Fibromen: steelwratjes, huid uitstulpingen, wildvlees
22 augustus 2020 

Fibromen: steelwratjes, huid uitstulpingen, wildvlees

‘Er zitten allemaal rare dingen in je nek‘. Iets wat mijn buurmeisje vroeger regelmatig hoorde. Kleine, onschuldige, fibromen. Wat maakt het hun nou uit wat er in haar nek zit? Dacht ik altijd. Maar goed.. Die ‘rare dingen’ zijn goedaardige huidtumoren. Ook wel fibromen, huid uitstulpingen, steelwratten of wildvlees genoemd. Deze goedaardige huid uitstulpingen zitten vaak in de oksels, hals, oogleden, onder de borsten en in de liezen. De huid uitstulpingen zullen nooit kwaadaardige worden en hoeven daarom niet verwijderd te worden. Toch kunnen ze storend zijn. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Wat is een fibroom?

Een fibroom, of steelwratje, is eigenlijk gewoon een huid uitstulping. Ze worden ook wel goedaardige huidtumoren of wratten genoemd. Deze huid uitstulping gaat uit van de fibroblasten van de middelste huidlaag. De dermis. Ze zijn geheel goedaardig, maar soms wel cosmetisch storend.

Hoe zien fibromen eruit?

Ik denk dat iedereen ze wel kent. Het zijn langwerpige, gesteelde, huidkleurige tot donkere, wratjes. Ze worden steelwratjes genoemd, omdat de huid uitstulpingen met een steeltje aan de huid vast zitten. Je ziet deze wratjes vooral zitten in de oksels, de hals, op de oogleden, onder de borsten en in de liezen. Dit komt omdat wrijving een rol speelt in het ontstaan van deze wratjes. Een fibroom kan dezelfde kleur zijn als je huid, maar ook juist veel donkerder. Je hebt eigenlijk 2 soorten fibromen:

  1. Weke fibromen: deze huid uitstulpingen zijn rond en zitten vooral in je hals, oksels, onder de borsten, liezen en op de oogleden.
  2. Harde fibromen: deze huid uitstulpingen voelen als harde schijfjes aan en zitten vooral op de armen en benen.

Oorzaak fibromen

De oorzaak van fibromen is nog niet helemaal duidelijk. Wel weten we inmiddels dat er waarschijnlijk een relatie is tussen deze huid uitstulpingen en de hormoonhuishouding. Zo kunnen ze opeens ontstaan tijdens de overgang bij vrouwen. Super vervelend, want de overgang brengt al niets leuks met zich mee. Krijg je dit er ook nog bij…. Ook worden ze vaak gezien bij mensen met overwicht. Als er sprake is van ernstig overgewicht worden de huid uitstulpingen in meervoudig aantal gezien. Ook kan er sprake zijn van één fibroom. Je noemt dit dan een solitair fibroom. Dit type van de huid zijn vaak groter, plat, en hebben geen steeltje.

Behandeling fibromen

Wat kun je zelf doen aan fibromen?

Waarschijnlijk een antwoord die je liever niet wilt horen: niets. Er is niks wat je kunt doen om steelwratten/ huid uitstulpingen te voorkomen. Ook het aanpassen van je dieet, of afvallen, zal geen effect hebben.

Wat kan een professioneel voor je betekenen? 

De huidafwijking is goedaardig en hoeft daarom niet behandeld te worden. Wanneer je de fibromen niet zo mooi vind of er last van ervaart kun je overwegen een huid therapeut te bezoeken. Er zijn een aantal dingen die een huid therapeut kan doen tegen de fibromen. Zo kan zij de fibromen met een elektrocoagulatie behandeling ‘verbranden’. Of juist met cryotherapie bevriezen. Er zit weinig gevoel in de steelwratten, dus dit klinkt pijnlijker dan het is. Ook kan een therapeut de wratjes van de huid knippen of afknellen door middel van een speciaal draadje. Dit kan uitsluitend wanneer ze gesteeld zijn. Zijn je wratjes niet gesteeld maar juist afgevlakt? Dan kan de therapeut ze ook van de huid schrapen door middel van curettage. Raadpleeg je huidtherapeut welke behandelmethode voor jouw steelwratten het meest effectief zal zijn.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram