Blaasjeseczeem: met vocht gevulde blaasjes
18 januari 2022 
13 min. leestijd

Blaasjeseczeem: met vocht gevulde blaasjes

Jeukende bultjes op vingers, bultjes op handen, blaasjes zijkant voet, blaasjes op vingers, het zijn allemaal symptomen van blaasjeseczeem. Ook wel dyshidrotisch eczeem of acrovesiculeus eczeem genoemd. Een vervelende vorm van eczeem, waarbij er met vocht gevulde blaasjes op handen, vingers, voetzolen en/of tenen verschijnen. In deze blog geef ik onder andere antwoord op de vragen: wat is de oorzaak van blaasjeseczeem? Is blaasjeseczeem besmettelijk? Kun je blaasjes eczeem uitknijpen? En hoe moet je blaasjeseczeem behandelen?

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Acrovesiculeus eczeem: jeukende blaasjes op handen en voeten

Je hebt allerlei verschillende medische termen voor blaasjeseczeem, waaronder: vochtbultjes handen, dyshidrotisch eczeem en acrovesculeus eczeem. De medische term acrovesculeus eczeem komt voort uit de Latijnse benaming 'acra'. Wat handen en voeten betekent. En 'vesculeus', wat staat voor blaarvorming.

Over de mogelijke oorzaak of oorzaken van blaasjeseczeem is nog veel onduidelijk. Wel speelt een schimmelinfectie hoogstwaarschijnlijk een rol. Zorgen hoef je je in de meeste gevallen gelukkig niet te maken. Het duurt gemiddeld vier weken tot de eczeem blaasjes volledig genezen zijn. De blaasjes drogen in en schilferen af.

Als jonge kinderen last hebben van vlekjes en blaasjes op de voeten en handen gaat het vaak om de hand-voet-mondziekte. In plaats van blaasjeseczeem. Lees hier meer over deze aandoening: Hand-voet-mondziekte.

blaasjeseczeem voet

Eerst even dit...

Heb je geen zin, of tijd, om de hele blog door te lezen, maar wil je wel graag weten wat je het beste tegen blaasjes eczeem kunt smeren? Hieronder lees je mijn twee favoriete eczeem crèmes! Blaasjes eczeem uitknijpen of eraan krabben zou ik overigens echt vermijden. Hierdoor kunnen blaasjes op hand, voet en/of je vingers geïnfecteerd raken.

blaasjes eczeem

Dyshidrotisch eczeem

Net als acrovesiculeus eczeem is dyshidrotisch eczeem dus ook een benaming voor blaasjeseczeem. Het zijn eigenlijk gewoon allemaal termen voor precies dezelfde huidaandoening. Om het gemakkelijk te maken   De term dyshidrotisch eczeem wordt wel steeds minder gebruikt.

Dit komt omdat het woord 'hydrotisch' verwarring schept. Dit betekent namelijk zweet afdrijvend. Hierdoor lijkt het alsof blaasjeseczeem wordt veroorzaakt door afwijkende zweetklieren. Terwijl dit helemaal niet het geval is. De oorzaak van dyshidrotisch eczeem is voor een groot deel nog onduidelijk, maar het heeft waarschijnlijk te maken met een infectie.

Is dyshidrotisch eczeem besmettelijk?

Omdat er sprake is van allerlei blaasjes, wordt vaak gedacht dat het blaasjeseczeem besmettelijk is. Maar het antwoord op deze vraag is gelukkig: nee! Je hoeft je geen zorgen te maken over een eventuele besmetting door blaasjeseczeem, of dyshidrotisch eczeem.

blaasjeseczeem voet

Hoe ziet blaasjeseczeem eruit?

Bij blaasjeseczeem zijn er twee dingen die vooral opvallen: de huidklacht zit op handen en voeten én de huidklacht bestaat vooral uit met vocht gevulde blaasjes. Het gaat hierbij om stevige blaasjes op de huid met daarin helder vocht. De kleine blaasjes kunnen gaan samenvloeien tot grote blaren. Wat veel pijn kan veroorzaken.

Andere symptomen van blaasjeseczeem zijn: pijnlijke kloofjes, een branderig gevoel en jeukende blaasjes. Dit laatste maakt de huidklacht extra vervelend. Normaal gesproken zou je namelijk zeggen: zit of krab niet aan de blaasjes. Maar als de blaasjes zo jeuken is dit makkelijker gezegd dan gedaan.

Zeker er wanneer er sprake is van blaasjes onder voet of onder handen, omdat hier constant druk en wrijving op staat. Hieronder vertel ik meer over uiterlijke kenmerken van eczeem blaasjes op handen en voeten.

Blaasjeseczeem voet

Blaasjes op handen: kleine jeukende blaasjes op handen

Blaasjeseczeem is een veelvoorkomende vorm van handeczeem (eczeem handen). Als je last hebt van blaasjes op je handen, dan zitten er met vocht gevulde blaasjes op je handpalmen, handruggen en/of vingers. Ze kunnen zelfs tussen je vingers zitten. Ook zien de handen er rood en geïrriteerd uit.

Daarnaast hebben de meeste mensen met blaasjes op de handen ook last van droge handen in het algemeen. Het vervelend aan blaasjes op je handen is dat je ze makkelijk stuk maakt. Je pakt met je handen tenslotte de hele dag dingen vast, waardoor de huid aan allerlei 'prikkels' wordt blootgesteld. Dit zorgt niet alleen voor een verergering van de huidklacht, maar ook voor extra pijn en jeuk.

acrovesiculeus eczeem

Blaasjeseczeem voet: jeukende vochtbultjes voet

Blaasjeseczeem op de voet is vrijwel net zo vervelend als blaasjes op handen en vingers, want ook je voeten worden constant blootgesteld aan prikkels. Denk aan je sokken en schoenen, maar natuurlijk ook gewoon het lopen gedurende de dag.

Lopen op vloerbedekking of een vloerkleed kan de jeuk verminderen. Maar tegelijkertijd wel de eczeemblaasjes open maken. Daarnaast sta je natuurlijk veel op je voeten en ook dit kan jeuk, pijn en een verergering van het blaasjeseczeem op je voeten veroorzaken.

blaasjeseczeem voet

Symptomen van dyshidrotisch eczeem (blaasjeseczeem)

Bij blaasjeseczeem is er dus sprake van blaasjes op vingers, handen en voeten. Kort samengevat beschrijven mensen met acro vesiculeus eczeem één of meerdere van onderstaande symptomen. Het kan trouwens ook zo zijn dat er sprake is van één jeukend blaasje op hand of voet. Maar dit komt wel aanzienlijk minder vaak voor. Meestal gaat het bij dyshidrotisch eczeem om een groepje blaasjes en blaren.

  • Vochtblaasjes op de handen of voeten
  • Kleine blaasjes aan de zijkanten van de vingers of tenen
  • Kleine blaasjes op vinger met branderig gevoel
  • Kleine bultjes hand met schilfering
  • Heldere blaasjes voeten
  • Jeukende bultjes handen
  • Kleine bultjes op vinger of bultjes zijkant vinger
  • Blaasjes tussen vingers
  • Blaasjes op teen
  • Kleine vochtblaasjes zijkanten van de vingers
  • Soms grotere blaren
  • Een droge huid
  • Pijnlijke kloofjes
  • Jeukende blaasjes op huid met vocht dat doorzichtig is
  • Kleine bultjes op handen
  • Jeuk bultjes op handen en voeten
  • Zwelling handen of voeten

blaasjeseczeem kleine bultjes op handen geen jeuk

Oorzaak dyshidrotisch eczeem

Helaas is de precieze oorzaak van dyshidrotisch eczeem (acrovesiculeus eczeem, blaasjeseczeem) nog altijd niet duidelijk. Op één oorzaak na. Schimmelinfecties kunnen het eczeem namelijk wél veroorzaken. Als je last hebt van blaasjeseczeem aan beide handpalmen, is dit hoogstwaarschijnlijk een lichamelijke reactie op een schimmelinfectie.

Deze schimmelinfectie hoeft niet op je handen te zitten. Het kan overal op de huid voorkomen, maar zit vaak op de voeten. Wat vervolgens blaasjeseczeem op de handen kan uitlokken. Daarnaast is van bepaalde factoren bekend dat ze de huidklacht kunnen aanwakkeren. Zo hebben mensen met atopisch eczeem of een nikkel allergie sneller last van dyshidrotisch eczeem.

Hetzelfde geldt voor mensen met een leeftijd tussen de twintig en veertig jaar. Ook zij lopen een hoger risico op het ontwikkelen dyshidrotisch eczeem en dan met name vrouwen. Verder wordt dishydrotisch eczeem vaker gezien bij mensen die veel gewerkt hebben met cement en metalen.

Het eczeem kan zowel acuut optreden optreden als chronisch aanwezig zijn. Hieronder leg ik van beide vormen de mogelijke triggers uit. Plus hoe je acuut eczeem van chronisch eczeem kunt onderscheiden.

blaasjes op handen

Acuut blaasjeseczeem (dyshidrotisch eczeem)

De acute vorm van blaasjeseczeem ontstaat uit het niets. Plotseling verschijnen er allerlei blaasjes op de huid. Die erg snel in omvang kunnen toenemen. Daarnaast kan er uiteindelijk een bacteriële infectie ontstaan. Het kan hierbij gaan om twee vormen van acuut eczeem:

1. Een uitbraak van blaasjeseczeem

Je noemt dit ook wel pompholyx. Een uitbraak van blaasjeseczeem zie je vooral bij mensen onder de veertig jaar. Plotseling doet je huid pijn en gaat het jeuken. Kort hierop volgend ontstaan er allerlei stevige blaasjes en blaren. Deze zitten op je voetzolen, handpalmen en/of aan de zijkanten van je vingers. De blaasjes blijven ongeveer drie weken zitten, waarna de huid uitdroogt. Het gevolg van deze indroging is dat je huid gaat vervellen en wat stugger wordt. Dit geneest vanzelf weer.

2. Een lichamelijke reactie op een infectie

Bij deze vorm is er alleen sprake van blaasjes (blaasjes vingers en blaasjes hand) die met helder vocht gevuld zijn. Ze zitten niet op de voeten. De blaasjes zijn een beetje rood van kleur en kunnen flink jeuken. Ondanks het feit dat deze vorm nooit op je voeten voorkomt, wordt het wel vaak uitgelokt door een infectie aan je voetzolen. Namelijk een voetschimmel. Het is daarom belangrijk om (ook) de schimmelinfectie te behandelen. In mijn Productadvies voeten lees je hier meer over!

dyshidrotisch eczeem

Chronische blaasjeseczeem

Chronisch blaasjeseczeem betekent dat je nooit helemaal van het eczeem afkomt. Vaak zijn er wel rustige periodes, waarbij de klachten zo goed als weg zijn. Gevolgd door onrustige periodes, waarbij het eczeem weer opspeelt. Ook hierin heb je eigenlijk twee vormen, waarbij de ene vorm een gevolg is op het ander:

1. Chronisch blaasjeseczeem

Bij chronisch blaasjeseczeem ontstaan er pijnlijke, grote blaren. Wat deze vorm extra vervelend maakt, is dat de huid steeds dikker en ruwer wordt. Hoe vaker het blaasjeseczeem terugkomt, hoe meer eelt en huidkloofjes er op de huid ontstaan. Met als gevolg een nieuwe huidklacht. Namelijk: eelt onder voeten, eelt op handen en kloofjes eczeem. 'Hieronder vertel ik hier meer over.

2. Eelt - en kloofjeseczeem

Als gevolg van het steeds terugkomen van blaasjes eczeem ontstaat er dus een verdikking van je huid. Je handen voelen droog, ruw en verhard aan. Deze verdikte huid gaat op den duur splijten, waardoor er pijnlijke kloven ontstaan. Ook gaat het midden van de huid vaak erg jeuken.

Je noemt deze vorm van eczeem ook wel eczema hyperkeratoticum. Het is dus een vorm van handeczeem, die ontstaat na het regelmatig doormaken van blaasjeseczeem. Maar ook door het regelmatig doormaken van irritatief eczeem.

blaasjeseczeem voet

Uitlokkende factoren van blaasjeseczeem

Op de vraag 'Hoe ontstaat blaasjeseczeem?' is dus eigenlijk geen duidelijk antwoord te geven. Een schimmelinfectie is een mogelijke oorzaak van dishydrotisch eczeem, maar verder is er nog veel onduidelijk. Wel is er inmiddels van een aantal factoren bekend dat zij blaasjeseczeem kunnen uitlokken of verergeren. Hieronder heb ik de meest voorkomende factoren gezet:

Blaasjeseczeem door intensieve inspanning

Intensieve inspanning, tijdens het sporten, wandelen of fietsen, is een mogelijk oorzaak van dyshidrotisch eczeem. Inspanning zorgt namelijk voor transpireren en zo voor natte voeten. En dit is een uitlokkende factor de blaasjes.

Blaasjeseczeem door hete zomer

Ook warmte leidt natuurlijk tot transpireren. En vormt op die manier een verhoogd risico op het ontstaan van de huidklacht. Uv straling daarentegen heeft juist vaak een verbeterende werking op eczeem klachten. Dit geldt voor allerlei soorten eczeem.

Blaasjeseczeem door allergische reactie

Dyshidrotisch eczeem kan ook worden uitgelokt door een onderliggende allergie. Bijvoorbeeld een nikkel allergie of een allergie voor parfum. Dit uit zich vervolgens in blaasjeseczeem. Daarnaast kan je lichaam ook overgevoelig of allergisch reageren op bepaalde medicatie. Zoals aspirine of de anticonceptiepil.

jeuk bultjes hand

Blaasjeseczeem door emoties

Net als acne vulgaris, rosacea, urticaria, rode vlekken op de huid en psoriasis kan blaasjeseczeem getriggerd worden door stress. Het vrijkomen van het stress hormoon cortisol speelt hierin waarschijnlijk een rol. Maar ook periods van veel verdriet zijn een mogelijke uitlokker.

Blaasjeseczeem door aanleg voor allergieën

Als je snel allergieën ontwikkelt, denk aan hooikoorts en atopisch eczeem, is de kans op blaasjes eczeem ook groter. Het is zelfs zo dat de helft van de mensen met blaasjes eczeem ook last heeft van atopisch eczeem. Of een familielid heeft met atopisch eczeem.

Blaasjeseczeem door irriterende stoffen

Een andere uitlokkende factor van het blaasjeseczeem is blootstelling aan irriterende stoffen. Denk aan: desinfecterende hand gel, sterk schuimende handzeep, geparfumeerde handcrèmes en andere agressieve ingrediënten in cosmetica producten.

Het zijn allemaal stoffen die je huidconditie verslechteren. Dit soort stoffen maken je huid barrière kapot en lokken overgevoeligheidsreacties uit, waardoor blaasjeseczeem kan ontstaan. Voorbeelden van sterk irriterende stoffen zijn: smeerolie, rubber, parfum, wolvet, chroom en alcohol in cosmetica.

blaasjes op handen

Behandeling blaasjeseczeem: wat te doen tegen blaasjeseczeem?

Over het algemeen trekken de blaasjes en blaren binnen drie weken vanzelf weer weg. De blaasjes drogen in en je huid gaat schilferen, zoals je op de foto hieronder kunt zien. Bij chronische blaasjeseczeem zit het wel iets anders. Daar blijft er helaas een verdikte huid achter. Ook na het afschilferen van de huid. In deze verdikte huid kunnen vervolgens weer huidkloven ontstaan.

Het is in principe niet noodzakelijk om blaasjeseczeem te behandelen, omdat je huid het zelf al herstelt. Toch kun je ervoor kiezen om je huid een handje te helpen. De behandeling hangt af van het type eczeem (acuut blaasjeseczeem of chronisch blaasjeseczeem) en de triggers die bij jou een rol spelen. Hieronder lees je mijn tips omtrent blaasjeseczeem behandelen!

handeczeem

1. Uitlokkende factoren vermijden

Allereerst is het belangrijk om uitlokkende oorzaken zoveel mogelijk te vermijden. Denk aan: stress, hete ruimtes, overmatige inspanning en irriterende stoffen. Probeer je handen hier ook zoveel mogelijk tegen te beschermen. Bijvoorbeeld met beschermende schoonmaak handschoenen.

Daarnaast zijn irriterende stoffen, die ook voorkomen in cosmetica producten, ook een grote boosdoener. Belangrijk om deze te vermijden dus! Maar ja, wat zijn cosmetische stoffen die je beter kunt vermijden? Ik help je hier graag mee! Op de Sproet Instagrampagina deel ik iedere week cosmetica producten die je beter kunt vermijden, omdat ze irriterende stoffen bevatten.

2. Handverzorging blaasjeseczeem

Als de jeukende blaasjes op je handen zitten, is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan de verzorging van je handen. Knip je nagels het liefste zo kort mogelijk, zodat je jouw huid niet stuk kan maken als je er aan krabt. Ook blaasjes eczeem uitknijpen is een slecht plan, omdat dit een verhoogd risico op infecties geeft.

Daarnaast helpt het om verzorgende ingrediënten te smeren die je huid barrière gezond maken en houden. Als je jouw huid barrière gezond houdt, verklein je de kans op het ontwikkelen van eczeem. Maar wat smeer je dan? Ik heb hieronder een aantal fijne handcrèmes gezet! Of bekijk deze blog: Beste handcrème.

blaasjes op handen

3. Handen wassen blaasjeseczeem

Naast het smeren van een verzorgende handcrème, is het natuurlijk ook belangrijk om je handen met huidvriendelijke handzeep te wassen. Veel handzepen bevatten veel te agressieve wasstoffen die je huid uitdrogen en je barrière laag stuk maken, waardoor vochtblaasjes op handen en vingers sneller stuk gaan. Voorbeelden van mildere handzeep producten, met genoeg terug vettende stoffen:

4. Blaasjeseczeem voet behandeling met voetencrèmes

Heb je ook last van blaasjes en blaren op je voetzolen? Draag dan goed ventilerende, dunne, katoenen sokken. Een fijn voorbeeld zijn deze sokken van Puma. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je voeten minder snel transpireren. Transpiratie vocht is een uitlokkende factor voor blaasjes eczeem. Ook kun je de conditie van je voeten verbeteren door een goede voetencrème te smeren. Bijvoorbeeld:

5. Eelt behandelen blaasjeseczeem voeten

Met name bij chronisch dyshidrotisch eczeem wordt de huid hard door eeltvorming. Dit kan zowel op de voetzolen als bovenkant van de voet zitten. Gelukkig zijn er cosmetische ingrediënten die je huidlaag dunner maken. Bijvoorbeeld: ureum en salicylzuur.  Ze verweken dode huidcellen van je huid en maken de huid zo lekker zacht. Hieronder heb ik een paar voorbeelden gezet:

blaasjeseczeem voet

6. Infectie behandelen blaasjes eczeem handen en voeten

Meestal trekt de acute vorm van blaasjeseczeem binnen drie weken vanzelf weer weg. Er is dus geen reden tot zorgen! Krijg je last van puskopjes, gele korstjes en zwelling? Dan kan het zijn dat er sprake is van een bacteriële infectie van de bultjes (handen en voeten). Of zelfs wondroos. Dit laatste uit zich meestal in kleine blaasjes met zwarte puntjes.

Mijn advies is om dan wel even naar je huisarts te gaan. Hij of zij kan samen met jou bespreken hoe je de infectie en eczeem blaasjes het beste kunt behandelen. Ook wanneer er sprake is van blaasjes onder voet zou ik even langs de huisarts te gaan, omdat dit over het algemeen veel klachten geeft.

7. Medicatie blaasjes eczeem handen en voeten

De met vocht gevulde blaasjes kunnen geïnfecteerd raken. Eventueel kan een dermatoloog een zalf of crème met ontstekingsremmende eigenschappen voorschrijven. Met name hormoonzalf wordt als blaasjeseczeem zalf gezien en voorgeschreven. Zelf ben ik hier niet zo'n fan van, omdat hormoonzalf ook veel vervelende bijwe

handeczeem

Gebruikte bronnen en extra informatie

Hieronder vind je een aantal wetenschappelijke onderzoeken die ik gebruikt heb als achtergrond informatie:

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram