Pityriasis versicolor: witte of bruine vlekken op huid schimmel
19 december 2020 

Pityriasis versicolor: witte of bruine vlekken op huid schimmel

Opeens zitten ze er. allemaal witte vlekjes op je huid. Of juist allemaal bruine vlekken op de huid. Schimmel (s) zijn hier de oorzaak van. Je noemt deze schimmelinfectie van de huid ook wel pityriasis versicolor. Geheel onschuldig gelukkig. Maar soms kan het toch fijn zijn om toch iets aan deze vlekjes te doen. Vooral omdat de bruine of witte vlekjes op de huid vaak in de zomer verschijnen. Net als we onze korte broek of bikini weer aan moeten...

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

Wat is pityriasis versicolor?

Pityriasis versicolor is een niet-besmettelijke schimmelinfectie van de huid. Er ontstaan plotseling allemaal verkleurde plekjes op de huid met schilfers. Die in de meeste gevallen ook nog jeuken. Dit is meteen een typisch teken van een schimmelinfectie. Je ziet dit bijvoorbeeld ook bij: schimmelnagels (kalknagels), handschimmel en voetschimmel.

Witte of bruine vlekken op de huid door een schimmel is geheel onschuldig. En ze trekken vanzelf ook weer weg. Een pityriasis versicolor behandeling is daarom ook niet nodig. Het is meer cosmetisch storend.

gist vlekken rug

Hoe ziet pityriasis versicolor eruit?

Pityriasis versicolor is kort gezegd een gevlekte huiduitslag. Opeens ontstaan er kleine, jeukende, witte of bruine vlekken op de huid. Maar ze kunnen ook meer een beetje roze zijn. De kleur is namelijk afhankelijk van je huidtype. Als je van jezelf een licht huidtype hebt, dan uit pityriasis versicolor zich als bruine vlekken op de huid. Dit zie je op de linker foto helemaal bovenaan deze blog.

Als je juist een wat donker huidtype hebt, zijn de vlekjes lichter van kleur. Zoals je op de drie foto’s hieronder kunt zien. Daar komt ook meteen de naam pityriasis versicolor vandaan. De letterlijke vertaling van versicolor is namelijk: meerkleurig.

Wat ook opvalt zijn de kleine schilfertjes op de vlekjes. Misschien zie je dit op het eerst gezicht niet meteen zitten. Maar als je vlekjes strak trekt zullen de fijne schilfertjes wel te zien zijn.

De bruine tot witte vlekjes kunnen overal op de huid zitten. Maar je ziet ze vooral op de rug, de hals en op de borst. Daarbij doen ook vaak de bovenarmen mee.

pityriasis versicolor

Symptomen pityriasis versicolor

Hieronder heb ik nog even alle symptomen van pityriasis versicolor gezet:

  • Bruine vlekken op huid door schimmel
  • Witte vlekken huid door schimmel
  • Vlekken met schilfering
  • Jeukende vlekken op de huid
  • Witte tot bruine vlekken op de borst, rug en hals
  • Gist vlekken rug, borst en hals

Soortgelijke huiduitslag

Pityriaris versicolor wordt vaak verward met andere huidklachten. Namelijk met pigmentvlekjes, pityriasis rosea en pityriasis alba. Niet gek, want ze lijken qua uiterlijk behoorlijk op elkaar. Hieronder leg ik je de grootste verschillen uit.

pityriasis versicolor

Verschil pityriasis versicolor en pigmentvlekken

Heb je last van bruine vlekjes op de huid? Dan kan pityriasis versicolor een beetje lijken op pigmentvlekken. De pityriasis versicolor vlekken zijn namelijk donkerder dan je eigen huidskleur, als je van jezelf een licht huidtype hebt. Als je van jezelf daarentegen een donkerder huidtype hebt, zijn de vlekken juist wit.

Een groot verschil tussen pityriasis en pigmentvlekken is de oorzaak. Bij pigmentvlekken worden de bruine vlekken veroorzaakt door zonschade, waardoor het pigment op bepaalde plekken toeneemt. Pityriasis versicolor gaat om bruine vlekken op de huid door schimmel (s). Daarom zie je bij pityriasis versicolor schilfertjes op de bruine vlekken zitten. En bij pigmentvlekjes niet. Schilfertjes zijn een typisch kenmerken van schimmelinfecties.

Ook ontstaan pigmentvlekjes niet zo plotseling, maar dus meer door langdurige zonschade. En ook niet in zulke aantallen, zoals bij pityriasis versicolor wel het geval is.

bruine vlekken op huid schimmel

Verschil pityriasis versicolor en pityriasis alba

Heb je last van witte vlekjes op de huid? Dan kan pityriasis versicolor (linker foto) lijken op pityriasis alba (rechter foto). Een groot verschil tussen beide huidafwijkingen is dat pityriasis alba niet wordt veroorzaakt door een gist. De oorzaak van pityriasis alba is namelijk nog onbekend. Het wordt beschouwd als een type eczeem. En wordt vaak gezien in de zomer. Het krijgt daarom ook de naam zomereczeem.

Bij pityriasis alba is ook sprake van witte vlekjes op de huid. Alleen worden ze vooral gezien bij kinderen tot 16 jaar. Ook zitten de vlekjes vrijwel altijd in het gezicht. In plaats van op de borst en rug, zoals bij pityriasis versicolor het geval is. Pityriasis versicolor in het gezicht komt minder vaak voor.

Daarnaast gaat het bij pityriasis alba alleen maar om witte vlekjes. En bij pityriasis versicolor kunnen er ook bruine en roze plekken op de huid ontstaan. Het gaat bij pityriasis versicolor pas om witte vlekken als de omliggende huid wat donkerder is.

gist vlekken rug

Verschil pityriasis versicolor en pityriasis rosea

Heb je last van rode vlekjes op de huid? Dan kan er sprake zijn van pityriasis rosea. Een verschil tussen pityriasis versicolor (linker foto) en pityriasis rosea (rechter foto), is dat rosea begint met één vlek. Langzaam ontstaan er vervolgens allemaal kleine, roze tot rode vlekjes over het hele lichaam.

Daarnaast wordt de huiduitslag niet veroorzaakt door een gist, maar waarschijnlijk door een virus. De precieze oorzaak is helaas nog niet helemaal bekend. Verder zijn de vlekken van pityriasis rosea, zoals de naam al zegt, altijd roze tot rood. En pityriasis versicolor kan zowel gaan om witte, rode en bruine vlekken op de huid door de schimmel.

bruine vlekken op huid schimmel

Oorzaak pityriaris versicolor

Pityriasis versicolor gaat dus om witte of bruine vlekken op de huid door een schimmel (gist). Deze gist zit bij iedereen op zijn/haar huid. En geeft over het algemeen geen problemen. Tot de gist zich gaat vermeerderen. Op die manier ontstaat er een schimmelinfectie.

De gist brengt vervolgens schade aan je huidlaag teweeg, waardoor de pigmentaanmaak verstoord raakt. Op die manier ontstaan er bruine of witte vlekjes op de huid.

Maar nu vraag je je waarschijnlijk af: waarom geeft de gist bij mij dan wél een huiduitslag? Dit komt meestal door omgevingsfactoren. Een gist groeit namelijk sneller in bepaalde, voor de gist gunstige, omstandigheden. Bijvoorbeeld bij hete temperaturen en een hoge luchtvochtigheid.

Maar ook op een huid dat veel transpireert, wat vetter is of bij gebruik van vette, olierijke cosmetica producten. Als je bijvoorbeeld veel gebruik maakt vette zonnebrandolie of een bodylotion op oliebasis, kan er overmatige groei van de gist ontstaan.

Daarom wordt de huiduitslag ook vaak gezien in de zomer. Omdat we dan massaal gaan smeren met vette zonnebrand producten. Het wordt om deze reden ook wel zomergist genoemd.

bruine vlekken op huid schimmel

Pityriasis versicolor behandeling

Pityaris versicolor is natuurlijk onschuldig en niet-besmettelijk. Het is daarom ook niet noodzakelijk om de donkere of witte vlekjes op de huid te behandelen. Toch kan het fijn zijn om er iets aan te doen. Hieronder geef ik je mijn tips!

Pityrisis versicolor behandelen met schimmeldodende shampoo

De meest effectieve aanpak om pityriasis versicolor te behandelen is een antischimmel shampoo of crème. Deze producten doden de gist. Waardoor er geen nieuwe vlekjes meer ontstaan. Een fijn voorbeeld is deze shampoo met seleniumsulfide. Of deze Seulsun shampoo met seleniumsulfide.

Nu hoor ik je denken: huh, een shampoo? Ja, het klinkt misschien gek. Maar je kunt deze shampoo ook op je huid gebruiken. Breng de shampoo gemakkelijk met een washandje op de huid aan en laat dit tien minuutjes intrekken. Spoel het daarna weer van de huid af. Herhaal dit ongeveer een week lang, iedere dag. Smeer nooit op de schaamstreek. En ook niet op wondjes en andere huidbeschadigingen.

Als de bruine of witte vlekjes op een groot deel van je lichaam zitten, adviseer ik om de shampoo over je hele lichaam te smeren. Dus ook op plekjes van de huid waarop nog geen vlekjes zichtbaar zitten. Om er zeker van te zijn dat de gist overal gedood wordt.

pityriasis versicolor

Pityrisis versicolor behandelen met schimmeldodende crème

Als je echt maar op een klein deel van je huid last hebt van pityriasis versicolor kun je de shampoo gewoon alleen daar aanbrengen. Ook kun je ervoor kiezen om dan een antischimmel crème te smeren. In plaats van een antischimmel shampoo. Een fijn voorbeeld is deze crème met imidazol. Je brengt de crème ongeveer twee weken lang, iedere dag, aan.

Voorkom nieuwe pityriasis versicolor plekjes

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te voorkomen dat de vlekjes nog een keertje ontstaan. Zoals je gelezen hebt, houdt de gist van een vettige, olierijke, omgeving. Vermijd daarom vettige huidproducten. Ook zonnebrand producten op basis van olie kun je beter vermijden.

Kies bij voorkeur voor een zonnebrand op waterbasis. Hieronder heb ik drie goede voorbeelden gezet:

Verder is het beter om je huid niet teveel te wassen met zeep. En altijd goed af te drogen na het douchen of transpireren.

zonnebrand

Pityriasis versicolor gaat niet weg

Over het algemeen hoef je niet naar de huisarts als je last hebt van pityriasis versicolor. De huiduitslag trekt namelijk vanzelf weg. En je kunt eventueel zelf receptvrije producten aanschaffen om de gist te doden.

Maar in enkele gevallen kan het zijn dat pityriasis versicolor niet weg gaat. Dan kan een huisarts ervoor kiezen om anti-gist pilletjes voor te schrijven. Je slikt deze pilletjes vervolgens één week. Omdat deze pilletjes ook bijwerkingen geven, zal een huisarts het alleen in uitzonderlijke gevallen voorschrijven.

pityriasis versicolor

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram