Eelt op hand: ruwe en harde handpalmen
10 juni 2022 

Eelt op hand: ruwe en harde handpalmen

Heb je last van eelt op je hand? Het is niets om je zorgen over te maken. Maar soms kan het wel vervelend zijn. Je voelt het tenslotte de hele tijd zitten. Daarnaast kan eelt pijn gaan doen, als het al wat langer bestaat. Gelukkig zijn er een aantal goede handcrèmes die je kunt smeren om eelt te verwijderen. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Iedereen heeft denk ik wel eens last gehad van eelt. Maar wat is eelt eigenlijk? Behalve dat het natuurlijk om een verharding van je huid gaat, is eelt ook een soort beschermingsreactie van je huid.

Het beschermt je huidlagen namelijk tegen schade door invloeden van buitenaf. Je huid maakt dus eigenlijk een soort extra huidlaag aan. Om ervoor te zorgen dat de kwetsbare huid eronder niet stuk gaat.

Om die reden zie je eelt meestal op plekken die veel te maken hebben met externe invloeden, waardoor de kans groter is dat de huid hier stuk gaat. Denk bijvoorbeeld aan je voeten, je tenen en dus je handen.

Heb je last van eelt onder je voeten in plaats van handen? Lees dan hier mijn blog: Eelt onder voeten.

Eelt is dus een verharding van de huid. Als je last hebt van eelt op je hand, gaat het meestal om eelt op je handkussen. Dit is het stukje huid aan de onderkant van je vingers. Je ziet en voelt dat de huid hier wat dikker en ruwer is. Daarnaast heeft eelt vaak een een gelige kleur. Net iets anders dan je huidskleur. Ook kunnen er kleine wondjes of losse velletjes in het eelt zitten.

eelt op hand

De oorzaak van eelt is een combinatie van druk en wrijving. Je huidcellen reageren op deze druk en wrijving door extra huid aan te maken. Om zo de onderliggende huidlagen te beschermen. Hierdoor wordt er lokaal te snel huid aangemaakt, waardoor de huidcellen zich gaan ophopen. En de huid dik en hard wordt.

Eelt op handen door sporten

Veel sporters hebben last van eelt. Als je last hebt van eelt op je handen door sporten, gaat het vaak om een sport waarbij je iets vasthoudt. Denk bijvoorbeeld aan een hockeystick, een paddel racket of een basketbal. Allemaal voorwerpen die constant langs je handen wrijven, waardoor eelt ontstaat.

Eelt op handen door fitness

Wat ook vaak voorkomt is eelt op de handen door fitness. En dan met name krachttraining en crossfit. Waarbij je constant apparatuur of gewichten in je handen hebt. Denk aan kettlebells, dumbbellsets en halterstangen om mee te squaten. Ze zijn vaak van metaal gemaakt en schuren behoorlijk langs je handen. Niet zo huidvriendelijk dus.

Daarbij komt nog dat de gewichten zwaar zijn, waardoor er veel druk op je huid komt te staan. Oftewel, een combinatie van druk en wrijving. Niet gek is daarom ook dat je last kunt krijgen van eelt op je handen door fitness.

eelt op handen door sporten

Je kunt eelt natuurlijk het beste voorkomen. Dit doe je onder andere door de conditie van je huid goed te onderhouden. Bijvoorbeeld door ingrediënten te smeren die de huid barrière laag van je handen verbeteren, herstellen en beschermen. Maar je kunt eelt natuurlijk ook voorkomen door speciale fitnesshandschoenen te dragen.

Als je last hebt van eelt op je handen door fitness, kun je je handen beschermen door speciale fitness handschoenen te dragen. Deze handschoenen zorgen ervoor dat het fitness apparaat niet direct contact maakt met je huid, maar met de fitnesshandschoen. Waardoor het eelt veel minder snel ontstaat. Hieronder heb ik twee goede voorbeelden van fitness handschoenen gezet:

eelt handen verwijderen

Is het kwaad al geschiet en heb je last van eelt op je handen? Dan kan het echt helpen om een goede handcrème te smeren. Die zowel huidversterkende als herstellende en exfolieërende ingrediënten bevat. Op die manier pak je eigenlijk twee dingen aan: het eelt verwijderen én de kans op nieuwe eelt vorming verkleinen.

Ingrediënten die hier super goed bij kunnen helpen, zijn: ureum, salicylzuur, niacinamide en shea butter. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van goede handcrèmes tegen eelt. Ze maken je handen heerlijk zacht!

eelt op hand

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram