eelt op hand
Luus
06/10/2022
3 min
0

Eelt op hand: ruwe en harde handpalmen

06/10/2022
3 min
0

Heb je last van eelt op je hand? Het is niets om je zorgen over te maken. Maar soms kan het wel vervelend zijn. Je voelt het tenslotte de hele tijd zitten. Daarnaast kan eelt pijn gaan doen, als het al wat langer bestaat. Gelukkig zijn er een aantal goede handcrèmes die je kunt smeren om eelt te verwijderen. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Eelt op hand

Iedereen heeft denk ik wel eens last gehad van eelt. Maar wat is eelt eigenlijk? Behalve dat het natuurlijk om een verharding van je huid gaat, is eelt ook een soort beschermingsreactie van je huid.

Het beschermt je huidlagen namelijk tegen schade door invloeden van buitenaf. Je huid maakt dus eigenlijk een soort extra huidlaag aan. Om ervoor te zorgen dat de kwetsbare huid eronder niet stuk gaat.

Om die reden zie je eelt meestal op plekken die veel te maken hebben met externe invloeden, waardoor de kans groter is dat de huid hier stuk gaat. Denk bijvoorbeeld aan je voeten, je tenen en dus je handen.

Heb je last van eelt onder je voeten in plaats van handen? Lees dan hier mijn blog: Eelt onder voeten.

Eelt herkennen

Eelt is dus een verharding van de huid. Als je last hebt van eelt op je hand, gaat het meestal om eelt op je handkussen. Dit is het stukje huid aan de onderkant van je vingers. Je ziet en voelt dat de huid hier wat dikker (hyperkeratose) en ruwer is. Daarnaast heeft eelt vaak een een gelige kleur. Net iets anders dan je huidskleur. Ook kunnen er kleine wondjes of losse velletjes in het eelt zitten.

eelt op hand

Oorzaak eelt handen

De oorzaak van eelt is een combinatie van druk en wrijving. Je huidcellen reageren op deze druk en wrijving door extra huid aan te maken. Om zo de onderliggende huidlagen te beschermen. Hierdoor wordt er lokaal te snel huid aangemaakt, waardoor de huidcellen zich gaan ophopen. En de huid dik en hard wordt.

Eelt op handen door sporten

Veel sporters hebben last van eelt. Als je last hebt van eelt op je handen door sporten, gaat het vaak om een sport waarbij je iets vasthoudt. Denk bijvoorbeeld aan een hockeystick, een paddel racket of een basketbal. Allemaal voorwerpen die constant langs je handen wrijven, waardoor eelt ontstaat.

Eelt op handen door fitness

Wat ook vaak voorkomt is eelt op de handen door fitness. En dan met name krachttraining en crossfit. Waarbij je constant apparatuur of gewichten in je handen hebt. Denk aan kettlebells, dumbbellsets en halterstangen om mee te squaten. Ze zijn vaak van metaal gemaakt en schuren behoorlijk langs je handen. Niet zo huidvriendelijk dus.

Daarbij komt nog dat de gewichten zwaar zijn, waardoor er veel druk op je huid komt te staan. Oftewel, een combinatie van druk en wrijving. Niet gek is daarom ook dat je last kunt krijgen van eelt op je handen door fitness.

eelt op handen door sporten

Eelt handen voorkomen

Je kunt eelt natuurlijk het beste voorkomen. Dit doe je onder andere door de conditie van je huid goed te onderhouden. Bijvoorbeeld door ingrediënten te smeren die de huid barrière laag van je handen verbeteren, herstellen en beschermen. Maar je kunt eelt natuurlijk ook voorkomen door speciale fitnesshandschoenen te dragen.

Als je last hebt van eelt op je handen door fitness, kun je je handen beschermen door speciale fitness handschoenen te dragen. Deze handschoenen zorgen ervoor dat het fitness apparaat niet direct contact maakt met je huid, maar met de fitnesshandschoen. Waardoor het eelt veel minder snel ontstaat. Hieronder heb ik twee goede voorbeelden van fitness handschoenen gezet:

eelt handen verwijderen

Eelt handen verwijderen

Is het kwaad al geschiet en heb je last van eelt op je handen? Dan kan het echt helpen om een goede handcrème te smeren. Die zowel huidversterkende als herstellende en exfolieërende ingrediënten bevat. Op die manier pak je eigenlijk twee dingen aan: het eelt verwijderen én de kans op nieuwe eelt vorming verkleinen.

