Elektrocoagulatie
20 februari 2024 
6 min. leestijd

Elektrocoagulatie

Elektrocoagulatie is een techniek waarbij (goedaardige) huidafwijkingen worden verwijderd doormiddel van een naaldje met elektrische stroom. In deze blog vertel ik je meer over een elektrocoagulatie behandeling, elektrocoagulatie ervaringen, de behandelindicaties, het resultaat, de nazorg adviezen en product tips om na de behandeling te smeren!

Wat is elektrocoagulatie?

De letterlijke betekenis van elektrocoagulatie is: het coaguleren van weefsel doormiddel van elektrische stroom. Hierin houdt coaguleren in dat je iets gaat 'wegbranden'. In dit geval het wegbranden van huidweefsel of kleine bloedvaatjes. Een huidtherapeut behandelt goedaardige huidoneffenheden en een dermatoloog zowel kwaadaardige als goedaardige huidafwijkingen. Met goedaardige huidoneffenheden worden plekjes op de huid bedoeld die meestal onschuldig zijn, maar wel cosmetisch storend.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een minuscuul naaldje stroom. Deze elektrische stroom is heel heet, waardoor het huidweefsel afsterft of vaten dichtschroeien. Deze behandelmethode is dus het tegenovergestelde van cryotherapie. Bij cryotherapie wordt er ook huidweefsel weggehaald. Alleen dan niet met extreme hitte, maar met extreme kou.

elektrocoagulatie

Hoe werkt elektrocoagulatie?

Maar hoe werkt elektrocoagulatie precies? De werking heeft te maken met thermolyse. Thermolyse is een proces, waarbij iets wordt afgebroken door hitte. In dit geval is dat 'iets' dus huidweefsel of kleine bloedvaatjes. Bij deze techniek wordt er gebruik gemaakt van een pincet en een naald. Tijdens de elektrocoagulatie behandeling pakt de therapeut met een pincet het huidweefsel vast.

Vervolgens wordt er op de naald wisselstroom gezet. Het uiteinde van de naald wordt hierdoor erg heet. Wanneer deze naald vervolgens tegen de (goedaardige) huidoneffenheden wordt gehouden, verbrandt het weefsel en slinkt het in. Je kunt het weefsel er als het waren afsnijden, omdat de hete naald in een soort mesje verandert. Op het behandelde gebied ontstaat vaak een korstje wat vanzelf van de huid valt.

Maar ook gesprongen bloedvaatjes kunnen met elektrocoagulatie behandeld worden. Denk bijvoorbeeld aan: couperose, rosacea klachten of spataderen. De naald met stroom wordt dan niet tegen het huidweefsel aangehouden, maar in het bloedvat geschoven. Hierdoor verwarmt het bloedvat op en gaat het bloed stollen. Uiteindelijk schroeit het vaatje dicht. Je lichaam ruimt dit vervolgens zelf weer op.

electrocoagulatie

Behandel indicaties elektrocoagulatie (goedaardige huidoneffenheden)

Elektrocoagulatie is een hele effectieve behandelmethode, waar mooie resultaten mee bereikt kunnen worden. Maar niet alle goedaardige huidoneffenheden komen in aanmerking voor een electrocoagulatie behandeling. De volgende aandoeningen worden gezien als behandelindicatie:

(Relatieve) contra-indicaties elektrocoagulatie

Helaas zijn er ook relatieve contra-indicaties voor elektrocoagulatie. Oftewel, huidaandoeningen waarvoor elektrocoagulatie niet altijd als behandelmethode kan worden ingezet. De volgende aandoeningen en factoren worden gezien als contra-indicatie voor elektrocoagulatie:

electrocoagulatie huid

Vóór de elektrocoagulatie behandeling

Ben je van plan om een elektrocoagulatie behandeling te starten? Zorg er dan voor dat je minimaal vier weken vooraf aan de behandeling niet onder de zonnebank of in de zon gaat liggen. Dit kan namelijk zorgen voor pigmentverschuivingen en wanneer de huid zongebruind is kan er vaak niet gestart worden met de elektrocoagulatie behandeling.

In sommige gevallen wordt geadviseerd om van te voren emla crème aan te brengen. Dit zorgt voor lichte verdoving van het te behandelen gebied. Daarnaast is mijn advies om bij een aanvullende verzekering altijd even te checken of de behandeling eventueel vergoed wordt.

electrocoagulatie

Tijdens de elektrocoagulatie behandeling

Tijdens de elektrocoagulatie behandeling wordt de huid eerst gereinigd, zodat je huid goed schoon is. Ook wordt er meestal een geleidingsplaat op de huid geplakt, zodat de stroom kan aarden. Hierna wordt het naaldje tegen het weefsel gezet. Of in het vaatje geschoven. Indien dit gevoel voor jou goed te doen is, en er een gewenste huidreactie optreedt, wordt de elektrocoagulatie behandeling doorgezet.

Wanneer het naaldje vaak genoeg contact maakt met het huidweefsel, zal het weefsel inslinken en is de behandeling geslaagd. Bij het behandelen van vaatjes hoeft dit contact niet herhaald te worden. Meestal is één keer stroom afgeven al voldoende om het vaatje dicht te schroeien.

