‘Er zitten allemaal rare dingen in je nek‘. Iets wat mijn buurmeisje regelmatig hoorde. Wat maakt het hun nou uit wat er in haar nek zit dacht ik altijd. Maar goed, die ‘rare dingen’ zijn goedaardige huidtumoren. Ook wel fibromen, wildvlees of huid uitstulpingen genoemd. Deze goedaardige huid uitstulpingen zitten vaak in de oksels, hals, oogleden, onder de borsten en in de liezen. In deze blog vertel ik je er alles over.
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Wat is een fibroom?
Een fibroom, of steelwratje, is eigenlijk gewoon een kleine huid uitstulping. Ze worden ook wel goedaardige huidtumoren, steelwratten, wildvlees of wratten genoemd. Deze huiduitstulpingen zijn geheel goedaardig, maar soms wel cosmetisch storend. Daarnaast voel je de fibromen zelf ook zitten, wat ze extra vervelend kan maken.
De huid uitstulpingen zullen gelukkig nooit kwaadaardige worden. En hoeven daarom ook niet verwijderd te worden. Maar als je dit liever wel doet, zijn er genoeg behandelmogelijkheden. Onderaan deze blog vertel ik je meer over de meest gebruikte behandelmethodes van fibromen.
Hoe zien fibromen eruit?
Ik denk dat iedereen fibromen wel eens gezien heeft. Het zijn langwerpige, vaak gesteelde, huidkleurige tot donkere, wratjes. Ze worden steelwratjes genoemd, omdat veel van deze huid uitstulpingen met een steeltje aan de huid vast zitten.
Je ziet fibromen vooral zitten in de oksels, de hals, op de oogleden, onder de borsten en in de liezen. Dit komt, omdat wrijving een rol speelt in het ontstaan van wildvlees aan de huid.
Een fibroom kan dezelfde kleur hebben als je huid, maar ook juist veel donkerder zijn. Vergelijkbaar met een moedervlek kleur. Daarnaast kan er sprake zijn van één fibroom, maar ook van tientallen fibromen bij elkaar.
Soorten fibromen
Fibromen kunnen zich op verschillende manieren uiten. Dit verschilt per type fibroom, maar ook per persoon. Globaal gezien maken we onderscheid tussen twee soorten fibromen:
- Weke fibromen: deze huid uitstulpingen zijn rond en zitten vooral in je hals, oksels, onder de borsten, liezen en op de oogleden.
- Harde fibromen: deze huid uitstulpingen voelen als harde schijfjes aan en zitten vooral op de armen en benen.
Fibromen oorzaak
De 'fibromen oorzaak' is nog niet helemaal duidelijk. Wel weten we inmiddels dat er een relatie is tussen huid uitstulpingen en onze hormoonhuishouding. Zo kunnen ze opeens ontstaan tijdens de overgang. Maar ook tijdens de zwangerschap zie je de huid uitstulpingen vaker plotseling verschijnen.
Verder ontstaan fibromen eerder bij mensen met overwicht. Als er sprake is van ernstig overgewicht worden de huid uitstulpingen zelfs in meervoudig aantal gezien.
Als je last hebt van één fibroom, noem je dit ook wel een solitair fibroom. Dit type uitstulping van de huid is vaak groter, plat en heeft geen steeltje. Het lijkt zelfs een beetje op een huidkleurige moedervlek.
Behandeling uitstulping huid
Lang kon je zelf niets aan fibromen doen. Maar sinds kort bestaan er steelwratjes verwijderaars voor thuis. Namelijk deze steelwratjes thuiskit. Ontwikkeld voor uitstulpingen van de huid die niet groter dan zijn vier millimeter.
Het systeem werkt verder super makkelijk. Met een handige tool breng je een speciaal elastiekje om de huid uitstulping, waardoor het wildvlees afknelt. En uiteindelijk afsterft.
Het aanpassen van je dieet, of afvallen, zal helaas geen effect hebben.
Professionele behandeling uitstulping huid
De huidafwijking is goedaardig en hoeft daarom niet behandeld te worden. Wanneer je de fibromen niet zo mooi vind, of er last van ervaart, kun je overwegen een huidtherapeut te bezoeken. Er zijn namelijk een aantal dingen die een huidtherapeut kan doen om de fibromen te verwijderen.
Huid uitstulping behandelen met elektrocoagulatie
Zo kan zij de fibromen behandelen doormiddel van elektrocoagulatie. Dit betekent letterlijk dat de steelwratten verbrand worden met stroom. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een naaldje. Waar vervolgens stroom op wordt gezet, waardoor het naalduiteinde heet wordt.
Als deze hete naald vervolgens tegen de huiduitstulping wordt gehouden, verschroeit het wildvlees van de huid en zal er een korstje achterblijven.
Huid uitstulping behandelen met cryotherapie
Het tegenovergestelde van elektrocoagulatie is cryotherapie. Bij deze behandelmethode wordt er namelijk niet gebruik gemaakt van extreme hitte, maar juist van extreme kou. Namelijk, stikstof. Deze koude stikstof wordt tegen de huiduitstulping gehouden, waardoor het weefsel bevriest en verschroeit.
Huid uitstulping behandelen met curettage
Zijn je fibromen niet gesteeld, maar juist afgevlakt? Dan kan de therapeut de steelwratten ook behandelen doormiddel van curettage. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een soort scherpe lepel. Ook wel curette genoemd. Deze curette lepel wordt een paar keer over het plekje geschaafd, waardoor het wildvlees plekje wegvaagt.
Uitstulping huid wegknippen
Ook kan een huidtherapeut de huid uitstulpingen van de huid knippen. Of afknellen door een speciaal draadje rondom de fibroom te wikkelen. En deze strak te trekken, waardoor het wildvlees afknelt. Dit klinkt pijnlijk, maar er zit bijna geen gevoel in de fibromen, dus de behandeling is goed te doen.
Het knippen of afknellen van de huid uitstulpingen kan alleen als het steelwratje ook echt een steeltje hebben, dus niet als ze afgevlakt zijn.