Droge handen: oorzaak en tips
10 november 2021 

Droge handen: oorzaak en tips

Droge handen is geen gekke of ernstige huidaandoening. Maar kan wel vervelend zijn. Vooral omdat we onze handen natuurlijk de hele dag gebruiken. En als ze droog aanvoelen, jeuken of misschien zelfs pijn doen, kun je daar best veel last van hebben. Wat we dan vaak doen is handcrème smeren. Toch maken veel van deze handcrèmes de problemen alleen maar erger. In deze blog vertel ik je hier meer over!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn gratis productadvies tegen droge handen!


Hoe zien droge handen eruit?

Je herkent droge handen, en een droge huid in het algemeen, vaak aan drooglijntjes en een ruw, schraal gevoel. Daarnaast kan de huid roder kleuren en kunnen er schilfertjes ontstaan. Naast droge handen, hebben veel mensen ook last van droge, gescheurde, nagelriemen.

Het is een onschuldige huidklacht, maar geeft wel vervelende klachten. Daarnaast is het zo dat een droge huid over het algemeen ook een minder sterke huid barrière functie heeft.

Hierdoor wordt de kans op het ontwikkelen van andere huidklachten groter. Denk aan eczeem of andere ontstekingen. Het kan daarom toch fijn zijn om wat extra aandacht de verzorging van je handen te geven. Bijvoorbeeld door het smeren van een handcrème.

droge handen door kou

Droge handen oorzaak

De oorzaak van droge handen kan verschillen. Een voorbeeld van een droge handen oorzaak is bijvoorbeeld het weer. Maar ook het smeren van de verkeerde cosmetica producten kunnen droge handen veroorzaken. Hieronder leg ik je de meest voorkomende oorzaken uit.

Droge handen door temperatuur

Een veelvoorkomende oorzaak is droge handen door kou. Als het buiten koud wordt, zetten we de verwarming binnen vaak lekker hoog. Dit voelt fijn, maar de luchtvochtigheid in huis wordt hierdoor wel droger. En een droge luchtvochtigheid, zorgt weer voor een drogere huid. En zo voor drogere handen. Net als te heet douchen trouwens. Deze hete temperatuur beschadigt je bovenste huidlaag. Om die reden hebben veel mensen last van een droge huid na het douchen.

Daarnaast helpt de lage winter temperatuur buiten ook niet echt mee. Want niet alleen de koude temperatuur zelf is agressief voor je huid. Ook de luchtvochtig van deze koude temperatuur is laag. Op die manier kun je dus droge handen door kou krijgen. Maar ook door warmte binnen.

Droge handen tips

Droge handen door irritatie

Een andere oorzaak van droge handen kan zijn: irriterende stoffen. Stoffen die je huid uitdrogen en beschadigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan handzeep. Vaak zijn hier agressieve stoffen aan toegevoegd, als sodium laureth sulfaat, parfum en alcohol. Of desinfecterende handgels. Ook enorm agressief voor je huid! Net als schoonmaakmiddelen, sterk geparfumeerde handcrèmes en verkeerde zonnebrand producten. Het kan zelfs zo zijn dat je de irritatie uiteindelijk zorgt voor een huidontsteking. Oftewel: contacteczeem.

Dit kan irritatief contacteczeem zijn. Of allergisch contacteczeem. Irritatief contacteczeem noem je ook wel ortho-ergisch contacteczeem. Bij deze vorm van eczeem is er een huidontsteking ontstaan na contact met een agressieve stof die bij ieder ander ook voor een reactie zou hebben veroorzaakt. Je herkent dit type eczeem aan: droogte lijntjes, roodheid, schilfertjes, een branderig gevoel van de huid, enorme jeuk en huidkloven. Als je huid niet meer in contact komt met de irriterende stof, zullen de huidklachten ook afnemen.

Hele droge handen

Droge handen door een allergie

Bij allergisch contacteczeem heeft jouw lichaam echt een allergie ontwikkelt voor een bepaalde stof. Iedere keer als je huid in aanraking komt met deze stof, zal er een allergische reactie ontstaan. Wat zich uit als contacteczeem. Allergisch contacteczeem ziet er over het algemeen vaak heftiger uit dan irritatief contacteczeem. De handen worden rood en kunnen gaan zwellen.

Ook ontstaan er vaak blaasjes, blaren en grotere huidkloven. Het belangrijkste is om te achterhalen welke stof de allergie veroorzaakt, zodat je deze stof kunt vermijden.

Droge huid handen

Behandeling droge handen

Het klinkt weer lekker cliché, maar het beste is natuurlijk om uitdroging van je handen te voorkomen. Dit kun je onder andere doen door je handen met lauw water te wassen, niet met heet water. En huidvriendelijke handzeep te gebruiken, zodat je huid barrière laag intact blijft. Een fijn voorbeeld is deze handzeep van La Roche Posay met de verzorgende ingrediënten: zonnebloemolie, niacinamide en shea butter.

Of deze wasolie van Eucerin. De olie is wel wat prijziger. Dit komt ook, omdat het om 400 ml wasolie gaat. Én de concentratie verzorgende omega-vetzuren, erg hoog is!

Wat te doen tegen droge handen?

Handcrème tegen droge handen

Heb je last van droge handen en wil je de uitdroging graag verminderen? Smeer dan een verzorgende handcrème. Een goede handcrème bevat het liefste zowel hydraterende, kalmerende en beschermende ingrediënten. De hydraterende ingrediënten verminderen uitdroging van je huid en hebben een verzorgend effect.

Kalmerende ingrediënten verkleinen de kans op eczeem klachten en irritatie. En beschermende ingrediënten versterken je huid barrière, waardoor de kans op verdere uitdroging beperkt wordt. Hieronder heb ik een lijstje gezet met een aantal goede handcrèmes!

Goede handcrème voor kapotte handen

Deze handcrème van La Roche Posay met 4% niacinamide is een fijne optie. Niacinamide heeft namelijk meerdere positieve eigenschappen voor de droge huid. Het hydrateert, beschermt tegen invloeden van buitenaf, bleekt eventuele pigmentvlekjes en werkt ontstekingsremmend.

Goede handcrème voor droge handen met schilfers

Deze handcrème van Eucerin met 5% ureum is vooral fijn als je last hebt van droge handen met schilfertjes. Of van eelt op je handen. Ureum heeft namelijk de eigenschap om schilfertjes van je huid te weken. Maar ook om de huidhydratatie te verbeteren. Zo pak je beide klachten aan!

Goede handcrème voor droge handen met schilfers

Deze handcrème van Drs. Leenarts is ook heel fijn. Het bevat, net als de handcrème van Eucerin hierboven, 5% ureum. Maar ook nog een mooi lijstje andere verzorgende ingrediënten. Waaronder: glycerine, shea butter, lipiden en niacinamide. Dit laatste ingrediënt remt ook nog eventuele ontstekingen en kalmeert de droge, geïrriteerde huid.

Goede handcrème voor droge handen

Deze body crème van Neutral is ook echt geschikt om je droge handen mee in te smeren. Het zit namelijk vol met verzorgende en beschermende ingrediënten. Geschikt voor zowel je handen als je lichaam.

Droge handen tips

Smeerresultaat

De foto hieronder kreeg ik van een Instagram volger doorgestuurd. Zij werkt in de zorg en had hele droge handen gekregen van al het desinfecteren. Ze heeft één week de handcrème van La Roche Posay gebruikt, die ik in het lijstje hierboven adviseer. En dit was het resultaat!

Droge handen door kou

Droge, gescheurde, nagelriemen

Je nagelriemen zijn het doorzichtige stukje huid rondom je nagels. Veel mensen die last hebben van droge handen, hebben ook last van droge nagelriemen. De nagelriemen worden hard en er ontstaan scheurtjes. Heb je hier last van? In mijn blog: 'Nagelriemen' geef ik je tips over goede nagelriem crèmes.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram