate we ouder worden. De hoeveelheid hyaluronzuur neemt namelijk met de leeftijd af.

Maar ook zonlicht speelt een belangrijke rol in de afbraak van hyaluronzuur in ons lichaam. Het is zelfs de grote boosdoener in het afbraakproces van deze stof. Super belangrijk dus om je huid goed tegen zonlicht te beschermen.

Of eventueel extra hyaluronzuur te smeren. Het smeren van hyaluronzuur zorgt namelijk voor een betere huidhydratatie. Maar vult ook fijne droogte lijntjes op, waardoor deze minder zichtbaar worden. Het effect is helaas wel tijdelijk. Zodra je stopt met het smeren van hyaluronzuur, neemt het resultaat ook af.

hyaluronzuur

Top 8 beste hyaluronzuur serums

Veel cosmetica merken verkopen een hyaluronzuur serum. Maar waar moet een goed hyaluronzuur serum nou aan voldoen? En wat is op dit moment het beste hyaluronzuur serum in de markt?

In mijn ogen is dat een serum dat in ieder geval: vrij is van parfum, geurstoffen, uitdrogende alcohol en andere irriterende ingrediënten. Daarnaast moet het natuurlijk een werkzame concentratie bevatten en wat mij betreft ook nog andere effectieve stoffen. Hyaluronzuur op zich zelf is namelijk niet super spannend. Een hyaluronzuur serum zowel hyaluronzuur, andere hydraterende stoffen én vitamines daarentegen wel.

Dit klinkt misschien logisch, maar de kans dat jouw hyaluronzuur serum aan bovenstaande eisen voldoet is niet groot. Je wordt als consument helaas vaak genept.. Gelukkig zijn er ook merken die wél weten hoe het moet. Hieronder lees je acht goede voorbeelden!

hyaluronzuur

1. Paula's Choice Hyaluronzuur serum

Dit Paula's Choice serum is een goed voorbeeld van een effectief hyaluronzuur serum. Het bevat namelijk, naast een hoge concentratie hyaluronzuur, ook nog een hoop andere effectieve ingrediënten.

Zo is er een vrij hoge hoeveelheid panthenol aan het serum toegevoegd. Dit ingrediënt is in staat om het vocht beter in je huid vast te houden. En maakt je huid zacht en soepel. Daarnaast bevat het hyaluronzuur serum nog verschillende ceramiden, als: ceramide NP, ceramide EOP en ceramide AP. Deze ceramiden dragen ook bij een aan betere huidhydratatie.

En hier blijft het niet bij. Werkzame stoffen die ik ook terug zie in de ingrediëntenlijst, zijn: glycerine, adenosine, silanetriol en phytosphingosine. Kortom, een echte hydratatie booster!

hyaluronzuur serum

2. CeraVe hyaluronzuur serum

Ook dit CeraVe hyaluronzuur serum kan ik aanraden als je op zoek bent naar een goed en hydraterend serum. Het bevat ook weer een hoge concentratie hyaluronzuur. Samen met een mooi lijstje andere hydraterende stoffen. Zo is er glycerine aan het serum toegevoegd. Een ingrediënt die vochtverlies tegengaat.

Maar ook weer drie verschillende ceramiden, met hydraterende eigenschappen op de huid. En panthenol, die de  huidhydratatie verbetert En je huid zo weer zacht en soepel maakt. Ook zeker het proberen waard!

beste hyaluronzuur serum

3. The Inkey List Hyaluronzuur serum

Ook dit hyaluronzuur van The Inkey list is een goed en vooral betaalbaar hyaluronzuur serum.  Op de verpakking van het product is al te zien dat het serum 2% zuivere hyaluronzuur bevat. Een werkzame en effectieve concentratie.

Daarnaast zijn er ook nog andere hydraterende ingrediënten aan het serum toegevoegd. Namelijk, propanediol en glycerine. Niet zoveel extra ingrediënten als de drie serums hierboven dus. Maar dat is ook niet gek, gezien de relatief lage prijs van dit serum.

hyaluronzuur

4. Hema Hyaluronzuur serum

Als je op zoek bent naar een budget-proof en huidvriendelijk hyaluronzuur serum zou ik voor dit Hema serum gaan. Het serum is qua formulering natuurlijk minder spannend dan de hyaluronzuur serums hierboven. Maar alsnog het proberen waard.

De Hema Ultra Hydrate Skin booster bestaat uit een beperkt aantal ingrediënten, waarvan twee ingrediënten invloed hebben op de huidhydratatie. Namelijk: keratine en natuurlijk hyaluronzuur.

Daarnaast is het hyaluronzuur serum van de Hema, in tegenstelling tot veel andere Hema producten, vrij van irriterende stoffen. Al met al een fijn en betaalbaar hyaluronzuur serum!

hyaluronzuur serum

5. Biodermal Hyaluronzuur serum

Ook dit hyaluronzuur serum van Biodermal mag zeker niet ontbreken in mijn lijstje met beste hyaluronzuur serums.

Het hyaluronzuur serum bevat ook weer een werkzame concentratie hyaluronzuur. Maar dit is niet het enige ingrediënt wat dit serum het smeren waard maakt.

Het Biodermal serum bevat namelijk ook nog allerlei andere effectieve stoffen, waaronder een super hoge concentratie niacinamide. Een vitamine die de huid hydrateert, ontstekingen remt, pigmentvlekjes bleekt en de talgproductie reguleert.

Daarnaast zijn er ook nog andere antioxidanten aan het serum toegevoegd, waaronder: ubiquinone en vitamine E. Kortom, een fijn serum die de huid hydrateert én beschermt tegen veroudering.

biodermal serum

6. IndeedLabs Hydraluon serum

Dit Hydraluron serum van IndeedLabs bevat ook weer een hoge concentratie hyaluronzuur. Het is zelfs zo dat het serum met name uit hyaluronzuur bestaat.

Maar er zijn ook nog andere hydraterende stoffen aan het serum toegevoegd, waaronder: butelyne glycol en propanediol. Daarnaast bevat het serum een alg extract. Dit extract heeft krachtige antioxiderende eigenschappen. Oftewel, het beschermt je huid tegen veroudering.

Kortom, een huidvriendelijk, hydraterende en beschermend serum!

indeed serum

7. Medik8 Hydr8 B5 hyaluronzuur serum

Het Medik8 hyaluronzuur serum kreeg ik vorige week toegestuurd in een pr pakketje. In ken het merk Medik8 al een tijdje en heb er ook meegewerkt in huidtherapeutische klinieken, maar dit serum is vrij nieuw en kende ik daaro nog niet.

Persoonlijk vind ik het serum wel prijzig. Maar over de formulering en het effect ervan ben ik zeker positief! Het hyaluronzuur serum bevat een hoge concentratie hyaluronzuur én panthenol. Beide dragen bij aan een betere huidhydratatie.

Het serum kun je uit het flesje halen met een handig pippetje, waardoor je nooit per ongeluk teveel aanbrengt. Mijn advies is om in totaal drie druppels van het hyaluronzuur op je vingers aan te brengen. En dit vervolgens over je gezicht te deppen.

Aan het begon moest ik wel even wennen aan dit serum. Het heeft namelijk een hele lichte structuur, waardoor het bijna aanvoelt als een soort watermist op je huid. Maar na twee minuten was het serum helemaal opgenomen en voelde mijn huid heerlijk zacht.

Ik denk dat met name mensen met een wat vettere huid dit serum erg fijn zullen vinden. Voor de wat droge huid voelt het serum misschien iets te licht aan.

beste hyaluronzuur serum

8. Hanskin Hyaluron Skin Essence

Hanskin Hyaluron Skin essence is eigenlijk geen serum, maar meer een toner. Je brengt het na reinigen van je gezicht aan op je huid, laat dit intrekken en smeert hierover heen je serum of crème. Ik heb het zelf een aantal weken gebruikt en ik vind zelf wel dat het een serum kan vervangen.

Het product bestaat uit 10% hyaluronzuur. Dit geeft je huid een boost. Daarnaast bevat het ook nog een aantal andere hydraterende stoffen , waaronder: glycerine, lijnzaadolie extract en gehydrolyseerde algin. Al deze ingrediënten dragen bij aan het verbeteren van het water gehalte in de huid en de algehele huidhydratatie.

Kortom, een fijne gezichtstoner die naar mijn mening ook prima door kan als serum.

beste hyaluronzuur serum

Hyaluronzuur slikken

Naast hyaluronzuur smeren, kun je hyaluronzuur ook innemen. Bijvoorbeeld in de vorm van een hyaluronzuur supplement. Verschillende studies hebben namelijk uitgewezen dat een inname van 100 tot 250 mg hyaluronzuur een positief effect heeft op de huid. Het vermindert fijne lijntjes en verbetert de huidhydratatie.

Het nadeel van hyaluronzuur supplementen is alleen dat het behaalde resultaat stopt zodra je het hyaluronzuur supplement niet meer inneemt.. Net als het smeren van hyaluronzuur serum of crème. Ben je op zoek naar een goed hyaluronzuur supplement? Dan kan ik onderstaande hyaluronzuur supplementen aanraden:

hyaluronzuur supplement

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast hyaluronzuur serums zijn er natuurlijk ook serums, waarbij de focus ligt op een ander actief ingrediënt. Hieronder lees je er meer over!


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram