Seborroïsch eczeem: rode huid met schilfertjes
10 oktober 2020 

Seborroïsch eczeem: rode huid met schilfertjes

Bij seborroïsch eczeem gaan er misschien niet meteen belletjes bij je rinkelen. Maar als je de foto hierboven bekijkt herken je het denk ik wel? Bij dit eczeem zitten er jeukende, bruin, gele, schilfertjes op het gezicht, de oren of op het hoofd. Seborroïsch eczeem is geheel onschuldig, maar wel super vervelend. Goed nieuws! Je kunt het eczeem zelf verhelpen. 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor seborroïsch eczeem.

productadvies seborroïsch eczeem


Wat is seborroïsch eczeem?

Seborroïsch eczeem is een niet-besmettelijk en veel voorkomende vorm van eczeem. Bij dit eczeem gaat er eigenlijk iets mis bij de aanmaak van je huidsmeer, oftewel je talg. Het eczeem komt op alle leeftijden voor. Zo kunnen baby’tjes van vier weken tot negen maanden er last van hebben, maar ook pubers of ouderen. Bij baby’tjes noem je seborroïsch eczeem ook wel berg. Berg bij een baby zit op het hoofdje.

Hoe ziet seborroïsch eczeem eruit?

Net als bij andere vormen van eczeem, is de huid bij seborroïsch eczeem rood en droog. Op deze rode verkleuring zie je allemaal gelige schilfertjes zitten die vettig aanvoelen.  Deze jeukende schilfers kunnen overal zitten:

  • Seborroisch eczeem gezicht: je ziet de schilfertjes op het gezicht vooral tussen de wenkbrauwen, op de oren, in de wimpers en rondom de neus.
  • Seborroïsch eczeem hoofd: de jeukende schilfertjes kunnen ook op de hoofdhuid zitten. Je noemt het dan roos. Dat ken je waarschijnlijk wel? Eigenlijk is roos dus een hele milde vorm van seborroïsch eczeem. Bij baby’s noem je het berg.
  • Seborroïsch eczeem lichaam: het komt minder vaak voor, maar de jeukende schilfertjes kunnen ook op je borst of rug zitten.

Oorzaak seborroïsch eczeem

Maar hoe ontstaat seborroïsch eczeem? En waarom heb uitgerekend jij hier last van? Je kan het eczeem hebben overgeërfd, maar dit is niet altijd het geval. Bij seborroïsch eczeem zijn er eigenlijk twee dingen aan de hand.

Allereerst het talg op je huid. Normaal gesproken bestaat dit talg uit onverzadigde en verzadigde vetzuren. Bij mensen met seborroïsch eczeem is dit anders. Het talg bestaat uit aanzienlijk meer verzadigde vetzuren dan onverzadigde vetzuren. Dit zorgt ervoor dat de huid overmatig gaat afschilveren. Er wordt aangenomen dat deze veranderde samenstelling van talg vervolgens weer leidt tot meer gistcellen. Iedereen heeft deze gistcellen op zijn of haar lichaam, maar mensen met seborroïsch eczeem hebben er dus meer. Vooral in de talgklieren. Het lichaam verdedigd zichzelf vervolgens tegen dit hoge aantal gistcellen, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. Dit gebeurt trouwens niet bij iedereen. Door de ontstekingsreactie kleurt de huid rood. Ook leidt de toename van gistcellen tot een toenemende productie van onverzadigd vetzuren. Wat weer zorgt voor overmatige afschilfering.

Verder zijn er ook nog een aantal factoren die het eczeem kunnen triggeren en verergeren. Voorbeelden zijn: stress, koude lucht, warm lucht, het overmatig gebruik maken van zeep producten, het dragen van mutsen of petten,

Berg baby

Bij een baby’tje noem je de schilfertjes ook wel berg. Berg bij een baby zit op het hoofdje. De schilfertjes zijn net als bij seborroïsch eczeem bruin-geel van kleur. Soms zitten de schilfertjes een beetje gekleefd aan de haartjes. Het kan daarom fijn zijn om het berg bij een baby te verwijderen. Maar dit is absoluut niet noodzakelijk! De berg schilfertjes zijn namelijk geheel onschuldig en zullen bij baby’tjes jonger dan een halfjaar uiteindelijk vaak vanzelf verdwijnen. Wil je berg van je baby toch verwijderen? Dan kun je een zalf met Cetivol smeren. Dit ingrediënt weekt namelijk de berg schilfertjes van de huid. Een voorbeeld van een huidvriendelijk en vooral babyvriendelijk product tegen berg is deze bergzalf met Cetivol V. Laat de zalf een paar uurtjes intrekken en was het daarna uit met het bijgeleverde kammetje. Is je baby’tje jonger dan een halfjaar? Smeer dan eerst even een proefplekje in en kijk even hoe de huid hierop reageert. Meer advies voor de huid van jouw baby’tje? Lees dan mijn gratis productadvies voor de baby huid.

Behandeling seborroïsch eczeem

Wat kun je zelf aan de huidklacht doen? 

Het is super belangrijk om de uitlokkende factoren te vermijden. Irriterende verzorgingsproducten zijn hier een voorbeeld van. Om het eczeem echt aan te pakken adviseer ik je allereerst een huisarts te bezoeken. Hij of zij kan namelijk een anti-gist product voorschrijven, wat super effectief is! Meestal zijn de schilfers dan binnen een maand weg. Klinkt goed toch?!

Naast het smeren van dit anti-gist middel, dien je je huid ook altijd goed te reinigen, hydrateren en vooral te exfoliëren. Gebruik altijd huidverzorgingsproducten waar geen parfum, kleurstof of alcohol in zit. Een voorbeeld van een fijn product om de schilfertjes eraf te weken is dit exfoliant met 2% salicylzuur. Benieuwd welke producten ik nog meer aanraad? Lees dan mijn gratis geschreven productadvies voor seborroïsch eczeem.

Wat kan een professioneel voor je betekenen? 

Zoals ik hier boven al schreef kan een huisarts of dermatoloog een anti-gist shampoo of crème voorschrijven. Deze producten richten zich dus puur op het gist. En zijn erg effectief. Voorbeelden zijn: ketoconazol of seleensulfide. Wanneer dit niet het gewenste resultaat levert kan worden gestart met het lokaal smeren van corticosteroïden. Dit remt de ontsteking, vermindert de jeuk, zwelling en schilfering, én verbetert de huidhydratatie. Ga je starten met corticosteroïden? Gebruik dan ook altijd een vette zalf of olie. Dit zorgt er namelijk voor dat de schilfers gemakkelijker loslaten. Maar ook dat de stoffen de huid beter kunnen binnen dringen.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!