Salicylzuur: alles wat je moet weten
16 maart 2023 
12 min. leestijd

Salicylzuur: alles wat je moet weten

Salicylzuur kan tegen allerlei klachten worden ingezet. Denk aan: mee eters, het verwijderen van dode huidcellen, het verzachten van eelt of het verminderen van onzuiverheden. Maar waar moet je op letten als je salicylzuur koopt? En, misschien wel nog belangrijker, welke producten met salicylzuur zijn het proberen waard? Ik vertel het je allemaal!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is salicylzuur?

Oké, eerst even het 'saaie' gedeelte van salicylzuur, namelijk: de chemische structuur. Salicylzuur is een witte stof, C7H6O3, dat zowel natuurlijk als synthetisch kan zijn. De natuurlijke vorm wordt gewonnen uit planten en de synthetische vorm wordt kunstmatig gemaakt doormiddel van een chemische proces. De uitleg van dit proces bespaar ik jullie..

Synthetische salicylzuur is met name heel populair in de cosmetische,- en medische industrie. Je vindt het ingrediënt dus zowel terug in cosmetica producten als in medicijnen. Dit komt voornamelijk door de ontstekingsremmende en exfoliërende eigenschappen dat het zuurtje heeft. Andere termen voor dit ingrediënt zijn: salic acid, salicylic acid, beta-hydroxyzuur of BHA.

Salicylzuur in cosmetica

Salicylzuur zie je in veel cosmetische ingrediëntenlijsten staan. Het wordt voornamelijk toegevoegd om cel vernieuwing te stimuleren en onzuiverheden te verminderen. Om die reden wordt salicylzuur vaak t toegevoegd aan acne producten, eelt producten en anti age crèmes. En zowel in crème vorm, gel, zalf, lotion en exfoliant vorm.

salicylzuur huid

Salicylzuur in medicijnen

Ook in geneesmiddelen kom je salicylzuur, of afgeleide van salicylzuur, tegen. Met als bekendste voorbeeld: het aspirine. Hier zit acetylsalicylzuur in. Dit zorgt er onder andere voor dat een aspirine koorts verlaagt en ontstekingen remt.

Een ander geneesmiddel waar salicylzuur in verwerkt zit zijn anti-wratten producten. Bijvoorbeeld een wratten spray of crème. Dit komt, omdat salicylzuur de eigenschap heeft om de huid te exfoliëren. De bovenste laag van de wrat los op, waardoor het minder zichtbaar wordt.

salicylzuur

Wat doet salicylzuur?

Salicylzuur doet dus enorm veel eigenschappen. Afhankelijk van de gebruikte concentratie salicylzuur heeft het zowel cosmetische als medische doeleinden. De belangrijkste eigenschappen van salicylzuur zijn:

1. Exfoliëren

Allereerst, is salicylzuur een ster in het exfoliëren van de huid. Dit houdt in dat het zuurtje de bovenste huidlaag versneld kan laten afschilveren. De bovenste dode huidcellen 'verbranden' door het zuurtje en maken plaats voor nieuwe huidcellen.

Vergelijkbaar met een scrub. Alleen dan veel huidvriendelijker, omdat het op chemische wijze dode huidcellen verwijdert in plaats van mechanische wijze. Doordat deze huidcellen sneller afschilveren, gaat je huid ook sneller nieuwe huidcellen aanmaken. Het gevolg? Een stralendere en meer egale huid. Bovendien stimuleert salicylzuur ook een gezonde huid.

2. Ontstekingsremmende functie

Naast exfoliëren heeft salicylzuur ook een ontstekingsremmende werking op de huid. Om die reden wordt het zuur onder andere toegevoegd aan allerlei koortsverlagende medicijnen, zoals aspirine en ontstekingsremmende cosmetica producten.

Salicylzuur heeft namelijk een antimicrobiële werking. Zo kan het bacteriën die verantwoordelijk zijn voor acne klachten verminderen, waardoor onzuiverheden als: puistjes en pukkeltjes. In aspirines werkt het zuurtje weer net iets anders. Hierin remt het de synthese van prostaglandinen. Dit zijn stoffen die onder andere verantwoordelijke zijn voor ontstekingsreacties in ons lichaam. Ook op die manier heeft het zuur dus een ontstekingsremmende werking.

salicylzuur

Voor wie is salicylzuur geschikt?

Bijna ieder huidtype heeft baat bij het smeren van salicylzuur. Het zuurtje lost tenslotte de bovenste huidlaag op, waardoor de huid sneller vernieuwd. Wel is het zo dat er bepaalde huidtypes zijn die met name veel profijt hebben aan het smeren van dit zuurtje:

Vette huid

Bij de vette huid is de talgproductie vaak uit balans. Er wordt dus meer talg aangemaakt dan zou moeten, waardoor de huid vet aanvoelt en er glimmend uit ziet. Salicylzuur kan hierin uitkomst bieden. Dit zuurtje is namelijk in staat om overtollig talg op te lossen. Op die manier maakt het de vette huid minder vet.

Heb je juist een droge huid? Dan kun je beter gaan voor een het zuur: glycolzuur. Dit zuurtje werkt in op je bovenste huidlaag en houdt van water in plaats van vet. De droge huid reageert hier meestal beter op.

Heb je een droge huid, maar ook een gevoelige huid? Dan kun je toch beter voor salicylzuur gaan, omdat glycolzuur de huid gevoeliger maakt en sneller irritaties uitlokt. Dit maakt glycolzuur iets minder geschikt voor de gevoelige huid.

Een concentratie van 1% - 2% salicylzuur is vaak voldoende om de vette huid minder vet te maken.

salicylzuur vette huid

Onzuivere huid

Ook voor de onzuivere huid bied salicylzuur uitkomst. Sterker nog: het is één van de beste oplossingen tegen acne. Het zuur dringt namelijk diep in je poriën in plaats van alleen op de dode huidcellen. Het weekt op die manier overtollig talg op van de bovenste huid, maar dus ook uit de verstopte poriën. Verstopte poriën, grove poriën en mee eters zullen zo verminderen.

Hetzelfde geldt voor de aanwezigheid van eventuele pukkeltjes en puistjes. Salicylzuur heeft namelijk ook een ontstekingsremmende functie, waardoor onzuiverheden en roodheden verminderen.

Een concentratie van 2% salicylzuur is vaak al voldoende om puistjes, mee eters en andere onzuiverheden te verminderen. Eventueel kun je een huidtherapeut bezoeken voor een chemische peeling, waarbij vaak een concentratie van 20% gebruikt wordt.

salicylzuur acne

Keratotis pilaris

Ook bij keratosis pilaris bultjes kan salicylzuur uitkomst bieden. Net als mee eters gaat het hierbij om verstoppingen. Alleen dit dan om verstoppingen van de haarzakjes in plaats van de poriën. Er ontstaan zo kleine, rode, bultjes die ruw aanvoelen.

Met name op de bovenarmen, bovenbenen en billen komen de keratotis pilaris bultjes vaak voor. Een concentratie van 2 tot 6% salicylzuur werkt vaak al goed in het bestrijden van deze bultjes. Zitten de bultjes niet op je lichaam maar op je gezicht? Kies dan liever voor een lagere concentratie van 2%.

salicylzuur keratotis pilaris

Huid met schilfers

Ook tegen huidproblemen die gepaard gaan met veel schilfering kan salicylzuur effectief worden ingezet. Het zuur heeft namelijk een keratolytische werking op de huid. Dit is een lastig woord voor het verwijderen van dode huidcellen.

De schilfers zullen zo sneller afschilveren, waardoor de huid minder ruw en gladder aan zal voelen. Om die reden wordt salicylzuur vaak toegevoegd aan producten tegen psoriasis klachten. Op eczeem klachten met schilfers zou ik het zuurtje minder snel smeren. Bij eczeem is namelijk vaak sprake van een beschadigde huid, waardoor het te heftig kan zijn.

Een vorm van eczeem, waarbij salicylzuur wél heel effectief gesmeerd kan worden is seborroïsch eczeem. Bij deze vorm van eczeem ontstaan er allemaal vettige schilfers op de huid die maar lastig losweken. Salicylzuur zorgt ervoor dat de schilfers versnelt afschilveren.

salicylzuur droge huid

Eelt en wratten

Ook eelt kan behandeld worden met salicylzuur. Vaak gaat het dan om een eelt crème of zalf, waaraan het zuur is toegevoegd. Het zuur weekt de bovenste dode huidlaag op, waardoor de eeltlaag zachter wordt.

Hetzelfde geldt voor anti-wratten producten. Ze verweken de bovenste laag, waardoor de wrat steeds kleiner wordt als je de behandeling herhaalt. Een concentratie van 8 tot 12% salicylzuur werkt vaak het beste.

salicylzuur eelt

Welke salicylzuur producten zijn er?

Het zuur vind je tegenwoordig steeds vaker terug op cosmetische verpakkingen. Toch zou ik niet ieder product smeren. Hieronder lees je welke verschillende producten ik wel en niet zou smeren. Inclusief een aantal product tips!

Salicylzuur cleanser

Een salicylzuur cleanser is zeker het proberen waard! Met name als je last hebt van verstopte poriën, witte mee eters, zwarte mee eters of puistjes kan een reiniger met salicylzuur helpen. De reiniger verwijdert zo niet alleen vuil en overtollig talg van de huid, maar heeft ook een diep reinigende werking op je poriën.

Laat de cleanser daarom bij voorkeur altijd eventjes intrekken, voordat je het afspoelt. Op die manier profiteer je nog meer van de toegevoegde ingrediënten! Voorbeelden van goede cleansers met het zuur zijn:

salicylzuur

Salicylzuur crème

Wat je ook steeds vaker tegenkomt zijn salicylzuur dag,- en nachtcrèmes. Ze zijn vaak gericht op het aanpakken van mee eters, puistjes en andere acne klachten. Toch zou ik niet al te veel van deze crèmes verwachten. De gebruikte toevoeging van het zuur is vaak relatief laag.

Wel kan een salicylzuur crème of zalf effectief worden ingezet bij eelt klachten, keratosis pilaris bultjes, hyperkeratose, psoriasis schilfers en/of wratten. Helaas zijn deze producten vrijwel altijd op recept verkrijgbaar. Behalve eelt crèmes, zoals deze CeraVe voetencrèmeEen fijn product bij eelt aan de voeten!

salicylzuur creme

Salicylzuur exfoliant

Met name een exfoliant met salicylzuur kan ik echt aanraden! Ik vind dit zelf een vrijwel een onmisbare stap in een huidverzorgingsroutine. Met name als je last hebt van puistjes, mee eters of andere onzuiverheden kan een exfoliant oplossing bieden.

Het exfoliant vermindert niet alleen verstoppingen en ontstekingen, maar stimuleert ook nog huidvernieuwing. Een win-wiin dus! Hieronder heb ik een aantal goede voorbeelden gezet:

Zelf heb ik laatste een smeeronderzoekje onder een aantal van mijn Instagramvolgers gedaan. Drie volgers hebben voor mij een aantal weken het Paula's Choice BHA exfoliatn gebruikt. Het eerste product uit het lijstje hierboven. Hieronder zie je één voor,- en na foto. Benieuwd naar de rest? Bekijk de foto's hier: Paula's Choice exfoliant review.

salicylzuur acne

Salicylzuur serum

Er zijn ook salicylzuur serums. Dit zou ik persoonlijk niet zo snel smeren. Ik zou eerder voor een goed exfoliant gaan. Dit werkt veel effectiever. En combineer dit eventueel met een verzorgende serum, waaraan zowel kalmerende als beschermende ingrediënten zijn toegevoegd. Benieuwd welke serums ik adviseer? Bekijk dan hier mijn Top 10 Beste serums!

salicylzuur exfoliant

Salicylzuur masker

Ook een salicylzuur masker zou ik zelf niet zo snel kopen. Kies liever voor een exfoliant. Een exfoliant hoef je namelijk niet af te spoelen, waardoor het zuurtje de hele nacht kan inwerken. De combinatie van zowel een masker als exfoliant zou ik niet zo snel doen.

Wel kun je het exfoliant eventueel afdekken met een vette crème. Op die manier creëer je toch een soort masker gevoel. Bovendien zorgt het ervoor dat het ingrediënt effectiever en dieper in je gezicht trekt.

salicylzuur masker

Hoe salicylzuur gebruiken?

Breng salicylzuur bij voorkeur 's avonds aan en bouw het gebruik langzaam op. Het zuurtje maakt je huid namelijk gevoeliger voor licht. Als je het 's ochtends aanbrengt verhoogt dit de kans op pigmentvlekken en andere vormen van zonschade.

Begin eerst met één avond per week en bouw dit steeds verder op. Ik zou het zelf niet vaker dan om de avond gebruiken, omdat het natuurlijk vet oplossend werkt. Hierdoor kan de huid droog worden. Is je huid erg vet en merk je dat salicylzuur goed werkt? Dan zal dagelijks gebruik niet zo snel problemen geven.

De volgorde die je het beste kunt aanhouden in je huidverzorgingsroutine is het volgende:

  • Stap 1. Gezicht reinigen
  • Stap 2. Salicylzuur aanbrengen, laat 1 minuut intrekken
  • Stap 3. Serum aanbrengen
  • Stap 4. Nachtcrème aanbrengen

Vergeet niet het handen wassen, nadat je salicylzuur op je gezicht hebt aangebracht.

salicylzuur

Wat is het verschil tussen salicylzuur en glycolzuur?

Salicylzuur en glycolzuur zijn één van de meest gebruikte zuren in cosmetica product. Maar wat is nou precies het verschil tussen beide?

Allereerst, 'houdt' de chemische verbinding van salicylzuur (BHA) van vet. Terwijl glycolzuur (AHA) juist van water houdt. Dit zorgt ervoor dat salicylzuur zowel dode huidcellen op het huidoppervlakte losweekt, als talg in je poriën. Glycolzuur daarentegen werkt alleen in op de dode huidcellen van het huidoppervlakte.

Dit verklaart ook meteen waarom salicylzuur effectief werkt tegen een vette of onzuivere huid en glycolzuur juist bij een droge huid of verouderde huid. Salicylzuur vind je daarom vooral terug in acne producten en anti-eelt producten. Glycolzuur daarentegen is juist weer een fijn product om de huid textuur te verbeteren. Denk aan: fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekken.

Ook de mogelijke bijwerkingen van beide zuren verschillen. Zo geeft salicylzuur vooral irritatie en uitdroging als bijwerking. En glycolzuur kan de huid gevoelig maken voor zonlicht en ook irritatie uitlokken.

Over het algemeen is het zo dat de kans op eventuele irritaties bij salicylzuur minder groot is dan bij glycolzuur. Om die reden zou ik de droge huid dat ook gevoelig is, adviseren om niet te kiezen voor glycolzuur, maar voor salicylzuur.

salicylzuur

Bijwerkingen salicylzuur

Cosmetische producten met salicylzuur zullen niet zo snel bijwerkingen geven, omdat de gebruikte concentraties relatief laag zijn en het maar op kleine oppervlakken gebruikt wordt. Mocht er wel een bijwerking optreden, dan gaat het meestal om: branderigheid, irritatie en/of droogheid. Je kunt het gebruik dan afbouwen of er helemaal mee stoppen.

Ben je allergisch voor aspirine? Dan is het wel belangrijk om even extra op te letten. De kans is namelijk aanwezig dat acetylsalicylzuur in aspirine de allergie veroorzaakt, waardoor je ook allergisch kunt zijn voor een cosmetisch product met salicylzuur.

Is salicylzuur gevaarlijk?

Het zuur is niet gevaarlijk. Wel moet je er voorzichtig mee zijn, want het blijft een chemisch zuur. Gebruik het daarom niet te vaak, bouw het langzaam op en pas op met zonlicht. Gebruik daarom altijd een goede zonnebrand.

Daarnaast is het belangrijk om je huid in de gaten te houden. Merk je dat je huid droog wordt? Dan kun je het zuur beter wat minder vaak aanbrengen.

salicylzuur bijwerkingen

Mag je salicylzuur gebruiken als je zwanger bent?

Ik krijg regelmatig de vraag of je salicylzuur mag gebruiken tijdens de zwangerschap. Het lastige is dat hier geen duidelijk antwoord op is. Over het algemeen hoort het zuur geen problemen te geven als je zwanger bent. In cosmetica worden namelijk relatief lage concentraties gebruikt. Van deze concentraties is bekend dat ze niet schadelijk zijn voor de ongeboren baby.

Maar, in hoge concentratie kan het zuurtje wél de placenta passeren. Deze concentraties vind je niet in producten op mijn website, maar ik snap heel goed dat je tijdens je zwangerschap nul risico's wilt nemen en het zuur even negen maanden laat staan!

Waarop letten salicylzuur kopen?

  • Zorg dat het product minimaal 0.5% salicylzuur bevat, anders zal het weinig doen.
  • Zorg dat de pH waarde van het product niet hoger dan 5 is, want dit neutraliseert het zuurtje.
  • Kies het liefste voor een product, waaraan ook kalmerende en hydraterende ingrediënten zijn toegevoegd. Met name voor de gevoelige huid is dit belangrijk.
  • Laat een product met parfum en geurstoffen liever staan.

salicylzuur

Hoeveel salicylzuur heb ik nodig?

Als je een product met salicylzuur wilt kopen, is het ook goed om van te voren te bepalen welk huidprobleem je wilt behandelen. Hieronder heb ik concentraties gezet die worden aanbevolen om het gewenste resultaat te behalen:

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram