Keratosis Pilaris: rode puntjes op de huid
04 oktober 2020 

Keratosis Pilaris: rode puntjes op de huid

Kippenvel,  goose bumps, kippenhuid, vissenhuid. Allemaal termen die gebruikt worden voor keratosis perioralis. Wat je bij deze huidklacht ziet, zijn kleine rode ‘puntjes’ op de huid. Deze rode puntjes zijn eigenlijk een soort bultjes die ruw aanvoelen. Sommige vergelijken hun huid zelfs met schuurpapier. Super vervelend, maar ik ga je helpen!

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn gratis productadvies voor keratosis pilaris.


Wat is keratosis pilaris?

Wist je dat maar liefst zestig tot tachtig proces van de Nederlandse jongvolwassenen last heeft van keratosis pilaris? Echt bizar veel!

Keratosis pilaris is een niet besmettelijke en onschuldige huidaandoening, waarbij een droge, ruwe huid en kleine rode bultjes op de voorgrond staan. Deze rode bultjes in de huid ontstaan voornamelijk door een te hoge keratine aanmaak, waardoor er kleine plugs van dode huidcellen in je haarzakjes optreden.

Onschuldige huidaandoening

Keratosis pilaris gaat dus om een onschuldige huidaandoening. Behandelen van keratosis pilaris is daarom ook niet nodig. Toch kan een intensieve en vooral juiste verzorging van de huid, in combinatie met het vermijden van uitdrogende producten, vaak veel verbetering geven.

Of de keratosis pilairs bultjes zelf helemaal laten verdwijnen. In deze blog leg ik je stap voor stap uit wat ik bij keratosis pilaris zou doen! Meteen naar mijn keratosis pilaris tips? Klik dan op de inhoudsopgave linksboven op 'Behandeling keratosis pilaris'.

keratosis pilaris

Oorzaak keratosis pilaris en een ruwe huid

Hoe bestaan die rode bultjes nou precies? En waarom heb jij hier last van en een ander niet? Dit kan meerdere oorzaken hebben, maar keratosis pilaris ontstaat vaak als gevolg van een te hoge keratine aanmaak en verstopping van de haarfollikels.

1. Aanmaak keratine

Keratine is een eiwit dat in je bovenste huidlaag zit. Het zorgt er andere voor dat je huid taai en waterafstotend blijft. Mensen die last hebben van keratosis pilaris maken teveel keratine aan, omdat de huidcellen (keratinocyten) té snel rijpen.

keratosis pilaris

2. Verstopping dode huidcellen

Deze overmatige productie van keratine kunnen je haarfollikels (haarzakjes) niet voldoende afvoeren, waardoor dode huidcellen ophopen en er verstoppingen in je haarzakjes ontstaan.

Deze ophoping van dode huidcellen voelen wij vervolgens als kleine bultjes op de bovenarmen of andere plekken van het lichaam. Een beetje vergelijkbaar hoe kippenvel eruit ziet en aanvoelt.

keratosis pilaris

3. Droge huid

Keratosis pilaris gaat vrijwel ook altijd gepaard met een droge huid. Dit is niet per se een oorzaak van keratosis pilaris, maar wel een risico factor. Om die reden is het smeren van de juiste huidverzorgingsproducten en bij keratosis pilaris ook zo belangrijk.

Daarnaast zijn mensen met een gevoelige huid, zoals eczeem ook extra gevoelig voor het krijgen van keratosis pilaris. Net als mensen met atopie. Dit houdt in dat je de neiging hebt om snel allergisch te reageren. Je kunt bijvoorbeeld allergisch zijn voor cosmetische prikkels, maar ook op omgevingsfactoren als pollen of huisstofmijt.

keratosis pilaris

4. Genetische aanleg

Ook kan er sprake zijn van een genetische aandoening. Dit betekent dat er een kans bestaat dat je keratosis pilaris hebt overgeërfd. Heeft je moeder, vader, broertje of zusje ook last van rode puntjes op de huid? Dan is de kans groot dat het gen dus in jouw familie zit en dat ook jouw haarfollikels sneller verstopt raken.

keratosis pilaris

5. Relatie tussen voeding en keratosis pilaris

Mogelijk kan het ook helpen om voedsel te vermijden die bij jou voor allergieën zorgen. Denk bijvoorbeeld aan gluten. Er bestaat namelijk een relatie tussen het krijgen van allergieën en het krijgen van keratosis pilaris. Wellicht worden jouw keratosis pilaris bultjes wel getriggerd door het eten van gluten. Het is het proberen waard om dit uit te testen!

keratosis pilaris oorzaak

Hoe ziet keratosis pilaris eruit?

Keratosis pilair is op zich vrij makkelijk te herkennen. Je herkent keratosis pilaris vooral aan de kleine bultjes op en rondom je haartjes. Een beetje vergelijkbaar met hoe kippenvel eruit ziet. Alleen gaat het hierbij meestal om kleine rode bultjes.  Keratosis pilaris bij de donkere huid zien er daarentegen juist weer vaak wat bruiner uit.

Veel mensen beschrijven de keratosis pilaris huiduitslag ook wel als: bruine of rode puntjes op de huid. Maar in werkelijkheid zijn het dus onderhuidse bultjes. Deze rode bultjes voelen ruw aan en zitten vooral op de armen, benen, rug, billen en het gezicht. Eigenlijk overal waar haar groeit kunnen de bultjes optreden. Daarnaast komt de huidaandoening bij zowel jongens als meisjes voor.

De rode bultjes geven geen jeuk. Wel kan het zo zijn dat de huid dusdanig droog is geworden, dat het uiteindelijk ook jeukklachten geeft. Goed hydrateren is bij keratosis pilaris daarom echt een must! Maar daarover later meer.

rode puntjes op de huid

Keratosis pilaris bovenarmen

De meest voorkomende plek is keratosis pilaris op de bovenarmen. Ze zitten in de meeste gevallen aan de buitenkant van de bovenarmen, maar kunnen ook zeker aan de binnenkant voorkomen. Wat hierin opvalt is dat de huiduitslag zich meestal symmetrisch verspreid. Dus zowel op de linker bovenarm als rechter bovenarm.

De grootte van de bultjes varieert, maar over het algemeen zijn ze klein, ongeveer enkele millimeters in diameter. Keratosis pilaris op de bovenarmen kan ongemakkelijk zijn vanwege de ruwe textuur en het cosmetische aspect.

Keratosis pilaris bovenbenen

Keratosis pilaris op de bovenbenen zien er, net als keratosis pilaris op de bovenarmen, uit als rode bultjes of puntjes in de huid. De bultjes kunnen verspreid op de bovenbenen voorkomen. Wat je vaak ziet is dat ze of aan de voorkant van de dijen zitten of aan de achterkant.

Soms komen de keratosis bultjes ook op andere delen van de benen voor, bijvoorbeeld de kuiten. Maar het grootste geval verschijnt op de bovenbenen. Wat hierin opvalt is dat ze met warm weer vaak verergeren. Dit komt waarschijnlijk doordat de combinatie van transpieren en het dragen van strak zittende korte broeken.

Keratosis pilaris gezicht

Hoewel het minder vaak voorkomt dan op de bovenarmen en bovenbenen, kan keratosis pilaris zich ook op het gezicht ontstaan. Ook hierbij zie je kleine, harde bultjes ontstaan die rood tot lichtbruin van kleur zijn. Afhankelijk van je huidtype. Het kan gepaard gaan met een droge huid en roodheid.

De keratosis pilaris bultjes kunnen over je hele gezicht ontstaan, maar verschijnen vooral op de wangen. Het vervelende aan deze plek is natuurlijk dat de bultjes erg opvallend zijn en je ze lastig kan verbergen. Gelukkig zijn er producten die de bultjes kunnen verminderen. Onderaan deze blog lees je mijn tips!

en om voedsel te vermijden die bij jou voor allergieën zorgen. Denk bijvoorbeeld aan gluten. Er bestaat namelijk een relatie tussen het krijgen van allergieën en het krijgen van keratosis pilaris. Wellicht worden jouw keratosis pilaris bultjes wel getriggerd door het eten van gluten. Het is het proberen waard om dit uit te testen!

keratosis pilaris

Symptomen keratosis pilaris

Hieronder heb ik nog even alle symptomen van keratosis pilaris op een rijtje gezet:

 • Ruwe huid, lijkend op kippenvel
 • Roodheid
 • Kleine bultjes die lijken op kleine puistjes
 • Kippenvel achtige bultjes
 • Droge tot extreem droge huid
 • Lijkt op onzuivere huid
 • Lijkt op ingegroeide haartjes
 • Ruwe rode bultjes
 • Voorkeursplekken: billen, bovenarmen, bovenbenen
 • De huiduitslag doet geen pijn
 • In zeldzame gevallen jeukt de huidaandoening

keratosis pilaris

Keratosis pilaris of folliculitus?

Keratosis pilaris wordt vaak in de war gehaald met een andere huidklacht: folliculitus. Ondanks dat deze twee huidaandoeningen op elkaar lijken, zijn er ook een aantal belangrijke verschillen!

Allereerst het uiterlijk van beide huidklachten. Bij keratosis pilaris is er dus sprake van kleine, rode, harde kippenvel achtige bultjes. Die ontstaan op plekken waar haren groeien, zoals je bovenarmen, bovenbenen, billen en wangen zitten. Ze voelen ruw aan en geven meestal geen jeukklachten.

Bij folliculitis (linker foto) zijn daarentegen niet zo zeer bultjes te zien, maar meer rode puistjes rond de haarfollikels (haarzakjes). Soms zit er ook pus in en kan het pijnlijk of jeukend zijn. Deze zitten wel, net als bij keratosis pilaris, op en rondom je haartjes. Met als voorkeurslocaties: je hoofdhuid, baardstreek, nek, benen, billen en oksels. De uitslag lijkt niet zo zeer op kippenvel, maar meer op acne klachten.

Ook verschillen beide huidklachten in oorzaak. Zo ontstaat keratosis pilaris als gevolg van keratine dat zich ophoopt rond je haarzakjes en zo voor kleine verstoppingen zorgt. Terwijl folliculitis wordt veroorzaakt door bacteriën. In de meeste gevallen gaat het om het Staphylococcus aureus bacterie dat je huid binnendringt en zo een infectie veroorzaakt.

Deze infectie kan ontstaan door wrijving, verstopte haarzakjes, zweten, een beschadigde huid, maar ook een zwak immuunsysteem. Het gaat dus echt om een ontstekingsreactie van de huid. Wat bij keratosis pilaris niet het geval is.

Lang verhaal kort, zie je meer een soort puistjes rondom je haarzakjes zitten? Dan gaat het waarschijnlijk niet om keratosis pilaris, maar om folliculitis. Oftewel ontstoken haarzakjes. Lees hier meer over ontstoken haarzakjes

keratosis pilaris

Keratosis pilaris behandeling in 3 stappen

Maar dan de belangrijkste vraag: wat kun je tegen die vervelende rode ‘puntjes’ op je huid doen?! Misschien is het niet het antwoord waar je op zit te wachten, maar je kunt keratosis pilaris helaas niet volledig behandelen.

Gelukkig kun je er wel voor zorgen dat de rode puntjes op je huid veel minder worden! Namelijk, door de kleine verstoppingen te verminderen. In onderstaande drie stappen leg ik uit hoe ik keratosis pilaris zou aanpakken!

Stap 1. De huid exfoliëren met salicylzuur

Ondanks dat keratosis pilaris bultjes volledig onschuldig zijn, kan het wel fijn zijn om er toch iets aan te doen. Bij het verminderen van keratosis pilaris bultjes is het vooral belangrijk om te starten met een exfoliërend product. Om zo de bovenste laag dode huidschilfers te verwijderen en de keratine verstoppingen op te lossen.

Een geschikt ingrediënt hiervoor is salicylzuur. Dit is een zuur dat dode huidcellen van de huid weekt en zo de kans op verstoppingen verkleint. Salicylzuur is, in tegenstelling glycolzuur peelings, vet-oplosbaar en kan d daarom tot diep in de verstopping dringen. Op die manier lost het zuurtje je rode bultjes van binnenuit op, samen met eventuele kleine puistjes.

Bouw het gebruik altijd langzaam op. Gebruik een product met salicylzuur eerst twee avonden per week. Als dit goed gaat kun je verhogen naar om de avond. Altijd alleen 's avonds. Een goed voorbeeld is dit salicylzuur exfoliant van Paula's Choice. Smeer hierna bij voorkeur een ureum crème op, zie stap 2 hieronder!

Hieronder zie je een voor,- en na foto van een Instagram volger die voor mij twee maanden het Paula's Choice exfoliant met salicylzuur heeft gesmeerd. Met een super mooi resultaat! Lees hier de complete review blog.

keratosis pilaris

Stap 2. Verzachten met ureum

Naast het exfoliëren van de huid met salicylzuur, is het ook fijn om een product te smeren dat de huid zachter maakt. Een goed cosmetisch ingrediënt is ureum. In tegenstelling tot salicylzuur, hoef je ureum niet op te bouwen. Je kunt het dus direct iedere dag smeren. En zowel 's ochtends als 's avonds. In plaats van alleen 's avonds.

Ureum houdt vocht beter vast, maar heeft ook een keratolytisch effect op de bovenste huidlaag. Dit betekent dat het de dode huidcellen laat afschilferen en tegelijkertijd de droge huid herstelt door te binden met water. Een win-win situatie dus!

Gebruik het liefste een crème of lotion zonder kleurstoffen, geurstoffen, parfum en alcohol. Dit zijn ingrediënten die je huid namelijk onwijs uitdrogen en dat wil je juist voorkomen. Kies bijvoorbeeld voor één van onderstaande producten en breng het zowel 's ochtends als 's avonds aan.

keratosis pilaris creme

Stap 3. hydrateer je huid

Merk je dat de keratotis pilaris bultjes zo goed als weg zijn? Zorg er dan voor dat je huid goed gehydrateerd blijft. Want een droge huid betekent automatisch een grotere kans op keratosis pilaris.

Kies voor een hydraterende creme of lotion met barrière herstellende en kalmerende ingrediënten, als: vitamine A zuur, hyaluronzuur, vitamine C, shea butter en niacinamide. Met name als je een gevoelige huid hebt, is de toevoeging van kalmerende ingrediënten belangrijk.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van producten die de huid goed hydrateren en herstellen. Ze bieden een intensieve verzorging, waardoor je huid weer lekker zacht zal aanvoelen en keratosis pilaris bultjes minder snel optreden:

rode bultjes op benen

Vermijd deze producten

Naast producten die effectief zijn om te smeren, zijn er ook dingen die je beter niet kunt doen, waaronder scrubben met een mechanische scrub, het smeren van bepaalde bodylotions en het gebruiken van zeep. Hieronder vertel ik hier meer over!

Niet scrubben met mechanische scrubs!

Scrubben met een mechanische scrub, oftewel een product met scrub korrels, is sterk af te raden bij keratosis pilaris. Ook al klinkt het logisch om de bultjes eraf te wrijven, doe het niet! Het zal je klachten alleen maar verergeren

Wat veel mensen namelijk niet weten is dat scrubben met dit soort korreltjes je huid nog droger maakt, waardoor de keratosis pilaris bultjes op lange termijn alleen maar erger worden. Wat je wel kunt doen is een scrub handschoen gebruiken. Dit is veiliger en milder.

Druppel onder de douche een klein beetje olijfolie op je scrub handschoen en wrijf zachtjes over de rode puntjes op de huid. Voorzichtig scrubben met deze handschoen haalt net die bovenste laag eraf. Breng na het douchen meteen een hydraterende crème aan, zoals één van de voorbeelden hierboven.

Geef je toch liever de voorkeur aan een scrub? Dan kan ik deze Paula's Choice Unscrub aanraden. Hier zitten namelijk geen harde scrub korrels in, maar jojoba olie bolletjes. De de huid op milde wijze zachter maken.

Benieuwd naar mijn volledige product advies voor keratosis pilaris? Lees dan hier het productadvies voor keratosis pilaris.

keratosis pilaris verminderen

Vermijd uitdrogende producten

Mijn advies bij keratosis pilaris is: vermijd uitdrogende producten. Dit zou ik eigenlijk altijd doen, maar vooral als je last hebt van een ruwe huid. Wanneer je de huid namelijk onnodig uitdroogt, zorgt dit voor een verergering van de bultjes.

Vermijd daarom het liefste producten met hoge concentraties alcohol. Net als sterk schuimende zepen en douchegels met veel parfum en geurstoffen. Ze irriteren en drogen de huid uit. Kies liever voor producten die je huid op milde wijze reinigen.

Weet je niet zo goed welke producten je dan het beste onder de douche kunt gebruiken? Lees dan hier mijn Top 6 beste douchegels.

beste douchegel voor mannen

Sproetonline gastblog over keratosis pilaris

Regelmatig schrijven verschillende gastbloggers met een specifieke huidklacht een blog voor op de sproet website. In deze blog vertellen zij over hun huidklacht(en) en de behandeling hiervan. Wat hielp wel? En wat juist totaal niet? Om zo andere mensen met dezelfde huidklacht te helpen. Hieronder deelt een gastblogger haar verhaal over keratosis pilaris.

Gastblogger vertelt: droge huid, bultjes en rode puntjes huid

Je kent het misschien wel. Rode puntjes en pukkeltjes op je bovenarmen, benen of billen. I got it all. Jaren lang ben ik aan het stoeien geweest met een extreem droge huid, rode vlekken en kleine pukkeltjes. Wat later keratosis pilaris bleek te zijn.

Geen ernstige aandoening, maar wel vervelend. Vooral omdat je goed zichtbaar is en het gepaard gaat met anders symptomen aanwezig zijn, zoals: jeuk en een ruwe huid.

rode puntjes huid

Gastblogger vertelt: onschuldige huidaandoening keratosis pilaris

Vanaf mijn pubertijd had ik al last van de pukkeltjes op mijn armen. Ik denk dat ik de pukkeltjes op mijn billen er rond mijn twintigste bij kreeg. Ongeveer twee jaar later zaten de kleine rode pukkeltjes ook op mijn onderbenen en enkels. Ze zijn niet groot, ik denk ongeveer een paar millimeter. Desalniettemin alsnog heel vervelend.

De rode uitslag zag ik eigenlijk altijd als drie verschillende huidproblemen. Bij mijn billen deed het op een gegeven moment zo veel pijn, dat zitten zelf pijn deed. Ook panty’s waren een no go.

rode bultjes huid

Gastblogger vertelt: deze keratosis pilaris behandeling hielp

Ik heb mijn billen en armen kapot gescrubd. Dat leek iets te helpen, maar nooit echt goed. Ingesmeerd met bodylotions en bodybutters. Wat ook amper bleek te werken. Daarom ben ik op een gegeven moment maar naar de huisarts gegaan (geen dermatoloog).

De huisarts had mij deze ureum crème geadviseerd om dode huidcellen te verminderen en de kans dat dode huidcellen ophopen te verkleinen. En dit hielp! Zachte baby billetjes kreeg ik ervan. Deze crème smeer ik nog steeds. Ik smeer het overal waar de rode stipjes zitten. Eerst op mijn billen en met de restjes die nog op mijn handen zitten smeer ik mijn armen in. Dit werkt ook heel goed.

Het jammere is dat de crème vaak in de koelkast bewaard moet worden, waardoor je het niet altijd gebruikt. Want na het douchen naakt de keuken even inrollen is toch een extra handeling waar je niet altijd zin in hebt. Alleen als ik echt een erge pukkel aanval op mijn billen krijg, lukt het mij niet altijd om alle ruwe, rode pukkeltjes weg te smeren met deze crème.

Maar wat heeft nou het meest geholpen tegen al deze keratosis pilaris bultjes? Je raadt het niet: stoppen met de anticonceptie pil (!!) en alle andere hormonen die je met anticonceptie in je lichaam gooit. Geloof mij, ik heb drie verschillende soorten anticonceptie pillen gebruikt én de Mirena spiraal.

 Bij alle anticonceptie met hormonen kreeg ik huidproblemen. Zowel op mijn lichaam als mijn gezicht. En zowel een verdikte hoornlaag, waardoor keratosis pilaris ontstaat. Als een vettere huid, waardoor kleine puistjes ontstaan.

Nu ik gestopt ben met deze anticonceptie leer ik mijn eigen lichaam en cyclus beter kennen. Daarnaast zit ik letterlijk en figuurlijk veel beter in mijn vel. Het duurt natuurlijk wel even voordat je huid weer normaal gaat doen na 10 jaar hormoon gebruik, maar het is het uiteindelijk écht waard! De pil veroorzaakt meer kwaad dan goeds..

ureum creme

Gastblogger vertelt: mijn overige keratosis pilaris tips

Luus vroeg mij om ook te vertellen wat ik gedaan heb om mijn keratosis pilaris klachten te behandelen. Naast de ureum crème zijn er namelijk nog meer dingen die ik doe om de kans op de vevelende huiduitslag zoveel mogelijk te beperken:

 • Niet (hard) krabben
 • Geen sterk schuimende zepen gebruiken
 • Vermijd uitdrogende producten, die keratosis pilaris veroorzaken
 • Niet meer scrubben
 • De huid hydrateren en een ontsteking remmen
 • Naast je gezicht ook je bovenarmen en benen meenemen in je dagelijkse huidverzorging
 • Exfoliëer dode huidcellen van de bovenste huidlaag
 • Sproetonline op Instagram volgen voor de juiste huidverzorging tips ;)

keratosis pilarisWil je net als Lara ook een gastblog schrijven? Klik dan hier!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram