Bultjes op hoofdhuid
06 september 2021 

Bultjes op hoofdhuid

Bultjes op de hoofdhuid. Het is een bekend 'probleem'. Veel mensen hebben bultjes op hun hoofdhuid en ze zijn er "in alle soorten en maten". Met allemaal weer een verschillende oorzaak. In deze blog vertel ik over de meest voorkomende huidafwijkingen waarbij bultjes op de hoofdhuid te zien zijn. En natuurlijk wat jij hiertegen kunt doen!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Oorzaak bultjes op hoofdhuid

Bultjes op de hoofdhuid kunnen verschillende oorzaken hebben. Denk aan: een overgevoeligsreactie, stress, ontstekingen, maar bijvoorbeeld ook een aangeboren afwijking. Benieuwd wat de oorzaak is van jouw bultjes? Hieronder heb ik de meest voorkomende factoren gezet!

Folliculitis hoofdhuid

Folliculitis is eigenlijk gewoon een lastig woord voor ontstekingen van de haarzakjes. De huidklacht kan daarom ook overal op het lichaam voorkomen. Zolang er maar haargroei is. Denk aan je rug, je benen, maar bijvoorbeeld ook je bikinilijn. Waardoor de bekende scheerirritatie bultjes ontstaan. Een ander bekend voorbeeld is folliculitis op de hoofdhuid. Meestal zitten de bultjes dan dichtbij de haargrens of in de nek. 

Wat je ziet zijn allemaal kleine rode bultjes, vaak met een geel pusknopje in het midden. Vergelijkbaar met acne puistjes. De bultjes ontstaan door een ontsteking van je haarzakje. Deze ontsteking begint vaak met irritatie van de huid, wat meestal wordt uitgelokt door scheren of het smeren van vette, afsluitende, cosmetica producten. Als er vervolgens ook nog een ontsteking van een bacterie of gist optreedt, ontstaat er folliculitis. De veroorzakende gist is dezelfde gist die de huidklacht piryriasis versicolor veroorzaakt. 

bultjes op hoofdhuid

Folliculitis gaat vanzelf gelukkig weer over. Je hoeft het daarom ook niet te behandelen. Als de bultjes blijven terugkomen kun de oorzaak natuurlijk wel proberen aan te pakken. Worden de bultjes veroorzaakt door een bacterie? Dan kan desinfecterende zeep helpen. Bijvoorbeeld deze jodium zeep. Worden de bultjes veroorzaakt door een gist? Dan kan een gist dodende shampoo helpen. Zoals Selsun shampoo. 

Naevus Sebaceus

Een neavus sebaceus is een bultje op de hoofdhuid, die tussen de haren zit. Je voelt het bultje vaak opeens zitten. Een neavus sebaceus ontstaat doordat een groepje talgklieren op je hoofd niet groeien zoals deze zouden moeten groeien. Ze zijn groter dan normaal, waardoor er een wratachtig bultje ontstaat. Dit bultje zit vaak op de hoofdhuid, maar het kan ook in je gezicht zitten. Of in de buurt van je oren en nek. 

De kleur van het bultje verschilt een beetje. Vaak gaat het om een huidkleurig bultje, maar de kleur kan ook een beetje bruin-oranje zijn. Het aparte is dat je met dit bultje geboren wordt. Toch merken mensen dit meestal pas laat op. Met name in de puberteit valt het bultje op, omdat het dan vaak wat dikker wordt onder invloed van hormonen.

Het neavus sebaceus bultje is natuurlijk goedaardig, dus behandelen is niet nodig. Als je het bultje toch cosmetisch storend vind, kun je ervoor kiezen om het weg te laten snijden door een plastisch chirurg of dermatoloog. Er blijft dan vaak wel een klein littekentje achter.

bultjes op hoofdhuid

Wrat op hoofdhuid

Een andere vorm van bultjes op de hoofdhuid zijn wratjes. En dan in het specifiek steelwratjes. Je noemt ze ook wel fibromen. Het zijn geheel onschuldige, goedaardige, huiduitstulpingen die over het hele lichaam kunnen voorkomen. Het klinkt misschien een beetje vies maar ze zien er een beetje uit als hele kleine gesteelde paddenstoeltjes. Vooral in de oksels en in de nek hebben ze dit uiterlijk. Als het fibroompje op de hoofdhuid zit, ziet het er meer uit als een roze, voelbaar, bultje. Met een wratachtige structuur.

Waarom de steelwratten ontstaan is niet duidelijk. Wel is er een relatie gevonden tussen hormonen en het ontstaan van fibromen. Zo krijgen vrouwen in de overgang ook vaak te maken met fibromen. Daarnaast is ook overgewicht een trigger. 

De fIbromen gaan niet vanzelf weg. Wel zijn ze makkelijk te verwijderen. Een huidtherapeut kan het fibroom afknippen. Helaas is het vaak zo dat een fibroom op de hoofdhuid, minder gesteeld is. Dit maakt het knippen lastig. Daarom wordt er vaak gekozen om het weg te snijden. Er blijft vaak een littekentje achter, maar omdat het bultje op de hoofdhuid zit merk je hier vaak niet veel van. 

Bulten op hoofd door stress

Je kunt ook last krijgen van bultjes op je hoofd door stress. Vaak gaat het dan om galbulten. Dit zijn jeukende, vaak roze, bulten die over het hele lichaam kunnen voorkomen. Ze worden veroorzaakt door een toename van het stofje histamine. Als histamine vrijkomt, verwijden je bloedvaatjes en kleurt je huid rood. Ook treedt er meer vocht uit je bloedvaten, waardoor zwelling en jeuk ontstaat. 

Je hebt verschillende oorzaken, van binnen - en buitenaf, die de histamine productie kunnen verhogen. Denk aan: voeding, medicatie, extreme kou, maar dus ook stress. De galbulten kunnen vervolgens over het hele lichaam ontstaan. Ook de hoofdhuid. Deze begint dan vaak onwijs te jeuken. Het 'goede nieuws' is dat galbulten vanzelf weer weg gaan. 

Toch kan de huidklacht super vervelend zijn. De meest voor de hand liggende oplossing voor een jeukende hoofdhuid door stress is natuurlijk: stress verminderen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan... En niet altijd haalbaar. Wat je dan kunt doen, is de klachten verminderen. Bijvoorbeeld door het slikken van pilletjes die de histamine aanmaak remmen. Dit noem je ook wel antihistaminica pillen. Het zijn dezelfde pilletjes die worden gebruikt tegen hooikoorts klachten. Wat verder nog kan helpen is het smeren van een antihistaminica crème. Maar dit zou ik alleen doen als je weinig haar hebt. Anders wordt het een plakkerige bende! 

Folliculitus keloidalis op hoofdhuid

Folliculitus keloidalis is vergelijkbaar met de huidklacht hierboven. Alleen een wat ernstigere vorm. Ook bij deze huidklacht is er sprake van ontstoken haarzakjes. Alleen gaat dit gepaard met ernstige littekenvorming. Op de plekken waar de ontstoken haarzakjes zitten, of hebben gezeten, ontstaan allemaal plakkaten van littekens. 

De littekens zijn dik en voelbaar. Vandaar ook de term folliculitus keloidalis. Keloïd staat namelijk voor een type litteken dat verder groeit dan alleen het verwonde plekje zelf. Je krijgt dus ook littekentjes op plekken waar helemaal geen ontstoken haarzakjes zaten. Dit zorgt meteen voor een extra bijkomend probleem, namelijk: verminderde haargroei. Op de plekken waar de littekenvorming ontstaat groeit geen haar meer, waardoor er kale plekken ontstaan. 

bultjes op hoofdhuid

Waarom de haarontstekingen ontstaan is niet duidelijk. Wel weten we inmiddels dat je er een aantal factoren zijn die de huidklacht kunnen triggeren: een verhoogd BMI, het te kort afscheren van de haren, afweerremmende medicatie, tattoos in de nek, gekruld haar of constante wrijving in je nek. Bijvoorbeeld door het dragen van een ketting. 

Het is belangrijk om bovenstaande, uitlokkende, factoren vermijden. Daarnaast kunnen de ontstekingen worden behandeld met het smeren van antibiotica. Vaak doormiddel van een CO2 laser. 

Plaveiscelcarcinoom

Een andere, meer zorgelijke, vorm van bultjes op de hoofdhuid is het plaveiscelcarcinoom. Dit is een vorm van huidkanker. Het bultje zelf is vaak roze. En in het midden zit een geel rood korstje. Dit moet trouwens niet verward worden met actinische keratose. Dit is een voorstadium van huidkanker en lijkt erg op het plaveiscelcarcinoom. Mensen beschrijven actinische keratose op het hoofd vaak als korstjes op de hoofdhuid. 

Het plaveiscelcarcinoom wordt bijna altijd veroorzaakt door uv-straling, bijvoorbeeld van zonlicht. De straling brengt schade teweeg aan je DNA. En je lichaam is niet altijd in staat om deze schade te herstellen. Je huidcellen gaan hierdoor heel snel delen, waardoor er een tumor ontstaat.

Zelf kun je helaas weinig tegen een plaveiscelcarcinoom doen. Wat wel belangrijk is, is dat het bultje wordt weggehaald. Een arts snijdt de onrustige cellen dan uit de huid. Waar ook nog wel eens voor gekozen wordt is bestraling. Verder kun je er zelf natuurlijk voor zorgen dat er geen nieuwe vorm van huidkanker ontstaat. Dit doe je door jouw huid goed te beschermen tegen uv-straling. Gebruik hiervoor altijd een huidvriendelijke zonnebrandcrème met effectieve zonnefilters. Zoals deze zonnebrand van Biodermal

verschil actinische keratose plaveiscelcarcinoom
                       

Allergisch contacteczeem op hoofdhuid

Een ander, veel voorkomende vorm, van bultjes op de hoofdhuid is allergisch contacteczeem. Ook deze huidklacht kan over het hele lichaam voorkomen. Dit komt omdat het veroorzaakt wordt door overgevoeligheid op bepaalde stoffen. Bijvoorbeeld irriterende ingrediënten in cosmetica. Of kleding dat is gewassen met sterk geparfumeerd wasmiddel. Maar bijvoorbeeld ook haarproducten. Denk aan shampoos, conditioner, haarmaskers, oliën etc. Ze zitten vaak bom vol irriterende stoffen. Die de producten lekker laten ruiken. Maar voor je hoofdhuid minder prettig...

Als je huid meerdere keren aan deze stof wordt blootgesteld, bijvoorbeeld aan een irriterende shampoo, kan het een allergische reactie ontwikkelen. Elke keer als je de shampoo gebruikt, reageert je huid hierop. Vaak krijg je last van een jeukende hoofdhuid. De hoofdhuid voelt droog aan, ziet er rood en wat gezwollen uit en vaak zijn er ook schilfertjes te zien. Typische kenmerken van contacteczeem.

Wat je natuurlijk het beste kunt doen is de trigger van jouw contacteczeem vermijden. Laat je shampoo bijvoorbeeld een week staan. Voor de thuiswerkers onder ons is dit wat makkelijker dan voor de mensen die morgen weer op de werkvloer moeten verschijnen.. Maar probeer het toch echt een week vol te houden! Grote kans dat jouw klachten afnemen. 

Blijf je last houden van de eczeem klachten? Probeer dan een week je conditioner te laten staan. Op die manier probeer je telkens één product uit te sluiten. Weet je inmiddels welk product jouw allergisch contact eczeem veroorzaakt? Dan is het natuurlijk belangrijk om over te stappen op huidvriendelijke haarproducten. Benieuwd welke? Lees dan mijn productadvies voor de gevoelige hoofdhuid.

Droge, jeukende, hoofdhuid

Heb je niet per se last van bultjes op je hoofdhuid? Maar meer van een droge en jeukende hoofdhuid? Dan is deze blog over de gevoelige hoofdhuid misschien wel interessant! In de blog vertel ik namelijk hoe de jeuk en droogheid ontstaan. En niet heel onbelangrijk: wat je eraan kunt doen!


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!