Elektrocoagulatie

Meer lezen

Wat is elektrocoagulatie

Met elektrische coagulatie wordt eigenlijk bedoeld het wegbranden van huidweefsel of dichtschroeien van vaten door middel van elektrische stroom. Het behandelde huidweefsel zal hierdoor afsterven. Maar hoe werkt deze behandeltherapie? We gebruiken hier het moeilijke woord 'thermolyse' voor. De betekenis van thermolyse is letterlijk: afbreken door hitte. Hierbij wordt gewerkt met stroom (HF wisselstroom).  Deze stroom wordt door een naaldje geleid. Aan het uiteinde van dit naaldje ontstaat hierdoor hitte. Wanneer dit heette naalduiteinde tegen huidweefsel wordt aangebracht, zal het weefsel verbranden en in slinken. Ook gesprongen adertjes en vaatjes kunnen met elektrocoagulatie behandeld worden. Wanneer het naaldje in een vaatje wordt geschoven, verwarmd en stolt het bloedvat. Uiteindelijk schroeit het vaatje dicht en wordt het opgeruimd door je lichaam.


Behandelindicaties elektrocoagulatie 


(Relatieve) contra-indicaties elektrocoagulatie

 1. Kwaadaardige huidtumoren
 2. Aanwezigheid van ICD
 3. Zwangerschap
 4. Koorts
 5. Suikerziekte
 6. Epilepsie
 7. Gebruik van anticoagulantia
 8. Bloedziekte
 9. Huidinfecties op het te behandelen gebied
 10. Gevoeligheid voor keloïd littekens
 11. Zongebruind of zonverbrand
 12. Gebruik van pacemaker
 13. Zenuwpijn


Behandeluitvoering elektrocoagulatie

Allereerst wordt de huid gereinigd, zodat je huid schoon is. Hierna wordt het naaldje tegen het weefsel gezet, of in het vaatje geschoven. Indien dit draagbaar is en er een gewenste huidreactie optreedt wordt de behandeling verder gezet. Wanneer het naaldje vaak genoeg tegen het huidweefsel wordt aangestipt, zal deze in slinken. Bij het behandelen van vaatjes is 1 keer stroom geven vaak voldoende om het vaatje genoeg op te warmen. 


Behandelduur en frequentie

Hoe lang de behandeling duurt is afhankelijk van de te behandelen indicatie en het herstellend vermogen van de huid. Er zullen ongeveer 1 tot 4 behandelingen nodig zijn om het gewenste resultaat te behalen. Iedere behandeling zal ongeveer 15 tot 30 minuten in beslag nemen. Met een interval van één tot zes weken tussen iedere behandeling.


Huidreactie elektrocoagulatie

Hoe de huid reageert is afhankelijk van je huidtype. Over het algemeen zal er alleen roodheid optreden en eventueel lichte vochtophoping rondom de behandelde huid. Beide huidreacties zullen binnen enkele uren tot dagen vanzelf verdwijnen. Verder zal er een korstje ontstaan op de behandelde plekjes. Dit gebeurd meestal niet als er vaatjes zijn behandeld. Korstjes op de behandelde huidtumoren is helemaal niet zorgelijk. Het is juist een gewenste huidreactie. Hierna zal het korstje er namelijk afhalen, en zo ook de huid onregelmatigheid. Het wondje zal door de huid vanzelf worden omgezet in nieuwe huid.


Elektrocoagulatie ervaringen

Elektrocoagulatie wordt over het algemeen niet echt gezien als een hele pijnlijke behandeling. Er wordt natuurlijk gewerkt met stroom en warmte, waardoor je plaatselijk wel wat branderigheid kan voelen. Daarnaast verschilt de pijnervaring ook per behandelde plek. Een huid onregelmatig wat vlak op de huid ligt, zoals een voelbare pigmentvlek, is vaak pijnlijker dan een huid uitstulping. In een huid uitstulping zoals bijvoorbeeld een steelwratje zitten geen zenuwen, waardoor het ook minder pijnlijk is.

 

Behandelresultaat elektrocoagulatie 

Wanneer het behandeltraject afgesloten is zullen de verheven laesies en/of vaatjes niet meer zichtbaar zijn. In enkele gevallen treedt er bij een behandelend verheven laesie een lichte verkleuring van de huid op. Dit zal echter in de loop van de tijd bijtrekken. 

 

Nazorg adviezen elektrocoagulatie 

- Ten minste 48 uur na de behandeling wordt er sterk aangeraden om de zon te vermijden of beschermd met een minimale factor 30.  

- Eventuele korstjes die ontstaan zijn door de behandeling moeten met rust worden gelaten. Wanneer je wel aan de korstjes zit kunnen er pigmentverschuivingen ontstaan.

- Smeer geen irriterende cosmetica stoffen op de behandelde huid.

- Vermijd tenminste 72 uur sauna’s, stoombaden, sporten, en ruimtes, waarbij je gaat transpireren. Het is namelijk belangrijk dat het korstje of wondje droog blijft, om voor de beste wondgenezing te zorgen. 


Risico’s en Complicaties

Elektrocoaguatie is een veilige behandelingsmethode, mits het door een professioneel therapeut wordt uitgevoerd. Echter zijn er altijd risico’s en complicaties aan verbonden. Hieronder heb ik de meest voorkomende beschreven. 

- Zwelling: De huid kan licht gezwollen raken. Dit zal binnen enkele dagen verdwijnen.

- Littekens: Er is een kans op littekenvorming op de behandelde plekken. Om de kans op littekens na elektrocoagulatie te verkleinen is het van belang om niet aan korstjes te krabben.

- Hyperpigmentatie: Na de behandeling is de huid extra gevoelig voor zonlicht. Vermijd daarom zoveel mogelijk de zon en smeer je goed in, met een minimale factor 30. Het liefste zelf factor 50. 

Een gratis productadvies voor jouw huid?

Na mijn studie (Bachelor of Science, in huidtherapie) heb ik voor diverse huidproblemen een productadvies op maat geschreven. In dit advies staan allerlei producten waar ik positieve ervaring mee heb. Zowel in de praktijk, als in mijn privé leven. Het zijn producten met daarin ingrediënten die écht iets voor je huid kunnen betekenen.