Naevus sebaceus: bultje op hoofdhuid
12 september 2020 

Naevus sebaceus: bultje op hoofdhuid

Een voelbaar geel, bruin of huidkleurig bultje op je hoofd tussen het haar? De kans is groot dat dit een naevus sebaceus is. Een bultje die uit vergrote talgklieren ontstaat. Vaak zit het huidkleurige bultje op het behaarde hoofd. Maar het kan ook midden in je gezicht zitten of rondom de oren. Wat natuurlijk super vervelend is! Gelukkig kan een professioneel je helpen.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga naar mijn gratis productadviezen pagina!


De naam klinkt ingewikkelder dan het is. Een naevus sebaceus is eigenlijk gewoon een voelbaar, huidkleurig tot geelbruin, bultje tussen de haren. Gelukkig helemaal goedaardig, maar het kan wel gek zijn als je opeens een bultje in je haar voelt zitten.

Wat je vaak ziet is een bultje op het hoofd tussen het haar. Het bultje heeft vaak een gele, bruine, oranje of huidkleurige kleur. Het verheven bultje op je hoofd, onder je haar, kan verschillende vormen aannemen. Zo zijn sommige rond, en andere juist langwerpig. In het bultje zelf zitten meestal geen haren. Daarnaast komen de bultjes ook voor rondom de oren en slapen. Bij enkele gevallen zit het huidkleurige bultje zelfs midden op het gezicht. Super vervelend natuurlijk..


bultjes op hoofdhuidNaevus sebaceus op hoofdhuid

Als je met je vinger over het bultje heen gaat, voelt het glad aan. Maar later kan die steeds bobbeliger gaan voelen. Het bultje begint dan een beetje te lijken op een wrat. Ze kunnen een paar millimeter groot zijn, maar ook enkele centimeters. Dit verschilt per persoon.

naevus sebaceusNeavus sebaceus met wratachtig aspect

Maar hoe ontstaat zo’n bultje dan precies? Ik zal het je zo makkelijk mogelijk proberen uit te leggen! In je huid zitten allemaal talgkliertjes die je huid voorzien van talg. Als de talgkliertjes niet groeien zoals dit zou moeten, kunnen ze een rare vorm aannemen. Eigenlijk is bij naevus sebaceus dus sprake van een plekje met misvormde, vergrote talgklieren.

Naast de talgklieren, kunnen er in de plek ook misvormde haarzakjes en zweetkliertjes zitten. Dit ontstaat al bij de geboorte. Het is dus een aangeboren afwijking. Wist je dat ongeveer 0,3% van alle baby’tjes wordt geboren met dit plekje? Waarom er een misvorming van de talgklieren ontstaat is niet duidelijk. Wel is er een relatie tussen naevus sebaceus en het schimmelpenning-Feuerstein-mims syndroom. Er is dan sprake van afwijkingen aan het zenuwstelsel of de ogen. Als er sprake is van dit syndroom heb je vaak last van epileptische aanvallen of een oogafwijking. Het komt echter maar weinig voor, dus het is niet noodzakelijk om je op dit syndroom te laten testen als je een naevus sebaceus hebt.

Daarnaast kan er in de naevus sebaceus een huidtumoortje ontstaan. Maar meestal is dit goedaardig. Het plekje bestaat namelijk niet uit pigmentcellen, zoals bij moedervlekken het geval is. Mensen boven de 40 jaar hebben een grotere kans op het ontstaan van een kwaadaardig huidtumoortje. Meestal is dit dan een basaalcelcarcinoom (vorm van huidkanker). De kans hierop is echter zo klein, dat het niet nodig is om je naevus sebaceus te laten checken door een arts of dermatoloog. Als je een extreme verandering merkt in het plekje, bijvoorbeeld een verandering in kleur of verandering in dikte, kun je altijd naar je huisarts gaan om het te laten verwijderen.

Wat kan een professioneel voor je betekenen? 

De naevus sebaceus is goedaardig en hoeft daarom niet behandeld te worden. Toch vinden sommige mensen de plek storend. De plek kan dan worden verwijderd door een gespecialiseerd arts. Dit gebeurt ook als er een huidtumoortje in de plek te zien is. Allereerst wordt de huid verdoofd en vervolgens wordt de plek uitgesneden met een scherp mesje. Dit gebeurt tot diep in het vetweefsel, omdat de plek anders terug blijft komen. Er blijft daarom ook altijd een litteken achter.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het bultje op je hoofdhuid iets anders is dan naevus sabaceus. Bekende voorbeelden van andere bultjes op je hoofdhuid zijn bijvoorbeeld: folliculitus keloidalis en allergisch contacteczeem op de hoofdhuid. Wil je meer weten over huidafwijkingen  waarbij bultjes op de hoofdhuid te zien zijn? Lees dan de blog: bultjes op hoofdhuid. 

Heb je niet per se last van bultjes op je hoofdhuid? Maar meer van een droge en jeukende hoofdhuid? Dan is deze blog over de gevoelige hoofdhuid misschien wel interessant!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram