Droge handen: oorzaak en tips
10 november 2021 
10 min. leestijd

Droge handen: oorzaak en tips

Het hebben van droge handen is geen gekke of ernstige huidaandoening, maar het kan wel onwijs vervelend zijn. Vooral, omdat we onze handen natuurlijk de hele dag gebruiken. En als je last hebt van een droge huid, jeuk of misschien zelfs pijn kun je daar behoorlijk veel last van hebben. Ik ga je hiermee helpen! In deze blog vertel ik meer over: droge handen symptomen, droge handen oorzaak en de beste handcrèmes tegen droge handen. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn gratis productadvies tegen droge handen!

Hoe zien droge handen eruit?

Dit verschilt of je last hebt van droge handen of extreem droge handen. Maar over het algemeen kun je de huidklacht herkennen aan droogte lijntjes, een ruwe huid en een schraal gevoel. Daarnaast kunnen droge handen ook gepaard gaan met schilfertjes, korstjes en roodheid. 

Het hebben van (zeer) droge handen is op zich niets ernstigs, maar kan wel heel vervelend zijn. Met name omdat er sprake is van een minder sterke en minder intacte huid barrière. Het beschermende laagje van je bovenste huidlaag is als het ware beschadigd. Hierdoor is de huid veel kwetsbaarder voor prikkels van buitenaf. En zo ook gevoeliger voor het ontwikkelen van andere huidklachten. 

Het kan daarom fijn zijn om wat extra aandacht aan de verzorging van je handen te besteden. Bijvoorbeeld door het smeren van een effectieve handcrème. Maar wat smeer je als je handen droog zijn? Ik ga je helpen! In deze blog vertel ik je alles over (extreem) droge handen en geef ik mijn tips. Liever meteen naar mijn favoriete handcrèmes? Scrol dan naar beneden of klik in de inhoudsopgave hierboven op 'Wat te doen als je handen droog zijn?'.

droge handen door kou

Droge handen symptomen

Voor iedereen kan een droge huid er weer anders uit zien. Wel zijn er een aantal algemene kenmerken waaraan je droge handen kunt herkennen. Hieronder heb ik de meest voorkomende 'droge handen symptomen' op een rijtje gezet:

tips droge handen

(Extreem) droge handen oorzaak

Een droge huid aan de handen kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Een voorbeeld is het weer buiten. Maar ook het smeren van de verkeerde cosmetica producten en je handen wassen met agressieve was-stoffen kan uiteindelijk zorgen voor (zeer) droge handen. Hieronder staan de meest voorkomende factoren die droge handen veroorzaken:

1. Droge handen winter

Een veelvoorkomende oorzaak van droge handen is kou. Als het buiten kouder wordt, zetten we binnen de verwarming lekker aan. Dit voelt fijn, maar de luchtvochtigheid in huis daalt. Net als de luchtvochtigheid buiten trouwens, want kou veroorzaakt automatisch een droge lucht. En je raadt het misschien al, een droge luchtvochtigheid zorgt automatisch ook voor een droge huid. 

Waaronder droge handen door kou. Hier komen ook de bekende winterhanden en wintervingers vandaan. Dit geldt trouwens ook voor hete temperaturen, zoals heet douchen. De hete temperatuur verdampt vocht en oliën uit je bovenste huidlaag, waardoor deze uitdroogt. Meestal veroorzaakt dit ook jeuk. Om die reden hebben veel mensen last van jeukende, rode vlekken na het douchen.

Droge handen tips

2. Droge handen door slechte cosmetica

Een andere factor dat snel droge handen veroorzaakt is cosmetica. Denk bijvoorbeeld aan de handzeep, waarmee je jouw handen wast. Vaak zijn hier agressieve ingrediënten aan toegevoegd om ervoor te zorgen dat al het vuil verwijderd wordt. Maar dit kan helaas ook zorgen voor droge, schrale handen. 

Net als desinfecterende handgels, schoonmaakmiddelen, sterk geparfumeerde (hand)crèmes, een verkeerde bescherming tegen uv straling en bepaalde douche producten. Sterker nog, deze factoren kunnen zelfs zorgen voor contacteczeem. Je hebt hierin twee soorten contacteczeem, waaronder irritatief contacteczeem. Bij deze vorm ontstaat er een ontsteking na contact met een agressieve stof. 

Die bij ieder ander ook een reactie zou hebben veroorzaakt, omdat het niet huidvriendelijk is. Je herkent dit type eczeem aan: droogte lijntjes, roodheid, schilfertjes, vervelling, een branderig gevoel van de huid, enorme jeuk en huidkloven. Als je huid niet meer in contact komt met de irriterende stof, zullen de huidklachten ook afnemen.

Hele droge handen

3. Droge handen door allergie 

Naast irritatie kan er ook sprake zijn van contacteczeem in de vorm van een allergie. Je noemt het dan geen irritatief contacteczeem, maar allergisch contacteczeem. Bij allergisch contacteczeem heeft jouw lichaam dus echt een allergie ontwikkeld op een bepaalde stof. Iedere keer wanneer jouw huid in aanraking komt met deze stof, zal er een allergische reactie ontstaan. Wat zich uit als contacteczeem. 

Allergisch contacteczeem ziet er over het algemeen vaak heftiger uit dan irritatief contacteczeem. De handen worden rood en kunnen gaan zwellen. Ook ontstaan er vaak extreem droge handen met kloven, blaasjes en blaren. Het belangrijkste is om te achterhalen welke stof de allergie veroorzaakt, zodat je deze stof kunt vermijden.

Droge huid handen

4. Droge handen door onderliggende aandoeningen 

In sommige gevallen zijn je klachten het gevolg van onderliggende aandoeningen. Meestal gaat het om een vorm van eczeem. Denk aan: handeczeem, atopische dermatitis, smetplekken of andere huidontstekingen. Als je echt veel klachten hebt, kan het fijn zijn om even langs de huisarts te gaan om te beoordelen of er sprake is van een onderliggende aandoening.

Wat te doen tegen droge handen?

Wat te doen als je handen droog zijn? 

Het klinkt misschien een beetje cliché, maar het beste is natuurlijk om uitdroging van je handen te voorkomen. Dit kun je onder andere doen door je handen op de juiste manier te wassen en de juiste handcrème of zalf te smeren. Hieronder geef ik mijn tips!

Stap 1. Handcreme droge handen smeren

Heb je last van (hele) droge handen? Of merk je dat je droge handen krijgt? Gebruik dan minimaal twee keer per dag een verzorgende handcrème. Mijn voorkeur gaat uit naar een vette handcrème dat zowel hydraterende, kalmerende als beschermende ingrediënten bevat. De hydraterende ingrediënten verminderen het vochtverlies uit de huid en zorgen voor soepele handen. 

Kalmerende ingrediënten verkleinen de kans op irritatie en beschermende ingrediënten versterken je huidbarrière, waardoor water minder snel de huid uit ontsnapt. Smeer je handen regelmatig in met een handcrème. Ook 's avonds zodat de creme de hele nacht kan intrekken. Hieronder heb vier goed handcrèmes voor milde tot zeer droge handen gezet! Of bekijk mijn blog: Beste handcrème.

Handcrème bij kapotte handen 

De handcrème van La Roche Posay is een fijne optie als je met name last hebt van kapotte handen. Het bevat namelijk een hoge concentratie niacinamide. Dit antioxidant heeft namelijk meerdere positieve eigenschappen op de huid. Het hydrateert, beschermt tegen invloeden van buitenaf, bleekt eventuele pigmentvlekjes, werkt ontstekingsremmend, vermindert huidirritaties en kalmeert roodheid.

droge handen

Handcrème bij ruwe handen met schilfers 

De handcrème van Eucerin met 5% ureum is vooral fijn als je last hebt van droge handen met schilfertjes. Of van eelt op je handen. Ureum heeft namelijk de eigenschap om schilfertjes en dode huidcellen van je huid te weken. Maar ook om de huidhydratatie te verbeteren. Zo pak je beide klachten aan en heb je binnen no time weer gladde handen.

droge handen

Handcrème bij droge handen met schilfers 

De handcrème van Drs. Leenarts is ook heel fijn. Het bevat, net als het product van Eucerin hierboven, 5% ureum waardoor je handen minder ruw aanvoelen. Maar ook nog een mooi lijstje andere verzorgende ingrediënten, waaronder: glycerine, shea butter, lipiden en niacinamide. Dit laatste ingrediënt remt ook eventuele ontstekingen, houdt vocht vast en kalmeert de rode geïrriteerde huid.

droge handen

Handcrème bij droge handen 

De handcrème van Zarqa zit vol met effectieve ingrediënten. Zo bevat de handcrème ook weer een hoge concentratie ureum om de huidhydratatie te verbeteren en zachte handen te creëren. Daarnaast bevat de Zarqa handcrème ook nog andere stoffen die je huid hydrateren en voeden, waaronder: glycerine, caprylic, panthenol en caprylyl glycol. Stuk voor stuk hydraterende stoffen.

beste handcremes

Stap 2. Handen wassen zonder dat je handen uitdrogen 

Naast het smeren van een verzorgende crème of lotion speelt ook de manier van handen wassen een belangrijke rol. Eén van de mogelijke oorzaken van droge handen is namelijk: het op een verkeerde manier wassen van de handen. Bijvoorbeeld door te heet water te gebruiken. Of door zeep met agressieve was stoffen te gebruiken. 

Als je jouw handen wast met dit soort schadelijke stoffen, heeft dit een negatief effect op de beschermende laag van je huid. Ze beschadigen namelijk de natuurlijke beschermlaag van je huidbarriere. Dit maakt je handen extra gevoelig voor invloeden van buitenaf en veroorzaakt een droge huid. 

Was je handen daarom altijd met lauwwarm water. En gebruik alleen een hand zeep, waaraan milde was stoffen aan zijn toegevoegd. In combinatie met genoeg terug vettende en hydraterende ingrediënten. Op die manier behoud je een gezonde huid. Hieronder heb ik drie voorbeelden van milde zeep gezet. Of bekijk mijn complete lijst met Beste handzeep:

droge handen

Overige tips  

Naast het insmeren van onze handen met een effectief product, zijn er nog een aantal andere maatregelen die je kunt nemen om vochtverlies uit je huid en handen te voorkomen! 

  • Draag handschoenen zodra je buiten de koude lucht in gaat. Het liefste katoenen handschoenen. En natuurlijke warme handschoenen.
  • Heb je last van extreem droge handen? Smeer dan over je (hand) crème of zalf ook nog een beetje vaseline. Hiermee creëer je een extra beschermlaag over de huid, waardoor effectieve stoffen uit de crème beter in je handen trekken. En water minder snel uit de huid verdampt. Of draag handschoenen 's nachts (alleen bij hele extreme gevallen).
  • Om het vocht niveau in huis te verhogen, kun je eventueel een bakje water op de verwarming zetten.
  • Zet de ramen iedere dag minimaal 15 minuten open, bijvoorbeeld als de centrale verwarming nog laag staat. Dit verbetert de luchtvochtigheid in huis. En een minder droge lucht in huis maakt het risico dat de huid uitdroogt kleiner. Daarnaast zorgt het ventileren van je huis er ook voor dat je huis sneller opwarmt zodra je de verwarming aan zet! 
  • Een alternatief op het bakje water hierboven, is het aanschaffen van een luchtbevochtiger. Dit apparaat houdt het vocht in huis op peil, waardoor een te lage luchtvochtigheid voorkomen wordt. Dit heeft een positief effect op je huid, je gezondheid en je huis. 
  • Was altijd met lauw water. En gebruik liever een was olie in plaats van zeep als je last van droge handen hebt.
  • Vermijd ook douchen met té warm water en laat je douche producten niet te lang op je handen zitten 
  • Moet je jouw handen regelmatig wassen? Bijvoorbeeld, omdat je werkt in de horeca,- schoonmaak,- of zorgbranche. Probeer dan, waar mogelijk is, handschoenen te dragen. Zodat de natuurlijke oliën in je huid blijven zitten.
  • Vermijd producten met stoffen de huid sneller uitdrogen en beschadigen, zoals: alcohol denat, sodium laureth sulfate, isopropyl alcohol, eucalyptus, lavendel, rozenolie, menthol en citrus.

Droge handen tips

Smeerresultaat extreem droge handen met kloven

De foto hieronder kreeg ik een tijdje terug van een Instagram volger. Zij werkt in de zorg en had last van droge handen als gevolg van al het desinfecteren en vele handen wassen tijdens de corona pandemie. Ze heeft de handcrème van  La Roche Posay, uit mijn lijstje hierboven, één week gebruikt. En dit was het smeerresultaat!

Droge handen door kou

Tips: tegen droge, gescheurde, nagelriemen

Veel mensen die last hebben van droge handen, hebben ook last van droge nagelriemen. Je nagelriemen zijn het doorzichtige stukje huid rondom je nagels. Ze worden hard en er ontstaan scheurtjes. Heb je hier last van? In mijn blog: 'Nagelriemen' geef ik je tips!

nagelriemen verzorgen


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram