Doormiddel van elektrocoagulatie kunnen ongewenste huidonregelmatigheden verwijderd worden. In deze blog vertel ik je meer over een elektrocoagulatie behandeling, elektrocoagulatie ervaringen, de behandelindicaties, het resultaat en natuurlijk de nazorg adviezen.
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Wat is elektrocoagulatie?
De letterlijke betekenis van elektrocoagulatie is: het coaguleren van weefsel met elektrische stroom. De betekenis van coaguleren is 'wegbranden'. Wat elektrocoagulatie dus inhoudt is het wegbranden van huidweefsel. Of het dichtbranden van vaten.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van elektrische stroom. Deze stroom is heel heet, waardoor het huidweefsel afsterft. Of vaten dichtschroeien. Deze behandelmethode is dus het tegenovergestelde van cryotherapie. Bij cryotherapie wordt er ook huidweefsel weggehaald. Alleen dan niet met extreme hitte, maar met extreme kou.
Hoe werkt elektrocoagulatie?
Maar hoe werkt elektrocoagulatie precies? De werking heeft te maken met thermolyse. Thermolyse is een proces, waarbij iets wordt afgebroken door hitte. In dit geval is dat 'iets' dus huidweefsel. Of gesprongen bloedvaatjes.
Een huidtherapeut maakt hierbij gebruik van een pincet en een naald. Tijdens de elektrocoagulatie behandeling pakt de therapeut met een pincet het huidweefsel vast. Vervolgens wordt er op de naald wisselstroom gezet. Het uiteinde van de naald wordt hierdoor erg heet.
Wanneer deze naald vervolgens tegen het huidweefsel wordt gehouden, verbrandt het weefsel en slinkt het in. Je kunt het weefsel er als het ware afsnijden, omdat de hete naald in een soort mesje verandert.
Maar gesprongen bloedvaatjes kunnen met elektrocoagulatie behandeld worden. Denk bijvoorbeeld aan: couperose, rosacea klachten of spataderen. Wanneer de naald met stroom namelijk in een bloedvat wordt geschoven, verwarmt dit het bloedvat op. Uiteindelijk zal het bloed stollen en schroeit het vaatje dicht. Je lichaam ruimt dit vervolgens zelf weer op.
Behandelindicaties elektrocoagulatie
Er zijn verschillende huidafwijkingen, waarbij elektrocoagulatie effectief kan worden ingezet.
- Couperose
- Rosacea
- Spider neavi
- Fibromen (steelwratjes)
- Goedaardige huidtumoren
- Verruca seborrhoica (ouderdomswratten)
- Cherry angiomen
- Talgklier hyperplasie
- Spataderen
(Relatieve) contra-indicaties elektrocoagulatie
Helaas zijn er ook relatieve contra-indicaties voor elektrocoagulatie. Oftewel, factoren waardoor elektrocoagulatie helaas niet altijd mogelijk is. Hieronder heb ik een lijstje van relatieve contra-indicaties gezet.
- Melanoom
- Plaveiselcelcarcinoom
- Aanwezigheid van ICD
- Zwangerschap
- Koorts
- Suikerziekte
- Epilepsie
- Gebruik van anticoagulantia
- Bloedziekte
- Huidinfecties op het te behandelen gebied
- Gevoeligheid voor keloïd littekens
- Zongebruind
- Zonverbrand
- Een pacemaker
- Zenuwpijn
Vóór de elektrocoagulatie behandeling
Ben je van plan om een elektrocoagulatie behandeling te starten? Zorg dan dat je minimaal vier weken vooraf aan de behandeling niet onder de zonnebank gaat. Of lang in de zon gaat zitten. Dit kan zorgen voor pigmentverschuivingen.
Elektrocoagulatie behandeling
Tijdens de elektrocoagulatie behandeling, wordt de huid eerst gereinigd, zodat je huid schoon is. Hierna wordt het naaldje tegen het weefsel gezet. Of in het vaatje geschoven. Indien dit gevoel voor jou goed te doen is, en er een gewenste huidreactie optreedt, wordt de elektrocoagulatie behandeling doorgezet.
Wanneer het naaldje vaak genoeg contact maakt met het huidweefsel, zal het weefsel inslinken en is de behandeling geslaagd. Bij het behandelen van vaatjes hoeft dit contact niet herhaald te worden. Meestal is één keer stroom afgeven al voldoende om het vaatje dicht te schroeien.
Na de elektrocoagulatie behandeling
Na de elektrocoagulatie behandeling is het belangrijk om even twee dagen niet te sporten, niet te douchen, geen zwembad te bezoeken en niet naar de sauna te gaan. Ook is het belangrijk om de behandelde plekken met rust te laten.
Na twee dagen kun je eventueel een herstellende crème smeren om de kans op littekens te verkleinen. Hieronder heb ik drie voorbeelden gezet:
Daarnaast moet direct contact met zonlicht of zonnebank licht vermeden worden. De huid is namelijk beschadigd en daarom extra gevoelig voor pigmentvlekken. Ga je toch naar buiten? Smeer de behandelde huid dan in met een huidvriendelijke zonnebrandcrème. Zoals deze van Biodermal.
Huidreactie elektrocoagulatie
Hoe de huid reageert op elektrocoagulatie is afhankelijk van jouw huidtype. Over het algemeen zal er alleen roodheid optreden. En eventueel lichte vochtophoping rondom de behandelde huid. Beide huidreacties zijn niets om je zorgen over te maken en zullen binnen enkele uren tot dagen vanzelf verdwijnen.
Verder zal er een korstje op de behandelde plekjes ontstaan. Dit gebeurt meestal alleen als er huidtumoren zijn behandeld. Niet als er vaatjes behandeld zijn.
Korstjes op de behandelde huidtumoren zijn ook helemaal niets om je zorgen over te maken. Het is juist een gewenste huidreactie. Dit soort korstje zullen er namelijk vanzelf weer afvallen. Samen met de huidtumor of de huidonregelmatigheden. Op de plek van het korstje zal vervolgens nieuwe huid achterblijven.
Behandelresultaat elektrocoagulatie
Wanneer het elektrocoagulatie behandeltraject is afgesloten, zullen alle behandelde plekjes niet meer zichtbaar zijn. In enkele gevallen blijft er na de behandeling een lichte verkleuring in de huid achter. Dit zal steeds meer bijkleuren met je eigen huidskleur.
Hoe lang elektrocoagulatie?
Hoe lang de elektrocoagulatie behandeling duurt is afhankelijk van de te behandelen indicatie en de hoeveelheid. Als er één fibroom behandeld moet worden, ben je natuurlijk veel sneller klaar dan wanneer er verschillende huidtumoren gecoaguleerd moet worden.
Maar ook het herstellend vermogen van de huid speelt een rol. Gemiddeld zal een elektrocoagulatie behandeling ongeveer vijftien tot dertig minuten in beslag nemen. Langer is vaak ook vervelend, dus dan kan het te behandelen gebied beter opgesplitst worden in twee afspraken.
Hoe vaak elektrocoagulatie?
ver het algemeen zullen er één tot vier behandelingen nodig zijn om het gewenste resultaat te halen. Met een pauze van één tot zes weken tussen iedere behandeling. De behandelend therapeut kan deze interval het beste bepalen.
Elektrocoagulatie ervaringen
Ik heb zelf geen elektrocoagulatie ervaringen. Maar wel met het geven ervan. De meeste mensen vinden het geen pijnlijke behandeling, maar je voelt het wel. Er wordt natuurlijk gewerkt met stroom en warmte, waardoor je plaatselijk wat branderigheid kan voelen. Maar dit is vaak goed vol te houden.
Daarnaast verschilt de pijnervaring ook per behandelde plek. Huidonregelmatigheden die op de huid liggen, zoals voelbare pigmentvlekken bijvoorbeeld, zijn vaak pijnlijker dan het behandeling van een huiduitstulping zoals een gesteelde fibroom. Hierin zitten geen zenuwen, waardoor het minder pijnlijk is.