Hyaluronzuur: werking, serums en supplementen
17 september 2022 
4 min. leestijd

Hyaluronzuur: werking, serums en supplementen

Het ingrediënt hyaluronzuur zie je op steeds maar cosmetica verpakkingen staan. Maar wat is hyaluronzuur eigenlijk? Wat doet hyaluronzuur met de huid? En waar let je op als je producten met hyaluronzuur koopt? In deze blog geef ik antwoord op al deze vragen! 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of klik hier voor de overzichtelijke versie

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur, ook wel natriumhyaluronaat genoemd, is een stof die van nature in ons lichaam voorkomt. En dan vooral in onze huid. Het bijzondere aan hyaluronzuur is dat één hyaluronzuur-molecuul maar liefst duizend keer haar eigen gewicht aan water kan vasthouden. 

hyaluronzuur

Wat doet hyaluronzuur?

Maar wat doet hyaluronzuur dan precies in de huid? Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is hyaluronzuur een kampioen in het binden met water. Oftewel, de stof is in staat op water in je huid beter vast te houden. En vochtverlies te beperken. 

Je kunt je misschien wel voorstellen dat hyaluronzuur daarom een belangrijke rol speelt in het verbeteren van de huidhydratatie. En zo in het voorkomen van een droge huid

Maar hyaluronzuur is meer dan dat! Het heeft namelijk ook antioxiderende eigenschappen op de huid. Dit houdt in dat hyaluronzuur de huid kan beschermen tegen schadelijke invloeden, als: zonlicht, milieuvervuilende stoffen en rook. Op die manier beschermt hyaluronzuur je huid, dus tegen huidveroudering

Verder zorgt hyaluronzuur voor een verbetering van de huid elasticiteit, voegt het meer volume toe, houdt het je gewrichten soepel en stimuleert de stof het wondgenezingsproces

Dat hyaluronzuur meer volume aan de huid geeft, verklaart ook meteen de populariteit rondom het hyaluronzuur filler. Een hyluronzuur filler, of hyaluronzuur injectie, zorgt namelijk tijdelijk voor meer volume in de huid. Op die manier kun je met een hyaluronzuur injectie wallen opvullen. Of bepaalde contouren in je gezicht accentueren. 

hyaluronzuur serum

Verschillende hyaluronzuur soorten

Hyaluronzuur kan in verschillende vormen worden toegevoegd aan cosmetica. Hierin verschillende deze vormen onderling met name in moleculair gewicht. Makkelijk gezegd heb je hyaluronzuur met een hoog moleculair gewicht, laag moleculair gewicht en ultra laag moleculair gewicht. De regel is: hoe lager het moleculair gewicht van hyaluronzuur is, hoe dieper hyaluronzuur de huid in kan dringen. 

Hyaluronzuur met hoog moleculair gewicht

Om die reden hydrateert hyaluronzuur met een hoog moleculair gewicht vooral de oppervlakkige huidlaag. Bovendien helpt hyaluronzuur met een hoog moleculair gewicht ook om andere stoffen dieper de huid in te brengen. Je ziet deze vorm daarom vooral in serums terugkomen. Een serum breng je dag-,- of nachtcreme namelijk dieper de huid in. 

Hyaluronzuur met laag moleculair gewicht

Hyaluronzuur met een laag moleculair gewicht daarentegen, kan net wat dieper de huid indringen. Het hydrateert de huid daarom ook op een dieper niveau, maar alsnog vooral in de epidermis (bovenste huidlaag). Cosmetische stoffen zijn namelijk gewoonweg te groot om de diepere huidlagen te bereiken. 

Hyaluronzuur ultra laag moleculair gewicht

Hylaronzuur met een ultra laag moleculair gewicht wordt gezien als een controversieel ingrediënt. Volgens verschillende studies zou deze vorm van hyaluronzuur werken als een soort signaalstof. Dat informatie doorgeeft over eventuele ontstekingen.

hyaluronzuur

Hyaluronzuur smeren

Hyaluronzuur is van nature dus al aanwezig in onze huid. Maar je kunt deze stof ook extra aanvullen door hyaluronzuur te smeren. Dit is vooral effectief naarmate we ouder worden. De hoeveelheid hyaluronzuur neemt namelijk met de leeftijd af. 

Maar ook zonlicht speelt een belangrijke rol in de afbraak van hyaluronzuur in ons lichaam. Het is zelfs de grote boosdoener in het afbraakproces van deze stof. Super belangrijk dus om je huid goed tegen zonlicht te beschermen.

Of eventueel extra hyaluronzuur te smeren. Het smeren van hyaluronzuur zorgt namelijk voor een betere huidhydratatie. Maar vult ook fijne droogte lijntjes op, waardoor deze minder zichtbaar worden. Het effect is helaas wel tijdelijk. Zodra je stopt met het smeren van hyaluronzuur, neemt het resultaat ook af.  

hyaluronzuur

Beste hyaluronzuur serums (top 9)

Veel cosmetica merken verkopen een hyaluronzuur serum. Maar waar moet een goed hyaluronzuur serum nou aan voldoen? En wat is op dit moment het beste hyaluronzuur serum in de markt? In mijn ogen is dat een serum dat in ieder geval: vrij is van parfum, geurstoffen, uitdrogende alcohol en andere irriterende ingrediënten. 

Daarnaast moet het natuurlijk een werkzame concentratie bevatten en wat mij betreft ook nog andere effectieve stoffen. Hyaluronzuur op zich zelf is namelijk niet super spannend. Een hyaluronzuur serum zowel hyaluronzuur, andere hydraterende stoffen én vitamines daarentegen wel.  

Dit klinkt misschien logisch, maar de kans dat jouw hyaluronzuur serum aan bovenstaande eisen voldoet is niet groot. Je wordt als consument helaas vaak genept.. Gelukkig zijn er ook merken die wél weten hoe het moet. In mijn 'Beste hyaluronzuur serum' blog deel ik mijn negen favoriete serums!

hyaluronzuur

Hyaluronzuur slikken

Naast hyaluronzuur smeren, kun je hyaluronzuur ook innemen. Bijvoorbeeld in de vorm van een hyaluronzuur supplement. Verschillende studies hebben namelijk uitgewezen dat een inname van 100 tot 250 mg hyaluronzuur een positief effect heeft op de huid. Het vermindert fijne lijntjes en verbetert de huidhydratatie. 

Het nadeel van hyaluronzuur supplementen is alleen dat het behaalde resultaat stopt zodra je het hyaluronzuur supplement niet meer inneemt.. Net als het smeren van hyaluronzuur serum of crème. Ben je op zoek naar een goed hyaluronzuur supplement? Dan kan ik onderstaande hyaluronzuur supplementen aanraden:

hyaluronzuur supplement

Misschien vind je dit ook interessant! 

Naast hyaluronzuur serums zijn er natuurlijk ook serums, waarbij de focus ligt op een ander actief ingrediënt. Hieronder lees je er meer over!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram