Basaalcelcarcinoom: huidkanker
20 december 2020 

Basaalcelcarcinoom: huidkanker

Eén op de vijf Nederlands krijgt er vroeg of laat mee te maken: een basaalcelcarcinoom. Een type huidkanker die onder de verschillende vormen van huidkanker het meeste voorkomt. Maar wat is een basaalcelcarcinoom precies? En hoe erg is deze vorm van huidkanker? Ik leg het je allemaal in deze blog uit!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Het basaalcelcarcinoom is een vorm van huidkanker. In het specifiek ontstaat deze kankersoort uit de cellen uit je basale huid. Vandaar ook de naam basaalcelcarcinoom. Je hebt eigenlijk drie bekende vormen van huidkanker. Als je deze vormen naar ernst zou moeten rangschrikken zou het basaalcelcarcinoom voorop staan als ‘minst erg’. Dit komt,  omdat een basaalcelcarcinoom langzaam groeit en nooit uitzaait.

Hierna volgen het  het plaveiselcelcarcinoom en daarna het melanoom. Het melanoom is dus de meest ernstige vorm van huidkanker. Maar dat het basaalcelcarcinoom de minst kwaadaardige vorm uit het rijtje is, betekent niet dat je het plekje moet verwaarlozen. Het blijft tenslotte een kwaadaardig plekje.

basaalcelcarcinoom

Je ziet een basaalcelcarcinoom vooral op plekken van de huid die veel zijn blootgesteld aan de zon. Denk bijvoorbeeld aan het gezicht, de onderarmen en benen. Maar ook de handen en de hals zijn voorkeurslocaties.

Vaak krijgt ik de vraag: geeft een basaalcelcarcinoom jeuk? Over het algemeen jeukt een basaalcarcinoom niet. Maar hoe kun je een basaalcelcarcinoom herkennen? Je hebt vier verschillende soorten basaalcelcarcinomen:

Nodulair basaalcelcarcinoom

Hierbij zie je een huidkleurig tot rood-roze bultje zitten. Het heeft een ronde vorm en voelt glad aan. Het knobbeltje glanst een beetje en heeft een glazig oppervlakte. Soms zie je ook wat gesprongen bloedvaatjes in het plekje zitten. Later wordt dit knobbeltje meer een soort zweertje, wat maar niet wilt genezen.

De parelachtige randen van het plekje staan hierbij wat omhoog, waardoor er in het midden een deukje ontstaat. Daarnaast zal het plekje bij de kleinste aanraking al bloeden. Het verschil tussen het basaalcelcarcinoom en de omliggende gezonde huid is duidelijk te zien.

basaalcelcarcinoom

Sprieterig basaalcelcarcinoom

De naam zegt het eigenlijk al. Bij dit type zie je een vertakt, sprieterig, plekje zitten. Het verschil met de gezonde huid is minder afgrensbaar. En daarom lastiger te zien. Het is een agressieve vorm, omdat het de diepte in kan groeien en zo weefsel en botten kan aantasten.

basaalcelcarcinoom

Oppervlakkig basaalcelcarcinoom

Dit plekje groeit, zoals de naam al zegt, erg oppervlakkig. Het is daarom niet echt een knobbeltje, zoals de nodulair vorm. Meer een soort afgevlakt plekje op de huid. Met daarop wat schilfertjes en korstjes. Deze vorm wordt daarom ook wel eens in de war gehaald met nummulair eczeem.

Bij eczeem is namelijk ook sprake van schilferende plekjes. Maar bij eczeem overheerst jeuk. Een basaalcelcarcinoom jeukt meestal niet. Je ziet de oppervlakkige vorm vooral op de borst en de rug.

huidkanker

Gepigmenteerd basaalcelcarcinoom

Bij deze vorm bevatten de kwaadaardige kankercellen pigmentkorreltjes. Hierdoor is het plekje wat donkerder.

Een basaalcelcarcinoom wordt, net als alle andere vormen van huidkanker, vooral veroorzaakt door zonlicht. Dit zonlicht beschadigd namelijk het DNA in onze cellen. En als je lichaam dit niet voldoende kan herstellen ontstaat er een kwaadaardig plekje. Daarom wordt huidkanker ook veel gezien bij mensen met een verminderd afweersysteem. Hun lichaam kan deze zonschade niet voldoende herstellen.

Maar ook mensen die vaak verbrand zijn geweest. Of vaak met een nog niet gewende huid een ster Dit laatste doen wij als Nederlands denk ik veel. Je hebt het hele jaar gewerkt en gaat dan in de zomer naar een lekker warm land. Je huid is nog helemaal niet gewend aan dit zonlicht. Naast zonlicht speelt ook erfelijke aanleg een rol.

Meerdere mensen in de familie kunnen dan last krijgen van een basaalcelcarcinoom. Daarnaast speelt ook je huidtype een rol. Zo hebben mensen met een lichter huidtype sneller kans op een basaalcelcarcinoom, dan mensen met een wat donker huidtype.

basaalcelcarcinoom

Je kunt een basaalcelcarcinoom helaas zelf niet genezen. Wat je wel kunt doen is je huid beschermen tegen meer basaalcelcarcinomen. Oftewel, goed smeren! Gebruik hiervoor altijd een huidvriendelijke zonnebrandcrème met goede zonnefilters.

Beste zonnebrand voor je gezicht

Beste zonnebrand voor je lichaam

Ben je ook benieuwd wat je vooral beter niet kunt opsmeren? Volg dan de Sproetonline Instagram pagina! Hierop laat ik regelmatig producten zien die je beter kunt laten staan.

huidkanker

Professionele hulp basaalcelcarcinoom

Ondanks dat een basaalcelcarcinoom niet snel groeit, en niet kan uitzaaien,  moet het plekje altijd verwijdert worden. Het plekje kan namelijk de onderliggende spieren en kraakbeen aantasten. En dat moet voorkomen worden.

Een basaalcelarcinoom behandeling kan er verschillend uit zien. Vaak snijdt een arts het plekje operatief weg. Hierbij snijdt de arts ook een gezond stukje huid mee. Om er zeker van te zijn dat alle kwaadaardige cellen weg zijn.

Als het plekje op een plek zit waarbij operatie een ‘lelijk’ litteken kan achter laten, wordt er voor een andere therapie gekozen. Dan kan er bijvoorbeeld gekozen worden om te behandelen met cryotherapie. Hierbij bevriest de arts het plekje met stikstof, tot dat deze er afvalt. Of met coagulatie. Hierbij brandt de arts het plekje weg. Beide therapieën worden vaak gebruikt bij basaalcelcarcinomen in het gezicht of op de romp.

Als operatie niet mogelijk is kan een arts er ook voor kiezen om het plekje te behandelen met bestraling. Bij een oppervlakkig basaalcelcarcinoom wordt er meestal gekozen om het plekje te behandelen met een kankercel dodende crème. Dit noem je ook wel smeerbare chemotherapie. Een voorbeeld van deze crème is 5-fluorouracil. Raadpleeg je arts wat voor jouw plekje de meest effectieve behandelmethode is.

basaalcelcarcinoom

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram