Gastblog 6. Keratosis pilaris op mijn armen, enkels en billen
28 november 2020 

Gastblog 6. Keratosis pilaris op mijn armen, enkels en billen

Keratosis pilaris. Een veelvoorkomende huidklacht die mensen vaak omschrijven als rode puntjes op de huid. Bij andere zijn het meer rode pukkeltjes. Ook wordt het nog wel is verward met ontstoken haarzakjes. Het is een teken van een droge huid. In deze gastblog vertelt Lara over de keratosis pilaris bultjes op haar armen, enkels en billen. En nog belangrijker: hoe zij hier vanaf is gekomen en zo letterlijk en figuurlijk beter in haar kwam te zitten!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Droge huid, bultjes en pukkeltjes

Je kent het vast wel. Rode puntjes en pukkeltjes op je armen, benen of billen. I got it all. Jaren lang was ik aan het stoeien met een extreem droge huid en rode kleine pukkeltjes. Wat later keratosis pilaris bleek te zijn. Daarnaast ging mijn huid iedere winter erg jeuken. Het enige wat hier een beetje tegen bleek te helpen was de bodybutter van de bodyshop. Ik denk omdat deze zo vet is dat het gewoon de hele dag op je huid blijft zitten. Vanaf mijn pubertijd had ik al last van de pukkeltjes op mijn armen. Ik denk dat ik de pukkeltjes op mijn billen er rond mijn twintigste bij kreeg. Ongeveer twee jaar later zaten de rode bultjes ook op mijn enkels. Dit zag ik eigenlijk altijd als drie verschillende huidproblemen. Bij mijn billen deed het op een gegeven moment zo veel pijn, dat zitten zelf pijn deed. Ook panty’s waren echt een no go.

Zachte baby billetjes

Ik heb mij kapot gescrubd op mijn billen en armen. Dat leek iets te helpen, maar nooit echt goed. Ingesmeerd met bodylotions en bodybutters. Wat ook amper bleek te werken. Daarom ben ik op een gegeven moment maar naar de huisarts gegaan. De huisarts had mij deze ureum crème voorgeschreven. En dat hielp! Zachte baby billetjes kreeg ik ervan. Deze crème smeer ik nog steeds. Ik smeer het op mijn billen, en met de restjes die nog op mijn handen zitten smeer ik mijn armen ook een beetje in. Dit werkt ook heel goed. Het jammere is dat de crème vaak in de koelkast bewaard moet worden, waardoor je het niet altijd gebruikt. Want na het douchen naakt de keuken even inrollen is toch een extra handeling waar je niet altijd zin in hebt. Alleen als ik echt een erge pukkel aanval op mijn billen krijg, lukt het mij niet altijd om alle ruwe, rode pukkeltjes weg te smeren met deze crème.

Vlooien beetjes of keratosis pilaris?

Mijn enkels waren een ander verhaal. Wij hadden een huiskat die elke avond bij mijn voeteneinde op bed lag. Ik heb heel lang gedacht dat de pukkeltjes en rode puntjes vlooienbeten waren. Arme Kees (naam van de kat). Die kreeg iets vaker anti-vlooien middel toegediend d

an nodig was… Ik kwam erachter dat het geen vlooienbeten waren, want toen de huiskat er niet meer was bleven de pukkeltjes komen. De huisarts dacht dat het ontstoken haarzakjes waren van het scheren. Ik kreeg Betadine zeep mee om de ontstekingen te ontsmetten. Drie keer raden.. dat hielp natuurlijk voor geen meter. Ook na een maand mijn benen niet geschoren te hebben, in de koude januari maand, kwamen de rode puntjes en pukkeltjes toch weer opzetten.

Tot ik een keer stiekem de Fagron cetomacrogol-crème van mijn zusje opsmeerde. Wonder boven wonder bleek dit iets te helpen! Ik heb die crème natuurlijk mee gejat naar huis en elke keer als ik de bultjes voel komen smeer ik het op.

fagron cetomacrogol creme 50 vaseline

Anticonceptie: een ramp voor je huid

Maar wat heeft nou het meest geholpen tegen al deze keratosis pilaris bultjes? Je raadt het niet: stoppen met de f*cking anticonceptie pil (!!). En alle andere hormonen die je met anticonceptie in je lichaam gooit. Geloof mij, ik heb drie verschillende soorten anticonceptie pillen gebruikt én de Mirena spiraal. Bij alle anticonceptie met hormonen kreeg ik huidproblemen. Nu ik gestopt ben met deze anticonceptie leer ik mijn eigen lichaam en cyclus beter kennen. Daarnaast zit ik letterlijk en figuurlijk veel beter in mijn vel. Het duurt natuurlijk wel even voordat je huid weer normaal gaat doen na 10 jaar hormoon gebruik, maar het is het uiteindelijk écht waard!

 

Wil jij ook een gastblog schrijven? Klik dan hier!

 

* Let op! De Sproet gastblogs zijn geschreven door mensen die het leuk vinden om hun ervaring, tips en adviezen omtrent een specifieke huidklacht te delen. Deze adviezen zijn niet door mij, noch een medisch specialist, gecontroleerd. Benieuwd welke producten ik bij keratosis pilaris adviseer? Lees dan mijn gratis productadvies voor keratosis pilaris.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging!
arrow_drop_up arrow_drop_down