arrow_drop_up arrow_drop_down
Urticaria: jeukende rode galbulten

Urticaria: jeukende rode galbulten

Een branderige, jeukende huid met bulten die voelen alsof je tegen brandnetels aan hebt gezeten? De kans is groot dat je last hebt van urticaria. Super vervelend. De rode galbulten of vlekken kunnen namelijk extreem jeuken. Vergelijkbaar met brandnetel bulten. Een ander woord voor urticaria is daarom ook netelroos. Meestal verdwijnen de plekken binnen 24 uur, maar bij sommige mensen blijven ze langer zitten. Oorzaken zijn: medicijnen, bepaald voedsel, infecties, omgevingsfactoren en/of een allergische reactie. Anti-histaminica pilletjes en bepaalde huidproducten kunnen de klachten verminderen.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor galbulten.

productadvies galbulten

Wat zijn galbulten?

Urticaria jeukt echt enorm! Ik spreek uit ervaring….. De uitslag lijkt een beetje op brandnetel uitslag. Er ontstaan allemaal bultjes op de huid. Dit noem je galbulten. Ze kunnen heel groot zijn, maar ook heel klein. Eigenlijk een beetje vergelijkbaar met muggenbulten. Soms bedekt een muggenbult je halve bil. En de andere keer zit er maar een minuscuul bultje op je vinger. Als er meerdere galbulten ontstaan noem je het netelroos.  Het kan zowel een allergische, als niet allergische reactie zijn. De huidklacht is over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan wel super vervelend zijn. Vooral omdat de plekken zo opeens ontstaan en mega jeuken.

Hoe zien galbulten eruit?

Bij de urticaria huiduitslag ontstaan er dus allemaal rood, roze, jeukende bulten op de huid. Het midden van deze bulten is vaak wat bleker van kleur. Daaromheen is de huid rood – roze. Als je in de plekken drukt, kleuren de bulten vaak ook wit. De galbulten kunnen allerlei vormen hebben. Zo kunnen ze rond zijn, ovaal, streperig maar ook een soort kwaddels. Bij deze laatste vorm vloeien de bulten allemaal een beetje samen. Het lijken dan niet meer echt op bulten, maar meer op een soort bleke verkleuringen die je voelt zitten. Een soort galbulten plakkaat. Op deze manier kan een groot deel van je huid er rood uit zien. Ook te zien op de urticaria foto hierboven. Ik heb hieronder óok wat galbulten afbeeldingen gezet. Dit zijn foto’s van mijn eigen armen (één groot feest…). Helaas heb ik er super vaak last van. Vooral na het eten van noten, pittig eten, tomatenpuree en uien. Maar ook als ik kleding draag dat gewassen is mijn robijn wasmiddel of robijn wasverzachter. Ik probeer dit daarom zoveel mogelijk te vermijden.

galbulten afbeelding

Niet alleen op je huid kunnen de galbulten ontstaan. Ook op je slijmvliezen. Bijvoorbeeld op je tong, je mond, maar ook je genitaliën en oogleden. Dit wordt angio-oedeem genoemd. Bij angio-oedeem zwellen dus bepaalde slijmvliezen op ten gevolge van het vrijkomen van histamine. Een heel vervelend probleem. Die naast jeuk, vooral veel pijn doet. Het verdwijnt meestal binnen 2 a 3 dagen weer.

Netelroos heeft ook nog iets vreemds. Wanneer je last hebt van deze huiduitslag, kun je zelf vaak extra bulten erbij ‘maken’. Klinkt gek hé? Maar het is echt zo. Als je ergens een kras op je huid zet, is de kans groot dat daar vervolgens ook netelroos plekken ontstaan. Dit noemt je dermatografische urticaria.

Galbulten oorzaak

Bij galbulten ontstaan er eigenlijk een soort vochtophopingen onder je huid of slijmvliezen. Hierin speelt het stofje histamine een belangrijke rol. Histamine zit in je lichaamscellen opgeslagen. Voornamelijk in de mestcellen. Bepaalde factoren, van binnen en buitenaf, kunnen deze cellen triggeren om histamine vrij te maken. Als histamine vrijkomt, worden je bloedvaatjes wijder. Hierdoor kleurt je huid rood. Daarnaast zorgt het vrijkomen van histamine voor een vergrootte doorlaatbaarheid van de bloedvaatjes. Er kan hierdoor meer vocht uit de bloedvaatjes treden. Waardoor vochtophopingen ontstaan. Dit is ook de reden waarom de galbulten een bleek midden hebben. Daarnaast zorgt het vrijkomen van histamine ook voor de jeuk klachten.

Maar welke factoren zorgen dan voor het vrij komen van histamine? Zoals ik hierboven al schreef kunnen galbulten zowel acuut als chronisch zijn. Beide vormen hebben verschillende oorzaken. Acute galbulten treden plotseling op en zullen binnen 6 weken helemaal verdwenen zijn. Meestal verdwijnen de galbulten al binnen 24 uur. Chronische galbulten blijven terug komen. En kunnen zo, op en af, langer dan 6 weken aanwezig zijn. Deze vorm duurt meestal 5 jaar.

Oorzaken acute galbulten

 • Medicatie: bepaalde geneesmiddelen kunnen de urticaria galbulten veroorzaken. Bij 9% van de mensen is dit de oorzaak. Een aantal voorbeelden zijn: antibiotica, pijnstillers en ACE-remmers.
 • Voeding: ook eten kan galbulten veroorzaken, mits je hier gevoelig voor bent. Bij ongeveer 2-3% van de mensen is dit de oorzaak (ik zit hier helaas ook bij..). Mensen zijn dan vooral gevoelig voor: zuivelproducten, eieren, soja producten, pinda’s, nootjes en alcohol. Maar ook minder voor de hand liggende dingen, zoals kleurstoffen. Benieuwd of en welk eten jouw netelroos veroorzaakt? Dat kun je testen! De bulten ontstaan namelijk ongeveer binnen een uur na het eten van het product. Telkens wanneer je dit desbetreffende product eet. Dus merk je dat je galbulten krijgt? Kijk dan wat je het afgelopen uur gegeten hebt. Neem het vervolgens opnieuw in. Komen de galbulten weer terug? Dan is dit de oorzaak van je huidklacht. Om je een beetje op weg te helpen kun je hier een lijst met histamine-rijke voeding bekijken.
 • Infecties: ook infecties kunnen de urticaria uitslag veroorzaken. Bijvoorbeeld een verkoudheid of buikgriepje als gevolg van een virus. Dit is bij 0,5-1% van de mensen het geval en wordt vooral bij kindjes gezien. Bij de helft van alle kinderen met galbulten is een infectie de oorzaak.

Oorzaken van chronische galbulten of angio-oedeem

 • Oorzaak onbekend: dit is misschien wel de vervelendste oorzaak. Je weet namelijk niet waarom de netelroos telkens terug komt. Bij ongeveer 50-60% van de mensen met netelroos is dit het geval. Veel hé? Heel vervelend, want hierdoor blijven de klachten terug keren.
 • Omgeving: de urticaria galbulten kunnen ook ontstaan door je omgeving. Bijvoorbeeld door extreme warmte, de zon, of juist koud weer. Maar ook door druk van buitenaf. Bijvoorbeeld door kleding dat heel strak gezeten heeft. Of wanneer je met je nagel of je huid krast. Bij 30% van de mensen met netelroos is dit het geval. Veel mensen die een buitensport uitoefenen krijgen deze vorm van galbulten. Misschien heb je het zelf wel eens gehad. Je hebt buiten in de kou getraind en stapt daarna onder een hete douche. Na het douchen jeuken je armen en benen. Of je bent een dagje gaan fietsen of wandelen en als je vervolgens thuis komt ontstaan er allemaal kleine jeukende bultjes. Dit komt omdat de overgang van kou naar warm voor netelroos kan zorgen.
 • Medicatie: ook bepaalde geneesmiddelen kunnen chronische urticaria galbulten veroorzaken. Bij ongeveer 9% van de mensen is dit de oorzaak. Een aantal voorbeelden zijn: antibiotica, pijnstillers, ACE-remmers.
 • Voeding: net als bij acute netelroos kan bepaald eten ook chronische netelroos veroorzaken, mits je hier gevoelig voor bent.
 • Infecties: net als bij acute urticaria kunnen infecties ook chronische urticaria veroorzaken.
 • Interne ziekten: ook interne afwijkingen aan het immuunsysteem of andere ziektes kunnen netelroos veroorzaken.  Dit is bij ongeveer 0,5 tot 1% van de mensen het geval.
 • Contact-allergenen: bij deze vorm worden de urticaria galbulten veroorzaakt doordat de huid in aanraking is gekomen met een bepaalde stof waarop je lichaam een allergische reactie heeft ontwikkeld. Zo krijg ik het zelf bijvoorbeeld van kleding dat ik heb gewassen met Robijn wasmiddelen of wasverzachters. Maar ook bepaalde huidverzorgingsproducten of parfum kunnen het veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan noten zonnebrandcrème. Ruikt lekker, maar veel mensen zijn hier gevoelig voor.
 • Inademen van allergische stoffen: de galbulten kunnen ook veroorzaken doordat je bepaalde stoffen inademend waarvoor je lichaam een allergische reactie heeft ontwikkeld.

Galbulten behandelen

Wat kun je zelf tegen galbulten doen?

Het is vooral belangrijk om te kijken of er iets is wat de netelroos veroorzaakt. Krijg je de galbulten telkens na het eten van nootjes? Of ontstaat de jeuk altijd in de zomer na het gebruik van die ene zonnebrand? Heel belangrijk om dit in kaart te brengen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met een eet dagboekje. Schrijf telkens op wanneer je de jeukende bulten krijgt en wat je die dag gedaan en gegeten hebt. Op een gegeven moment zal je zien dat je de galbulten krijgt bij specifiek eten. Zo ben ik er ook achter gekomen dat ik galbulten krijg van pinda’s, uien, alcohol en tomatenpuree.

Daarnaast zijn er bepaalde huid producten die de jeuk kunnen verminderen. Benieuwd welke dit zijn? Lees dan mijn gratis geschreven productadvies voor galbulten.

Verder kan je luchtige en loszittende kleding dragen. Hiermee belast je de huid zo min mogelijk. Ook is het belangrijk om je kleding te wassen met parfumvrij wasmiddel. Wasmiddel kan namelijk een reden zijn van jouw galbulten/netelroos. Het is het waard om het te testen! Probeer daarom een paar maanden te wassen met parfumvrij en huidvriendelijk wasmiddel poeder, wasmiddel capsules, of vloeibaar wasmiddel.

Wat natuurlijk ook helpt is het vermijden van bepaalde triggers. Denk hierbij aan: het drinken van veel alcohol, het gebruiken van pijnstillers, je huid blootstellen aan extreme koud of juist extreem warm weer, en natuurlijk krabben. Krabben kan de netelroos namelijk verergeren of zelfs veroorzaken. Het is even ontdekken wat voor jou de grootste triggers zijn.

De jeukklachten kun je verminderen door anti-histaminica te slikken. Dit zijn pilletjes die ook worden gebruikt voor mensen met hooikoorts. Bij hooikoorts is er namelijk, net als bij netelroos, sprake van teveel histamine. Deze pilletjes remmen de histamine en zo ook de huidreactie. Een nadeel van deze hooikoorts pilletjes is wel dat het slaperig maakt. Als je het regelmatig gebruikt wordt deze slaperigheid gelukkig steeds minder. Je kunt het beste onderstaande anti-histaminica pilletjes gebruiken, omdat deze het minst slaperig maken:

Verder kan een  koude föhn of een lauwe douche ook helpen om de jeuk te verminderen. Meng na het douchen een beetje appelazijn met water en dep dit op je huid. Ook dit verminderd de jeuk!

Wat kan een professioneel tegen galbulten doen?

Helaas kan een professioneel niet zoveel betekenen. Het onderzoeken van bloed heeft vaak geen zin. Deze huidklacht is ook geen indicatie voor huidtherapie. Wel kan een huisarts sterke anti-histamine pilletjes voorschrijven. Deze zijn nog sterken dan de hierboven genoemde voorbeelden. Sterke anti-histaminica pillen zijn: Levocetirizine en desloratadine. Als je denkt dat de netelroos veroorzaakt wordt door bepaalde medicijnen is het wel belangrijk om de huisarts hierover te bellen. Eventueel is er een alternatief op dit medicijnen beschikbaar.

Reactie plaatsen