Urticaria: jeukende rode galbulten
16 augustus 2020 

Urticaria: jeukende rode galbulten

Een branderige, jeukende huid met bulten die voelen alsof je tegen brandnetels aan hebt gezeten? De kans is groot dat je last hebt van urticaria. Super vervelend! De rode galbulten of vlekken kunnen namelijk extreem jeuken. Vergelijkbaar met brandnetel bulten. Een ander woord voor urticaria is daarom ook netelroos. Meestal verdwijnen de plekken binnen 24 uur. Maar bij sommige mensen blijven ze langer zitten. Antihistaminica pilletjes en bepaalde huidproducten kunnen de klachten verminderen. Ik ga je helpen!

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor galbulten.


Galbulten jeuken enorm. Een beetje vergelijkbaar met brandnetel uitslag en muggenbulten. Er ontstaan namelijk allemaal jeukende bultjes op de huid. Dit noem je ook wel galbulten. Ze kunnen heel groot zijn, maar ook heel klein. Als er meerdere galbulten ontstaan noem je dit netelroos.

Het kan zowel een allergische, als een niet-allergische reactie zijn. De huidklacht is over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan wel super vervelend zijn!

netelroos foto's

Bij de urticaria huiduitslag ontstaan er dus allemaal rood, roze, jeukende bulten op de huid. Het midden van deze bulten is vaak wat bleker van kleur. Daaromheen is de huid rood-roze. Als je in de plekken drukt, kleuren de bulten vaak ook wit.

De galbulten kunnen allerlei vormen hebben. Zo kunnen ze rond zijn, ovaal, streperig maar ook een soort kwaddels. Bij deze laatste vorm vloeien de bulten een beetje samen. Ze lijken dan niet echt meer op bulten. Maar meer op een soort rode vlek met bleke verkleuringen. Die je voelt zitten. Een soort galbulten plakkaat dus. Op deze manier kan een groot deel van je huid rood zijn en onwijs jeuken.

Ik heb hieronder ook wat galbulten afbeeldingen gezet. Dit zijn netelroos foto’s die ik vroeger van mijn eigen armen (één groot feest) heb gemaakt. Als kind had ik namelijk heel vaak last van netelroos. Vooral na het eten van pinda's, pittig eten en garnalen. Maar ook als ik kleding droeg dat gewassen met sterk geparfumeerd wasmiddel. Zoals Robijn wasmiddel of Zwitsal. Sindsdien doe ik dit niet meer.

galbulten afbeelding

Niet alleen op je huid kunnen de galbulten ontstaan. Ook op je slijmvliezen. Bijvoorbeeld op je tong, je mond, maar ook je genitaliën en oogleden. Dit wordt angio-oedeem genoemd.

Bij angio-oedeem zwellen dus bepaalde slijmvliezen op, ten gevolge van het vrijkomen van histamine. Een heel vervelend probleem. Die naast jeuk, vooral veel pijn doet. Het verdwijnt meestal binnen twee a drie dagen weer.

Ook kinderen kunnen last krijgen van galbulten. Netelroos bij kinderen ontstaat meestal door intensieve inspanning. Bijvoorbeeld na het buitenspelen, buiten sporten of als gevolg van insectenbeten. Maar bijvoorbeeld ook door hevige emoties. Zo krijgen veel kinderen de jeukende bulten na een driftbui. Stress en hevige emoties zijn namelijk een uitlokkende trigger van netelroos.

Heeft je kindje last van netelroos? Dan kan het helpen om een verkoelende gel te smeren. Dit helpt niet alleen tegen de jeuk, maar het zorgt er vaak ook voor dat je kindje minder snel aan de netelroos bulten krabt.

netelroos kind

Netelroos op het gezicht. Ik weet er alles van. Ik dacht ooit leuk mee te doen met een Zumba les. Dit resulteerde uiteindelijk in een beschamende fietstocht met twee handdoeken rondom mijn gezicht gewikkeld. Ik zat namelijk helemaal onder de galbulten. Van top tot teen. Zelfs op mijn oren zaten de bulten.

De intensieve Zumba inspanning heeft de uitslag dus bij mij getriggerd. Sindsdien ben ik er ook nooit meer aan begonnen. Het duurde namelijk een dag voordat de netelroos uitslag weg ging. En er zit toch een groot verschil tussen netelroos op je armen of netelroos op je hele gezicht.

Met name kinderen krijgen snel last van netelroos in het gezicht. Wat je dan vooral ziet is een rode, jeukende, uitslag op de wangen. Vaak zie je hierbij niet echt de bulten zitten. Maar is het meer een soort algehele roodheid. Met wat lichte zwelling.

netelroos kind

Bij galbulten ontstaan er eigenlijk een soort vochtophopingen onder je huid of slijmvliezen. Hierin speelt het stofje histamine een belangrijke rol. Histamine zit in je lichaamscellen opgeslagen. Voornamelijk in de mestcellen. Bepaalde factoren, van binnen en buitenaf, kunnen deze cellen triggeren om het histamine vrij te maken.

Als histamine vrijkomt, worden je bloedvaatjes wijder, waardoor je huid rood kleurt. Daarnaast zorgt het vrijkomen van histamine ook voor een vergrootte doorlaatbaarheid van de bloedvaatjes. Er kan hierdoor meer vocht uit de bloedvaatjes treden. Waardoor vochtophopingen ontstaan. Dit is ook de reden waarom de galbulten een bleek midden hebben. Verder zorgt het vrijkomen van histamine ook voor de jeuk klachten.

Netelroos heeft ook nog iets vreemds. Wanneer je last hebt van de huiduitslag, kun je er zelf vaak extra bulten bij ‘maken’. Klinkt gek hé? Maar het is echt zo. Als je in de buurt van de netelroos uitslag een kras op je huid zet, is de kans groot dat daar nieuwe netelroos plekken ontstaan. Dit noem je ook wel Demografische urticaria.

netelroos foto's

Maar welke factoren zorgen dan voor het vrij komen van histamine? Galbulten kunnen zowel acuut als chronisch zijn. Beide vormen hebben verschillende oorzaken. Acute galbulten treden plotseling op en zullen binnen zes weken helemaal verdwenen zijn. Meestal verdwijnen de galbulten al binnen 24 uur. Hieronder leg ik de drie meest voorkomende factoren van acute galbulten kort uit.

Galbulten door medicatie

Bepaalde geneesmiddelen kunnen de urticaria galbulten veroorzaken. Bij 9% van de mensen is dit de oorzaak. Een aantal voorbeelden zijn: antibiotica, pijnstillers en ACE-remmers.

Galbulten door voeding

Ook eten kan galbulten veroorzaken, mits je hier gevoelig voor bent. Bij ongeveer 2-3% van de mensen is dit de oorzaak. Een speciaal histamine arm dieetboek kan hierbij heel handig zijn. Ook kun je hier een lijst met histamine-rijke voeding bekijken.

Galbulten door infecties

Ook infecties kunnen de urticaria uitslag veroorzaken. Bijvoorbeeld een verkoudheid of buikgriepje als gevolg van een virus. Dit is bij 0,5-1% van de mensen het geval en wordt vooral bij kindjes gezien. Bij de helft van alle kinderen met galbulten is een infectie de oorzaak.

netelroos foto's

Het vervelende aan chronische galbulten is, dat ze constant blijven terug komen. Ze kunnen zelfs zo, op en af, langer dan zes weken aanwezig zijn. Wat chronische galbulten ook vervelend maakt, is dat de de oorzaak vaak niet duidelijk is. Bij ongeveer 50-60% van de mensen met netelroos is dit het geval. Veel hé?

Heel vervelend, want hierdoor blijven de klachten terug keren. Omdat je geen idee hebt wat de trigger is. Factoren waarvan de oorzaak wel bekend is, heb ik hieronder gezet.

Galbulten door temperaturen

De chronische urticaria galbulten kunnen ook ontstaan door je omgeving. Bijvoorbeeld door strak zittende kleding, extreme warmte, of juist koud weer. Bij 30% van de mensen met netelroos is dit het geval. Misschien herken je dit wel. Je hebt buiten in de kou getraind en stapt daarna onder een warme douche. Na het douchen jeuken je armen en benen. Dit komt omdat de overgang van kou naar warm voor netelroos kan zorgen.

Maar het kan natuurlijk ook andersom zijn. Je hebt de hele tijd in de warme zon gezeten. En neemt daarna een duik in de koude zee. Als je vervolgens uit het water stapt, kunnen je benen onwijs gaan jeuken. Dit noem je ook wel koude-urticaria. Kou is hierin dus de oorzaak.

Ben je benieuwd of jouw huidklacht om koude-urticaria gaat? Stop dan een sleutel tien minuten in de koelkast. En leg het hierna tien minuten op je arm. Als er een zwelling achterblijft op de plek van de sleutel, weet je dat het om koude-urticaria gaat.

jeukende bulten

Galbulten door medicatie

Ook bepaalde geneesmiddelen kunnen chronische urticaria galbulten veroorzaken. Bij ongeveer 9% van de mensen is dit de oorzaak. Een aantal voorbeelden zijn: antibiotica, pijnstillers, ACE-remmers, fraxiparine.

Galbulten door voeding

Net als bij acute netelroos kan bepaald eten ook chronische netelroos veroorzaken. Mits je hier gevoelig voor bent. Denk aan noten, alcohol, uiten, tomaten en garnalen.

Galbulten door infecties of ziektes

Net als bij acute urticaria kunnen infecties ook chronische urticaria veroorzaken. Net als interne ziektes.  Dit is bij ongeveer 0,5 tot 1% van de mensen het geval.

netelroos foto's

Galbulten door contact allergenen

Bij deze vorm worden de urticaria galbulten veroorzaakt doordat de huid in aanraking is gekomen met een bepaalde stof waarop je lichaam een allergische reactie heeft ontwikkeld. Bijvoorbeeld geparfumeerd wasmiddel, noten-zonnebrand of irriterende cosmetica. Ben je benieuwd welke cosmetica merken je beter niet kunt opsmeren, omdat ze veel irriterende stoffen bevatten? Volg dan de Sproet Instagram pagina!

Galbulten door inademen allergische stoffen

De galbulten kunnen ook ontstaan, doordat je bepaalde stoffen inademend waarvoor je lichaam een allergische reactie heeft ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan pollen.

netelroos foto's

Ik krijg vaak de vraag of netelroos besmettelijk is. Maar dit is absoluut niet zo! De grote oorzaak van netelroos is histamine. En dit stofje is niet besmettelijk.

Het is vooral belangrijk om te kijken of er iets is wat de netelroos veroorzaakt. Krijg je de galbulten telkens na het eten van nootjes? Of ontstaat de jeuk altijd in de zomer na het gebruik van die ene zonnebrand? Heel belangrijk om dit in kaart te brengen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met een eet dagboek.

Schrijf telkens op wanneer je de jeukende bulten krijgt en wat je die dag gedaan en gegeten hebt. Op een gegeven moment zal je zien dat je de galbulten krijgt bij een specifieke handeling of na bepaald eten. Zo ben ik er zelf achter gekomen dat ik netelroos krijg van garnalen en pinda's (lees gele zak M&M's). Maar met een beetje geluk zijn het bij jou tomaten...

Het kan ook helpen om histamine-arm te koken. Dit histamine dieetboek is hier handig bij!

netelroos oorzaken

Jeuk remmende cosmetica

Bepaalde huid producten kunnen de huid koelen en zo jeuk klachten verminderen. Zo kan het helpen om aloë vera gel te smeren. Niet vanwege de heilzame eigenschappen van de aloë vera plant, want daar zal weinig van over zijn in jouw cosmetica flesje. Het gaat vooral om het verkoelende effect van de aloë vera gel op de huid. Bijvoorbeeld:

Wat ook kan helpen tegen netelroos jeuk is een zinkoxide zalf of crème. Zinkoxide leegt namelijk een soort beschermlaagje over je huid, waardoor jeukprikkels afnemen. Hieronder heb ik twee goede voorbeelden gezet:

Verder kan een  koude föhn of een lauwe douche ook helpen om de jeuk te verminderen. Of meng na het douchen een beetje appelazijn met water en dep dit op je huid. Ook dit vermindert de jeuk!

aloe vera creme

Jeuk remmende pilletjes

De jeukklachten kun je verminderen door antihistaminica. In de vorm van antihistamine pilletjes. Dit zijn de bekende hooikoorts pillen. Ze remmen de histamine en zo ook de huidreactie. Een nadeel van de pilletjes is wel dat ze een beetje slaperig maken. Als je het regelmatig gebruikt wordt deze slaperigheid gelukkig steeds minder.

Als je antihistaminica pilletjes wilt slikken, zou ik voor onderstaande pillen gaan, omdat deze het minst slaperig maken:

Vermijd uitlokkende triggers

Wat natuurlijk ook helpt is het vermijden van bepaalde triggers. Denk hierbij aan: het drinken van veel alcohol, het gebruiken van pijnstillers, je huid blootstellen aan extreme koud of juist extreem warm weer en krabben. Ook helpt het om luchtige en loszittende kleding te dragen dat gewassen is met parfumvrij wasmiddel.

Wasmiddel kan namelijk de oorzaak zijn van jouw galbulten/netelroos. Het is dan een contact allergeen. Probeer daarom een paar maanden te wassen met parfumvrij en huidvriendelijk wasmiddel. Bijvoorbeeld:

galbulten

Tips van mijn Instagram volgers

Ook op Instagram vroeg ik om tips tegen netelroos! Hieronder lees je een aantal producten die voor hen goed hielpen:

Helaas kan een professioneel niet zoveel betekenen. Het onderzoeken van bloed heeft vaak geen zin. Deze huidklacht is ook geen indicatie voor huidtherapie. Wel kan een huisarts sterke anti-histamine pilletjes voorschrijven. Deze zijn nog sterken dan de hierboven genoemde voorbeelden.

Sterke anti-histaminica pillen zijn: Levocetirizine en desloratadine. Als je denkt dat de netelroos veroorzaakt wordt door bepaalde medicijnen is het wel belangrijk om de huisarts hierover te bellen. Eventueel is er een alternatief op dit medicijnen beschikbaar.

netelroos

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram