Wondroos: gezwollen, rode, huid
05 oktober 2021 

Wondroos: gezwollen, rode, huid

Heb je opeens een vuurrood onderbeen? Of een rode en gezwollen arm? Het kan een teken van wondroos zijn. Een vervelende ontsteking van de huid. Waarbij de huid paars tot rood kleurt, erg gezwollen is en warm aanvoelt. Het is belangrijk om bij deze infectie snel te handen. Maar hoe? In deze blog leg ik je precies uit wat je moet doen!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is wondroos?

Je noemt wondroos ook wel erysipelas of belroos. Het gaat om een bacteriële huidinfectie. Die over het hele lichaam en bij iedereen kan ontstaan. De huidontsteking begint vaak plotseling.

En niet alleen huidverschijnselen treden op. Vaak voelen mensen zich ook niet lekker. Ze krijgen koorts, hoofdpijn en worden misselijk.

Hoe ziet wondroos eruit?

Wondroos ontstaat heel acuut. Vaak voelen mensen zich eerst niet lekker. Ze hebben het koud, krijgen koorts, worden misselijk en hebben opgezette lymfeklieren. Kort hierna ontstaat er ergens op het lichaam een pijnlijke, paars-rode, zwelling. Die er glanzend uitziet en erg warm aanvoelt. Daarnaast kunnen er op de zwelling ook kleine of grote pus blaren ontstaan.

De wondroos infectie kan bij iedereen en overal op het lichaam voorkomen. Toch zie je wondroos met name op de benen, armen en het gezicht zitten. En vooral bij al wat oudere mensen, met onderliggend problematiek. Denk aan hart - en vaatklachten.

wondroos afbeelding

Wondroos oorzaak

Wondroos wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie aan de diepere huidlagen. In het specifiek het streptokokken en stafylokokken bacterie. Het bacterie treedt je lichaam binnen via een wondje of huidbeschadiging en veroorzaakt een infectie.

Het hoeft trouwens niet zo te zijn dat dit ook meteen de plek is waar wondroos zich uit. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het bacterie via een kloofje tussen je tenen naar binnen is gekomen. En wondroos vervolgens op je onderbeen tot uiting komt.

Mensen die last hebben van huidbeschadigingen, zoals huidzweren, steenpuisten, opengekrabde muggenbulten, zwemmerseczeem, hypostatisch eczeem, wonden of voetschimmel krijgen sneller last van wondroos.

Net als mensen met een slechte doorbloeding of verminderde lymfevocht afvoer. Zoals CVI klachten en lymfoedeem. Maar ook mensen met overwicht of een verminderde weerstand hebben een verhoogde kans om wondroos te ontwikkelen.

wondroos

Behandeling wondroos

Mijn advies is om allereerst naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan namelijk een antibiotica kuur voorschrijven. Om de infectie te bestrijden. Daarnaast kan de huisarts ook informatie geven over de juiste wondverzorging. Vaak in combinatie met zwachtels die het vocht helpen afvoeren. Dit draag je meestal een week.

Daarnaast kun je samen achterhalen waar het wondroos bacterie naar binnen is binnengekomen. Bekende infectie plekken, zijn: gebarsten droge handen, hielkloven, voetschimmel, open gekrabde insectenbeten en ingescheurde teennagels.

Naast de juiste wondverzorging, is het belangrijk om niet aan wondroos te zitten. Ga ook liever niet naar openbare zwembaden en sauna's. En vermijdt het nemen van een warm bad, het dragen van strakke schoenen en schurende, niet ademende, kleding.

Hoe de behandeling van wondroos er verder uit ziet, hangt af van de locatie. Hieronder heb ik de drie meest voorkomende locaties neergezet, en de daarbij horende wondroos behandeling.

wondroos

Wondroos been behandelen

Heb je last van wondroos aan je been? Probeer dan echt rust te houden. Met af en toe het been omhoog. De zwelling (oedeem) zal dan binnen ongeveer twee tot drie weken verdwijnen.

Stap 1. Zwachtelen om omvang te reduceren

Soms kan het fijn zijn om je lichaam een handje te helpen bij het verminderen van deze zwelling. Een huisarts zwachtelt het been. Meestal voor een week.

wondroos behandeling

Stap 2. Steunkous dragen om omvang reductie te behouden

Hierna wordt overgegaan op het dragen van een steunkous. Om het effect van de zwachtels te behouden. De kous ondersteunt de kuitpomp en helpt zo het vocht omhoog af te voeren. Een goed voorbeeld zijn deze steunkousen met een drukklasse van ongeveer 20 mmhg.

Wordt het vocht niet voldoende afgevoerd? Of blijft het wondroos terugkomen? Dan kan een oedeemtherapeut, zoals een huidtherapeut of fysiotherapeut, een therapeutisch elastische kous op maat aanmeten. Met een hogere drukklasse.

wondroos behandeling met kousen

Stap 3. De juiste voetverzorging

Het is heel belangrijk om je voeten goed te verzorgen. Op die manier voorkom je (verdere) huidbeschadigingen. En verklein je de kans op verergering van het wondroos. Of nog erger: een nieuwe wondroos infectie. Hieronder heb ik een aantal effectieve producten gezet:

  • Deze crème van La Roche Posay bevat een hele lijst verzorgende ingrediënten. Die de conditie van je voeten verbeteren.
  • Deze crème van Gehwol werkt effectief tegen hielkloven. Hoe minder hielkloven, hoe kleiner de kans op een nieuwe wondroos infectie.
  • Deze olie van Chi helpt goed tegen voetschimmel. Meng één a twee druppels olie met één a twee druppels olijfolie. En dep dit op de huidschimmel.

wondroos behandeling

Wondroos arm behandelen

Zit het wondroos op één van je armen? Dan kun je een mitella gebruiken, om ervoor te zorgen dat je arm rust houdt. Gebruik wel een mitella die niet op de wondroos drukt. Een goed voorbeeld is deze verstelbare Mitella, waarbij de drukpunten op de hand en elleboog zitten.

Je mag de rode, gezwollen plek ook koelen. Doe wat ijsklontjes in een zakje en wikkel hier een theedoek over. Of gebruik speciale coldpacks. Daarnaast kun je de pijn een beetje verminderen met paracetamol.

arm koelen wondroos

Wondroos gezicht behandelen

Wondroos in het gezicht is vaak extra vervelend. Niet alleen omdat je het dan extra goed ziet zitten. Maar ook, omdat het veel pijn doet. De wondroos breidt zich soms uit over de hoofdhuid. Je voelt dan een scherpe pijn over je hoofdhuid. Wat kan zorgen voor heftige hoofdpijn.

Naast wondjes, kan het wondroos bacterie ook afkomstig zijn uit je oren of neus. Bij kindjes zie je het wondroos bijvoorbeeld vaak aan één kant van het gezicht zitten, waar tegelijkertijd ook een oorontsteking aanwezig is. Belangrijk is om dan deze oorontsteking ook te behandelen.

Probeer je hoofd verder zo min mogelijk te bewegen. Ook praten moet zoveel mogelijk vermeden worden. Het beste is zelfs om vloeibaar te eten. Dus veel (groene) sappen, yoghurt en vla. Wat verder vaak helpt is de huid koelen met cold packs. Hiermee vermindert de zwelling. Maar ook de pijn en het warme gevoel.

wondroos gezicht

Wondroos besmettelijk

Veel mensen vragen zich af of wondroos besmettelijk is. Het antwoord is eigenlijk zowel ja als nee. Nee, omdat het niet zo is dat als je het wondroos aanraakt, of iets aanraakt wat iemand met wondroos heeft vastgehouden, ook wondroos krijgt.

Zoals bijvoorbeeld bij een koortslip of gordelroos het geval is. Maar wel als iemand met een open huid (bijvoorbeeld eczeem) tegen wondroos van iemand anders aankomt. Dan kan het wondroos bacterie namelijk wel jouw lichaam binnen komen. In die zin is wondroos besmettelijk, maar de kans op de besmetting is dus wel zeldzaam. Gelukkig maar!

Wondroos gevaarlijk

Er is niet meteen reden tot paniek, maar wondroos is wel een beetje gevaarlijk. Of tenminste, wondroos is gevaarlijk als je er niets aan doet. Dus als je het gewoon zo laat. Dan kunnen er namelijk complicaties optreden, waaronder: een verspreiding van het bacterie via je bloedvaten, een hersenvliesontsteking en het ontstaan van abcessen.. Met name bij kinderen is wondroos gevaarlijk als er niets aan gedaan wordt.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram