Pityriasis alba: witte vlekjes op de huid
16 januari 2021 
5 min. leestijd

Pityriasis alba: witte vlekjes op de huid

Opeen zitten ze er. Allemaal witte vlekjes op de huid. Het kan een teken van pityriasis alba zijn. Beter bekend als zomereczeem. Zoals de naam al zegt is het een type eczeem die veel in de warme zomer maanden voorkomt. Maar hoe ontstaan die witte vlekjes op de huid? En misschien wel nog belangrijker. Hoe kom je er weer vanaf?! Je leest het in deze blog. 

Nieuwsgierig geworden naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

 

Wat is pityriasis alba?

Pityriasis alba is een huiduitslag die veel voorkomt bij kinderen tot zestien jaar. Pityriasis alba bij volwassenen komt ook voor, maar wel veel minder. Verder is de huiduitslag niet besmettelijk en ook niets ernstig. Je hoeft daarom geen zorgen te maken.

Wat je ziet zijn allemaal witte vlekjes op de huid. En dan met name op de wangen. De huiduitslag is, in tegenstelling tot pityriasis versicolor en pityriasis rosea, een vorm van eczeem. Je noemt de huiduitslag daarom ook wel zomereczeem. Omdat het vooral in de warme zomermaanden optreedt.

Hoe ziet pityriasis alba eruit?

Bij pityriasis alba zijn er dus allemaal kleine witte vlekjes op de huid te zien. De vlekjes zijn maximaal 2 centimeter groot en zitten meestal op het voorhoofd, de kin en de wangen. Op de vlekjes zelf is ook wat lichte schilfering te zien. Vandaar ook de naam pityriasis alba. Wat letterlijk betekent:  witte schilfering.

De vlekjes vallen vooral op als de huid eromheen wat donkerder van kleur is. Daarom zie je de vlekjes op de huid veel beter zitten in de zomer dan in de wintermaanden. De vlekjes kleuren namelijk niet mee met de omliggende huid.  Je noemt de huiduitslag daarom ook wel zomereczeem.

pityriasis alba kind

Verschil pityriasis alba en pityriasis versicolor

Heb je last van witte vlekjes op de huid? Dan kan pityriasis alba lijken op pityriasis versicolor. Een groot verschil tussen beide huidafwijkingen is dat pityriasis versicolor wordt veroorzaakt door een gist. En pityriasis alba niet.

Daarnaast worden de vlekjes van pityriasis alba vooral gezien bij kindjes tot zestien jaar. En bij pityriasis versicolor ook op latere leeftijd. Ook zijn de pityrasis versicolor vlekjes kleiner, zitten ze vaak op de borst en rug in plaats van in het gezicht en kunnen ze zowel wit, rood als bruin zijn.

Verschil pityriasis alba en pityriasis rosea

Heb je last van rode vlekjes op de huid? Dan kan pityriasis alba lijken op pityriasis rosea. Een verschil tussen pityriasis alba en pityriasis rosea is dat bij rosea meer roze vlekjes te zien zijn. Geen witte vlekjes.

Daarnaast begint pityriasis rosea altijd met één vlek. Langzaam ontstaan er allemaal kleine rode vlekjes over het hele lichaam. De huiduitslag wordt niet veroorzaakt door een gist, maar waarschijnlijk door een virus. De precieze oorzaak is ook nog niet bekend. De pityriasis alba oorzaak is ook niet bekend, maar er wordt wel gedacht dat het een uiting van eczeem is.

pityriasis alba

Pityriasis alba oorzaak

De pityriasis alba oorzaak is niet precies bekend. Wel wordt gedacht dat de huiduitslag een milde variant van atopisch eczeem is. Of van seborroïsch eczeemVooral omdat pityriasis alba vaak gezien wordt bij kinderen met een atopische aanleg. En, omdat pityriasis alba bij volwassenen minder vaak voorkomt.

Een groot verschil tussen pityriasis alba, pityriasis versicolor en pytiriasis rosea is dat de pityriasis alba oorzaak niets te maken heeft met een infectie. En bij de rest is dit wel het geval.

Pityriasis alba bij volwassenen

Pityriasis alba bij volwassenen komt weinig voor. Pityriasis alba zit namelijk vooral op de wangen van een kind. Als pityriasis alba bij volwassenen verschijnt, ziet dit er verder precies hetzelfde uit als pityriasis alba bij een kind.  En ook de oorzaak, klachten en behandeling zijn hetzelfde.

Witte vlekken huid schimmel

Als je kind last heeft van witte vlekken door pityriasis alba, zijn dit dus geen witte vlekken op de huid door schimmel. Maar door een type eczeem. Als er wel sprake is van witte vlekken op de huid door schimmel, dan gaat het dus om de huidklacht pityriasis versicolor. In plaats van pityriasis alba.

Hieronder zie je nog een foto van beide. Op de linker foto zie je een foto van witte vlekken door pityriasis versicolor. En op de rechter foto een huidschimmel met witte vlekjes. Oftewel pityriasis alba. Ze lijken erg op elkaar. Maar, zoals ik hierboven al schreef, zit pityriasis alba op het gezicht. En pityriasis versicolor op de borst, rug en in de hals.

witte vlekken huid schimmel

Pityriasis alba behandeling

Helaas kan pityriasis alba lang aanwezig blijven. In de wintermaanden zal het lijken alsof de vlekjes op de huid minder worden. Terwijl het in de zomer juist weer veel erger lijkt. Uiteindelijk zal de huiduitslag in bijna al gevallen in de puberteit vanzelf weer verdwijnen.

Crème smeren

Pityriasis alba is natuurlijk onschuldig en niet besmettelijk. Daarom is een pityriasis alba behandeling ook niet nodig. Wel kan het fijn zijn om de schilfertjes te verminderen met een vette crème of zalf. Hieronder heb ik drie goede producten gezet:

pityriasis alba behandeling

Slechte producten vermijden

Verder is het belangrijk om geen producten te gebruiken die de huid irriteren. Weet je zelf niet zo goed welke producten je beter kunt vermijden? Houdt dan de Sproet Instagram pagina in de gaten! Hier vertel ik regelmatig welk cosmetica merken je beter kunt laten staan, omdat ze de conditie van je huid alleen maar verslechteren.

Daarnaast helpt het natuurlijk om ervoor te zorgen dat de huid eromheen niet zongebruind kleurt. Zodat het verschil tussen de witte vlekjes en de omliggende huid zo klein mogelijk blijft.

Professionele pityriasis alba behandeling

Een huidtherapeut kan ook uitkomst bieden als je op zoek bent naar een pityriasis alba behandeling. En dan vooral in het maskeren van de symptomen. Dit kan gedaan worden doormiddel van camouflage therapie. Hierbij wordt met huidvriendelijke, waterbestendige, camouflage producten precies jouw huidskleur nagemaakt. Zodat je de witte vlekjes camoufleren, wanneer je dit wilt.

Als de huiduitslag heel heftig is kan er ook voor gekozen worden om een arts te bezoeken. Hij of zij kan een anti-eczeem crème voor schrijven. Een voorbeeld is een crème met teer.

Als de plekjes echt blijven terug komen kan er ook voor gekozen worden om pityriasis alba te behandelen met lichttherapie. De huid wordt dan vier maanden blootgesteld aan een speciale lichttherapie, omdat de huid te kleuren.

pityriasis alba behandeling

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram