Fibromen: steelwratjes, huid uitstulpingen, wildvlees
22 augustus 2020 
7 min. leestijd

Fibromen: steelwratjes, huid uitstulpingen, wildvlees

Er zitten allemaal rare dingen in je nek. Iets wat mijn buurmeisje regelmatig hoorde. Wat maakt het hun nou uit wat er in haar nek zit dacht ik altijd. Maar goed, die ‘rare dingen’ zijn goedaardige huidgezwelletjes. Ook wel fibromen, wildvlees of huiduitstulpingen genoemd. Deze goedaardige huidgezwelletjes zitten vaak in de oksels, hals, oogleden, onder de borsten en in de liezen. Maar hoe ontstaan fibromen eigenlijk precies? En kun je fibromen verwijderen? In deze blog vertel ik je er alles over!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat zijn fibromen (steelwratjes)?

Een fibroom is eigenlijk gewoon een kleine huid uitstulping. Ze worden ook wel goedaardige huidtumoren, steelwratjes, wildvlees, uitstulping huid of wratten genoemd. Deze huiduitstulpingen zijn geheel goedaardig, maar soms wel cosmetisch storend. Daarnaast voel je de fibromen zelf natuurlijk ook zitten en kunnen ze kapot gaan tijdens het scheren. Wat de steelwratjes natuurlijk extra vervelend maakt.

Fibromen zullen gelukkig nooit kwaadaardige worden en hoeven daarom ook niet verwijderd te worden. Toch kan het zijn dat je de fibromen liever wel laat verwijderen. Bijvoorbeeld vanuit cosmetisch oogpunt, maar ook vanwege een medische reden kan ervoor gekozen worden om ze te behandelen.

Fibromen verwijderen kan op verschillende manieren. Onderaan de blog lees ik de meest gebruikte behandelmethodes van fibromen uit.

Hoe zien fibromen eruit?

Ik denk dat iedereen fibromen wel eens gezien heeft. Het zijn langwerpige, vaak gesteelde, huidkleurige tot donkere, wratjes. Die bestaan uit bindweefsel en collageen. Ze worden ook wel steelwratjes genoemd, omdat veel van deze huiduitstulpingen met een steeltje aan de huid vastzitten.

Fibromen komen over het hele lichaam voor. Wel hebben ze een aantal voorkeurs locaties. Zo zie je fibromen vooral zitten in de oksels, de hals, op de oogleden, onder de borsten en in de liezen. Hierin speelt  wrijving en schuring waarschijnlijk een rol in het ontstaan van wildvlees. Fibromen zitten namelijk vaak op plekken waar je bh bandjes langs de huid schuren en/of kettingen tegen de huid aan wrijven.

Een fibroom kan dezelfde kleur hebben als je eigen huidskleur, maar ook juist veel donkerder zijn. Vergelijkbaar met een moedervlek kleur. Daarnaast kan er sprake zijn van één fibroom, maar ook van tientallen fibromen bij elkaar. Als er één fibroom te zien is, noem je dit ook wel een solitair fibroom. Dit type uitstulping van de huid is doorgaans groter, plat en heeft geen steeltje.

huid uitstulpingen

Symptomen fibromen

  • Toename bindweefsel
  • Steelwratjes zijn huidkleurig of iets donkerder
  • Uitstulping huid ter grootte van 2 tot 5 mm
  • Uitstulping huif met klein steeltje
  • Uitstulping huid in de vorm van hard schijfje
  • Fibromen zijn vaak huidkleurig
  • Fibromen zijn goedaardige huidgezwelletjes
  • Wild vlees in de vorm van steelwratjes
  • Voelen als wratjes
  • Harde fibromen (in mindere mate)
  • Zachte fibromen
  • Vaak in oksels, hals, liezen, oogleden
  • Butje op hoofdhuid

Soorten fibromen

Je hebt verschillende soorten fibromen. Hoe de huiduitstulpingen zich uiten varieert per persoon, maar ook per ernst en plek van de huid uitstulping. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten fibromen: weke fibromen (fibroma molle) en harde fibromen (fibroma pendulans).

1. Weke fibromen

Een vorm van fibromen zijn de weke fibromen. Deze fibromen noem je ook wel fibroma molle. De fibromen komen met name voor onder de oksels, onder de borsten , in de liezen en in de hals. Maar fibroma molle komt ook voor op de oogleden.

2. Harde fibromen

Hard fibromen zijn huiduitstulpingen die voelen als een hard schijfje. Je noemt deze fibromen ook wel fibroma pendulans. Er is dus niet sprake van een steeltje wild vlees. Deze harde fibromen komen in mindere mate voor en ontstaan vooral op de armen en benen.

uitstulping huid

Fibromen oorzaak

Fibromen komen veel voor. Ongeveer een kwart van de mensen heeft één of meerdere steelwratjes. Best wel veel dus. Maar hoe ontstaan fibromen nou precies? De precieze fibromen oorzaak is helaas nog niet helemaal duidelijk.

Wel weten we inmiddels dat er een relatie is tussen huiduitstulpingen en onze veranderingen in hormonen. Zo kunnen de fibromen opeens ontstaan na de menopauze. Maar ook tijdens de zwangerschap zie je de huiduitstulpingen vaker verschijnen en bovendien ook verergeren.

Verder ontstaan fibromen eerder bij mensen met overwicht. Als er sprake is van ernstig overgewicht worden de huiduitstulpingen zelfs in meervoudig aantal gezien. Ook lijkt het erop de steelwratjes met de leeftijd toenemen.

Wat verder opvalt is dat de steelwratjes vaak op plekken zit waar relatief veel sprake is van wrijving. Bijvoorbeeld de BH-rand of rondom kettingen. De fibromen verschijnen daarom ook sneller in de hals, oksels en nek.

Fibromen zwangerschap

Steelwratjes lijken tijdens de zwangerschap vaak te veranderen. Dit komt doordat de toegenomen bloedtoevoer naar de baarmoeder en het omliggende weefsel de groei van fibromen kan bevorderen. Ook is er een kans dat nieuwe fibromen tijdens de zwangerschap ontstaan. Waarschijnlijk als gevolg van een verandering in hormonen.

Over het algemeen zijn de meeste fibromen tijdens de zwangerschap goedaardig en veroorzaken ze geen problemen. Ook niet voor de baby. Wel kunnen grotere fibromen druk uitoefenen op aangrenzende organen of zenuwen. En zo voor pijn of ongemak zorgen. Na de zwangerschap merken veel vrouwen dat de fibromen krimpen of zelfs verdwijnen.

Misschien vind je dit ook interessant: Mijn favoriete huidverzorgingsproducten tijdens de zwangerschap.

fibromen

Kun je fibromen voorkomen?

Helaas is fibromen voorkomen niet mogelijk. Fibromen (steelwratjes) zijn namelijk het gevolg van overgroei van bindweefsel en collageen. Vaak veroorzaakt door genetische aanleg en veranderingen in hormonen. Hoewel fibromen voorkomen helaas niet mogelijk is, zijn er wel een aantal maatregelen die je kunt nemen om het risico op fibromen te verminderen.

Zo kan wrijving op bepaalde delen van de huid het risico op fibromen vergroten. Het kan daarom helpen om je huid goed droog te houden. En het dragen van te strakke kleding te vermijden om zo overmatige wrijving en schuring te voorkomen.

Kan een fibroom kwaadaardig worden?

Over het algemeen zijn fibromen (steelwratjes) goedaardige huidgezwelletjes. Dit betekent dat fibromen niet kwaadaardig zijn en zich ook niet kunnen ontwikkelen tot huidkanker. Fibromen zijn namelijk opgebouwd uit bindweefsel en collageen.

Wel kan er, in heel zeldzame gevallen, een verkeerde diagnose gesteld worden. De huiduitstulping wordt dan onterecht aangezien als een fibroom. Bijvoorbeeld als een dermatofibrosarcoma protuberans of een dermatomyofibroma. Dit zijn voorbeelden van zeldzame huidaandoeningen die vaak worden verward met fibromen en in sommige gevallen kwaadaardig kunnen zijn.

Over het algemeen zijn fibromen dus goedaardig en is het niet nodig om de steelwratjes te behandelen. Vanuit cosmetisch oogpunt of als de steelwratjes veel ongemak veroorzaken kan een fibroom natuurlijk wel verwijderd worden. Daarnaast is het belangrijk om bij twijfel over de diagnose van de wratjes altijd even langs de huisarts te gaan!

huid uitstulping

Behandeling uitstulping huid: fibromen zelf verwijderen

Fibromen zijn goedaardige huiduitstulpingen. Fibromen verwijderen is daarom ook niet nodig. Indien de fibromen cosmetische bezwaren geven, of telkens opengaan tijdens het scheren, kun je er natuurlijk wel voor kiezen om iets aan de fibromen te doen!

Lang kon je zelf geen fibromen verwijderen, maar sinds kort bestaan er steelwratjes verwijderaars voor thuis. Namelijk deze steelwratjes thuiskit. Ontwikkeld voor huiduitstulpingen die niet groter dan zijn vier millimeter. Het systeem werkt op zich vrij makkelijk. Met een handige tool breng je een speciaal elastiekje om de huid uitstulping, waardoor het wildvlees afknelt en uiteindelijk afsterft.

Toch zou ik hier voorzichtig mee zijn. Helemaal zonder achtergrondkennis. Mocht je je er toch aan willen wagen, zou ik er in ieder geval voor zorgen dat je deze methode steriel uitvoert. Reinig de huid vóór en na het toepassen van de thuiskit. Daarnaast zou ik deze methode alleen toepassen als je een duidelijk gesteeld steelwratje hebt. En alleen wanneer er sprake is van één fibroom.

Ondanks dat fibromen mogelijk door overgewicht kunnen ontstaan, heeft aanpassen van je dieet, of afvallen, helaas geen effect. Ook al geven veel websites aan van wel.

Fibromen verwijderen door huidtherapeut

Fibromen zijn goedaardig. Een behandeling is daarom ook niet nodig. Vanuit cosmetisch oogpunt of medische reden kun je overwegen om toch een huidtherapeut te bezoeken. Een huidtherapeut kan de fibromen namelijk verwijderen doormiddel van verschillende behandelmethodes. De kans op littekenvorming na deze behandelen kun je verkleinen door je goed in te smeren!

Huid uitstulping behandelen met coagulatie

Een huidtherapeut kan de fibromen behandelen doormiddel van elektrocoagulatie. Dit betekent letterlijk dat de steelwratjes verbrand worden met stroom. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een naaldje dat tegen het fibroom aan wordt gehouden. Vervolgens wordt hier stroom op gezet, waardoor het naalduiteinde heet wordt.

Als deze hete naald tegen de huiduitstulping wordt gehouden, verschroeit het wildvlees van de huid en zal er een korstje achterblijven. Op die manier worden de fibromen verwijderd. Een behandeling van fibromen doormiddel van coagulatie is niet geheel pijnloos, maar wel goed te doen.

Huid uitstulping behandelen met cryotherapie

Het tegenovergestelde van elektrocoagulatie is cryotherapie. Bij deze cryotherapie wordt er namelijk niet gebruik gemaakt van extreme hitte, maar juist van extreme kou. Namelijk, stikstof. Deze koude stikstof wordt tijdens de cryotherapie  behandeling tegen de huiduitstulping gehouden, waardoor het fibroom bevriest en verschroeit. Cryotherapie wordt met name gebruikt bij de wat meer afgevlakte wratjes (fibroma pendulans).

electrocoagulatie

Huid uitstulping behandelen met curettage

Zijn je fibromen niet gesteeld, maar juist afgevlakt? Dan kan een huidtherapeut de steelwratjes ook behandelen doormiddel van curettageHierbij wordt er gebruik gemaakt van een soort scherpe lepel. Ook wel curette genoemd. Deze curette lepel wordt een paar keer over het plekje geschaafd, waardoor het wildvlees plekje wegvaagt. Een behandeling van fibromen doormiddel van curettage is niet geheel pijnloos. Soms wordt ervoor gekozen om plaatselijke verdoving te smeren doormiddel van emla crème.

Uitstulping huid wegknippen

Ook kan een huidtherapeut de huiduitstulpingen van de huid afknippen met een speciaal schaartje. Of afknellen door een speciaal draadje rondom de fibroom te wikkelen. En deze strak te trekken, waardoor het wildvlees afknelt.

Dit klinkt pijnlijk, maar er zit bijna geen gevoel in de fibromen, dus de behandeling is goed te doen. Het knippen of afknellen van de huid uitstulpingen kan alleen worden gedaan als het steelwratje echt een steeltje heeft. Dus niet als ze afgevlakt zijn.  In sommige gevallen wordt er plaatselijke verdoving gebruikt doormiddel van het smeren van emla crème

uitstulping huid


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram