Naevus sebaceus: bultje op hoofdhuid
12 september 2020 
4 min. leestijd

Naevus sebaceus: bultje op hoofdhuid

Heb je last van een voelbaar geel, bruin of huidkleurig bultje op je hoofd tussen het haar? De kans is groot dat dit een naevus sebaceus is. Makkelijk gezegd is dit een bultje dat uit vergrote talgklieren ontstaat. Vaak zit het huidkleurige bultje op het behaarde hoofd. Maar het kan ook midden in je gezicht zitten of rondom de oren. Wat natuurlijk super vervelend is! Gelukkig kan een professioneel je helpen.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga naar mijn gratis productadviezen pagina!


Wat is een naevus sebaceus?

De naam klinkt ingewikkelder dan het is. Een naevus sebaceus is eigenlijk gewoon een voelbaar, huidkleurig tot geelbruin, bultje tussen de haren. Het bultje is gelukkig helemaal goedaardig en daarom niets om je zorgen over te maken.

Toch kan het vervelend zijn als je opeens een bultje in je haar voelt zitten. In deze blog vertel ik je er alles over!

Hoe ziet naevus sebaceus eruit?

Een naevus sebceus is vrij makkelijk te herkennen. Wat je namelijk ziet is een bultje op het hoofd tussen het haar. Het bultje heeft vaak een gele, bruine, oranje of huidkleurige kleur.

Wel kan dit verheven bultje op je hoofd, onder je haar, verschillende vormen aannemen. Zo zijn sommige rond van vorm en andere juist langwerpig. In het bultje zelf zitten meestal geen, of maar een paar, haren.

Als je met je vinger over het bultje heen gaat, voelt het glad aan. Later kan dit steeds bobbeliger gaan aanvoelen. Het bultje begint dan een beetje te lijken op een wrat. Ze zijn meestal een paar millimeter groot zijn, maar kunnen uitgroeien tot enkele centimeters. Dit verschilt per persoon.

Daarnaast komen de bultjes, naast het behaarde hoofd, ook voor rondom de oren en slapen. Bij enkele gevallen zit het huidkleurige bultje zelfs midden in het gezicht. Een extra vervelende plek..

bultjes op hoofdhuid

Hoe ontstaat een bultje op hoofdhuid?

Maar hoe ontstaat zo’n bultje tussen je haren dan precies? Ik zal het je zo makkelijk mogelijk proberen uit te leggen!

In de huid zitten allemaal talgkliertjes die je huid voorzien van talg. Als deze talgkliertjes niet groeien zoals dit zou moeten, kunnen ze een rare vorm gaan aannemen. Eigenlijk is bij naevus sebaceus dus sprake van een plek waar misvormde, vergrote talgklieren aanwezig zijn.

Naast deze talgklieren, kunnen er ook misvormde haarzakjes en zweetkliertjes zitten. Dit ontstaat al bij de geboorte. Het gaat dus om een aangeboren afwijking. Wist je dat ongeveer 0,3% van alle baby’tjes wordt geboren met dit plekje?

Oorzaak naevus sebaceus

Waarom er een misvorming van de talgklieren ontstaat is niet duidelijk. Wel is er een relatie tussen naevus sebaceus en het schimmelpenning-Feuerstein-mims syndroom. Er is dan sprake van een afwijking aan het zenuwstelsel of de ogen.

Als er sprake is van dit syndroom heb je ook vaak last van epileptische aanvallen of een oogafwijking. Gelukkig komt dit syndroom maar weinig voor. Het is daarom niet noodzakelijk om je op dit syndroom te laten testen als je een naevus sebaceus bultje op je hoofdhuid hebt zitten.

Daarnaast kan er in de naevus sebaceus ook een huidtumoortje ontstaan. Maar meestal is dit goedaardig. Het naevus sebceus plekje bestaat namelijk niet uit pigmentcellen, zoals bij moedervlekken het geval is, maar uit talgklieren. Mensen boven de 40 jaar hebben een grotere kans op het ontstaan van een kwaadaardig huidtumoortje. Meestal is dit dan een basaalcelcarcinoom (vorm van huidkanker).

De kans hierop is echter zo klein, dat het ook niet nodig is om je naevus sebaceus te laten checken door een arts of dermatoloog. Als je een extreme verandering merkt in het plekje, bijvoorbeeld een verandering in kleur of verandering in dikte, kun je altijd naar je huisarts gaan om het te laten verwijderen.

naevus sebaceus

Behandeling naevus sebaceus

De naevus sebaceus is goedaardig en hoeft daarom niet behandeld te worden. Toch vinden sommige mensen de plek storend. De plek kan dan worden verwijderd door een gespecialiseerd arts. Dit gebeurt ook als er een huidtumoortje in de plek te zien is.

Allereerst, wordt de huid verdoofd en vervolgens wordt de plek uitgesneden met een scherp mesje. Dit wordt tot diep in het vetweefsel gedaan, omdat de plek anders terug blijft komen.

Litteken na behandeling naevus sebaceus

Er blijft daarom ook altijd een litteken achter. Als het hoofdhuid bultje op een zichtbare plek zit, is het daarom aan te bevelen om een goede littekengel te smeren. Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet:

Naevus sebaceus

Bultjes op je hoofdhuid, wat kan het nog meer zijn?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het bultje op je hoofdhuid iets anders is dan naevus sabaceus. Bekende voorbeelden van andere bultjes op je hoofdhuid zijn bijvoorbeeld: folliculitus keloidalis en allergisch contacteczeem op de hoofdhuid.

Wil je meer weten over huidafwijkingen  waarbij bultjes op de hoofdhuid te zien zijn? Lees dan de blog: bultjes op hoofdhuid. Heb je niet per se last van bultjes op je hoofdhuid? Maar meer van een droge en jeukende hoofdhuid? Bekijk dan deze blog over de gevoelige hoofdhuid!

Misschien vind je dit ook interessant!

Inmiddels heb ik over verschillende product categorieën een lijst online staan met daarin mijn favoriete producten, waaronder ook voor de haren. Hieronder lees je mijn favoriete haarproducten! Of bekijk hier mijn Top 7 beste shampoos

Shampoos

Conditioner

Haarmasker

bultje op hoofdhuid tussen haren


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram