Cellulite: sinaasappelhuid
27 februari 2023 
9 min. leestijd

Cellulite: sinaasappelhuid

Sinaasappelhuid, poffertjes billen en putjes benen. Het zijn allemaal termen die gebruikt worden om cellulite klachten te omschrijven. Maar wat is cellulite precies? Wat is de oorzaak van cellulite? En hoe kun je cellulite behandelen? Ik vertel het je allemaal in deze blog! 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is cellulite?

De meeste mensen kennen cellulite als 'de sinaasappelhuid'. Bij deze huidklacht ontstaan er namelijk op bepaalde delen van je lichaam bobbeltjes en kuiltjes. Wat kan lijken op het uiterlijk, en vooral de textuur, van een sinaasappelschil.

Cellulite is een onschuldige, maar vervelende huidklacht. Dat vooral voorkomt op de dijen, billen en benen. Het wordt als een cosmetisch storend probleem gezien. Toch ben ik het hier zelf niet altijd mee eens. Ernstige cellulite kan namelijk voor veel onzekerheid en schaamte zorgen, waardoor het echt een belemmering in het dagelijkse leven kan vormen.

Hier spelen veel cosmetica merken en salons tactisch op in. Door allerlei anti- cellulite crèmes en cellulite behandelingen aan te prijzen. Helaas zijn er maar een paar cellulite behandelingen echt effectief. In deze blog vertel ik je hier meer over! Of ga naar mijn: Beste cellulite crème blog.

cellulite

Oorzaak cellulite

Cellulite uit zich dus in deukjes en bobbels in de huid. Maar hoe ontstaat cellulite precies? Je vetcellen spelen hier een belangrijke rol in. Normaal gesproken verspreiden vetcellen zich op een gelijkmatige manier. Alleen bij cellulite gaat hierbij iets mis. De vetcellen hopen zich op onder de huid, waardoor er lokaal vet tegen de huid drukt.

Daarnaast wordt ook gedacht dat het hebben van een dunnere diepere huidlaag een oorzaak van cellulite is. Net als een slappere en onregelmatige bindweefsellaag. De vetcellen worden dan door de slappere en dunnere bindweefsel laag heen geduwd, waardoor er een onregelmatige en hobbelige huidstructuur ontstaat.

Waarom heb ik cellulite?

Maar waarom krijgt de ene persoon last van cellulite en de ander niet? Helaas zijn wetenschappers hier nog niet volledig overuit. Wel is inmiddels bekend dat er een aantal factoren zijn die cellulite kunnen uitlokken. Zo spelen hormonen, je genen, het volgen van een ongezond dieet, stress, roken, gebrek aan beweging en uitdroging een rol.

Met name hormonen spelen vergroten het risico op cellulite. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen heeft namelijk invloed op onze bloedstroom en vetcellen. Een toename van oestrogeen kan zorgen voor een verhoogde productie aan vetcellen en zo ook voor een ophoping van deze vetcellen. Dit is ook meteen de reden dat cellulite vaker bij vrouwen wordt gezien dan bij mannen.

cellulite

Hoe ziet cellulite eruit?

Cellulite wordt over het algemeen vooral omschreven als: putjes in de huid, deukjes in de huid en/of bobbeltjes in de huid. Wel kent cellulite verschillende gradaties. Bij een milde vorm van cellulite zie je kleine putjes en bultjes in de huid, wanneer je de huid samendrukt of uitrekt. Bij ernstig cellulite daarentegen ziet de huid er hobbelig uit zonder dat de huid hiervoor wordt samengedrukt.

Cellulite benen

Cellulite op de benen ziet eruit als een hobbelige en putjes-achtige structuur op de achterkant en zijkant van de benen. Daarnaast is de hobbelige textuur ook vaak op de dijen zichtbaar. Bij enkele mensen zitten de putjes en deukjes (ook) aan de voorkant van de benen. En dan met name op de knieën en de kuiten.

Cellulite op de benen wordt gezien als een cosmetisch 'probleem'. Toch is deze plek vaak het meest vervelend. Je ziet cellulite op de benen namelijk snel zitten. Bijvoorbeeld als je een jurkje of korte broek draagt. Maar ook in zwemkleding is cellulite aan de benen natuurlijk niet te verbergen.

cellulite benen

Cellulite billen

Ook cellulite aan de billen komt veel voor. Op de achterkant van de billen zitten dan 'putjes' en 'bobbeltjes'. Cellulite aan de billen zit vooral aan de zijkanten en in het midden van de billen.

De mate van zichtbaarheid van cellulite aan de billen verschilt per persoon en is afhankelijk van verschillende factoren. Zo spelen geslacht, leeftijd en gewicht een rol. Daarnaast is het vaak zo dat hoe gespierder de billen zijn, hoe kleiner de kans op cellulite aan de billen.

cellulite billen

Cellulite buik

Cellulite aan de buik komt veel minder vaak voor dan cellulite aan de billen en benen. De huidklacht uit zich wel hetzelfde. Wat je namelijk ziet, is: een hobbelige en putjesachtige structuur van de huid aan de buikwand. Met name als je de buik samendrukt of uitrekt zijn deze huidveranderingen zichtbaar.

Wel is het zo dat vaak onterecht gedacht wordt dat er sprake is van cellulite aan de buik. In werkelijkheid is er dan iets anders aan de hand is. Zo kunnen putjes of bultjes ook het gevolg zijn van een verhoogd BMI of een zwangerschap.

cellulite buik

Verschil cellulite en cellulitis

Nog steeds wordt cellulite vaak in de war gehaald met cellulitis. Qua naam vergelijkbaar, maar wat betreft huidklacht zijn deze twee huidklachten compleet verschillend.

Zo is er bij cellulitis sprake van een bacteriële infectie aan zowel de huid als het onderliggende weefsel. Je noemt het ook wel erysipelas. Cellulite uit zich in: pijn, roodheid, warmte en zwelling van de huid. Je ziet cellulitis vooral aan de benen zitten. In tegenstelling tot cellulite is cellulitis een medische aandoening. Als het niet op tijd behandeld wordt kan het daarom ook voor ernstige problemen zorgen.

Cellulite daarentegen is een onschuldige en cosmetische huidaandoening, waarbij dus sprake is van een hobbelige huidtextuur als gevolg van onderhuidse ophoping van vetcellen. Het brengt geen gezondheidsrisico's met zich mee en hoeft daarom ook niet behandeld te worden.

cellulite

Celullite behandeling

Zelf vind ik het zonde en soms verdrietig dat we tegenwoordig zoveel aan onszelf laat sleutelen. Door alle behandelmogelijkheden gaan we steeds meer op elkaar lijken en dat vind ik jammer. Zo denk ik eigenlijk ook over een cellulite behandeling. Waarom mogen er geen kuiltjes of bobbeltjes op je huid zitten? En wie bepaald eigenlijk dat een onregelmatige structuur niet mooi is?

Maar ik kan ook begrijpen als je wel voor een cellulite behandeling kiest, omdat het onzekerheid met zich mee kan brengen. Pas dan wel op voor alle veelbelovende beloftes en trap niet in iedere cellulite behandeling die je online tegenkomt. Cellulite  bevindt zich namelijk in de diepere huidlagen en is daarom lastig te behandelen. Voorbeelden van cellulite behandelingen zijn:

Cellulite crème

Er bestaan ontzettend veel cellulite crèmes. Op zich zijn er inderdaad cosmetische stoffen die cellulite kunnen verminderen. Denk aan: cafeïne en vitamine A zuur. Ze hebben een versterkende werking op onze bindweefsellaag en kunnen vet verbanden, waardoor ze in theorie cellulite kunnen verminderen.

Ik zeg in theorie, omdat veel van deze cosmetische stoffen in de praktijk toch anders werken. Cellulite bevindt zich diep in de huid, waar cosmetische ingrediënten maar lastig bijkomen. Bovendien zijn veel concentraties in crèmes veel te laag om daadwerkelijk iets voor je huid te kunnen betekenen. Om die reden zou ik niet zo snel naar een anti - cellulite crème grijpen in de behandeling van cellulite klachten.

cellulite creme

Cellulite massage

In verschillende salons en klinieken kun je terecht voor een cellulite massage. Ook wel bindweefsel massage genoemd. Het doel van een cellulite massage is de bloedcirculatie en lymfedrainage  stimuleren.

Hiervoor worden stevige en diepe massage technieken toegepast. Deze grepen zouden daarnaast mogelijk ook een stimulerend effect hebben op het afbreken van vetcellen, waardoor de huid er gladder en strakker uit komt te zien. Maar wat zeggen de studies?

Deze studie uit 2022 heeft het effect van cellulite onder vrouwen tussen de 18 en 45 jaar met cellulite stadium 2 getest. Alle deelnemers kregen acht celullite massages. Na deze kuur toonde zowel de kuiten, dijen en billen een afname in cellulite volumes aan. Wat zou betekenen dat een cellulite massage een positief effect heeft op het afvoeren van vet,- en vochtophopingen.

Een cellulite massage kan ook gedaan worden door gebruik te maken van een massage borstel. Ze hebben vrijwel hetzelfde werkingsmechanisme als een manuele cellulite massage. Alleen zijn de borstels vaak wat gebruiksvriendelijker.

Klinieken kunnen deze cellulite massage doormiddel van een borstel uitvoeren. Maar je hebt ze ook voor thuis. Deze zien er net iets anders uit. Ze hebben vaak kleinere tandjes en zijn zowel verkrijgbaar in plastic als hout.

Hieronder vind je twee voorbeelden van cellulite massage borstels voor thuis, maar verwacht hier alsjeblieft niet te veel van! Er is nog te weinig beschikbaar bewijs om echt te beoordelen dat deze massage borstels cellulite verminderen.  

cellulite behandeling

Cellulite massage apparaat

Naast de cellulite massage borstels die je handmatig moet gebruiken, zijn er tegenwoordige ook cellulite borstels die automatisch werken. Je noemt het ook wel een cellulite massage apparaat. Een cellulite apparaat maakt gebruik van trillingen, waardoor de uiteindes van de borstel nog dieper op de huid inwerken.

In deze gerandomiseerd-gecontroleerde studie uit 2020 werd zo'n cellulite apparaat onderzocht. Veertig gezonde vrouwen met cellulitis aan de dijen werden gedurende drie maanden behandeld met een vibratie apparaat. Het effect van dit cellulite apparaat werd na de onderzoeksperiode zowel objectief (AEVA-metingen, macrofotografie) als subjectief (vragenlijst) getoetst.

De eerste twaalf weken kreeg de hele groep dagelijks een cellulite massage doormiddel van het vibratie apparaat. Terwijl in de twaalf weken daarop volgend de groep werd opgesplitst. De ene groep bleef dagelijks doorgaan terwijl de behandeling bij de andere groep werd gestaakt.

Na twaalf weken werd het volume van de cellulite kuiltjes opgemeten doormiddel van een AEVA meting. Hieruit kwam naar voren dat de cellulite significant bleef afnemen bij continue toepassing. Daarentegen keerde cellulitis in de andere subgroep snel terug na stopzetting van de behandeling.

Hetzelfde geldt voor deze studie uit 2022, waarbij 120 vrouwen gedurende tien weken twee tot drie keer per week werden behandeld met een vibratie apparaat. Ook na deze onderzoeksperiode werd een vermindering van cellulite klachten waargenomen.

Je zou dus kunnen zeggen dat een cellulitis massage vibratie apparaat een gunstig effect heeft op het verminderen van cellulitis. Wel is het belangrijk om dit soort studie resultaten altijd met een korreltje zout te nemen. Er zitten namelijk wel wat haken en ogen aan dit soort studies. Zo worden veel studies gefinancierd door leveranciers van de producten zelf. Niet echt geloofwaardig dus..

Maar experimenteren kan natuurlijk geen kwaad! Je kunt het daarom gerust thuis of in een kliniek proberen om te kijken wat het voor jou doet. Hieronder heb ik een voorbeeld gezet:

cellulite behandeling

Cellulite cups

Naast een celullite massage borstel en de verschillende cellulite massage apparaten worden er ook zogeheten cellulite cups ingezet in het verminderen van klachten. Cellulite cups zouden namelijk het lymfestelsel en bloedvatenstelsel stimuleren om versneld vocht en afvalstoffen af te voeren.

Daarnaast tillen de cellulite cups de bindweefsellaag omhoog, waardoor vetophopingen mogelijk losgemaakt kunnen worden. Dit zou cellulite klachten kunnen verminderen.

Zo heeft dit onderzoek uit 2015 cupping therapie op dijen van veertig verschillende vrouwen getest. De graad van cellulite werd vooraf aan de behandeling beoordeeld en drie dagen na de cupping therapie. Dit liet een positieve afname van cellulite volume zien. Wat volgens de onderzoekers te verklaren valt aan het feit dat cellulite cups de interstitiële vloeistof, samen met lipiden, versneld zou afvoeren.

Toch ben ik hier zelf niet zo zeker van. Het is bijvoorbeeld heel moeilijk om te bepalen welke druk hiervoor nodig is. Ook is er weinig betrouwbaar wetenschappelijk bewijs beschikbaar om daadwerkelijk het effect van cellulite cups te aan te tonen.

Je kunt cellulite cups thuis proberen, maar verwacht ook hier geen wonderen van. Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet van cellulite cups voor thuis gezet. Gebruik wel altijd een tussenstof. Bijvoorbeeld jojoba olie, vaseline of olijfolie.

cellulite cups

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram