arrow_drop_up arrow_drop_down
Naevus sebaceus: bultje op het hoofd tussen het haar
12 september 2020 

Naevus sebaceus: bultje op het hoofd tussen het haar

Een voelbaar geel, bruin of huidkleurig bultje op je hoofd tussen het haar? De kans is groot dat dit een naevus sebaceus is. Een bultje die uitgaat van je talgklieren. Vaak zit het huidkleurige bultje op het behaarde hoofd, maar het kan ook midden in je gezicht zitten of rondom de oren. Wat natuurlijk super vervelend is! Gelukkig kan een professioneel je helpen.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Wat is een Naevus sebaceus?

De naam klinkt ingewikkelder dan het is. Een naevus sebaceus is eigenlijk gewoon een voelbaar, huidkleurig tot geelbruin bultje. Gelukkig helemaal goedaardig, maar het kan wel gek zijn als je opeens een bultje in je haar voelt zitten.

Hoe ziet Naevus sebaceus eruit?

Het bultje heeft vaak een gele, bruine, oranje of huidkleurige kleur. Je ziet ze in verschillende vormen en maten. Zo zijn sommige rond, en andere juist langwerpig. Wat je vaak ziet is een bultje op het hoofd tussen het haar. Je voelt dan opeens een verheven bultje op je hoofd onder je haar. In het bultje zelf zitten meestal geen haren. Ook zijn de bultjes vaak te zien rondom de oren en op de slapen. Bij enkele gevallen zit het huidkleurige bultje midden op het gezicht. Super vervelend.. Als je over het bultje heen gaat voelt die glad aan. Maar later kan die steeds bobbeliger gaan voelen. Het bultje begint dan een beetje te lijken op een wrat. Ze kunnen een paar millimeter groot zijn, maar ook enkele centimeters. Dit verschilt per persoon.

Oorzaak Naevus sebaceus

Maar hoe ontstaat zo’n bultje dan precies? Ik zal het je zo makkelijk mogelijk proberen uit te leggen! Een naevus sebaceus ontstaat door een vergroting van je talgkliertjes. In je huid zitten allemaal talgkliertjes die je huid voorzien van talg (dúh). Als de talgkliertjes niet groeien zoals dit zou moeten, kunnen ze een rare vorm aannemen. Eigenlijk is bij naevus sebaceus dus sprake van een plekje met misvormde, vergrote talgklieren. Dit ontstaat altijd bij de geboorte. Het is dus een aangeboren afwijking. Wist je dat ongeveer 0,3% van alle baby’tjes wordt geboren met dit plekje? Maar naast de talgklieren, kunnen er in de plek ook misvormde haarzakjes en zweetkliertjes zitten.

Waarom er een misvorming van de talgklieren ontstaat is niet duidelijk. Wel is er een relatie tussen naevus sebaceus en het schimmelpenning-Feuerstein-mims syndroom. Er is dan sprake van afwijkingen aan het zenuwstelsel of de ogen. Als er sprake is van dit syndroom heb je vaak last van epileptische aanvallen of een oogafwijking. Het komt echter maar weinig voor, dus het is niet noodzakelijk om je op dit syndroom te testen wanneer je een naevus sebaceus hebt.

Daarnaast kan er in de naevus sebaceus een huidtumoortje ontstaan. Maar meestal is dit dan goedaardig. Het plekje gaat tenslotte niet uit van de pigmentcellen, zoals bij moedervlekken het geval is. Mensen boven de 40 jaar hebben een grotere kans op het ontstaan van een kwaadaardig huidtumoortje. Meestal een basaalcelcarcinoom (vorm van huidkanker). De kans hierop is echter zo klein dat het niet nodig is om je naevus sebaceus te laten checken door een arts of dermatoloog. Als je een extreme verandering merkt in het plekje, bijvoorbeeld een verandering in kleur of verandering in dikte, kun je altijd naar je huisarts gaan om het te laten verwijderen.

Behandeling naevus sebaceus

Wat kan een professioneel voor je betekenen?

De naevus sebaceus is goedaardig en hoeft daarom niet behandeld te worden. Toch vinden sommige mensen de plek storend. De plek kan dan worden verwijderd door een gespecialiseerd arts. Dit gebeurd ook als er een huidtumoortje in de plek te zien is. Allereerst wordt de huid verdoofd en vervolgens wordt de plek uitgesneden met een scherp mesje. Dit gebeurd tot diep in het vetweefsel, omdat de plek anders terug blijft komen. Er blijft daarom ook altijd een litteken achter.