Elektrocoagulatie

Na de elektrocoagulatie behandeling

Na de elektrocoagulatie behandeling is het belangrijk om even twee dagen niet te sporten, niet te douchen, geen zwembad te bezoeken en niet naar de sauna te gaan. Ook is het belangrijk om de het behandelde gebied met rust te laten, dus ook niet aan de korstjes te krabben.

Daarnaast moet direct contact met zonlicht of zonnebank licht vermeden worden. De huid is namelijk beschadigd en daarom extra gevoelig voor pigmentvlekken. Ga je toch naar buiten? Smeer de behandelde huid dan in met een huidvriendelijke zonnebrandcrème. Zoals deze van Biodermal of bekijk hier een overzicht van al mijn favorieten: Huidvriendelijke zonnebrandcrèmes. 

Na twee dagen kun je eventueel een speciale gel op het behandelde gebied smeren om de kans op littekenvorming te verkleinen. Het liefste een gel met siliconen. Hieronder heb ik vier voorbeelden gezet:

creme elektrocoagulatie

Huidreactie elektrocoagulatie

Hoe de huid reageert op elektrocoagulatie is afhankelijk van jouw huidtype. Over het algemeen zal er alleen roodheid optreden. En eventueel lichte vochtophoping rondom de behandelde huid. Beide huidreacties zijn niets om je zorgen over te maken en zullen binnen enkele uren tot dagen vanzelf verdwijnen.

Verder zal er een korstje op de behandelde plekjes ontstaan. Dit gebeurt meestal alleen als er huidtumoren zijn behandeld. Niet als er vaatjes behandeld zijn.

Korstjes op de behandelde huidtumoren zijn ook helemaal niets om je zorgen over te maken. Het is juist een gewenste huidreactie. Dit soort korstje zullen er namelijk vanzelf weer afvallen. Samen met de huidtumor of de huidonregelmatigheden. Op de plek van het korstje zal vervolgens nieuwe huid achterblijven.

electrocoagulatie

Behandelresultaat elektrocoagulatie

Wanneer het elektrocoagulatie behandeltraject is afgesloten, zullen de  behandelde plekjes niet meer zichtbaar zijn. In enkele gevallen blijft er na de behandeling een lichte verkleuring in de huid achter. Dit zal steeds meer bijkleuren met je eigen huidskleur.

Hoe lang elektrocoagulatie?

Hoe lang de elektrocoagulatie behandeling duurt is afhankelijk van de te behandelen indicatie en de hoeveelheid. Als er bijvoorbeeld één steelwratje behandeld moet worden, ben je natuurlijk veel sneller klaar dan wanneer er verschillende steelwratjes gecoaguleerd moeten worden.

Maar ook het herstellend vermogen van de huid speelt een rol. Gemiddeld zal een elektrocoagulatie behandeling ongeveer vijftien tot dertig minuten in beslag nemen. Langer is vaak ook vervelend, dus dan kan het te behandelen gebied beter opgesplitst worden in twee afspraken.

Hoe vaak elektrocoagulatie?

Het aantal benodigde behandelingen hangt af per persoon en per huidafwijking. Over het algemeen zijn er meerdere behandelingen nodig om de goedaardige huidoneffenheden te verwijderen. Meestal gaat het om één tot vier behandelingen met een pauze van twee weken tot zes weken tussen iedere behandeling. De behandelend therapeut kan deze interval het beste bepalen.

elektrocoagulatie ervaringen

Elektrocoagulatie ervaringen (coagulatie ervaringen)

Ik heb zelf geen elektrocoagulatie ervaringen. Althans ik heb geen elektrocoagulatie ervaringen met het ervaren van de behandeling zelf, maar wel met het uitvoeren ervan. De meeste mensen vinden elektrocoagulatie geen pijnlijke behandeling, maar je voelt het wel.

Er wordt natuurlijk gewerkt met stroom en warmte, waardoor je plaatselijk wat branderigheid kan voelen. Maar dit is vaak goed vol te houden. De meeste mensen beschrijven hun coagulatie ervaringen daarom ook als goed te doen, waarbij je kleine speldenprikjes in de huid voelt.

Daarnaast verschilt de pijnervaring ook per behandelde plek. Huid oneffenheden die dicht op de huid liggen, zoals pigmentvlekken of dermatosis papulosa nigra (ouderdomswratjes op donkere huid), zijn vaak pijnlijker dan het behandelen van een huiduitstulping. Bijvoorbeeld steelwratjes. Hierin zitten namelijk geen zenuwen, waardoor de elektrocoagulatie ervaringen met deze behandeling minder pijnlijk zijn. Toch is verdoving eigenlijk zelden nodig.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Marianne
Door

Marianne

op 28 Feb 2024

Wordt deze behandeling vergoed door de zorgverzekering?

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 01 Mar 2024

Hi Marianne, dit is afhankelijk van de aanvullende zorgverzekering. Je kunt het daarom het beste even bij je zorgverzekering checken!

Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram