Pityriasis versicolor: vlekjes op de huid
19 december 2020 

Pityriasis versicolor: vlekjes op de huid

Opeens zitten ze er. Allemaal witte vlekjes op je huid. Of juist allemaal donkere vlekjes. Het verschilt per huidtype. Deze vlekjes zijn een teken van een schimmelinfectie. Je noemt dezes schimmelinfectie van de huid ook wel pityriasis versicolor. Geheel onschuldig gelukkig. Maar soms kan het toch fijn zijn om iets aan deze vlekjes te doen. Vooral omdat de bruine of witte vlekjes op de huid vaak in de zomer verschijnen. Net als we die korte broek en bikini weer aan moeten..

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

 

Wat is pityriasis versicolor?

Pityriasis versicolor is een niet-besmettelijke schimmelinfectie van de huid. Er ontstaan spontaan allemaal verkleurde plekjes op de huid. Vaak jeuken de plekjes ook. Dit is meteen een typisch teken van een schimmelinfectie. De huiduitslag is gelukkig geheel onschuldig en trekt vanzelf ook weer weg.

Hoe ziet pityriasis versicolor eruit?

Pityriasis versicolor is kort gezegd een gevlekte huiduitslag. Opeens ontstaan er kleine, jeukende, witte vlekjes op de huid. De vlekjes op de huid kunnen trouwens ook bruin zijn. Dit is afhankelijk van je huidtype. Als je van jezelf een licht huidtype hebt dan zijn de vlekjes wat donker van kleur. Dit zie je op de linker foto bovenaan deze blog. Als je juist een wat donker huidtype hebt zijn de vlekjes lichter van kleur. Zoals op de foto’s hieronder.

pityriasis versicolor

Daar komt ook meteen de naam pityriasis versicolor vandaan. De letterlijke vertaling van versicolor is namelijk meerkleurig. Wat ook opvalt zijn de kleine schilfertjes op de vlekjes. Misschien zie je dit op het eerst gezicht niet meteen zitten. Maar als je vlekjes strak trekt zullen de fijne schilfertjes wel te zien zijn. De bruine tot witte vlekjes kunnen overal op de huid zitten. Maar je ziet ze vooral op de rug, de hals en de borst.

Soortgelijke huiduitslag

Pityriaris versicolor wordt vaak verward met andere huidklachten. Namelijk met pigmentvlekjes, pityriasis rosea en pityriasis alba. Niet gek, want ze lijken qua uiterlijk behoorlijk op elkaar. Hieronder leg ik je de grootste verschillen uit.

pityriasis versicolor

Heb je last van donkere vlekjes op de huid? Dan kan het lijken op pigmentvlekken. Een groot verschil tussen pityriasis en pigmentvlekken is dat pigmentvlekken door zonschade ontstaan. En pityriasis versicolor door een gist. Daarom zie je ook bij pityriasis versicolor schilfertjes zitten en bij pigmentvlekjes niet. Ook ontstaan pigmentvlekjes niet zo plotseling. En ook niet in zulke aantallen.

Heb je last van witte vlekjes op de huid? Dan kan pityriasis versicolor lijken op pityriasis alba. Een groot verschil tussen beide huidafwijkingen is dat pityriasis alba niet wordt veroorzaakt door een gist. De oorzaak van pityriasis alba is namelijk nog onbekend. Het wordt beschouwd als een type eczeem. En wordt vaak gezien in de zomer. Het krijgt daarom ook de naam zomereczeem. Bij pityriasis alba is ook sprake van witte vlekjes op de huid. Alleen worden ze vooral gezien bij kindjes tot 16 jaar. Ook zitten de vlekjes bijna altijd in het gezicht. In plaats van op de borst en rug, zoals bij pityriasis versicolor het geval is. Daarnaast zijn de vlekken groter en witter.

Heb je last van rode vlekjes op de huid? Dan kan er sprake zijn van pityriasis rosea. Een verschil tussen pityriasis versicolor en pityriasis rosea is dat rosea begint met één vlek. Langzaam ontstaan er allemaal kleine rode vlekjes over het hele lichaam. De huiduitslag wordt niet veroorzaakt door een gist, maar waarschijnlijk door een virus. De precieze oorzaak is nog niet bekend.

Oorzaak pityriaris versicolor

De bruine of witte vlekjes op de huid worden veroorzaakt door een gist. Deze gist zit bij iedereen op zijn/haar huid. En geeft over het algemeen geen problemen. Tot de gist zich gaat vermeerderen. Op die manier ontstaat er een schimmelinfectie. De gist brengt vervolgens schade aan je huidlaag teweeg, waardoor de pigmentaanmaak verstoord raakt. Op die manier ontstaan er bruine of witte vlekjes op de huid.

Maar nu vraag je je waarschijnlijk af, waarom geeft de gist bij mij dan wél een huiduitslag? Dit komt meestal door omgevingsfactoren. Een gist groeit namelijk sneller in bepaalde, voor de gist gunstige, omstandigheden. Bijvoorbeeld bij hete temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Maar ook op een huid dat transpireert, wat vetter is of bij gebruik van vette, olierijke cosmetica producten. Als je bijvoorbeeld veel gebruik maakt vette producten, zoals een zonnebrandolie of een bodylotion op oliebasis, kan er overmatige groei van de gist ontstaan. Daarom wordt de huiduitslag ook vaak gezien in de zomer. Omdat we dan massaal gaan smeren met vette zonnebrand producten. Daarom wordt het ook wel de zomergist genoemd.

Pityriasis versicolor behandeling

Hoe kun je zelf pityriasis versicolor behandelen?

Pityaris versicolor is natuurlijk onschuldig en niet-besmettelijk. Het is daarom ook niet noodzakelijk om de donkere of witte vlekjes op de huid te behandelen. Toch kan het fijn zijn om er iets aan te doen. De meest effectieve aanpak om pityriasis versicolor te behandelen is een antischimmel shampoo of crème. Deze producten doden de gist. Waardoor er geen nieuwe vlekjes meer ontstaan.

Een fijn voorbeeld is deze shampoo met seleniumsulfide. Nu hoor ik je denken: huh, een shampoo? Ja, het klinkt misschien gek. Maar je kunt deze shampoo ook op je huid gebruiken. Breng de shampoo gemakkelijk met een washandje op de huid aan en laat dit tien minuutjes intrekken. Spoel het daarna weer van de huid af. Herhaal dit ongeveer een week lang, iedere dag. Smeer nooit op schaamstreek. En ook niet op wondjes en andere huidbeschadigingen. Als de bruine of witte vlekjes op een groot deel van je lichaam zitten, adviseer ik om de shampoo over je hele lichaam te smeren. Dus ook op plekjes van de huid waarop nog geen vlekjes zichtbaar zitten. Om er zeker van te zijn dat de gist overal gedood wordt.

Als je echt maar op een klein deel van je huid last hebt van pityriasis versicolor kun je de shampoo gewoon alleen daar aanbrengen. Ook kun je ervoor kiezen om dan een antischimmel crème te smeren. In plaats van een antischimmel shampoo. Een fijn voorbeeld is deze crème met imidazol. Je brengt de crème ongeveer twee weken lang, iedere dag, aan.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te voorkomen dat de vlekjes nog een keertje ontstaan. Zoals je gelezen hebt, houdt de gist van een vettige, olierijke, omgeving. Vermijd daarom vettige huidproducten. Ook zonnebrand producten op basis van olie kun je beter vermijden. Kies voor zonnebrand op waterbasis. Verder is het beter om je huid niet teveel te wassen met zeep. En altijd goed af te drogen na het douchen of transpireren.

Hoe kan een professioneel pityriasis versicolor behandelen?

Over het algemeen hoef je niet naar de huisarts als je last hebt van pityriasis versicolor. De huiduitslag trekt namelijk vanzelf weg. En je kunt eventueel zelf receptvrije producten aanschaffen om de gist te doden. Toch kan het voorkomen dat de huiduitslag telkens blijft terug komen. Dan kan een huisarts ervoor kiezen om anti-gist pilletjes voor te schrijven. Je slikt deze pilletjes vervolgens één week. Omdat deze pilletjes ook bijwerkingen geven, zal een huisarts het alleen in uitzonderlijke gevallen voorschrijven.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!