Wratten: een verharde, eeltachtige, plek op de huid
29 november 2021 

Wratten: een verharde, eeltachtige, plek op de huid

Zeg je 'wrat', dan zeg je vaak 'uhl'. Maar waarom eigenlijk? Over het algemeen ziet een wratje er namelijk onschuldiger uit dan veel andere huidklachten. Toch wordt een wrat vaak gezien als iets onhygiënisch. Misschien omdat het vies klinkt en er gek uitziet. Toch hebben we er allemaal wel eens last van (gehad) en heeft het niets te maken met je hygiëne. In deze blog leg ik je meer uit over wratjes. En het ontstaan en behandelen ervan! 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is een wrat?

Een wrat is een verharde, verdikte, eeltachtige plek op de huid. Vaak in de vorm van een bolletje. De huidklacht zelf is geheel onschuldig, maar wratten zijn wel besmettelijk. Dat maakt ze zo vervelend. Een wrat wordt namelijk veroorzaakt door een virus. Wat kan worden overgegeven via huid op huid contact. Maar ook door contact met objecten waar het virus aan zit. Het positieve aan wratten is wel dat ze vaak vanzelf weer verdwijnen. Meestal gebeurt dit binnen een jaar.

Hoe ziet een wrat eruit?

Het klinkt misschien niet echt smakelijk, maar ik beschrijf een wrat zelf altijd als een mini-bloemkooltje. Een wrat is namelijk over het algemeen niet glad. Maar meer bobbelig en ruw. Als je goed kijkt zie je soms ook kleine zwarte puntjes zitten.

wrat onder voet

Er zijn ook ander soort wratten, waarmee je de 'normale wrat' niet mee moet verwarren. Bijvoorbeeld steelwratjes. De naam zegt het eigenlijk al. Dit zijn gesteelde wratten. De wrat is niet bolvormig, maar meer een uitstulping van de huid in de vorm van een steeltje. Steelwratten worden ook wel fibromen genoemd en worden vaak veroorzaak door wrijving.

Een wrat die ook vaak voorkomt zijn ouderdomswratten. Ze ontstaan doordat de huid regelmatig is blootgesteld aan zonlicht. De wratten zijn vaak bruin van kleur. En kunnen erg lijken op pigmentvlekken. Dit komt, omdat ouderdomswratten maar licht voelbaar zijn. Het zijn dus geen steeltjes of bolletjes. Maar meer verheven, voelbare, ruwe 'vlekjes' op de huid.

Wrat onder voet

In veel gevallen zitten de wrat onder de voet. Je zou denken: ideaal, want dan zie je het niet. Maar niets is minder waar. Een wrat kan namelijk pijn doen. Vooral als je er druk op geeft. Een wrat onder je voet kan hierom heel hinderlijk zijn, want je voelt het constant zitten als je loopt.

wrat onder voet

Wrat of likdoorn?

Een wrat onder de voet wordt vaak in de war gehaald met een likdoorn. En dit is helemaal niet gek. Beide huidklachten lijken namelijk enorm op elkaar! Toch zijn er een aantal kenmerken waaraan je kunt zien of je last hebt van een wrat of likdoorn. Onder anderen door erop te drukken. Zo doet een likdoorn alleen pijn als je er vanaf boven op drukt. En een wrat doet vooral juist pijn als je er vanaf de zijkant op drukt. Daarnaast doet een wrat onder je voet vooral pijn als je afzet. Dus als je gaat lopen. En een likdoorn doet juist pijn als je erop staat.

Kortom, als je niet goed weet of je last hebt van een wrat of likdoorn, kijk welke manier van drukken pijn doet. En of de pijn het grootste is tijdens het staan of lopen.

Oorzaak wrat

Een wrat ontstaat door het humaan papillomavirus. Afgekort HPV. Het is super besmettelijk. Als jij bijvoorbeeld last hebt van een wratje. En iemand anders raakt de wrat aan. Kan het virus worden overgedragen. Net als wanneer iemand met een wrat iets heeft aangeraakt, bijvoorbeeld een handdoek. En iemand anders pakt deze handdoek vervolgens vast. Maar ook als je zelf aan de wrat krabt kun je het verspreiden naar een andere plek op je lichaam.

Wrat behandelen

Wratten verdwijnen over het algemeen vanzelf weer. Toch kan het fijn zijn om de wrat zelf te verwijderen, omdat het ongemak geeft of cosmetisch storend is. Maar ook om verdere besmetting van jezelf en anderen te voorkomen. Hieronder heb ik een aantal bewezen effectieve methodes gezet om de wrat te behandelen:

Wrat bevriezen

Eén van de manieren om een wrat te behandelen is door de wrat te bevriezen. Je noemt dit cryotherapie. Hiermee wordt de wrat blootgesteld aan hele koude stikstof. De wrat bevriest en sterft uiteindelijk af. Je kunt dit door een huidtherapeut of huisarts laten doen. Maar je kunt de wrat ook zelf bevriezen. Een goed voorbeeld is: deze wrattenbehandeling.

Wrat wegsnijden

Naast bevriezen, kun je een wrat ook wegsnijden. Dit noem je ook wel curettage. Doormiddel van een scherpe lepel kan een huisarts of huidtherapeut de wrat wegsnijden of wegschaven.

Tea Tree oil op wrat

Normaal ben ik geen fan van tea tree oil, omdat het vrij agressief is. Maar voor infecties maak ik graag een uitzondering! Tea Tree oil werkt namelijk ontstekingsremmend. En kan daarom effectief helpen tegen kalknagels, handschimmel, rosacea en dus ook wratten. Je kunt bijvoorbeeld dit soort Tea Tree oil druppeltjes kopen. En twee druppels op de wrat aanbrengen. Wat je ook kunt doen is wrat insmeren met een balsem met Tea Tree.

Bijen Propolis op wrat

Dit is een natuurlijk vorm van antibiotica. Wat door bijen wordt geproduceerd. Het beschermt de bijen zelf tegen ziektes, maar ook mensen. Zo lijkt het bijvoorbeeld te helpen tegen keelpijn en kiespijn. Maar dus ook tegen wratten als je een paar druppels van de Bijen Propolis op de wrat aanbrengt.

Salicylzuurzalf op wrat

Ook het smeren van een hoge concentratie salicylzuur werkt effectief bij het behandelen van wratten. Salicylzuur heeft namelijk een afschilferende werking op de huid. Waardoor de wrat kleiner steeds wat kleiner wordt gemaakt.

Wrat kind

Omdat wratten zo besmettelijk zijn, zijn basisscholen een grote en bekende besmettingsbron. Het is zelfs zo dat één op de vijf kinderen tot veertien jaar last heeft van een of meerdere wratten. Daarom kan het fijn zijn om de wrat te behandelen. Je moet een 'normale' wrat trouwens niet verwarren met waterwratjes. Dit is ieder anders. In mijn blog over waterwratten vertel ik hier meer over!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!