Blaasjeseczeem: met vocht gevulde blaasjes
18 januari 2022 
11 min. leestijd

Blaasjeseczeem: met vocht gevulde blaasjes

Zitten er plotseling allemaal kleine blaasjes op je handen of voeten? Dan kan dit een teken zijn van blaasjeseczeem. Ook wel dishydrotisch eczeem of acrovesiculeus eczeem genoemd. Een vervelende vorm van eczeem, waarbij er allemaal heldere blaasjes op de handen, vingers, voetzolen of tenen verschijnen. Het gaat meestal om jeukende blaasjes die veroorzaakt worden door uitlokkende factoren. In deze blog vertel ik je hier meer over!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Acrovesiculeus eczeem

Je hebt allerlei verschillende medische termen voor blaasjeseczeem, waaronder ook de term: acrovesculeus eczeem. De medische term acrovesculeus eczeem komt voort uit de Latijnse benaming 'acra'. Wat handen en voeten betekent. En de naam 'vesculeus', wat staat voor blaarvorming.

Als jonge kinderen last hebben van vlekjes en blaasjes op de voeten en handen gaat het vaak om de hand-voet-mondziekte. In plaats van blaasjes eczeem.

Eerst even dit...

Heb je geen zin, of tijd, om de hele blog door te lezen, maar wil je wel graag weten wat je het beste tegen blaasjes eczeem kunt smeren? Hieronder lees je mijn twee favoriete eczeem crèmes!

blaasjes eczeem

Dyshidrotisch eczeem

Net als acrovesiculeus eczeem is dyshidrotisch eczeem een andere benaming voor blaasjeseczeem. Het zijn dus eigenlijk gewoon allemaal termen voor precies dezelfde huidaandoening. Om het gemakkelijk te maken. Not...

De term dyshidrotisch eczeem wordt wel steeds minder gebruikt. Dit komt, omdat het woord 'hydrotisch' verwarring schept. Dit betekent namelijk 'zweet afdrijvend'. Hierdoor lijkt het alsof blaasjeseczeem wordt veroorzaakt door afwijkende zweetklieren. Terwijl dit helemaal niet het geval is.

blaasjeseczeem voet

Is dyshidrotisch eczeem besmettelijk?

Omdat er sprake zijn van allerlei blaasjes, wordt vaak gedacht dat het eczeem ook besmettelijk is. Maar het antwoord op deze vraag is gelukkig: nee! Je hoeft je geen zorgen te maken over een eventuele besmetting door blaasjeseczeem, of dyshidrotisch eczeem.

Hoe ziet blaasjeseczeem eruit?

Bij blaasjeseczeem zijn er twee dingen die met name opvallen:

  • De huidklacht zit op de handen en voeten
  • De huidklacht bestaat vooral uit met vocht gevulde blaasjes

Het gaat hierbij om stevige blaasjes op de huid, met daarin helder vocht. De kleine blaasjes kunnen gaan samenvloeien tot grote blaren. Wat ook veel pijn kan veroorzaken. Andere symptomen van het eczeem zijn: pijnlijke kloofjes, een branderig gevoel en jeuk.

Dit laatste maakt deze huidklacht zo vervelend. Normaal gesproken zou je namelijk kunnen zeggen: zit of krab niet aan de blaasjes. Maar als de blaasjes zo jeuken is dit makkelijker gezegd dan gedaan.

Blaasjeseczeem voet

Blaasjes op handen

Blaasjeseczeem is een veelvoorkomende vorm van handeczeem. Als je last hebt van blaasjes op je handen, dan zitten de plekken op zowel je handpalmen, handruggen als vingers. Ze kunnen zelfs tussen je vingers zitten. Ook zien de handen er rood en geïrriteerd uit. Daarnaast hebben de meeste mensen met blaasjes op de handen ook last van droge handen in het algemeen.

Het vervelend aan blaasjes op je handen is dat je ze makkelijk stuk maakt. Je pakt met je handen tenslotte de hele dag dingen vast, waardoor je huid aan allerlei 'prikkels' en voorwerpen wordt blootgesteld. Dit zorgt niet alleen voor een verergering van de huidklachten. Het kan ook zorgen voor extra pijn en jeuk.

acrovesiculeus eczeem

Blaasjeseczeem voet

Blaasjeseczeem op de voet is vrijwel net zo vervelend als blaasjes op je handen, want ook je voeten worden constant blootgesteld aan prikkels. Denk aan je sokken en schoenen, maar natuurlijk ook de vloer. Zo kan het lopen op vloerbedekking of een vloerkleed de jeuk verminderen. Maar tegelijkertijd wel de eczeemblaasjes open maken.

Daarnaast sta je natuurlijk veel op je voeten. En ook dit kan jeuk, pijn en een verergering van het blaasjeseczeem op je voet veroorzaken.

blaasjeseczeem voet

Symptomen blaasjeseczeem

Kort samengevat, beschrijven mensen met acrovesiculeus eczeem of blaasjeseczeem de volgende symptomen:

Oorzaak dyshidrotisch eczeem

Helaas is de precieze oorzaak van dyshidrotisch eczeem, acrovesiculeus eczeem of blaasjeseczeem, is nog altijd niet duidelijk. Op één oorzaak na. Een schimmelinfectie kan het eczeem namelijk wél veroorzaken.

Als je last hebt van blaasjeseczeem aan beide handpalmen, dan is dit hoogstwaarschijnlijk een lichamelijke reactie op een schimmelinfectie. Deze schimmelinfectie hoeft niet op je handen te zitten. Het kan overal op de huid voorkomen, vaak op de voeten. En vervolgens blaasjeseczeem op de handen uitlokken.

Daarnaast is inmiddels van bepaalde factoren bekend dat ze de huidklacht kunnen aanwakkeren. Zo hebben mensen met atopisch eczeem of een nikkel allergie sneller last van dyshidrotisch eczeem.

Hetzelfde geldt voor mensen met een leeftijd tussen de twinitig en veertig jaar. Ook zij lopen een hoger risico op het ontwikkelen dyshidrotisch eczeem. En dan met name vrouwen. Verder wordt dyshidrotisch eczeem vaker gezien bij mensen die veel gewerkt hebben met cement en metalen.

Het eczeem kan zowel acuut optreden optreden als chronisch aanwezig zijn. Hieronder leg ik van beide vormen de mogelijke triggers uit. Maar ook hoe je acuut eczeem van chronisch eczeem kunt onderscheiden.

blaasjes eczeem

Acute vorm van blaasjes eczeem

De acute vorm van blaasjeseczeem ontstaat uit het niets, dus plotseling verschijnen er allerlei blaasjes op de huid. Die erg snel in omvang kunnen toenemen. Het kan hierbij gaan om twee vormen van acuut eczeem:

1. Een uitbraak

Je noemt dit ook wel pompholyx. Een uitbraak van het blaasjeseczeem zie je vooral bij mensen onder de veertig jaar. Plotseling doet je huid pijn en gaat het jeuken. Kort hierop volgend ontstaan er allerlei stevige blaasjes en blaren.

Deze zitten op je voetzolen, handpalmen en aan de zijkanten van je vingers. De blaasjes blijven ongeveer drie weken zitten en drogen dan gelukkig vanzelf in. Het gevolg van deze indroging is wel dat je huid gaat vervellen.

2. Een lichamelijke reactie op een infectie

Bij deze vorm zie je alleen blaasjes en blaren op de handpalmen zitten en aan de zijkanten van de vingers. Niet op de voeten. De blaasjes zijn een beetje rood van kleur en kunnen flink jeuken.

Ondanks het feit dat deze vorm nooit op je voeten voorkomt, wordt het wel vaak uitgelokt door een infectie aan je voetzolen. Namelijk een voetschimmel. Het is daarom belangrijk om (ook) de schimmelinfectie te behandelen. In mijn productadvies voor je voeten lees je hier meer over!

dyshidrotisch eczeem

Chronische vorm van blaasjes eczeem

Chronisch betekent dat je nooit helemaal van het eczeem afkomt. Vaak zijn er wel rustige periodes, waarbij de klachten zo goed als weg zijn. Gevolgd door onrustige periodes, waarbij het eczeem weer opspeelt. En ook hierin heb je eigenlijk weer twee vormen. Waarbij de ene vorm een gevolg is op het ander:

1. Chronisch blaasjeseczeem

Er ontstaan pijnlijke, grote blaren. Wat deze vorm extra vervelend maakt, is dat de huid steeds dikker en ruwer wordt. Hoe vaker het blaasjeseczeem terugkomt, hoe meer eelt en huidkloofjes er op de huid ontstaan. Met als gevolg, het ontstaan van een nieuwe huidklacht. Namelijk: eelt,- en kloofjes eczeem, hieronder.

2. Eelt - en kloofjeseczeem

Als gevolg van het steeds terugkomen van blaasjes eczeem ontstaat er dus een verdikking van je huid. Je handen voelen droog, ruw en verhard aan. Deze verdikte huid gaat op den duur splijten, waardoor er pijnlijke kloven ontstaan. Ook gaat het midden van de huid vaak erg jeuken.

Je noemt deze vorm van eczeem ook wel eczema hyperkeratoticum. Het is dus een vorm van handeczeem, die ontstaat na het regelmatig doormaken van blaasjeseczeem. Maar ook door het regelmatig doormaken van irritatief eczeem.

blaasjeseczeem voet

Uitlokkende factoren van blaasjeseczeem

Op de vraag 'hoe ontstaat blaasjeseczeem?' is dus geen duidelijk antwoord te geven. Maar van een aantal factoren is wel bekend dat zij het blaasjeseczeem kunnen uitlokken of verergeren. Hieronder heb ik de meest voorkomende factoren gezet:

Intensieve inspanning

Intensieve inspanning, tijdens het sporten, wandelen of fietsen, is een mogelijk oorzaak van de huidklacht. Inspanning zorgt namelijk voor transpireren en zo voor natte voeten. En dit is een uitlokkende factor de blaasjes.

Een hete zomer

Ook warmte leidt natuurlijk tot transpireren. En vormt op die manier een verhoogd risico op het ontstaan van de huidklacht.

Allergische reactie van de huid

Dyshidrotisch eczeem kan ook worden uitgelokt door een onderliggende allergie. Bijvoorbeeld een nikkel allergie of een allergie voor parfum. Dit uit zich vervolgens in blaasjeseczeem. Daarnaats kan je lichaam ook overgevoelig of allergisch reageren op bepaalde medicatie. Zoals aspirine of de anticonceptiepil.

Emoties

Net als acne, rosacea, urticaria, rode vlekken en psoriasis kan blaasjeseczeem getriggerd worden door stress. Het vrijkomen van het stress hormoon cortisol speelt hierin waarschijnlijk een rol. Maar ook periods van veel verdriet zijn een mogelijke uitlokker.

Aanleg voor allergieën

Als je snel allergieën ontwikkelt, denk aan hooikoorts en atopisch eczeem, is de kans op blaasjes eczeem ook groter. Het is zelfs zo dat de helft van de mensen met blaasjes eczeem ook last hebben van atopisch eczeem. Of een familielid hebben met atopisch eczeem.

blaasjes op handen

Blaasjeseczeem door irriterende stoffen

Een andere uitlokkende factor van het eczeem, is blootstelling aan irriterende stoffen. Denk aan: desinfecterende hand gel, sterk schuimende handzeep, geparfumeerde handcrèmes en andere agressieve ingrediënten in cosmetica producten. Het zijn allemaal stoffen die je huidconditie verslechteren.

Dit soort stoffen maken je huid barrière namelijk kapot. En lokken overgevoeligheidsreacties uit. Waardoor dus het blaasjeseczeem kan ontstaan. Voorbeelden van sterk irriterende stoffen zijn: smeerolie, rubber, parfum, wolvet en chroom.

Behandeling blaasjeseczeem

Over het algemeen trekken de blaasjes en blaren binnen drie weken vanzelf weer weg. De blaasjes drogen in en je huid gaat schilferen. Zoals je op de foto hieronder kunt zien. Bij chronische blaasjeseczeem zit het wel iets anders. Daar blijft er helaas een verdikte huid achter. Ook na het afschilferen van de huid. In deze verdikte huid kunnen vervolgens weer huidkloven ontstaan.

Het is in principe niet noodzakelijk om het eczeem te behandelen, omdat je huid het zelf al herstelt. Toch kun je ervoor kiezen om je huid een handje te helpen. De behandeling hangt af van het type eczeem (acuut of chronisch) en de triggers die bij jou een rol spelen. Hieronder lees je mijn tips!

handeczeem

Uitlokkende factoren vermijden

Allereerst is het belangrijk om uitlokkende oorzaken zoveel mogelijk te vermijden. Denk aan: stress, hete ruimtes, overmatige inspanning en irriterende stoffen. En probeer je handen hier zoveel mogelijk tegen te beschermen. Bijvoorbeeld met beschermende schoonmaak handschoenen. 

Daarnaast zijn irriterende stoffen, die ook voorkomen in cosmetica producten, ook een grote boosdoener. Belangrijk om deze te vermijden dus! Maar ja, wat zijn cosmetische stoffen die je beter kunt vermijden? Ik help je hier graag mee!

Op de Sproet Instagram pagina deel ik iedere week cosmetica producten die je beter kunt vermijden, omdat ze irriterende stoffen bevatten.

Handverzorging

Als het eczeem op je handen zit, is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan de verzorging van je handen. Knip je nagels het liefste zo kort mogelijk, zodat je jouw huid niet stuk kan maken als je er aan krabt.

Daarnaast helpt het om verzorgende ingrediënten te smeren. Die je huid barrière gezond maken en houden. Als je jouw huid barrière gezond houdt, verklein je de kans op het ontwikkelen van eczeem. Maar wat smeer je dan? Ik heb hieronder een aantal fijne handcrèmes gezet!

Naast het smeren van een verzorgende handcrème, is het natuurlijk ook belangrijk om je handen met huidvriendelijke handzeep te wassen. Veel handzepen bevatten veel te agressieve, reinigende, stoffen. Die je huid uitdrogen en je barrière laag stuk maken. Voorbeelden van mildere handzeep producten, met genoeg terug vettende ingrediënten, zijn:

blaasjes op handen

Voetverzorging

Heb je ook last van blaasjes en blaren op je voetzolen? Draag dan goed ventilerende, dunne, katoenen sokken. Een fijn voorbeeld zijn deze sokken van Puma. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je voeten minder snel transpireren. Transpiratie vocht is een uitlokkende factor voor blaasjes eczeem.

Ook kun je de conditie van je voeten verbeteren door een verzorgende voetencrème te smeren. Hieronder heb ik een paar fijne voorbeelden gezet:

Eelt behandelen

Met name bij de chronische vorm van het dyshidrotisch eczeem wordt de huid heel hard door eeltvorming. Dit kan zowel op de voetzolen als handpalmen zitten. Gelukkig zijn er cosmetische ingrediënten die je huidlaag dunner maken.

Bijvoorbeeld de ingrediënten: ureum en salicylzuur.  Ze verweken de dode huidcellen van je huid. En voorkomen zo het risico op blaasjeseczeem aan de voet of handen. Hieronder heb ik een paar voorbeelden gezet:

blaasjeseczeem voet

Infectie behandelen

Meestal trekt de acute vorm van blaasjeseczeem binnen drie weken vanzelf weer weg. En is er dus geen reden tot paniek. Maar krijg je last van puskopjes, gele korstjes en zwelling? Dan kan het zijn dat de blaasjes geïnfecteerd zijn met een bacterie. Of met het wondroos virus.

Mijn advies is om dan even naar je huisarts te gaan. Hij of zij kan dan bespreken hoe je de infectie het beste kunt behandelen.

Medicatie blaasjeseczeem voet of handen

Eventueel kan een dermatoloog een zalf of crème met ontstekingsremmende eigenschappen voorschrijven. Denk aan hormoonzalf. Zelf ben ik hier niet zo'n fan van, omdat hormoonzalf ook veel vervelende bijwerkingen geeft. Ik zou het daarom echt als laatste redmiddel zien.

handeczeem

Gebruikte bronnen en extra informatie

Hieronder vind je een aantal wetenschappelijke onderzoeken die ik gebruikt heb als achtergrond informatie:

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram