Pityriasis alba: witte vlekjes op de huid
16 januari 2021 

Pityriasis alba: witte vlekjes op de huid

Opeen zitten ze er. Allemaal witte vlekjes op de huid. Het kan een teken van pityriasis alba zijn. Beter bekend als zomereczeem. Zoals de naam al zegt is het een type eczeem die veel in de warme zomer maanden voorkomt. Maar hoe ontstaan die witte vlekjes op de huid? En misschien nog belangrijker. Hoe kom je er in godsnaam weer vanaf?! Je leest het in deze blog. 

Nieuwsgierig geworden naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

 

Wat is pityriasis alba?

Pityriasis alba is een huiduitslag die veel voorkomt bij kindjes tot zestien jaar. Wat je ziet zijn allemaal witte vlekjes op de huid. De huiduitslag is, in tegenstelling tot pityriasis versicolor en pityriasis rosea, een vorm van eczeem. Je noemt de huiduitslag ook wel zomereczeem. Omdat het vooral in de warme zomermaanden optreedt. Pityriasis alba is niet besmettelijk.

Hoe ziet pityriasis alba eruit?

Bij pityriasis alba zijn er dus allemaal kleine witte vlekjes op de huid te zien. De vlekjes zijn maximaal 2 centimeter groot en zitten meestal op het voorhoofd, de kin en de wangen. Maar ze kunnen op het hele lichaam voorkomen. Op de vlekjes zelf is ook wat lichte schilfering te zien. Vandaar ook de naam pityriasis alba. Wat letterlijk betekent:  witte schilfering. De vlekjes vallen vooral op als de huid eromheen wat donkerder van kleur is. Daarom zie je de vlekjes op de huid veel beter zitten in de zomer dan in de wintermaanden. De vlekjes kleuren namelijk niet mee met de omliggende huid.  Je noemt de huiduitslag daarom ook wel zomereczeem.

De vlekjes kunnen lijken op soortgelijke huiduitslagen. Hieronder lees je de belangrijkste verschillen.

Heb je last van witte vlekjes op de huid? Dan kan pityriasis alba lijken op pityriasis versicolor. Een groot verschil tussen beide huidafwijkingen is dat pityriasis versicolor wordt veroorzaakt door een gist. En pityriasis alba niet. Daarnaast worden de witte vlekjes van pityriasis alba vooral gezien bij kindjes tot zestien jaar.  En bij pityriasis versicolor ook op latere leeftijd. Ook zijn de pityrasis versicolor vlekjes kleiner. En zitten ze vaak op de borst en rug. In plaats van in het gezicht.

Heb je last van rode vlekjes op de huid? Dan kan pityriasis alba lijken op pityriasis rosea. Een verschil tussen pityriasis alba en pityriasis rosea is dat bij rosea meer roze vlekjes te zien zijn. Geen witte. Daarnaast begint pityriasis rosea altijd met één vlek. Langzaam ontstaan er allemaal kleine rode vlekjes over het hele lichaam. De huiduitslag wordt niet veroorzaakt door een gist, maar waarschijnlijk door een virus. De precieze oorzaak is ook nog niet bekend.

pityriasis alba

Oorzaak pityriasis alba

Hoe pityriasis alba precies ontstaat is niet bekend. Wel wordt gedacht dat de huiduitslag een milde variant van atopisch eczeem is. Of van seborroïsch eczeem. Vooral omdat pityriasis alba vaak gezien wordt bij kindjes met een atopische aanleg. Een groot verschil tussen pityriasis alba, pityriasis versicolor en pytiriasis rosea is dat bij pityriasis alba geen sprake is van een infectie. En bij de rest wel. Pityriasis alba bij volwassenen komt voor. Maar meestal zit de huiduitslag op de kinderhuid.

Pityriasis alba behandeling

Hoe kun je pityriasis alba zelf behandelen?

Helaas kan pityriasis alba lang aanwezig blijven. In de wintermaanden zal het lijken alsof de vlekjes op de huid minder zijn geworden. Terwijl het in de zomer juist weer veel erger lijkt. Uiteindelijk zal de huiduitslag in bijna al gevallen in de puberteit vanzelf weer verdwijnen.

Pityriasis alba is natuurlijk onschuldig en niet besmettelijk. Daarom is behandelen van de huiduitslag niet nodig. Wel kan het fijn zijn om de schilfertjes te verminderen met een vette crème of zalf. Een fijn voorbeeld is deze huidvriendelijke body balsem. Met antioxidanten en hydraterende ingrediënten. Of deze vette zalf. Ook is het belangrijk om geen producten te gebruiken die de huid irriteren. Weet je zelf niet zo goed welke producten je beter kunt vermijden? Houdt dan de Sproet Instagram pagina in de gaten! Hier vertel ik iedere week welk cosmetica merk je beter kunt laten staan. Daarnaast helpt het natuurlijk om ervoor te zorgen dat de huid eromheen niet bruint. Zodat het verschil tussen de witte vlekjes en de omliggende huid zo klein mogelijk blijft.

Hoe kan een professional pityriasis alba behandelen?

Een huidtherapeut kan uitkomst bieden. Niet in het behandelen van pityriasis alba. Maar meer in het bestrijden van de symptomen. Dit kan gedaan worden met camouflage therapie. Hierbij wordt met huidvriendelijke, waterbestendige, camouflage producten precies de huidskleur nagemaakt. Als de huiduitslag heel heftig is kan er ook voor gekozen worden om een arts te bezoeken. Hij of zij kan een anti-eczeem crème voor schrijven. Een voorbeeld is een crème met teer. Als de plekjes echt blijven terug komen kan er ook voor gekozen worden om pityriasis alba te behandelen met lichttherapie. De huid wordt dan vier maanden blootgesteld aan een speciale lichttherapie.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!