Ingrediënten die hier super goed bij kunnen helpen, zijn: ureum, salicylzuur, niacinamide en shea butter. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van goede handcrèmes tegen eelt. Ze maken je handen heerlijk zacht!

eelt op hand

FAQ Eelt

Wat is eelt?

Bij eelt, ook wel callus genoemd, is er sprake van een verdikking van de huid. De huid voelt ruw en droog aan, maar ziet er ook anders uit. Vaak zijn de eelt plekken gelig of grijs van kleur en zijn er droogte lijntjes in het eelt zichtbaar. Eelt kan op verschillende plekken van het lichaam voorkomen, maar wordt vooral gezien op delen van de huid die vaak worden blootgesteld aan druk en wrijving. Denk bijvoorbeeld aan je voeten, handen en ellebogen.

Wat is de functie van eelt?

De voornamelijkste functie van eelt is bescherming van de huid bieden. Wanneer er namelijk druk en wrijving op je huid komt te staan, wil je niet dat de huid meteen stuk gaat. Vooral je handen en voeten krijgen gedurende de dag behoorlijk wat te verduren. Een eeltlaag beschermt je onderliggende huidlagen tegen deze druk en wrijving. En voorkomt zo dat de huid beschadigd.

Is het goed om eelt weghalen?

Het hangt ervan af. Eelt is een verdikking van de huid die optreedt als gevolg van wrijving, druk of irritatie. Een beetje eelt kan normaal en gezond zijn, vooral op de handpalmen, voetzolen en hielen. Het kan helpen de huid te beschermen tegen overmatige wrijving en druk tijdens dagelijkse activiteiten.

Als het eelt echter te dik wordt, kan het pijnlijk worden en zelfs barsten of scheuren veroorzaken, waardoor het risico op infectie toeneemt. In dat geval kan het weghalen van het eelt verlichting bieden en de genezing bevorderen. Het is belangrijk om dit echter op de juiste manier te doen, om te voorkomen dat je te veel huid verwijdert en daarmee een nieuwe wond veroorzaakt.

Wat is de oorzaak van eelt?

Verschillende factoren kunnen eelt veroorzaken. Hierin spelen overmatige wrijving en druk altijd een rol. Als reactie op deze wrijving en druk wilt je lichaam de onderliggende huid namelijk nóg beter beschermen. En dit doet je huid door eelt aan te maken. Factoren die door veel wrijving en druk zorgen, en zo eelt op de voeten veroorzaken, zijn: het dragen van te strakke schoenen, veel lopen, sporten met gewrichten, bepaalde voetafwijkingen, overgewicht en ouder worden.

Is het goed om eelt weghalen?

Eelt heeft een belangrijke functie: het biedt bescherming van de huid. Een beetje eelt is daarom ook gezond en zelfs gewenst. Maar te veel eelt op voeten en handen kan zorgen voor klachten, als: pijn en/of kloven. In dat geval kan het toch fijn zijn om het eelt een beetje weg te halen. Bijvoorbeeld door de hoornlaag zachter te maken met een puimsteen, eeltvijl en/of hydraterende creme.

Is eelt gevaarlijk?

In de meeste gevallen van eelt hoef je je geen zorgen te maken, maar als de plekken té dik worden kan er pijnlijk eelt ontstaan. Er ontstaan dan barsten en scheuren in het eelt. Wat niet alleen voor ongemak zorgt maar ook voor een verhoogd risico op infecties. Met name mensen met diabetes of een verminderde bloedtoevoer lopen een groter risico op het ontwikkelen van complicaties. Het is daarom te adviseren om af en toe een podotherapeut, pedicure of manicure te bezoeken om het eelt te controleren en eventueel te behandelen.

Wat kun je doen tegen eelt?

Er zijn verschillende manieren om eelt van voeten of handen te verwijderen. De meest voorkomende 'eelt behandelingen' zijn: het dragen van goed passende schoenen, inlegzolen gebruiken bij een afwijkende stand van de voeten, handschoentjes dragen tijdens het sporten, overtollig eelt wegschaven, een exfoliant gebruiken en een hydraterende crème smeren.

Reacties
Categorieën