Brandnetel jeuk

Als je eraan denkt, voel je het gewoon bijna zitten: brandnetel uitslag. Een vervelende, pijnlijke, maar vooral jeukende huiduitslag. Veroorzaakt door, natuurlijk, brandnetels. Maar hoe ontstaat brandneteluitslag en hoe kun je brandnetel jeuk verhelpen? Ik ga je helpen.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Brandnetel uitslag is natuurlijk een huiduitslag die ontstaat na contact met een brandnetel plant. Super vervelend, vooral om het zo onwijs jeukt.

Niet de hele brandnetel plant veroorzaakt de huiduitslag. Het gaat echt om de haartjes die de grote boosdoener zijn. Deze brandnetel haartjes zitten aan de stengel en op de bladeren. En het klinkt een beetje crue, maar bij aanraking met deze haartjes spuiten ze chemische stofjes in je huid. Zoals histamine, acethylcholine en serotonine. Deze stofjes zorgen ervoor dat je huid gaat jeuken en opzwellen.

Als je huid in aanraking is gekomen met brandnetels wordt het rood en ontstaan er kleine bultjes. Meestal ontstaat er een groepje bultjes, omdat je huid meerdere brandnetel haartjes heeft aangeraakt. De bultjes jeukt vaak enorm! En dat maakt deze huiduitslag juist zo vervelend.

brandnetel jeuk

Heb je last van brandnetel jeuk? Het is super belangrijk om dan niet aan je huid te krabben. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar met krabben houdt je de jeuk juist in stand. De uitslag gaat natuurlijk vanzelf weg, maar je kunt zeker wat dingen doen om de brandnetel jeuk te verminderen. Ik heb hieronder een paar producten gezet die een jeukstillend en verkoelend effect op de huid hebben. Dit kun je ook effectief smeren bij  jeukende muggenbulten of galbulten. Handig om in huis te hebben dus!

  • Deze aloe vera gel is heel fijn. Je kunt het even in de koelkast leggen voor extra verkoeling.
  • Wat ook heel goed helpt tegen zowel de jeuk als het branderige gevoel van de brandneteluitslag is haver. Havermout heeft namelijk een jeukstillende werking op de huid. Een fijn voorbeeld is deze zemelen gel.
  • Een ander effectief ingrediënt is zinkoxide. Dit heeft een jeukstillend en verkoelend effect op je huid. Deze barrière crème bevat 30% zinkoxide.
  • Liever een huis-tuin-keuken middel? Dan kun je proberen een beetje azijn op de brandneteluitslag te deppen. Ook dat verlicht vaak jeukklachten.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram