Keratosis Pilaris: rode puntjes op de huid
04 oktober 2020 

Keratosis Pilaris: rode puntjes op de huid

Kippenvel,  goose bumps, kippenhuid, vissenhuid.  Allemaal termen die gebruikt worden voor keratosis perioralis. Wat je bij deze huidklacht ziet zijn allemaal kleine rode ‘puntjes’ op de huid. De rode puntjes zijn een soort bultjes en voelen erg ruw aan. Sommige vergelijken de huid met keratosis pilaris zelfs met schuurpapier. Super vervelend, maar ik ga je helpen!

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn gratis productadvies voor keratosis pilaris.

productadvies keratosis pilaris

Wat is keratosis pilaris?

Keratosis pilaris is een onschuldige, niet besmettelijke, huidklacht waarbij er sprake is van allemaal kleine verstoppingen in de huid wat zich uit als ruwe rode bultjes. Erg veel mensen hebben hier last van. Wist je dat maar liefst zestig tot tachtig proces van de Nederlandse jongvolwassenen last hebben van keratosis pilaris? Echt bizar veel!

Hoe ziet keratosis pilaris eruit?

Je herkent keratosis pilaris vooral aan de kleine rode bultjes op en rondom je haartjes. Veel mensen beschrijven het als: rode puntjes op de huid. Maar in werkelijkheid zijn het dus onderhuidse bultjes. Ze voelen vaak erg ruw aan en zitten vooral op de armen, benen, rug, billen en het gezicht. De rode bultjes op de huid geven geen jeuk. Wel kan het zo zijn dat de huid dusdanig droog is geworden, dat het uiteindelijk ook jeukklachten geeft. Goed hydrateren is daarom echt een must!

rode puntjes op de huid

Zie je meer een soort puistjes rondom je haarzakjes zitten? Dan gaat het waarschijnlijk niet om keratosis pilaris, maar om folliculitis, oftewel ontstoken haarzakjes. Lees hier meer over ontstoken haarzakjes.

Oorzaak keratosis pilaris

Hoe bestaan die rode bultjes nou precies? En waarom heb jij hier last van en een ander niet? Dit kan komen doordat je de huidklacht hebt overgeërfd. Heeft je moeder, vader, broertje of zusje ook last van rode puntjes op de huid? Dan is de kans groot dat het gen dus in jouw familie zit. Daarnaast zijn mensen met een kwetsbaar huidtype, zoals eczeem ook extra gevoelig voor het krijgen van keratosis pilaris. Net als mensen die vaak last hebben van allergieën.

Keratosis pilaris bultjes ontstaan door een verstopping in de haarfollikels. Dit is eigenlijk gewoon een moeilijk woord voor je haarzakjes. In deze haarzakjes blijft keratine achter. Keratine is een eiwit dat in je bovenste huidlaag zit. Het zorgt er daar voor dat je huid taai en waterafstotend blijft. Mensen die last hebben van keratosis pilaris maken eigenlijk teveel keratine aan, omdat de huidcellen (keratinocyten) té snel rijpen. Deze overmatige productie van keratine kunnen je haarfollikels niet voldoende afvoeren, waardoor er verstoppingen achter blijven. En zo ook die vervelende ruwe bultjes of rode puntjes op je huid.

Behandeling keratosis peralis

Maar dan de belangrijkste vraag: wat kun je tegen die vervelende rode ‘puntjes’ op je huid doen?! Misschien niet het antwoord wat je wilt horen: maar je kunt keratosis pilaris helaas niet helemaal genezen. Gelukkig kun je er wel voor zorgen dat de rode puntjes op je huid veel minder worden!

Het is vooral belangrijk om te starten met een exfoliërend product. Dit is een product die de bovenste, dode, huidcellen van de huid exfolieërt. Het ingrediënt urea is hier geschikt voor. Urea kan namelijk vocht in de huid vast houden en heeft een keratolytisch effect op de bovenste huidlaag. Dit betekent dat het de dode huidcellen laat afschilferen en tegelijkertijd de droge huid hydrateert. Een win-win situatie dus. Gebruik het liefste een product zonder kleurstoffen, geurstoffen, parfum en alcohol. Dit zijn ingrediënten die je huid namelijk onwijs uitdrogen en dat wil je juist voorkomen. Kies bijvoorbeeld voor deze crème met 30% ureumOf deze bodylotion met 10% ureum. En breng het product meerdere keren per dag aan.

Een ander fijn exfoliërend ingrediënt is salicylzuur. Salicylzuur is een fruitzuur dat net als ureum de dode huidcellen van de huid weekt en zo de kans op verstoppingen verkleint. Salicylzuur is in tegenstelling tot een ander bekend fruitzuur genaamd glycolzuur vet-oplosbaar en kan hierdoor tot diep in de verstopping dringen. Op die manier lost het fruitzuur je rode bultjes eigenlijk van binnenuit op. Salicylzuur is wel agressief. Bouw het daarom altijd langzaam op. Gebruik het product met salicylzuur eerst twee keer per week. En als dit goed gaat kun je verhogen naar om de dag. En uiteindelijk naar iedere dag.

Daarnaast is het super belangrijk ervoor te zorgen dat je huid genoeg gehydrateerd is. Want een droge huid betekent automatisch een grotere kans op keratosis pilaris. Kies voor een hydraterende crème met barrière herstellende en kalmerende ingrediënten. Zoals bijvoorbeeld dit product met niacinamide en shea butter. Benieuwd naar mijn volledige product advies voor keratosis pilaris? Lees dan hier het productadvies voor keratosis pilaris.

Wat je verder vooral niet moet doen is je huid scrubben met een scrub (product met zandkorreltjes). Ook al klinkt die heel logisch. Je voelt tenslotte allemaal bobbeltjes op je huid. Scrubben met dit soort korreltjes maakt je huid droog en hierdoor gaat je huid meer talg aanmaken. Je raadt het misschien al, meer talg betekent meer verstoppingen. Daarnaast zijn scrub producten vaak erg geparfumeerd, omdat een scrub toch als een soort ontspannend middel wordt gezien.

Wat je wel kunt doen is een scrub handschoen gebruiken. Dit is veiliger. Druppel onder de douche een klein beetje olijfolie op je scrub handschoen en wrijf zachtjes over de rode puntjes op de huid. Breng na het douchen meteen een hydraterende crème aan, zoals één van de voorbeelden hierboven.

Mogelijk kan het ook helpen om voedsel te vermijden die bij jou voor allergieën zorgen. Denk bijvoorbeeld aan gluten. Er bestaat namelijk een relatie tussen het krijgen van allergieën en het krijgen van keratosis pilaris. Wellicht worden jouw keratosis pilaris bultjes wel getriggerd door het eten van gluten. Altijd waard om te proberen!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!